przygotować w domu w niecałą godzinkę. Jeśli chcemy, batoniki wzbogacamy o orzechy lub ulubione bakalie :) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki płynnego miodu 1/2 szklanki posiekanej suszonej żurawiny 2 jabłka pokrojone w kostkę 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru Jabłko pokroić w kostkę, dodać dwie łyżki wody i podgrzewać w garnku, aż stanie(...)się miękkie. Zmiksować na mus. Miód podgrzać w mikrofali. W misce umieścić płatki, żurawinę, przyprawy, dodać mus jabłkowy i miód. Wymieszać dokładnie, tak aby składniki dokładnie się oblepiły. Blaszkę o wymiarach 20x20 lub podobną wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, wyrównać i mocno docisnąć. Piec 30-40 minut w 180*C do lekkiego zarumienienia. Wyjąć pozostawić
Chocolate Muffin Blogprzepisu :) Składniki : 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka krowiego, koziego lub w wersji dla alergików - sojowego 2 łyżki wiórków kokosowych 2 kostki gorzkiej czekolady orzechy laskowe suszona żurawina W garnku wymieszać kaszę, mleko i wiórki. Podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut. Zmiksować na gładki mus. Przelać do miseczki, dodać czekoladę, orzechy i żurawinę. Podawać jeszcze ciepły. Smacznego
Chocolate Muffin Blogbyć pożywnie, na szybko i zdrowo :) Och, jak chciałabym już wiosnę... ;) Receptura dla jednej osoby: - 1 serek wiejski lekki 200g - łyżka rodzynek - łyżka suszonych jagód Goji - łyżka suszonej żurawiny - pół banana - łyżeczka sezamu białego - pół łyżeczki cynamonu Serek wiejski przekładamy do miseczki. Suszone owoce, czyli żurawinę, rodzynki i jagody Goji zalewamy wrzątkiem na 2 minuty. Serek
Sajkofanka smakuskładniki na 2 porcje: 2 filety z kurczaka 250 g płatków kukurydzianych 2 jajka pieprz sól oliwa do podsmażenia żurawina plastry ananasa 2 torebki ryżu basmati lub 200 g sypkiego do risotto 1 mała puszka mleka kokosowego- 165ml 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: filety myjemy, rozbijamy i kroimy na mniejsze kotleciki - ok. 4-5 sztuk wstawiamy wodę(...)patelnię wylewamy odrobinę oliwy, podgrzewamy, wsypujemy ryż i dolewamy pół puszki mleka kokosowego, mieszamy pozostawiamy do momentu aż ryż wchłonie mleczko podajemy z grillowanym ananasem i żurawiną. Smacznego
Luźna Kuchniałyżeczkami proszku do pieczenia, 3 łyżeczkami cynamonu i pół łyżeczki soli; - dolewamy 400 ml mleka roślinnego - u mnie zazwyczaj sojowe - oraz 100 ml oleju; - dodajemy 3/4 szklanki rodzynek lub żurawiny oraz 3 jabłka pokrojone w drobną kostkę (ze skórką); - mieszamy wszystko, przekładamy do formy, po wierzchu posypujemy cukrem i gotowe. Pieczemy około pół godziny w 180 stopniach lub inaczej(...)każe Wam piekarnik :) Patyczek musi być suchy, to wystarczy. Takie muffinki smakują przez cały rok ale teraz zimą tym bardziej Wam polecam - kasza gryczana, jabłka, żurawina - zdrowo i sezonowo :) No to co, jeszcze kawka i SMACZNEGO! :) UWAGA: dla NIE-miłośników wytrawnych smaków: proszę sobie dodać do ciasta 100-150 g cukru
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEłopatki) 300g karkówki (fajną cenę na karkówkę bez kości znajdziecie TUTAJ ) 250g wołowiny 150g surowego boczku 150g słoniny Pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka Garść suszonej żurawiny 1,5 szklanki wywaru drobiowego (lub wywar z gotowania miesa) 3/4 szklanki kaszy jaglanej Przyprawy: świeżo mielony piep rz, świeżo mielona sól, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego(...)ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. W maszynce do mięsa mielimy dwukrotnie mięso, ugotowaną kaszę, warzywa, czosnek oraz cebulę. Dodajemy żółtka, garść żurawiny i obficie doprawiamy świeżo mieloną solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy z wywarem. Na samym końcu delikatnie dodajemy pianę, smakujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Keksówki wykładamy papierem
Kolizje Smakówcukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 250 g masła lub margaryny Kilka kropel olejku waniliowego. Składniki na bezę: 3 białka 200 g cukru pudru Dodatkowo bakalie : rodzynki, żurawina i inne. 1 -2 łyżki płatków migdałowych, mogą być tez orzechy (dobrze by było , żeby były obrane). Sposób wykonania : Żółtka oddzielić od białek. Z mąki, żółtek, margaryny, proszku(...)foremkami ciastka. Wycięte ciasteczka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce a następnie nakładać na nie łyżką lub szprycą gotową bezę, udekorować wierzch płatkami migdałowymi, żurawiną, rodzynkami, orzechami. ( Ponieważ zostało mi dużo bezy dodałam do niej kakao i upiekłam bezy). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone powinny
Na słodko lub wytrawniebudyń waniliowy · 1 cukier waniliowy 16 g · 1 szklanka Rodzynek lub żurawiny · 1 szklanka smażonej skórki pomarańczowej ( ja to pominęłam gdyż jestem uczulona na cytrusy) · Tłuszcz do smarowania(...)masy dodajemy zmielony ser, mąkę, budyń i wszystko dokładnie mieszamy. Z 5 białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając. Na koniec wsypujemy rodzynki lub żurawinę i skórkę pomarańczową. Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką a następnie wlewamy ciasto. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni
Na słodko lub wytrawniewięc często piekę różne babki i placki drożdżowe. Ponieważ cały czas jestem na etapie korzystania z przepisów z gazet więc i tym razem będzie przepis na babkę drożdżową z żurawiną z moich zasobów przepisowych. Z podanego przepisu wychodzi jedna baaardzo puszysta babka. Składniki: 2 szklanki mąki 14 g drożdży suszonych lub 30 g świeżych. 100 g cukru 100 g masła(...)margaryny ½ szklanki ciepłego mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g 7 żółtek 2 łyżki suszonej żurawiny Sposób wykonania: Jeżeli mamy drożdże świeże, to należy je rozkruszyć i dodać do ciepłego mleka, wsypać 2 łyżki cukru i mąki i odstawić na 15 minut, żeby drożdże ruszyły. W przypadku drożdży świeżych czynność tę należy pominąć. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
Na słodko lub wytrawnieczekolady (czytamy skład!) 3 łyżki surowego kakao 5 łyżek mleka kokosowego lub owsianego około 0,5 kg płatków owsianych lub jaglanych (ilość zależy od wilgotności reszty składników) 2 garście żurawiny suszonej garść posiekanych orzechów włoskich lub orzechów nerkowca kilka wędzonych lub suszonych śliwek Czekoladę, kakao i mleko umieszczamy w rondelku i na małym ogniu rozpuszczamy na gładką masę. Banany obieramy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy na gładką masę i łączymy z masą czekoladową. Wsypujemy orzechy, posiekane śliwki i żurawinę. Mieszamy. Do masy dosypujemy partiami płatki i znowu mieszamy. Musimy uzyskać twardą i zwartą masę w której „łyżka stoi”. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra dół. I teraz możemy się masą owsianą pobawić. Albo łyżką wykładamy na papier do pieczenia
ladykitchen20x25cm: ciasto: 1 opakowanie herbatników (użyłam pełnoziarnistych) 1 galaretka cytrynowa 1 kremówka 36% 1 łyżeczka soku cytryny 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki suszonej lub liofilizowanej żurawiny polewa: 3 łyżki mleka 100 g białej czekolady odrobina ekstraktu lub aromatu cytrynowego dowolna posypka do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami tak aby ściśle(...)szybko zaczęła zastygać, wystarczy na chwilę włożyć ją do zamrażalnika. W momencie kiedy galaretka zacznie tężeć, ubić bitą śmietanę. Do ubitej śmietany dodać galaretkę, 3 łyżki jogurtu, 2 łyżki żurawiny i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę z herbatnikami, wyrównać. Na wierzch ułożyć warstwę herbatników. POLEWA: W garnuszku umieścić 3 łyżki mleka i tabliczkę białej czekolady, podgrzewać na małym ogniu
Ze smakiem i z pasjąSmaczny i prosty deser z ciasta kruchego - tartaletki, czyli małe babeczki. Najlepiej smakują z bitą śmietaną, galaretką czy (jak w mojej wersji) z pysznym kremem budyniowo-czekoladowym i żurawiną. Świetnie sprawdzają się na stole z karnawałowymi przekąskami. Składniki (na 6 babeczek): kruche ciasto -70 g miękkiego masła -150 g mąki pszennej -ok. 3 łyżek cukru pudru (30 g) - żółtko - szczypta(...)nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 12-15 minut do złotego koloru. Gotowe babeczki ostudzić, wyłożyć z foremek, napełnić kremem budyniowym i ozdobić suszoną żurawiną. Smacznego
Kuchnia Ellieskładniki* 235 g mąki pszennej* 1 jajko* 50 g margaryny* 50 g smalcu* 25 g rodzynek* 25 g żurawiny suszonej* 35 g cukru* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej* 1/4 łyżeczki cynamonu* 2 łyżki mleka* cukier puder do posypaniaSposób wykonaniaMąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wybić jajko,dodać margarynę, smalec, cynamon(...)mleko, 35 g cukru (chociaż smaczne są też w wersjibez cukru w cieście, a jedynie posypane), zagnieść ciasto, pod koniec dodać rodzynkii żurawinę.Ciasto rozwałkować na ok. 5 mm i przy pomocy okrągłej foremki, szklanki lub foremki w innym kształcie wycinać ciastka. Ciasteczek o podanej średnicyz tych składników wychodzi ok.25 sztuk
Mix smakuzbyt suche dodajemy wywaru ( u nas było to około 8 łyżek). Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masę przekładamy do około 1/3 wysokości keksówek. Następnie układamy suszone śliwki i żurawinę, wykładamy pozostałe mięso. Pieczemy około 70 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie patyczek powinien być suchy. Pasztet przed jedzeniem należy ostudzić na kratce i schłodzić w lodówce. Smacznego
Kolizje Smakówwinogrona dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, po czym delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem.2. Mini mozzarellę razem z pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii nadziewamy na wykałaczki - powstaną koreczki :)3. Żurawinę przekładamy do małej kokilki. 4. Sery kroimy w mniejsze kawałki.5. Układamy wszystkie składniki antipasto na drewnianej desce lub na dużym talerzu.Podajemy z pieczywem pokrojonym na małe kromeczki.Idealne na sylwestrową przekąskę
W kuchni Katie