kwaśny nabiał) 1/2 szklanki cukru pudru 200 gr masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki ekstraktu wanilinowego lub mniej (ja chciałam zgubić posmak kozi, więc dałam 2 łyżki) 100 gr żurawiny 100 gr orzechów laskowych lub włoskich 100 gr daktyli 100 gr moreli suszonych 100 gr śliwek suszonych 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej (ja nie miałam) Mleko przelać do garnka(...)kwaśny nabiał) 1/2 szklanki cukru pudru 200 gr masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki ekstraktu wanilinowego lub mniej (ja chciałam zgubić posmak kozi, więc dałam 2 łyżki) 100 gr żurawiny 100 gr orzechów laskowych lub włoskich 100 gr daktyli 100 gr moreli suszonych 100 gr śliwek suszonych 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej (ja nie miałam)'; document.write
moj przepis naFlorentynki to bardzo popularne ciastka na bazie płatków migdałowych, żurawin i rodzynek oblane płynną czekoladą. Należą do jednych z najdroższych jakie znajdziemy w cukierniach. Dzieje się tak ze względu na zawartość bakalii. Nieco trudne w przygotowaniu, nie najtańsze, ale z pewnością warte zrobienia od święta :) Chętnych zapraszam do wypróbowania swoich sił :) Składniki: 100 g rodzynek 50 g suszonych żurawin
Chocolate Muffin Blogliście laurowe NA PIEROGI - 0,5 kilo mąki - 100 g masła - 0,5 l mleka - 1 jajo - szczypta soli - mąka do podsypania Jako dodatek słoik konfitur z żurawin. WYKONANIE Kaczkę umyj i zanurz w osolonej zimnej wodzie na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Po tym czasie kaczkę osusz i natrzyj majerankiem, pieprzem, papryką i odrobiną soli. Do środka(...)Zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli ( 3 litry wody). Wałkuj ciasto partiami, wycinaj kółka i nakładaj farsz Ulep pierogi i gotuj około 2 minuty po wypłynięciu. Podawaj skropioną konfiturą z żurawiny, lekko posypane majerankiem LUB natką pietruszki. SMACZNEGO. CMOK
Pasje JolkiCiasto można zrobić dosłownie na ostatnią chwilę bo w przeciwieństwie do tradycyjnego Christmas Fruit Cake to nie wymaga okresu "leżakowania". Polecam! Składniki: 500 g suszonych daktyli 200 g suszonej żurawiny 200 g rodzynek 225 g mielonych migdałów 200 g powideł śliwkowych 100 g migdałów w słupkach 175 g nierafinowanego oleju kokosowego 250 ml mocnej czarnej herbaty 2 łyżeczki mielonego imbiru(...)łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 3 duże jajka oraz: 3 łyżki powideł lub konfitury do posmarowania wierzchu ciasta (u mnie konfitura z pomarańczy) Zaparzyć mocną herbatę. Żurawinę, rodzynki, powidła, olej kokosowy oraz przyprawy wrzucić do garnka (najlepiej z grubym dnem lub teflonowego). Daktyle pociąć na małe kawałki i dodać do garnka. Wlać mocną herbatę, zamieszać. Podgrzewać cały czas mieszając
maniapieczeniakliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 500 g mąki chlebowej + czubata łyżka do podsypania niepełna łyżeczka soli kuchennej 400 ml soku z marchwi (tym razem kupiłam) 3/4 szklanki żurawin 3/4 szklanki mieszanki ziaren słonecznika (w oryginale są orzechy włoskie, z których musiałam zrezygnować ze względu na alergię) 1 łyżka nasion kminku Wymieszaj w misce mąkę i sól. Dorzuć zakwas(...)soku z marchwi. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 2 minut. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj więcej soku lub wody. Dodaj żurawiny i słonecznik. Wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw na kilka godzin lub na noc, by ciasto wyrosło. Powinno być go ok. 2 razy więcej
Weekendy w domu i ogrodzieOstatnio na moim blogu był przepis na domową żurawinę do mięs i serów. Przyszedł teraz czas na szybką weekendową przekąskę: grillowane/smażone serki wędzony z dodatkiem właśnie takiej żurawiny. Czytaj więcej
Ana Mari's worldDzisiaj proste ciasto o niepowtarzalnym smaku. Jeżeli lubicie smak żurawiny spróbujcie go koniecznie. 200 g mąki pszennej + mąka do obtoczenia żurawiny 1,25 szkl ( 300 g ) cukru 120 g miękkiego masła 0,5 szkl kwaśnej śmietany 12% 0,5 szkl serka homogenizowanego 3 jajka 150 g białej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Polska ZupaChciałabym się dzisiaj podzielić z wami bardzo prostym i bardzo szybkim przepisem na śledzika :) Przygotowanie go zajmie max 10 minut! Składniki: 8 matjasów 1 czerwona cebula 100 g żurawiny olej ziele angielskie pieprz ziarnisty pieprz mielony liście laurowe Przygotowanie: Matjasy moczymy w wodzie. Długość moczenia zależy od tego, jak bardzo śledź jest słony. Warto po godzinie ukroić kawałek(...)parę ziaren ziela angielskiego, pieprz ziarnisty i dwa liście laurowe. Cebulę kroimy w cienkie pół-piórka. Śledzia dzielimy na niezbyt duże cząstki. W słoiku układamy kolejno warstwy śledź- żurawina - cebula. Po kolei - aż zapełnimy cały słoik. Co drugą warstwę śledzia odrobinę pieprzymy. Na koniec uzupełniamy wolną przestrzeń w słoiku olejem. Na wierzch także możemy położyć ziele angielskie, pieprz
Taste Therapylekko cierpkiej konfitury z jarzębiny. Polecam Wam z całego serca ten przepis! Składniki: 1 kaczka (w całości) 3 jabłka majeranek oliwa z oliwek sól pieprz konfitura z jarzębiny lub żurawiny Sposób wykonania: Kaczkę dokładnie myjemy, nacieramy oliwą z majerankiem, solą i pieprzem. Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki. Nadziewamy nimi kaczkę. Całość przekładamy do brytfanny, dodajemy trochę oliwy(...)trakcie tego czasu, kaczkę przewracamy kilka razy, by równomiernie się przypiekła. Możemy również dolać szklankę wody w razie potrzeby. Kaczkę podajemy z duszonymi jabłkami, konfiturą z jarzębiny lub żurawiny i kluskami śląskimi. Wytopiony tłuszcz z kaczki możemy zachować i użyć do smażenia czy do smarowania pieczywa. Smacznego
Kuchnia Pani WiosnySłodko-pikantny chutney z gruszek podkręcony cierpką żurawiną – świetnie zagra z wędliną i twarogiem… Co potrzebne: 3 słodkie, ale lekko twardawe gruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki żurawiny… Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuKlasyczna ćwikła w nieco innym wydaniu. Z ostrym jak diabli wasabi i kwaśną żurawiną… Co potrzebne: 3 pieczone buraki 1/2 łyżeczki wasabi 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki świeżej żurawiny… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcusłoiczek konfitury z żurawiny pół cebuli garść suszonej żurawiny tłuszcz do smażenia sól pieprz cukier 1 łyżeczka sosu sojowego woda 1 łyżka mąki Cebulę podsmażyć na tłuszczu, dodać konfiturę podlać wodą, zagotować, dodać jeszcze wody , w sumie ok 1 szkl do reszty wody dodać mąkę i rozmieszać. Sos doprawić do smaku solą cukrem pieprzem i sosem sojowym, zmiksować blenderem
Gotowanie jest łatwefilet z indyka ok 1 kg 200 g mięsa mielonego garść suszonej żurawiny garść suszonych śliwek sól pieprz pieprz ziołowy staropolski pieprz cytrynowy majeranek na marynatę 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta trawy cytrynowej szczypta pieprzu cytrynowego Śliwki suszone pokroić dodać do mięsa , żurawinę dodać bez rozdrabniania, przyprawić do smaku
Gotowanie jest łatwezostałam nawrócona na wątróbkowe smaki. Proporcja na sałatkę dla 2-3 osób. - 40 dag wątróbki drobiowej - mąka pszenna - olej + łyżeczka masła do smażenia - 100 gram suszonej żurawiny ( u mnie całe owoce) - 3 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka płaska cukru - 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu - szczypta soli - mała czerwona cebulka - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru(...)sera z niebieską pleśnią - mała kapusta pekińska ( lub ulubiona mieszanka sałat) Żurawinę umieścić w małym rondelku, zalać do równości wodą. Gotować 15-20 minut, aż owoce napęcznieją i staną się miękkie. Zmiksować i jeżeli przeszkadzają nam pesteczki - przetrzeć przez sito. Wystudzić. Dodać sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Cebulkę pokroić w cienkie krążki/piórka. Zalać sokiem z cytryny
kawawszklancekażdy w sezonie letnim lubuje się w ciastach owocowych. Niektórzy cały rok cenią sobie konkretne ciasta. Dla koneserów tradycyjnych smaków polecam proste ciasto - mocno kakaowe z żurawiną, polewą krówkową i solonymi orzeszkami. I nie wspomniałam o najważniejszym - ciasto robi się bez miksera, wystarczy widelec w roli mieszadła. Proporcja na keksówkę 35 x 12 cm - 3 szklanki* mąki pszennej - 3 jajka(...)szklanka kwaśnego dżemu - 2 łyżki miodu - 3/4 szklanki oleju - 4 pełne łyżki ciemnego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody - po 0,5 szklanki suszonej żurawiny i rodzynek Wszystkie składniki wymieszać w misce widelcem do momentu połączenia ( nie rozbijać małych grudek).Dodać bakalie i wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec 55-60 minut
kawawszklance