waniliowy lub nasiona z ½ laski wanilii 150g masła orzechowego (najlepiej niesłodzonego) 3 szklanki płatków owsianych około 2 szklanki preparowanej gryki (lub innych preparowanych ziaren lub ryżu) 80 g suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Masło roztopić w garnuszku. Do roztopionego dodać cukier, mleko oraz ziarenka wanilii (lub aromat) cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Do gorącej zawartości garnka dodać masło orzechowe(...)dokładnie rozprowadzić. Następnie dodać płatki owsiane i żurawinę. Wymieszać aż masa dokładnie się połączy. Dosypywać stopniowo preparowane ziarna. Ilość jest orientacyjna. Ziarna powinny być pokryte kleistą masą. Formę o wymiarach 25 cm x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niego masę. Wyrównać łyżką zanurzona w oleju. Lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce przez noc lub przynajmniej
Pyry na Gazjeżeli chodzi o dostępne marki, bo w okolicznych sklepach najczęściej są tylko te najpopularniejsze i niestety również najdroższe. SKŁADNIKI 130 g płatków owsianych 35 g rodzynek 35 g suszonej żurawiny 40 g suszonych moreli 20 g suszonych śliwek 20 g płatków migdałowych 20 g pestek dyni 20 g ziaren słonecznika 10 g sezamu łuskanego 100 g cukru trzcinowego(...)łyżki kwaśnej śmietany WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Płatki owsiane zmielić na proszek (np. w młynku do kawy). Morele, śliwki, żurawinę i rodzynki pokroić na bardzo małe kawałki. Płatki migdałowe, pestki dyni i ziarna słonecznika posiekać nożem. Zimne masło również pokroić nożem na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie i ziarna umieścić w misce, dodać
Passions hobbies lifeSpróbujcie koniecznie :) Skła dniki (2 porcje): 2 duże sło dkie jabłka 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 4 łyżki białego sera półtłustego 3 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki suszonych płatków żurawiny 1/2 łyżki płatków mig dałowych 2 łyżeczki mio du 1/2 łyżeczki cynamonu 8 goź d zików Przygotowanie: Jabłka myjemy. Obcinamy "wieczko" na wysokości ok 2cm o d góry. Część(...)dolną wy drążamy (około 1,5cm o d ścianki). Twarożek, ugotowana kaszę, jogurt, żurawinę, mió d, cynamon i płatki mig dałowe mieszamy dokła dnie. Napełniamy oba jabłka tak aby masa wystawała pona d ścianki. W wieczka wkłuwamy goź dziki i przykrywamy jabłka. Wykła damy na papier do pieczenia i wstawiamy na 25 minut do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika ( grzanie
ChilliJemyCiasto: 1,5 szklanki mąki 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Nadzienie: 2 duże jabłka 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka suszonej żurawiny 2 łyżki płynnego miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu Składniki: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i masło, które razem z mąką siekamy na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można(...)razem z papierem przekładamy na blaszkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cienkie plasterki i układamy na cieście (na zakładkę) zostawiając około 3,5 cm brzegu. Posypujemy cynamonem, żurawiną, drobno posiekanymi orzechami włoskimi i polewamy miodem. Brzegi ciasta zawijamy na wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut. Zjadamy póki ciepłe Smacznego
Oryginalny smakBatoniki bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Wystarczy wszystko wymieszać i zostawić w lodówce do stężenia i wystudzenia. Są słodkie, złamane smakiem kwaśnawej żurawiny. Łatwo dają się kroić i się nie rozpadają. Składniki: 60 g masła 60g miodu 80 g brązowego cukru 100 g kremu rafaello z cieciorki/masła orzechowego 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych 1,5 szklanki ryżu preparowanego(...)pół szklanki wiórków kokosowych pół szklanki suszonych moreli ¼ szklanki suszonej żurawiny Sposób przygotowania: W średniej wielkości garnku podgrzać masło, miód, cukier i masło orzechowe/krem rafaello do rozpuszczenia się cukru. Doprowadzić do wrzenia i od razu zdjąć z palnika. Morele drobno posiekać. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać tak aby płatki i ryż były dokładnie pokryte masą. Formę kwadratową o wymiarach 25cm
Pyry na Gazznudziła ;-) I myślę, że nieprędko to się stanie ;-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka ryżu - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasów - garść ziaren słonecznika - garść suszonej żurawiny - majonez - garść posiekanej pietruszki - sól, pieprz, trochę Maggi Ryż gotuję w dużej ilości wody, uważając, żeby go nie rozgotować. Ugotowany, przelewam zimną wodą. Gotuję piersi z kurczaka, kiedy(...)dodaję już pokrojonego z puszki). Łączę ze sobą te składniki, dodaję kukurydzę, majonez , przyprawiam solą, pieprzem i niewielką ilością tradycyjnej Maggi. Dodaję drobno pokrojoną pietruszkę, posypuję słonecznikiem i żurawiną. Sałatka gotowa ;-) Smakuje rewelacyjnie! :-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowozmusza do działania... uzależnia... Trzeba tylko stworzyć plan... i nie zawracać z obranej drogi. Powodzenia!;) Składniki: 400g mąki pszennej 250ml mleka skórka starta z jednej cytryny 200g suszonych owoców żurawiny 8 g drożdży 50g masła w temperaturze pokojowej 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki soli żółtko jaja lub całe jajko do posmarowania bułeczek Sposób wykonania: Mleko podgrzewamy(...)skórką z cytryny, masłem i cukrem. Nie doprowadzamy do wrzenia. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy. Przelewamy do miski z mąką, całość ugniatamy i łączymy z owocami żurawiny. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, około 1,5 godziny. Następnie formujemy bułeczki, układamy na blaszce, pozostawiamy chwilkę do wyrośnięcia, smarujemy jajkiem lub samym żółtkiem i pieczemy w temp. 200 stopni
Kuchnia Pani Wiosnyświątecznym obżarstwie pora na zdrowsze i lżejsze jedzonko. Dziś propnuję prostą i pyszną sałatkę, gotową w 5 minut. :) Składniki: 2 garście rukoli jedna duża gruszka garść orzechów włoskich garść żurawiny suszonej ser pleśniowy ( użyłam camemberta) sos balsamiczny (ja mam truskawkowy z Lidla) Sałatę myjemy i układamy na talerzu. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę i rozkładamy równomiernie na sałacie(...)kroimy i również układamy na sałacie. Orzechy podprażamy przez chwilę na suchej patelni i posypujemy nimi nasz talerz. Dorzucamy żurawinę, polewamy całość sosem i gotowe. Smacznego
Cynamonowe szczęściewpadły mi w oko, więc pomyślałam, że warto je wykorzystać. Batony nie są niskokaloryczne, ale za to bardzo sycące i smaczne. Składniki : 250 g płatków orkiszowych 120 g suszonej żurawiny 120 g ziaren słonecznika 100 g sezamu 100 g orzechów laskowych 70 g pestek dyni 70 g wiórków kokosowych puszka mleka skondensowanego słodzonego Dodatkowo : miska, rondel i łyżka Sposób wykonania(...)stwardnieje i nie da się jej pokroić. Batony są chrupiące. Uwagi : możecie użyć też innych płatków lub wymieszać np. 150 g orkiszowych i 100 g jęczmiennych możecie też zamiast żurawiny dać rodzynki lub pół na pół podczas pieczenia warto sprawdzać czy masa jest przyrumieniona – jeśli tak to należy wyjąć blachę jeśli wasz piekarnik mocniej grzeje od dołu
Niebieski kubek z kawapóźniej pieczemy i studzimy. Składniki: (2 baby, papierowa foremka o średnicy 17cm, wysoka 12,5 cm - im wyższa foremka tym lepsza ) Mieszanka owocowo-skórkowa: 50g rodzynek 50g żurawiny 100g skórki kandyzowanej cytrynowej 100g skórki kandyzowanej pomarańczowej 100g wiśni kandyzowanych 50ml herbaty earl grey 1 łyżka roztopionego masła Suche: 700g mąki pszennej 180g cukru 8g drożdży suchych 1 łyżeczki(...)100ml wody) 1 wanilia (wyskrobane ziarenka z całej laski) 1 łyżeczka aromatu cytrynowego 1 łyżeczka miodu Dodatkowo: 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki zimnego masła Rodzynki i żurawinę zalewamy herbatą, odstawiamy 4-5godzin. Odsączamy, mieszamy ze skórką cytrynową, pomarańczową, wiśniami. Całość polewamy łyżką masła, odstawiamy. W dużej misce mieszamy suche składniki, w drugiej misce ubijamy trzepaczką wszystkie składniki
Gotowanie i blogowaniemnie był to makaron kolanka) - ok. dag sera żółtego (dokładna ilość wg uznania) - 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - kilka rzodkiewek - garść słonecznika - garść pistacji - garść żurawiny suszonej - sól morska jodowana - pieprz kolorowy świeżo mielony Gotuję brokuła, jaja i piersi z kurczaka (oczywiście wszystko oddzielnie). Po ostudzeniu kroję pierś w kostkę, jaja w ósemki lub ćwiartki, oddzielam(...)następnie posypuję startym żółtym serem. Przygotowuję sos- czosnek wyciskam w prasce, łączę z jogurtem. Nakładam go na wyłożone na talerzu składniki. Dodaję pokrojoną rzodkiewkę, posypuję słonecznikiem, pistacjami, żurawiną. SMACZNEGO
Wielopokoleniowołyżka kawy zbożowej INKA 2 łyżki nasion chia ok 100 ml mleka kokosowego lub sojowego ok.6 szt. orzechów nerkowca 4 suszone śliwki 2 suszone morele 8 szt. suszonej żurawiny 8 szt. rodzynek 2 płaskie łyżeczki ksylitolu,erytrolu lub innego ulubionego cukru 1 kiwi. Wykonanie: 1.Nasiona chia zlewamy mlekiem kokosowym lub sojowym słodzimy cukrem i odstawiamy do napęcznienia(...)jogurt wysypujemy 1 łyżkę płatków owsianych, przykrywamy warstwą jogurtu kawowego i przesypujemy wiórkami kokosowymi. 5.Na wierzchu wykładamy pudding chia i dekorujemy suszonymi śliwkami, morelami, rodzynkami oraz żurawiną. 6. Całość posypujemy prze siekanymi orzechami nerkowca. . Udekorować kiwi lub innymi świeżymi owocami. . Smacznego. Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl
vaniliowoczekoladowasurowej) 250 ml mleka (u mnie sojowe) 10-15 daktyli 50 g płatków owsianych (bezglutenowych) 300 g bakalii (u mnie po 50 g siemienia lnianego pestek dyni sezamu rodzynek żurawiny ryżu preparowanego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) W garnku ugotować kaszę gryczaną, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kaszę odcedzić, jeżeli jest taka potrzeba. W garnuszku umieścić wydrylowane daktyle zalać(...)surowej) 250 ml mleka (u mnie sojowe) 10-15 daktyli 50 g płatków owsianych (bezglutenowych) 300 g bakalii (u mnie po 50 g siemienia lnianego pestek dyni sezamu rodzynek żurawiny ryżu preparowanego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)'; document.write
moj przepis naprzygotowywać na każde specjalne okazje czy święta, każdy się nimi zajada. Składniki: 75g masła 300g płatków owsianych 100g cukru pudru 150g mąki pszennej 50g orzeszków ziemnych ( użyłam Helio ) 50 żurawiny suszonej ( użyłam Helio ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Masło ubijamy na puch z cukrem pudrem – masa musi być biała i gęsta niczym krem do ciasta. Dodajemy jajko, miksujemy(...)połączenia. Do gotowej masy dodajemy mąkę, proszek, płatki owsiane, orzeszki, żurawinę i zagniatamy ciasto. Nabieramy porcję ciasta, formujemy kulkę i rozpłaszczamy ją na dłoni. Przygotowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 190*C. Ciastka powinny mieć złoty kolor. Po upieczeniu zostawiamy je do wystudzenia i stwardnienia, ciepłe mogą się rozpadać
Gotowanie i blogowaniezdrowy skład. Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki razowej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść suszonej żurawiny Helio garść rodzynek Helio 2 łyżki miodu 2 jaja 1 szklanka mleka 4 łyżki oleju Mieszamy ze sobą wszystkie sypkie składniki, wlewamy mleko, olej, wbijamy jajka i całość(...)dokładnie mieszamy. Wsypujemy bakalie (ja użyłam rodzynek i żurawiny, ale można dodać swoje ulubione) jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do foremek, a następnie do piekarnika nagrzanego do 170 st C na 20 minutek i gotowe
Cynamonowe szczęście