Puszyste, delikatne, odpowiednio słodkie :) Z dodatkiem pysznej żurawiny i aromatem domowej skórki pomarańczowej. Drożdżowe muffiny. Słodkie szaleństwo ... uczta dla podniebienia ... Składniki: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 50 g roztopionego masła 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 12 g świeżych drożdży szczypta soli 100g suszonej żurawiny 50 g skórki pomarańczowej Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy(...)ciepłe miejsce. Żółtka rozkręcamy mikserem z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sól, roztopione masło oraz rozczyn z drożdży. Całość wyrabiamy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy do ciasta żurawinę i skórkę pomarańczową - mieszamy łyżką. Ciasto jest dość rzadkie, i takie powinno być. Papilotki napełniamy do połowy wysokości ciastem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 50 minut. Po tym czasie
Walijskie PichcenieGorące, aksamitne jabłka nadziane słodkimi, chrupiącymi płatkami owsianymi, orzechami włoskimi i żurawiną posypane cynamonem to pyszny deser idealny na chłodne wieczory. Składa się wyłącznie z naturalnych składników, które cudownie łączą się tworząc niezwykle apetyczną i szybką przekąskę :) Gorąco polecam :) Składniki : 2 duże jabłka 5 łyżek płatków owsianych 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka posiekanej suszonej żurawiny 1 łyżeczka cynamonu(...)miodu Jabłka umyć. Odkroić wierzch tzw. czapeczkę, odkładamy na bok (będzie potrzebna do przykrycia). Łyżeczką wydrążyć środek jabłek. uważają, aby nie przeciąć skórki. W misce wymieszać płatki owsiane, orzechy, żurawinę, cynamon i miód. Nadzienie ułożyć w wydrążonych jabłkach, przykryć czapeczką i ustawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut* w 180*C. *czas pieczenia może się różnić
Chocolate Muffin Blogskładniki znajdą się w Waszej sałatce, przygotujcie ją z owocami jakie lubicie najbardziej, mogą być świeże lub suszone, takie śniadanie to rozkosz dla podniebienia! Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Składniki: 1/3 szklanki kaszy kuskus 1 pomarańcza 1/3 świeżego i dojrzałego granata 1 banan garść suszonej żurawiny Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Obranego(...)banana kroimy na półplasterki, a z pomarańczy wycinamy filety. Gdy kasza kuskus nie będzie już ciepła, na wierzchu układamy pokrojone owoce i posypujemy suszoną żurawiną
Moja smaczna kuchniaDzisiaj ciasteczka owsiane z żurawiną. Są mega zdrowe i niskokaloryczne, można się zajadać nimi bez wyrzutów sumienia. Ja sama pochłonęłam połowę zaraz po upieczeniu;) Nie są zbyt słodkie, dlatego łasuchom proponuję dodanie większej ilości syropu lub miodu. Składniki (ok. 40 ciasteczek) 250 płatków owsianych 2 garście żurawiny suszonej łyżka syropu z agawy łyżka masła 3/4 szklanki gorącej wody szczypta sody(...)oczyszczonej/proszku do pieczenia szczypta soli pół tabliczki czekolady gorzkiej (min.70% kakao) Płatki owsiane mielimy w blenderze (dosłownie chwilkę). Dodajemy sodę i sól, następnie roztopione masło i wodę. Wsypujemy żurawinę, dosładzamy syropem. Ugniatamy ciasto, następnie wałkujemy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, możemy dodać wody. Jeśli się klei, można podsypać odrobiną płatków. Wycinamy dowolne kształty, pieczemy ok. 20-25 minut
Powiedz dietom niepszennej (tym 450) 20 g świeżych drożdży 75 g masła, roztopionego 100 g twarogu (zmielonego na serniki) 2,5 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 120 g suszonej żurawiny lub rodzynek (opcjonalnie - ja nie dodałam) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek sezam lub mak do posypania Wykonanie: Mleko lekko podgrzać (nie gotować). Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn(...)drożdże zaczną pracować wymieszać wszystkie składniki poza roztopionym masłem i żurawiną. Zacząć wyrabiać, po kilku minutach można dodać masło i żurawinę. Chwilę jeszcze wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od miski. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h. Ciasto musi min. podwoić swoją objętość. Po tym czasie uformować bułeczki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia
IMPRESJA SMAKUprzyjemności potrafią zadowolić chyba każdego. Dla mnie najlepsze są bez toppingów, najchętniej wypełnione świeżymi owocami. Takie jak te, w których słodycz jagód przegryza się w idealnym połączeniu z kwaskowością żurawiny, pozostawiając wszystkie brzuszki szczęśliwe i beztroskie. ŚNIADANIOWE MUFFINKI ŻURAWINOWO- JAGODOWE Składniki (ok.10 muffinek): 1 szklanka mąki z pełnego przemiału 1/2 szklanki cukru ( możesz zastąpić miodem lub syropem z agawy(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 jajo 1/2 szklanki mleka 3 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego około pół szklanki mixu jagód i żurawiny Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę z cukrem, sodą, proszkiem i solą. W drugiej roztrzep jajko, dodaj mleko, wymieszaj. Roztop w garuszku masło, odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodne, dodaj
Gotowanie to kochaniecoś lekkiego, a z racji pogody która rozpieszcza nas swymi temperaturami zapraszamy na zimny koktajl. Przygotowanie to tylko kilka chwil, a z pewnością zasmakuje niejednemu smakoszowi koktajli i żurawiny. Koktajl żurawinowy z otrębami na kefirze z nutą mięty SKŁADNIKI: 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki otrębów owsianych 4 listki mięty + do dekoracji 190 ml zimnego kefiru PRZYGOTOWANIE(...)wysokiego malaksera bądź blendera wsypujemy suszoną żurawinę, następnie dodajemy otręby owsiane, a całość zalewamy zimnym kefirem. Dodajemy 4 listki mięty. Całość miksujemy około 1-1,5 minuty do całkowitego połączenia się składników. Podajemy dekorując świeżą miętą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprezent niespodziankę za który bardzo dziękuję :) Kilka chwil później były już gotowe pyszne orzeszki z dzieciństwa. Kto ich nie pamięta ? :) Do nadzienia użyłam kajmaku i mieszanki musli z pistacją, żurawiną i czekoladowymi wiórkami. Sama skomponowałam tą mieszankę do wykorzystania jako dodatek deserowy w mojej kuchni. Taką możliwość daje nam mixit od których otrzymałyśmy tuby z mieszankami(...)SKŁADNIKI : 3 szklanki maki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 1 kostka margaryny 250 ml śmietany 30% kajmak kawowy mix.it - mieszanka musli z żurawiną, pistacją i wiórkami czekolady PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy cukier puder proszek do pieczenia oraz margarynę i śmietanę najlepiej by była zimna. Całość wyrabiamy do połączenia składników
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijuż o zbliżających się świętach. Uwielbiam roztaczający się w domu zapach cynamonu i goździków, a smak napoju również bardzo przypadł Nam do gustu. Korzenny kompot z dyni i żurawiny SKŁADNIKI : 300 g dyni 100 g żurawiny świeżej (może być mrożona) 4 łyżki cukru trzcinowego 1 laska cynamonu 8 goździków 2 łyżki octu PRZYGOTOWANIE: Dynię obieramy i kroimy(...)kostkę. Kostki dyni przekładamy do garnka i zalewamy ok 1,5 litra wody. Dodajemy żurawinę, goździki i laskę cynamonu i gotujemy. Do gotującego się kompotu dodajemy cukier i ocet. Całość mieszamy. Gotujemy jakieś 10 -15 minut od zagotowania się kompotu
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOstatnio siedząc w domu przed telewizorem miałam ochotę na jakiś jogurtowy, zdrowy deser. W przerwie reklamowej poszłam do kuchni w poszukiwaniu składników. Otworzyłam moją "magiczną" szufladę i znalazłam żurawinę... dalej wyobraźnia zadziałała sama. Kilka składników, chwilka przygotowań i wróciłam przed telewizor z pysznym deserem w ręku. Składniki: (2 porcje) garść żurawiny 1 1/2 szklanki jogurtu typ grecki pół brzoskwini(...)puszki 1 1/2 łyżki syropu z brzoskwiń w puszce Przygotowanie: Połówkę brzoskwini delikatnie blendujemy wraz z syropem. Dodajemy do jogurtu. Mieszamy. Na wierzch układamy garść żurawiny. Szybko, zdrowo i smacznie. Smacznego
Słodkie okruszkiDziś proponuję Ci niecodzienną sałatę. Bomba smaków i kolorów. Biały, aromatyczny kurczak, sałata zielona niczym wiosenna trawa, pomarańcza świecąca słońcem i czerwień żurawiny. A wszystko to na jednym talerzu :) Jak zrobić takie cudo? Potrzebujesz : pierś z kurczaka awokado pomarańczę żurawinę jogurt naturalny mix sałat Pierś solimy, pieprzymy, doprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy w całości na patelni, co kilka(...)minut obracając na drugą stronę. Kroimy w kostkę. A teraz już z górki. Wykładamy sałatę, pokrojone awokado, kurczaka, pomarańczę, żurawinę. Polewamy jogurtem naturalnym. I VOILA ! :) Smacznego :) PS. Zajrzyj też po przepis na inną sałatę TUTAJ
Mój Smak na Życieudanych postanowień noworocznych. Nie odwiedzam piekarni i piekę pieczywo w domu. Nie ma nic sobie równego jak domowy chleb, bułeczki, czy drożdżówki. Dziś kolejna ich porcja, tym razem z żurawiną. Czego użyłem? -250 gram mąki owsianej -150 gram mąki pszennej TYP 550 -100 gram mąki gryczanej -łyżeczka cukru -400 ml maślanki podgrzanej, temperatura około 39 stopni -50 gram drożdży świeżych(...)łyżka oleju rzepakowego -trzy duże szczypty soli -duża garść posiekanej żurawiny Mąki łączymy z solą, nie przesiewamy, spulchniamy mieszając widelcem. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, zalewamy połową maślanki, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Łączymy zaczyn z mąką i wyrabiamy ciasto, stopniowo dodajemy pozostałą ilość maślanki. Na koniec dodajemy żurawinę i olej, kształtujemy kulę, oklepujemy olejem i odkładamy na 50 minut
BaRepasKalorie: Miód pszczeli 46 Ser twarogowy chudy 432 Jogurt naturalny 0% tłuszczu 72 Jajo kurze (całe) 172 Żurawina suszona 92 Kakao 41 Proszek budyniowy 32,55 Podsumowanie: 893,55 kcal na cały sernik bez polewy SKŁADNIKI: 600 g sera twarogowego chudego 150 g jogurtu naturalnego 0% 35 g proszku budyniowego bez cukru 2 jajka 1 łyżka miodu około(...)liściach i łodygach stewii. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii odpowiada szklance cukru. Jednak mimo to nie jest kaloryczna i nie powoduje próchnicy. Źródło informacji na temat stewii KLIK garść żurawiny suszonej około 30-35 g kilka kropelek aromatu wanilinowego szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Do miksera wkładam twaróg, żółtka, jogurt, kakao, proszek budyniowy, miód i stewie. Białka ze szczyptą soli ubić
ClauditteMissCookingchciałam, żeby bardziej nadawały się do jedzenia niż do rzucania ;) Drugie podejście wyszło mi znacznie lepiej :)) I oto są, smaczne wytrawne bułeczki ze słodkawym posmakiem, za sprawą suszonej żurawiny. Zachęcam ! :) Przepis na około 6 całkiem sporych bułek. Składniki: szklanka mąki żytniej typ 750 szklanka mąki pszennej typ 450 pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych pół szklanki mleka pół szklanki wody(...)świeżych drożdży 2-3 łyżeczki cukru łyżeczka soli łyżka oliwy z oliwek dwie garście żurawiny płatki migdałów W ciepłym (ale nie gorącym!) mleku rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Płatki owsiane zalewamy 1/2 szklanki gotowanej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Mąki mieszamy razem, dodajemy sól, żurawinę i oliwę z oliwek. Następnie dodajemy wystudzone płatki
Czerwona Porzeczkajuż dość miękki. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy aż do zarumienienia około 15-20 minut. Jeżeli nie robimy sosu osobno - chwilę po zdjęciu pokrywki - wykładamy na kurczaka rodzynki, jabłka i żurawinę. Jeżeli jest tak potrzeba podlewamy delikatnie wodą. Sos: 3 małe kwaśne jabłka 3/4 szklanki rodzynek ¾ małego słoiczek żurawiny Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, aby były wilgotne. Odcedzamy. Jabłka(...)obieramy i kroimy w większą kostkę. Do garnka wlewamy odrobinę wody i dodajemy jabłka. Po upływie 3 minut dodajemy rodzynki i żurawinę. Gotujemy to około 5-7 minut. W zależności od gęstości sosu, jaki chcemy uzyskać, podlewamy wodą. Pamiętajcie także o mieszaniu, bo sos łatwo się przypala
Humanistka w kuchni