żurawina - 4361 przepisów (strona:65/291)

Zapiekany ser pleśniowy 127

Czasami najprostsze przystawki są najlepsze. Dziś proponuje wam pyszny, cieplutki ser zapiekany z żurawiną. Do tego chrupiące pieczywo i dobre, czerwone, półwytrawne winko i jestem szczęśliwa :) Świetna propozycja na romantyczną kolację we dwoje lub Walentynki. Składniki: ulubiony ser pleśniowy (ja zakupiłam swój w Lidlu). Najlepiej w drewnianym opakowaniu. żurawina aromatyzowana oliwa z oliwek (ja użyłam rozmarynowo- tymiankowej) Sposób przygotowania(...)naciąć z wierzchu na krzyż. Polać odrobiną oliwy. Na środku nałóżcie łyżkę smażonej żurawiny. Ser pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Camembert w cieście francuskim. 199

gustu. Miał być camembert grillowany, ale zabrakło czasu(albo goście za szybko przyszli, ha ha), więc dziś postanowiłam wziąć w gości zapiekany  w cieście francuskim z żurawiną, która doskonale pasuje do serów i nie tylko. Zdjęcie z telefonu, wiec nie najlepsze, za to smak niezapomniany! SKŁADNIKI: 1 camembert z zielonym pieprzem 1 camembert z grzybami leśnymi(...)ciasta francuskiego żurawina 1 jajko WYKONANIE: Z górnej części sera ścinamy "kożuch" , bierzemy prostokąt ciasta francuskiego, kładziemy ser i na wyciętą część nakładamy żurawinę, zawijamy brzegi i formujemy sakiewkę, można położyć wycięte ozdoby("napuchną", ale zawsze!), następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem, i do piekarnika 180 st. na 35-45 min. do zrumienienia ciasta

Kuchnia Beaty
Domowa granola 151

Poza tym zawierają mnóstwo cukru i innych zbędnych dodatków. Domowa zaś roznosi niezwykły aromat podczas pieczenia, a jej składniki możemy dowolnie modyfikować. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 100g suszonej żurawiny ½ szklanki łuskanych ziaren słonecznika ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki fistaszków bez soli 4 łyżki miodu 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Suche składniki: płatki owsiane, ziarna słonecznika, wiórki i orzechy wymieszać(...)blachę od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia. Wysypać masę. Rozłożyć po całości blaszki.  Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 10 minut.  Następnie dodać żurawinę. Przemieszać. Nawet jakbyście pomijali żurawinę to po 10 należy składniki przemieszać. Piec kolejne 10 minut do złotego koloru. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Owsiane ciastka bez jajek i mąki 162

Jeśli nie posiadamy foremek, możemy je upiec w postaci owsianych batoników lub uformować dowolny kształt rękoma. Inne przepisy na owsiane ciasteczka: Owsiane ciasteczka z dziurką Pełnoziarniste owsiane ciastka z żurawiną i słonecznikiem Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną Składniki (na 6 dużych ciastek): - 1 banan - 3/4 szklanki płatków owsianych - 1/2 szklanki wiórek kokosowych - 1/4 szklanki posiekanych dowolnych orzechów (włoskich, laskowych(...)pekan itp) - 2 łyżki suszonej żurawiny - 2 łyżki pestek słonecznika - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka płatków migdałowych - 1 łyżeczka syropu z agawy lub drobnego cukru* - 0,5 łyżeczki cynamonu - szczypta soli - plus opcjonalnie 50g gorzkiej czekolady Banana rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Za pomocą okrągłej foremki, formować ciastka (na 1 ciastko wchodzą 2 płaskie łyżki masy). Piec

CookYourself
Soczewicowy pasztet z żurawiną 242

szklanki ugotowanej zielonej soczewicy (200 g suchej) szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (100 g suchej) 100 ml oleju rzepakowego + 2-3 łyżki do smażenia duża cebula 3 łyżki suszonej żurawiny 3 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego łyżeczka majeranku 0/5 łyżeczki lubczyku szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju(...)wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy się zeszkli wyrzucamy przyprawy i miksujemy ją na gładką masę wraz z resztą składników ( poza żurawiną). Doprawiamy do smaku i dodajemy żurawinę. Mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Odstawiamy w formie na całą noc. Na następny dzień wyjmujemy z formy i podajemy. Smacznego

Mienta blog
Pasztet z gęsi z żurawiną 133

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ugotowane mięso z gęsi (korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko), wątróbka z gęsi, 100 gram żurawiny suszonej, 50 ml nalewki żurawinowej, 2 jajka, ½ suchej bułki, tłuszcz z gęsi, sól, pieprz, Żurawinę zalać nalewką i odstawić. Bułkę namoczyć w wodzie. Wątróbkę podsmażyć na tłuszczu gęsim.   Żołądek(...)pokroić w słupki. Resztę mięsa zemleć z żurawinami i odciśniętą bułką. Wymieszać, doprawić do smaku. Dodać jajka, pokrojony żołądek i dokładnie wymieszać. Następnie dodać trochę tłuszczu gęsiego – 4-6 łyżek i wymieszać (ponieważ użyte mięso było chude należy dodać tłuszcz).   Przełożyć do formy „keksówki” (25x10cm). Polać dwiema łyżkami tłuszczu gęsiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

królestwo garów
Pasztet z cielęciny z żurawiną 123

listki laurowe, 2 ząbki czosnku, kilkanaście listków szałwii, 2 cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera   1,5 kg wątróbki z indyka lub kurzej,   200 g żurawiny suszonej, 100 ml żurawinówki,   180 g suchej bułki, 300 g przecieru żurawinowego ze słoika, 10 jajek, 100 ml żurawinówki, gałka muszkatołowa, imbir mielony, sól Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy(...)przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso na półmisek. Wywar przecedzić, namoczyć w nim suchą bułkę. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Żurawinę suszoną zalać 100 ml żurawinówki i zagotować, przykryć, odstawić do ostudzenia. Zemleć mięso razem z wątróbką, odciśniętą bułką i przecierem żurawinowym. Masę mięsną dokładnie wymieszać dodając do niej żurawinę namoczoną

królestwo garów
Dorada pieczona w winie z żurawiną 88

dorada, 150 ml białego półwytrawnego wina 80 g żurawiny suszonej, sok z cytryny, sól, pieprz, Żurawinę zalać winem, odstawić. Doradę oczyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, oczy. Dokładnie umyć, osuszyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Oprószyć solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Podsmażyć(...)stron do zrumienienia (około 5 minut). Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, wlać wino z żurawiną. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 - 40 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa.   zastawa

królestwo garów
pasztety 133

pasztet z cielęciny z żurawiną pasztet z dzika pasztet z gęsi z żurawiną   pasztet z kaczki pasztet z kaczki ze śliwką wędzoną pasztet wieprzowy z grzybami pasztet z zająca pasztet z żurawiną pasztet z wątróbki drobiowej pasztet z wątróbki gęsiej

królestwo garów
Pieczone jabłko w cieście francuskim 134

Weekendowy deser w 30 minut. Świetny pomysł by zaskoczyć.... a roboty naprawdę mało :D SKŁADNIKI ciasto francuskie (pół opakowania XXL) 2 jabłka  cynamon żurawina czekolada  jajko szczypta cukru Jabłka obieramy i drylujemy nie przekrawając ich bo będziemy je faszerować. Ja  używam do jednego żurawinę do drugiego czekoladę. Następnie dokładnie obtaczamy z wierzchu cynamonem .  Jabłka są gotowe(...)rozbełtanym jajkiem ze szczyptą cukru Teraz układamy na blasze z papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200- 210 stopni i wkładamy blachę około 20 minut.   z czekoladą: z żurawiną: My zjedliśmy popijając grzanym winkiem z pomarańczami. A co !!   Smacznego

MarciochaKucharzy
Keks gorzowski 139

keks, bo z jabłkami właśnie, ale dzięki temu wilgotny, a jabłka oprócz smaku dodają mu jeszcze  uroku... Składniki: 7 jabłek landsberskich 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki żurawiny 1 szklanka orzechów włoskich skórki z 1 pomarańczy 6 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki krupczatki 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5  łyżeczki proszku(...)oraz cukier i ubijamy do momenty rozpuszczenia się cukru. Sparzoną skórkę z pomarańczy kroimy w kosteczkę gotujemy z odrobiną wody oraz 1 łyżeczką cukru ok 5 minut. Rodzynki z żurawiną sparzamy.  W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, następnie dodajemy olej, żółtka, jabłka, pokrojone orzechy, oraz rodzynki z żurawiną. Wszystko mieszamy ze sobą

kgwjanczewo
Domowe musli 172

drugie - fajnie zrobić je samemu, a po trzecie - to takie proste!   Podstawą są płatki owsiane górskie, a do smaku dodałam moje ulubione pestki słonecznika, rodzynki i suszoną żurawinę. Chciałam, aby cała słodycz mojego musli pochodziła z suszonych owoców.  Poza tym w moim musli znalazły się jeszcze ziarna sezamu i płatki migdałowe (miałam jakieś resztki w szafce, więc(...)dlatego zdecydowałam, że nie zrobię typowych crunchy, a zwykłe sypkie musli. Zadbałam jednak by było rumiane i chrupiące. Składniki: 4 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka rodzynek 1 szklanka żurawiny 1 szklanka pestek słonecznika 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki sezamu 1 szklanka wody 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Płatki owsiane, pestki słonecznika, sezam i migdały

Kulinarne Inspiracje
Sernik z żurawiną na 1 urodziny bloga 188

miną rok od pojawienia się pierwszego wpisu na tym blogu. Dziękuje za ponad 2500 tysiąca komentarzy i 80 000 tysięcy odwiedzin . Klasycznie prezentują prosty i smaczny sernik z suszoną żurawiną. Idealny na niedzielne popołudnie z rodziną. :) Składniki: 500g twarogu chudego zmielonego 2 razy 2 jajka 1/2 opakowania budyniu śmietanowego  4 łyżki cukru trzcinowego  garść suszonej żurawiny Sposób przygotowania(...)Następnie dodajemy budyń i ponownie miksujemy. Białka dodajemy do masy i dokładnie, ale szybko mieszamy łyżką lub silikonową szpatułką. Przekładamy do natłuszczonego naczynia lub blaszki. Na wierzch wtykamy suszoną żurawinę. Sernik pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu sernik powinien być jeszcze w piekarniku przez ok. 10-15 minut. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Pieczeń "mielonka" z fasoli i grzybów 148

liście laurowe łyżeczka lub dwie suszonego cząbru 3 jajka pojemnik (jak po margarynie) grzybów mrożonych (użyłam mieszanki podgrzybków, borowików i koźlarzy) 2 suszone podgrzybki marchew śliwki suszone garść suszonej żurawiny gałka muszkatołowa (ok. 1/4) sól, pieprz kilka liści jarmużu i kapusty toskańskiej cavolo nero (ja mam swój jarmuż zielony i fioletowy i swoją cavolo nero, dlatego ich użyłam. Myślę(...)gotować fasoli do miękkości, bo będzie miksowana i pieczona jeszcze. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. 3. Zagotować mrożone grzyby z dwoma suszonymi. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. 4. Zalać żurawinę i śliwki wrzątkiem, żeby nieco napęczniały. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. 5. Keksówkę wyłożyć liśćmi jarmużu i kapusty. To sposób podpatrzony w jednym z programów Jamiego Olivera. 6. Osobno

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb na zakwasie ŻYRAFA 193

żołędziowej 180 g pszennej mąki razowej 100 g mąki żytniej 180 g mąki pszennej 2x pół łyżeczki soli 2x pół łyżeczki cukru garść ciasta z poprzedniego wypieku garść suszonych żurawin garść płatków owsianych łuskany słonecznik woda W sobotę wieczorem : W jednym garnku zarobić ciasto z mąki żołędziowej i mąki razowej z solą, cukrem, połową ciasta sprzed tygodnia i wodą(...)koniec wyrabiania dodać żurawiny i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję, którą łatwo wyrabia się drewnianą łyżką. W drugim garnku zarobić ciasto z mąki żytniej i pszennej z solą, cukrem, połową ciasta sprzed tygodnia i wodą. Pod koniec wyrabiania dodać płatki owsiane. Garnki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykryć wilgotnymi ściereczkami. W niedzielę rano : Garść ciasta pszenno-żytniego przełożyć

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania