żurawina - 4361 przepisów (strona:65/291)

Bakława 226

rodzajów ciasta - francuskiego i listkowego. To pierwsze wykorzystałem na spodzie, drugie - w górnych warstwach. Dzięki temu spód był stabilniejszy, nie łamał się i lepiej chłonął syrop. Do orzechów dodałem żurawinę i rodzynki. Składniki (na dużą blachę): 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie ciasta filo 150 g orzechów laskowych 150 g migdałów 100 g żurawiny 100 g rodzynek 80 g masła(...)odstawić do wystygnięcia. W małym garnku roztopić masło i zestawić z palnika. Masłem posmarować dno blachy do pieczenia i wyłożyć ciasto francuskie. Wierzch posmarować płynnym masłem i posypać rodzynkami, żurawiną i siekanymi orzechami. Położyć pierwszy arkusz ciasta filo (w opakowaniu jest ich zwykle siedem), posmarować roztopionym masłem i posypać suszonymi owocami i siekanymi orzechami. Czynności powtarzać, aż skończy się ciasto

W SMAK
Pieczona kaczka z jabłkami 179

cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 czubate łyżeczki suszonego majeranku 2-3 łyżki oleju rzepakowego 600g niedużych ziemniaków Do podania konfitura z żurawiny świeży rozmaryn Instrukcje Kaczkę płuczemy w zimnej wodzie, w środku i na zewnątrz, po czym starannie osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy ewentualne pozostałości piór. Końcówki skrzydeł odcinamy lub zaginamy pod spód(...)minut przed końcem pieczenia mięsa w taki sposób, aby były częściowo przykryte sosem z pieczenia. Kaczkę podajemy ciepłą razem z ziemniakami – w całości lub w porcjach. Dekorujemy żurawiną i rozmarynem. Podajemy z dodatkową żurawiną oraz z sosem z pieczenia. Uwagi Jeśli chcemy, aby kaczka miała bardziej rumianą i chrupiącą skórkę, przez ostatnie 15-20 minut możemy piec ją bez przykrycia

Kulinarna Pokusa
Gruszka Goplany duszona w czerwonym winie z nadzieniem fudge o smaku czekolada-pistacja 176

osobie niespodziankę to jest to idealny prezent, który pokaże, iż naprawdę Wam zależy. Gorąca gruszka duszona w winie z pysznym nadzieniem Fudge o smaku czekoladowo- pistacjowo -orzechowym z nutką żurawiny. Do tego schłodzona śmietanka i płynna gorzka czekolada opatulona w pistacjach i chilli. Ta gorzka czekolada, to ulubiona czekolada mojej mamy, dlatego tak miło mi robić desery, Ciekawe co dobrego(...)czekolady pistacjowej nadziewanej marki Goplana plus 2 tabliczki rozkruszone na wierzch  30 g czekolady złoty orzech nadziewanej marki Goplana plus 2 tabliczki posiekane na wierzch 2 garstki żurawiny suszonej na wierzch Gruszki w winie: 2 gruszki 2 szklanki wina czerwonego pół słodkiego laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 2 goździki szczypta imbiru Dekoracja: 30-40 g gorzkiej czekolady marki Goplana

KreatywnePiny
Ciastka owsiane z żurawiną 172

Miałam ochotę upiec coś z suszoną żurawiną. Moje ciastka nie do końca są owsiane, bo połączyłam je z płatkami żytnimi. Wydawały mi się mało słodkie, więc stopiłam tabliczkę mlecznej czekolady i posmarowałam nią spody ciastek.  Skład : 100 g miękkiego masła ( 1/2 kostki ) 2 małe jajka lub jedno duże 2/3 szklanki mąki pszennej (typ 450) 1/3 szklanki cukru pudru(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych ( lub mieszanych - owsianych, żytnich, pszennych) 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1/3 szklanki posiekanych orzechów laskowych 2 łyżki ziaren sezamu Sposób wykonania : Masło zmiksowałam na puszystą masę. Mąkę i cukier puder przesiałam i stopniowo dosypywałam do masła - wyszła z tego na początku kruszonka, ale jak dodałam jajka - wbijając jedno po drugim

apetytnapieczenie
Chleb pszenny z płatkami owsianymi i suszoną żurawiną 175

taki chleb nawet miałam ochotę, bo bardziej wolę suszoną żurawinę niż rodzynki. Skórka jest super chrupiąca, miękki środek. Jest słodki i bardziej przypomina mi ciasto drożdżowe niż chleb zwłaszcza jak kromkę posmaruje się masłem. Zamiast wody dodałam mleko, dzięki czemu chleb ma delikatniejszy miąższ. Ale do rzeczy : Najpierw odmierzyłam 1/2 szklanki suszonej żurawiny - sparzyłam ją gorącą wodą i odsączyłam(...)takie ma być. Po tym czasie dodałam kolejno : łyżkę cukru, łyżeczkę soli i 3 łyżki zakwasu żytniego razowego. Wymieszałam łyżką, żeby składniki się połączyły i na koniec dodałam żurawinę. Najpierw ciasto wyrabiałam w misce, następnie przełożyłam na blat oprószony mąką i wyrabiałam ok. 3 minuty - ciasto jest raczej luźne, więc można użyć miksera lub wyrabiać metodą Bertineta. Przełożyłam ciasto

apetytnapieczenie
Ryż z jabłkami i budyniem. 415

naszym domu. Nie ma świąt bez ryżu z jabłkami, bo taka wersja jest podstawowa. Niedawno  nasz wspólny znajomy Adam dołożył do niego budyń, a ja dziś dołożyłam żurawinę i banana. Ryż można jeść z dodatkiem śmietany czy lodów, jak kto lubi. SKŁADNIKI: 3 p. ryżu mus jabłkowy lub 1,5 kg. jabłek smażonych z cynamonem i sokiem z cytryny(...)smaku, 2 budynie śmietankowe  2 banany garść żurawiny 2-3  łyżki masła klarowanego kruszonka WYKONANIE: naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy warstwę ryżu, pokrywamy ją wiórkami masła, dodajemy warstwą budyniu,  część warstwy pokrywamy smażonymi jabłkami, część plasterkami bananów, część jabłkami z żurawiną,  następnie kładziemy drugą warstwę ryżu, wiórki masła, smażone jabłka,  całość posypujemy cynamonem

Kuchnia Beaty
przepis na Ciastka czekoladowe z orzechami i żurawiną czyli Słodki Czwartek odc.81 150

wszystko co czekoladowe, co z orzechami a te ciastka są potwierdzeniem moich zamiłowań. Przepis z książki "Cukiernia Lidla" a miseczka prosto z Domu Mokoszy :) Ciastka czekoladowe z orzechami i żurawiną 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 140 g miękkiego masła (może być roślinne) 30 g kakao 1 jajko kilka kropli ekstraktu waniliowego 150 g cukru trzcinowego(...)posiekanych orzechów włoskich, czekolady białej i mlecznej (u mnie deserowa) 100 g suszonej żurawiny szczypta soli Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę z sodą, kakao i jajko. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy i czekoladę oraz żurawiny i sól. Mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy. Ciastka rosną więc zachowujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto z rabarbarem i kruszonką na kruchym spodzie 150

masła  1 jajko Nadzienie z rabarbaru 500 g rabarbaru  3 łyżki płynnego miodu  5 łyżek cukru  1 cukier wanilinowy  100 g suszonych żurawiny   Kruszonka:   150 g mąki pszennej   50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej 50 g cukru  125 g masła (schłodzone) Dodatkowo: cukier puder Formę o wymiarach około(...)ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.  Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym oraz z żurawiną  Żurawinę wcześniej namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.  Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą

Delicious Titbits
Strudel mięsny 95

Składniki: ciasto francuskie 10 g mięsa mielonego z szynki suszone ananasy Bakal żurawina do mięs sól pieprz natka pietruszki oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Podsmażamy mięso z dodatkiem suszonego ananasa na odrobinie oliwy z oliwek.Doprawiamy do smaku. Rozwinięte ciasto smarujemy żurawiną.Następnie układamy na nim mięso.Zwijamy całość w rulon. Całość pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze(...)stopni. Podajemy z żurawiną i natką pietruszki. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Zapiekany ser pleśniowy 119

Czasami najprostsze przystawki są najlepsze. Dziś proponuje wam pyszny, cieplutki ser zapiekany z żurawiną. Do tego chrupiące pieczywo i dobre, czerwone, półwytrawne winko i jestem szczęśliwa :) Świetna propozycja na romantyczną kolację we dwoje lub Walentynki. Składniki: ulubiony ser pleśniowy (ja zakupiłam swój w Lidlu). Najlepiej w drewnianym opakowaniu. żurawina aromatyzowana oliwa z oliwek (ja użyłam rozmarynowo- tymiankowej) Sposób przygotowania(...)naciąć z wierzchu na krzyż. Polać odrobiną oliwy. Na środku nałóżcie łyżkę smażonej żurawiny. Ser pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Camembert w cieście francuskim. 188

gustu. Miał być camembert grillowany, ale zabrakło czasu(albo goście za szybko przyszli, ha ha), więc dziś postanowiłam wziąć w gości zapiekany  w cieście francuskim z żurawiną, która doskonale pasuje do serów i nie tylko. Zdjęcie z telefonu, wiec nie najlepsze, za to smak niezapomniany! SKŁADNIKI: 1 camembert z zielonym pieprzem 1 camembert z grzybami leśnymi(...)ciasta francuskiego żurawina 1 jajko WYKONANIE: Z górnej części sera ścinamy "kożuch" , bierzemy prostokąt ciasta francuskiego, kładziemy ser i na wyciętą część nakładamy żurawinę, zawijamy brzegi i formujemy sakiewkę, można położyć wycięte ozdoby("napuchną", ale zawsze!), następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem, i do piekarnika 180 st. na 35-45 min. do zrumienienia ciasta

Kuchnia Beaty
Domowa granola 142

Poza tym zawierają mnóstwo cukru i innych zbędnych dodatków. Domowa zaś roznosi niezwykły aromat podczas pieczenia, a jej składniki możemy dowolnie modyfikować. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 100g suszonej żurawiny ½ szklanki łuskanych ziaren słonecznika ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki fistaszków bez soli 4 łyżki miodu 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Suche składniki: płatki owsiane, ziarna słonecznika, wiórki i orzechy wymieszać(...)blachę od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia. Wysypać masę. Rozłożyć po całości blaszki.  Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 10 minut.  Następnie dodać żurawinę. Przemieszać. Nawet jakbyście pomijali żurawinę to po 10 należy składniki przemieszać. Piec kolejne 10 minut do złotego koloru. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Owsiane ciastka bez jajek i mąki 157

Jeśli nie posiadamy foremek, możemy je upiec w postaci owsianych batoników lub uformować dowolny kształt rękoma. Inne przepisy na owsiane ciasteczka: Owsiane ciasteczka z dziurką Pełnoziarniste owsiane ciastka z żurawiną i słonecznikiem Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną Składniki (na 6 dużych ciastek): - 1 banan - 3/4 szklanki płatków owsianych - 1/2 szklanki wiórek kokosowych - 1/4 szklanki posiekanych dowolnych orzechów (włoskich, laskowych(...)pekan itp) - 2 łyżki suszonej żurawiny - 2 łyżki pestek słonecznika - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka płatków migdałowych - 1 łyżeczka syropu z agawy lub drobnego cukru* - 0,5 łyżeczki cynamonu - szczypta soli - plus opcjonalnie 50g gorzkiej czekolady Banana rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Za pomocą okrągłej foremki, formować ciastka (na 1 ciastko wchodzą 2 płaskie łyżki masy). Piec

CookYourself
Soczewicowy pasztet z żurawiną 233

szklanki ugotowanej zielonej soczewicy (200 g suchej) szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (100 g suchej) 100 ml oleju rzepakowego + 2-3 łyżki do smażenia duża cebula 3 łyżki suszonej żurawiny 3 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego łyżeczka majeranku 0/5 łyżeczki lubczyku szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju(...)wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy się zeszkli wyrzucamy przyprawy i miksujemy ją na gładką masę wraz z resztą składników ( poza żurawiną). Doprawiamy do smaku i dodajemy żurawinę. Mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Odstawiamy w formie na całą noc. Na następny dzień wyjmujemy z formy i podajemy. Smacznego

Mienta blog
Pasztet z gęsi z żurawiną 128

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ugotowane mięso z gęsi (korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko), wątróbka z gęsi, 100 gram żurawiny suszonej, 50 ml nalewki żurawinowej, 2 jajka, ½ suchej bułki, tłuszcz z gęsi, sól, pieprz, Żurawinę zalać nalewką i odstawić. Bułkę namoczyć w wodzie. Wątróbkę podsmażyć na tłuszczu gęsim.   Żołądek(...)pokroić w słupki. Resztę mięsa zemleć z żurawinami i odciśniętą bułką. Wymieszać, doprawić do smaku. Dodać jajka, pokrojony żołądek i dokładnie wymieszać. Następnie dodać trochę tłuszczu gęsiego – 4-6 łyżek i wymieszać (ponieważ użyte mięso było chude należy dodać tłuszcz).   Przełożyć do formy „keksówki” (25x10cm). Polać dwiema łyżkami tłuszczu gęsiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

królestwo garów