żurawina - 4361 przepisów (strona:60/291)

Egzotyczny półmisek śledzia 105

Drodzy, dziś podaję pyszną i egzotyczna wersję śledzia. Idealna kompozycja na większe spotkanie w gronie przyjaciół. Lub coś dla niespodziewanych gości. Do mojej propozycji użyłam -filety śledziowe z żurawiną i brzoskwinią  SEKO -żurawina suszona  SKWORCU -dojrzałe mango -jarmuż -pestki dyni -kilka ziaren granatu -kukurydza z puszki Jarmuż umyj ,odetnij stwardniałe części. Zalej wrzątkiem i pozostaw w wodzie(...)Następnie odcedz na sitku i wysusz na ściereczce kuchennej, odstaw. Filety śledziowe przenieś na półmisek. Mango obierz i pokrój w plastry. Dodaj kilka na półmisek. Posyp pestkami dyni, suszoną żurawiną dodatkowo. Dodaj jarmużu i ziaren granatu oraz kukurydzę. Danie gotowe. Niezwykle pyszne, świeże i tropikalne. Warto spróbować tej propozycji i zaskoczyć bliskich inną wersją tak popularnego u nas śledzika.Możecie

Z Kuchni Do Kuchni
Czekoladowe ciasteczka z żurawiną 142

Pieszczotliwie ochrzczone "błotnikami" ... Bo wyglądają trochę jak ulepione z błota. :) Jednak ... Cały ich urok tkwi w smaku - mocno czekoladowe, z kawałkami czekolady, orzechów włoskich i z suszoną żurawiną ...  Śmiało dotrzymają kroku innym świątecznym ciasteczkom, dlatego też polecam je właśnie na zbliżające się Święta. :) Autorem przepisu jest Paweł Małecki - polecam go wypróbować, jak zrobiłam to ja. :) Składniki: 170 gramów mąki(...)pszennej 180 gramów cukru trzcinowego 140 gramów miękkiego masła 30 gramów kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 100 gramów suszonych żurawin po 50 gramów: orzechów włoskich, czekolady mlecznej i białej (w mojej wersji jest po 50 gramów orzechów włoskich i gorzkiej czekolady) szczypta soli  Wykonanie: Utrzyj w misce masło z cukrami. Przesiej mąkę

Garniec Magalie
pasta z wątróbki (na bagietce z rukolą i żurawiną) 152

osób, które jej nienawidzą. Dla mnie nie jest ona zmorą z dzieciństwa, wprost uwielbiam ją pod każdą postacią. Usmażona z cebulą i jabłkiem, podana na bagietce z rukolą i żurawiną świetnie łączy ze sobą różne smaki. Może z powodzeniem znaleźć się na imprezowym stole. Wkrótce andrzejki więc może się skusicie?  Składniki: 300 g wątróbki drobiowej 1 duża cebula(...)winne jabłko łyżeczka majonezu ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz majeranek kminek dodatkowo: bagietka garść rukoli konfitura z żurawiny świeży grubo zmielony pieprz Wątróbkę oczyścić z niepotrzebnych elementów. Cebulę pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać wątróbkę, czosnek, sól i przyprawy. Jabłko obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Wrzucić do wątróbki i wszystko razem usmażyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Śledzie w oleju z żurawiną 150

Śledzie przyrządzone w ten sposób są szybkie i bardzo smaczne.Dodatek suszonej żurawiny sprawia że mają fajny aromat i pięknie się prezentują na stole. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 100 gram suszonej żurawiny olej 2-3 łyżki oleju mielony pieprz kolorowy Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez dwie godziny .Kroimy na mniejsze kawałki.Żurawinę spażamy gorącą wodą

Bajeczna Kuchnia
Gruszkowa zapiekanka z bułkami 105

Składniki: 8 gruszek sok z połowy cytryny 5 łyżeczek cukru łyżeczka cynamonu 10 dag żurawiny 8 bułek (najlepiej kajzerek) 4 jajka 3 szklanki mleka tłuszcz do wysmarowania naczynia Sposób przygotowania:   Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut.  Gruszki obieramy ze skórki. Kroimy w plastry. Przekładamy do miski.  Wlewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dodajemy 3 łyżeczki cukru(...)cynamon i odcedzoną na sitku żurawinę. Mieszamy. Bułki przekrawamy wzdłuż na dwie części. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z mlekiem. Bułki moczymy w mleku mocno je przyciskając, żeby nabrały dużo płynu. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Przykrywamy 1/3 gruszek. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy pod przez ok. 30 minut

Pobite gary Barbary
Jaglanka kokosowa z owocami 141

odpowiednie przygotowanie: najpierw trzeba przelać ją obficie zimną wodą, a następnie gorącą i dopiero ugotować. Moja dzisiejsza propozycja śniadaniowa to jaglanka na mleku kokosowym z dodatkiem ananasa oraz żurawiny i mandarynki. Tak przyrządzona kasza jaglana jest bardzo kremowa, wspaniale pachnie i smakuje kokosem, a połączeniu z owocami daje nam dużą porcję energii. Składniki (na ok. 3 porcje): 1 puszka mleka(...)szklanki kaszy jaglanej ok. pół szklanki ananasa w kawałkach lub puszka Dole Tropical Gold Pina Colada (ananas z kokosem w żelu) kilka cząstek mandarynki 3 łyżki suszonej żurawiny cukier trzcinowy do posypania (opcjonalnie) sól Wykonanie: Mleczko kokosowe wlewamy do garnka i gotujemy. Kaszę jaglaną najpierw przelewamy zimną, a następnie gorącą wodą. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy do niego kaszę oraz

MyCookBook.pl
Surówka marchewkowo-jabłkowa ze śmietaną i żurawiną 112

Bardzo prosta i jakże smakowita suróweczka obiadowa o słodko-kwaśnym smaku. Dodatkowych walorów smakowych nadaje tu suszona żurawina. Nic dodać, nic ująć – tylko zajadać :D Pomysł i wykonanie mojego Męża ;) Składniki (na ok. 4-5 porcji): 4 duże marchewki 1 duże jabłko 1 płaska łyżka cukru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany np. 18% garść suszonej żurawiny(...)skórki. Jabłko kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Wszystko ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miseczki. Dodajemy cukier, sok z cytryny, śmietanę oraz drobno posiekaną żurawinę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Surówka jest znakomitym dodatkiem obiadowym do wszelkiego rodzaju mięs. Smacznego

MyCookBook.pl
Pieczona pierś z kaczki z jabłkami i konfiturą z żurawiny . 143

stopień wypieczenia zależy już od was , ja nie znoszę surowego mięsa , więc moja wygląda tak :) Zapraszam :)   Składniki : 4 piersi z kaczki 3 duże jabłka  1 słoiczek   żurawiny  z Proeco Polska  sól, pieprz do smaku 1/ 2 łyżeczki tymianku i majeranku 1 duża cebula  1 łyżka dobrej oliwy 1 szklanka dobrego drobiowego bulionu  Wykonanie(...)Piersi myjemy i osuszamy ręczniczkiem papierowym . Skórkę lekko nacinamy . Mięso solimy , pieprzymy i nacieramy ziołami i żurawiną  . Cebulę i jabłka obieramy ,kroimy w ósemki . Piersi z cebulą  przekładamy do pojemnika polewamy oliwą i szczelnie   zamykamy.Odstawiamy na noc do lodówki. Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej piersi skórką do dołu. Lekko obsmażamy z obydwu stron . Następnie obkładamy pokrojonymi

Sama słodycz i szczypta chili
ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 105

Ryba: 300 g łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka zielonej soczewicy 1-2 łyżeczki miodu kilka listków świeżego rozmarynu Fish: 300 g salmon freshly grounded(...)jedną, bo nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem, ale ich ilość jest absolutnie dowolna w zależności od upodobań. Do rondelka wrzucamy mango, wlewamy ocet i wino, wsypujemy cukier i żurawinę oraz papryczki. Wszystko musi się dusić aż będzie miało mniej więcej jednolitą konsystencję – część kawałków mango się rozpadnie, żurawina zmięknie. Cały czas mieszamy chutney raz na jakiś czas próbują

Martyna Cooks
Chrupiące paluszki z kurczaka w towarzystwie świeżego szpinaku i pakiecików z cukinii! 166

oliwek. Aby dopełnić dzisiejszy talerz zaproponowałam  pakieciki z cukinii z serem feta. Tak właśnie powstał obiad idealny:) Poniżej przedstawiam przepisy w kolejności wykonania. Sałatka z młodego szpinaku z żurawiną i pomidorkami koktajlowymi. Składniki na 4 porcje: 300g świeżych liści szpinaku 6 pomidorków koktajlowych garść suszonej żurawiny 50g sera feta Składniki na sos sałatkowy: 1/4 szklanki oliwy z oliwek(...)oliwa z oliwek nabrała smaku przypraw. Następnie dokładnie myjemy liście szpinaku i przekładamy je w całości do miski. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i dodajemy do szpinaku razem z żurawiną. Całość polewamy wcześniej zrobionym sosem. Na koniec posypujemy sałatkę pokruszoną fetą. Pakieciki z cukinii faszerowane fetą. Składniki na 8 pakiecików: 1 średnia cukinia 150g sera feta 4 ząbki czosnku sól

Kuchnia Pani Wiosny
Grasica cielęca w sosie z madery 165

madery, 400 ml bulionu, 1 szt. bouqet garnis**, 20 g masła, sól, pieprz, 100 g Rukoli Fit&Easy, 50 g płatków migdałów, chili, produkty dodane*** 50 g żurawiny suszonej, 150 ml czerwonego wytrawnego wina , miód Grasicę namocz w zimnym mleku przez 24 godziny.  Odsącz ręcznikiem papierowym. W rondlu zagotuj wodę, wrzuć do niej mięso i blanszuj przez(...)pokrywką. Wstaw do piekarnika na 40 minut. Po wyjęciu dodaj do sosu rukolę oraz migdały. Porządnie zamieszaj. A tu nasze dalsze modyfikacje: – do garnka wlać wino, zagotować, wrzucić żurawinę i gotować aż płyn odparuje, doprawić do smaku miodem. Migdały podprażyć na suchej patelni. Grasicę wyjąć i trzymać w cieple,  sos przetrzeć przez sito i zredukować przez gotowanie. Na talerz

królestwo garów
Sałatka z surimi z olejem sezamowym 162

sałaty rzymskie (polecam dokładnie ten gatunek sałaty, jest chrupka i delikatna) - 1 cebula czerwona - 1 – 2 ząbki czosnku - 6 jaj ugotowanych na twardo - jasna część pora - 2 garście żurawiny suszonej - 35g orzeszków pini - sok z ½ cytryny - sól morska wędzona - świeżo mielony pieprz kolorowy - szczypiorek - olej sezamowy Na suchej patelni prażymy na rumiano orzeszki pini. Paluszki krabowe rozpakowujemy, zdejmujemy foliowe(...)osłonki, przekładamy do pojemnika, skrapiamy sokiem wyciśniętym z ½ cytryny. Odstawiamy na ok. 15 minut, co jakiś czas potrząsając pojemnikiem, aby wszystkie paluszki dokładnie zostały pokryte sokiem. Żurawinę zalewmy gorącą wodą i zostawiamy na 3-5 minut (nie dłużej, bo całkiem rozmięknie). Po tym czasie przelewamy ją zimną wodą i osuszamy. Obraną cebulę kroimy w bardzo cienkie krążki (najlepiej poszatkować), następnie

mojewypiekiinietylko
Zimowa szarlotka z żurawiną 176

oknem znów jest piękny biały śnieg więc postanowiłam upiec szarlotkę która rozgrzeje nasze ciało i doda energii na przedzieranie się przez zaspy Kakaowa szarlotka z budyniem i żurawiną proporcje na dużą blaszkę Ciasto   250 g masła 400 g mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany szklanka cukru pudru (można mniej) łyżeczka proszku(...)pieczenia 2 łyżeczki cynamonu dodatkowo 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru klika jabłek (ok 5-7 dużych) 2 łyżki bułki tartej cynamon cukier garść suszonej żurawiny Do dzieła! Z podanych składników zagnieść gładkie odchodzące od ręki ciasto i włożyć je do zamrażarki na ok 15-20 minut. Podzielić na 2 części - jedną cześć rozwałkować i wyłożyć nią

sierotka maRysia w kuchni
Kaczka pieczona po staropolsku 286

razem koniecznie ją trzeba upiec! Ale jak? Z imbirem? Z pomarańczami? A może nadziewaną mięsem mielonym? Nie... tym razem postawiłam na klasykę gatunku czyli kaszę gryczaną, jabłka i żurawinę. I z ręką na sercu - taka kaczka smakuje mi najbardziej! Kaczka po staropolsku Składniki:   tuszka kaczki 100 g kaszy gryczanej 2 cebule 4 jabłka (najlepiej szare renety) 2 łyżki majeranku(...)ząbki czosnku 2 łyżki smażonej żurawiny 4 łyżki oleju sól, pieprz Do dzieła!!! Kaczkę dokładnie myjemy, suszymy. Z 1,5 łyżki majeranku, oleju, soli, pieprzu i czosnku robimy pastę którą nacieramy kaczkę - marynatę mocno wcieramy w mięso i uklepujemy. Tak zamarynowaną kaczuchę wkładamy do naczynia, zawijamy w folię i zostawiamy na 24 h. Ja kaczkę piekłam w garnku rzymskim - trzeba

sierotka maRysia w kuchni
Pijany murzynek 204

Jeśli nie macie pomysłu na ciasto na święta to szczerze polecam tego murzynka. Jest to pyszne, intensywnie kakaowe ciasto. Rodzynki i żurawiną dodają mu wilgotności i odrobinę kwaskowatości. Jest przepyszne! Ja posypałam je cukrem pudrem ale następnym razem poleje polewą z gorzkiej czekolady - będzie jeszcze lepsze. Pyszny też będzie przełożony dżemem np śliwkowym. Polecam bo ciasto jest proste a bardzo(...)pyszne! Pijany murzynek Składniki: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru (dałam szklankę) 3 łyżki kakao kostka margaryny pół szklanki suszonej żurawiny + wódka pół szklanki rodzynków + wódka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jaja Żurawinę i rodzynki wsypujemy do miski, zalewamy wódką. Powinny być całkowicie przykryte. Odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc. Margarynę, cukier, kakao podlewamy pięcioma

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania