zupa - 39353 przepisów (strona:2293/2624)

Łosoś ze szpinakiem i różowym pieprzem 181

przetworzone - na surowo np. w formie tatara bądź sushi - smażony, pieczony lub gotowany na parze - ryby pieczemy w niższych temp. - może być podawany jako filet, dzwonko, szaszłyki - jako podstawa zupy rybnej - solić można przed i po obróbce termicznej   Właściwości: Zastanawialiście się kiedyś dlaczego Eskimosi mimo jedzenia bardzo tłustych ryb, dożywają sędziwego wieku? Naukowcy też - wszystko dzięki Omega -3 ! - bogactwo

SMYKWKUCHNI
Krem z dyni z kurczakiem 322

Przepysznie kremowy i aromatyczny krem z dyni z kurczakiem, z dodatkiem imbiru i chili. Składniki: - 1/2 dyni - 350 ml wody - świeży imbir - 4 ząbki czosnku - 1/2

SMYKWKUCHNI
Krem z pomidorów z Prosciutto di Parma! 115

zioła. Gotujemy około 7 minut, możecie dodać troszeczkę chili aby danie było ostre.  Przygotowujemy kluseczki, jajko roztrzepujemy z mąką i solą, i malutkim strumieniem wlewamy do gotującej się zupy.  Prosciutto di Parma, układamy na ręczniku papierowym i wkładamy na 40 sekund do kuchenki mikrofalowej, w tym czasie szynka się pięknie upraży. Układamy na środku talerza. Pyszne

SMYKWKUCHNI
Recenzja książki GWYNETH PALTROW CÓRECZKA TATUSIA 166

dzieci.  Niektóre przepisy naprawdę zaskakują, połaczenia smaków czy też sposoby ich wykonania.  W książce znajdziecie pomysły dla dorosłych jak i dla dzieciaków, min. przepisy na zupy, sałatki, hamburgery, kanapki, makarony, dania główne, przystawki, śniadania czy desery. Przepisy są podane w jasny i klarowny sposób, sposób wykonania również. Sama kilka rzeczy już zrobiłam, a kilka mam juz zaplanowanych

SMYKWKUCHNI
Barszcz z buraków i botwinki z ziemniakami! (jak u babci ;-D ) 237

pierogi z truskawkami, jagodami, serem czy też mięsem, "goły"- czyli kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, kluski śląskie, niezapomniane oponki i faworki, pączki robione przez cały dzień, różnego rodzaju zupy jak: Rosół z cielęciną, barszcz biały na zakwasie żytnim, czy też uwielbiany przeze mnie barszcz z buraków z ziemniakami i skwarkami z boczku. Babcia ma swoje wyjątkowe wyczucie smaku, i dzięki

SMYKWKUCHNI
Odchudzona fasolka po bretońsku 354

zrobił się przecier mieszając co jakiś czas. Cebulę, pierś z kurczaka oraz pomidora wrzucamy do fasoli i gotujemy ok 15 minut. Na koniec przyprawiamy, polecam dodać więcej papryki, aby zupa miała ostrzejszy smak. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Chłodnik z rzodkiewkami i burakiem 183

Ja ciągle jeszcze na wyjeździe. Po cudownych klimatach prowansalskich przyszła kolej na północne regiony Francji. Tu już mniej przyjemnie. Widoki nie cieszą oczu, a temperatura nie

Przysmaki Karolki
KREM BURACZANY Z WINEM I KOZIM SEREM 212

Rześkie powietrze wypełniło pokój, słoneczko delikatnie wygląda zza murów zaspanych kamienic. Przeciągam się z uśmiechem na twarzy. Tak, to będzie udany dzień. Buraki darzę wielką kulinarną

W kuchni Karmel-itki
Barszcz z uszkami 219

 Dzisiaj na naszych stołach zagościł barszcz. Lekko zakwaszony cytryną I ostrościa czosnku był ucztą dla naszych kubków smakowych. Do barszczu podaję uszka- przepis tutaj, lub

Smaki Edyty
Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler 19127

Post Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Fusilli ( świderki) w jagodowe kropki 215

najlepsze. Mamy jagodowy wysyp. Co prawda na jagody do lasu z różnych powodów już nie biegam, ale co za problem kupić?.A jak już są to wszystko robimy- pierogi, zupę jagodową, kisiel, no i właśnie makaron z sosem jagodowym i jagodami. Czas:20 minut Składniki: 1 dag makaronu fusilli ( świderki ) 1 szklanka jagód 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru

Buniabaje w kuchni
Chłodnik z botwinki 155

O chłodnik prosiła mnie od dawna moja córka. Koniec końców nawet go nie tknęła, synowi też nie smakował. Za to ja z małżonkiem zjedliśmy z miłą

Sto kolorów kuchni
Lekki chłodnik buraczkowy 157

Chłodnik buraczkowy to taka już letnia klasyka. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil - oczywiście jeśli odpowiednio wcześniej upieczemy buraczki i przygotujemy bulion. Ja dzisiaj zajadałam ten chłodnik

kolorowotorcikowo
Prosta zupa krem z kalafiora 194

pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie wszystko zmiksować blenederem na jednlita masę. Nalać do miseczek i posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać nieco bulionu. Na wierzchu można również udekorować kleksem śmietany

Monia miesza i gotuje
kurki - nareszcie! 153

Warszawie i okolicach - sucho, brak szansy na kupno chociaż pół kurki! Tym bardziej było to irytujące, że wszyscy pisali jak wiele kurek nazbierali, musieliśmy jeść je na śniadanie, do zupy, na obiad, na kolację, na deser, do ciasta i wszędzie gdzie się tylko da. A tutaj... nic! W końcu udało mi się w Lidlu upolować niewielkie pudełeczko kurek, które dało

Brzuszki Łakomczuszki