Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas zacząć przygotowywać się na jej przyjście. Wypróbować przepisy na ciasta, mięsa, przekąski, zupy. U nas dziś znów słodko, drugie wielkanocne ciasto na naszym blogu. Tym razem babka! Przepyszna, wilgotna, maślana z delikatnym aromatem miodu, przełożona fiołkową konfiturą i z polewą z białej czekolady... smakuje nieziemsko. Ozdobiona fiołkami w cukrze idealnie będzie pasować
Symfonia Smakównatką pietruszki. Do kremu idealnie smakują grzanki lub prażone płatki migdałów lub słonecznika, zamiast pietruszki idealnie pasowałyby posiekane liście świeżej mięty - wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych (: Smacznego! Zupę krem wykonałysmy z dodatkiem przypraw Kamis-życie ze smakiem! Serdecznie polecamy. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Symfonia Smakówswój sprawdzony sposób na kiszenie ogórków. Ja zdradzę Wam mój:) Bardzo lubimy kiszone ogórki, dlatego zawsze dużo ich robię. Zimą możemy się nimi zajadać do woli oraz pałaszować pyszną zupę ogórkową;) Poza tym, nie wiem czy wiecie, że kiszone ogórki mają bardzo dużo witaminy C;) Składniki: 3 kg ogórków, czosnek, korzeń chrzanu, łodygi kopru, sól. Przygotowanie
Z miłości do słodkościpodobne bułeczek, mianowicie cebularze. Czyli małe placuszki z farszem z cebuli i maku. Jednak jest to cebula przygotowana w szczególny sposób... Cebularze świetnie pasują jako dodatek np. do zup czy kiełbasek z grilla. Ja osobiście uwielbiam je odgrzane właśnie na grillu:) Składniki: 500g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, szklanka mleka, 60g masła lub margaryny, 2 cebule, 2 łyżki maku (użyłam
Z miłości do słodkościwartości ustawić, by zdjęcie było dobre. Kuba zdradził nam także kilka swoich tricków odnoście scenerii i naświetlenia zdjęcia. Następnie przeszliśmy do części teoretycznej...Kuba pokazywał nam jak dobrze sfotografować zupę, muffinki czy drożdżowe ciastka. Specjalnie przygotował nam ciekawe aranżacje i różne tła. Oto efekty mojej pracy
Z miłości do słodkościmoje przepisy na Boze Narodzenie. Mam nadzieje, ze taka sciaga bedzie Wam przydatna :) Ciasta, ciasteczka Pierniki Dania z ryb Dania miesne Inne Zupy
Przysmaki KarolkiRok temu gdy mieszkalam we Francji, z dala od rodzinnego domu, pierwszy raz w zyciu ugotowalam zurek na Wielkanoc. Bedac w Polsce wiele razy jadlam go
Przysmaki Karolkidwoch ksiazkach "Kuchnia na majowke", ktore ukaza sie jako dodatek do Gazety Wyborczej dzis (28 kwietnia - miesa, przekaski, salatki, sosy) i jutro (29 kwietnia - ryby, warzywa, owoce, zupy, gulasze, desery i napoje) Zapraszam do lektury
Przysmaki Karolkirzeczywistoscia. Ale i tak niczego nie zaluje. Popoludnie spedzone na poszukiwaniu kasztanow to jednak niezapomniane chwile. Radosc mojej Corki jest dla mnie bezcenna. I to, ze zamiast planowanej zupy na stole pojawil sie przepyszny strudel z lososiem tez wcale mnie nie smuci, wrecz przeciwnie. Na zupe jeszcze przyjdzie czas gdy tylko zrobi sie chlodniej. Strudel z lososiem skladniki: ciasto francuskie
Przysmaki KarolkiNo i prosze na chwile wrocilo lato. Przez minione dwa dni delektowalam sie sloncem i ladna pogoda. Wyletnilam tez domowe menu. Jednak dzis podobnie jak przed
Przysmaki KarolkiSwieta coraz blizej. Na stoliku obok kanapy zapisana olowkiem karteczka z lista spraw do zalatwienia. Wiele pozycji jeszcze nie zrealizowanych. Do kupienia ostatnie prezenty. W tym
Przysmaki KarolkiKomunikacja miejska w te dni zieje prawdziwym chlodem. Po powrocie do domu cudownie jest rozgrzac dlonie trzymajac w nich kubek goracej czekolady. Doskonale sprawdza sie tez sycaca i rozgrzewajaca zupa, ale zupe prezentowalam poprzednio. Dzis danie makaronowe z dodatkiem prostych, ale pysznych klopsikow. Zapraszam :-) Tagliatelle z klopsikami i sosem pieczarkowym skladniki: makaron tagliatelle (porcja dla 4 osob) 300g mielonego miesa
Przysmaki Karolkizupa. Mam nadzieje, ze smaczna, bo z wiosennych warzyw, z koperkiem i w czyms jeszcze. Zapraszam
Przysmaki Karolkimalutka dynia z naszej działki. W tym roku jest dość mizerna, nie zachwyca swoimi gabarytami, ale najważniejsze że jest nasza, wyhodowana samodzielnie. Od początku sezonu dyniowego przyrządziłam już parę zup i nasze ulubione risotto. Dziś z okazji trwającego Festiwalu Dyni , było coś nowego, a mianowicie kopytka. Tradycyjne, ziemniaczane, cieszą się u nas dużą popularnością. Dyniowe były po raz pierwszy
Przysmaki Karolki