testowanie garnka i sita do gotowania na parze * słoneczko * pianki * nowe woski Yankee Candle * ktoś się musiał wepchać do zdjęcia * koncert zespołu Aby do rana podczas Jarmarku Łużyckiego * pyszna zupa gulaszowa * rewelacyjne kabanosy od Motyki * mega słony oscypek i przepyszne awokado - będzie makaron! Opisów do zdjęć nie będzie, ale myślę że dobrze rozpoznacie co robiłam w mijającym tygodniu
Magiczne Życie Martypowstały żadne grudki, dodać przyprawy oraz chleb. Przykryć ściereczką i zostawić na cztery dni w ciepłe miejsce. Mąka będzie osiadać na dole słoika, można ją wtedy przemieszać, by w zupie nie powstały później kluski
Magiczne Życie MartyNa moim stole Wielkanocnym nie może zabraknąć żurku. Robiony kilka dni temu zakwas tak kusił zapachami, ze musiałam już ugotować żurek. Delikatny, na wędzonym boczku i
Magiczne Życie MartyTrwał przez trzy dni, a my byliśmy w piątek i w niedzielę. Było mnóstwo stoisk właściwie ze wszystkim. Zahaczyliśmy obowiązkowo o stoisko z oscypkiem, Masarnię Motyka i zjedliśmy pyszną zupę gulaszową. W niedzielne popołudnie poświęciliśmy naszą palmę i zrobiliśmy zdjęcia, które Wam pokażę. Dobrze, że pogoda dopisała
Magiczne Życie MartyDzisiaj coś na szybko. Pyszny obiad na ciepło z podstawowym składnikiem makaronem. Nie wyobrażam sobie kuchni bez niego i często gości w sałatkach, daniach obiadowych czy zupach. W tym daniu łączymy makrelę i kukurydzę co razem z serkiem śmietankowym daje nam pyszne doznania smakowe. Coś lekkiego po świętach na pewno się przyda. Składniki : * 2 szklanki makaronu penne
Magiczne Życie MartyPamiętam jak trzy lata temu, w niedzielne popołudnie jadłam najlepszy chłodnik, który robiła koleżanka z Litwy. Kto by pomyślał, że my się już tyle znamy :) Ten
Magiczne Życie MartyCześć :) Pewnie pamiętacie jak ostatnio pisałam o tym, jaki mam stosunek do zup... Zaczynam się powoli przekonywać i szukać przepisów w książkach, które mam na półce :) Miałam główkę kapusty, więc postanowiłam coś z niej wykombinować :) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć! Mimo śniegu za oknami... święta wielkanocne są już tuż tuż, więc warto pomyśleć o świątecznym menu. Danie, które gości w wielu domach w czasie świąt
Pora coś zjeśćWitam Was! Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować kolejną sztandarową potrawę letnią, której nie może zabraknąć na Waszych stołach! Pyszny, orzeźwiający chłodnik, z botwinką, młodymi buraczkami, ogórkiem ;-). Czego
Pora coś zjeśćWitam Was! Uwielbiam kapustę! A Wy? Mogłabym ją jeść w każdej formie, na surowo, kiszoną, duszoną, gotowaną, w zupie. Z racji tego, iż mamy okres wiosenny, w warzywniakach pojawiły się zielone główki młodej kapusty. Jak tu z tego nie skorzystać? ;-) Postanowiłam przygotować kapustę zasmażaną z boczkiem, która jest idealnym dodatkiem do obiadu, chociaż można ją też spałaszować samą
Pora coś zjeśćzjedzenia zaraz po ukiszeniu. Jestem całkiem zadowolona z efektu, bo są takie jak powinny być :-). Was też zachęcam do zrobienia własnych ogórków. Zimą można je wykorzystać również do zupy ogórkowej. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćkochani Czytelnicy życzę wielu inspiracji kulinarnych, udanych potraw, kuchni, która się sama sprząta po gotowaniu :-) i czego tylko sobie wymarzycie! Do zobaczenia (napisania) w 2014 roku! miejsce 12 Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćczasu? Dobrym rozwiązaniem jest trzymanie w lodówce gotowego ciasta francuskiego, na czarną godzinę :-). Można przygotować z niego szybkie, wytrawne tarty z cebulą, które swoim smakiem i zapachem przypominają pyszną zupę cebulową . Aby dopełnić dzieła, wystarczy je podać z białym winem. Prawda, że to bardzo prosty, szybki, ale smaczny pomysł na przekąskę? Czy to dla Ciebie, czy to dla znajomych
Pora coś zjeśćDzień dobry! Była już zupa na Walentynki, to teraz pora na danie główne. Doskonale sprawdzi się risotto z dodatkiem białego wina i krewetek. Kremowa i delikatna potrawa, podkreślona kwaśnością cytryny, która idealnie pasuje do krewetek. Dodatkowo banalna w przygotowaniu, chociaż może wydać się czasochłonna. Inspirowałam się przepisem znalezionym w lutowym numerze Moich Smaków Życia. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćDzień dobry! Masz kawałek chleba, który za bardzo się ususzył, aby przygotować z niego kanapki? Nic straconego! Jeśli nie przygotowujesz w tym dniu zupy (chleb pokroisz w kostkę, zrumienisz na patelni i otrzymasz świetne grzanki), to możesz przygotować pudding chlebowy! Na blogu znajdziecie już caramel croissant pudding wg. przepisu Nigelli, ten, który prezentuję Wam dzisiaj jest o wiele mniej słodki
Pora coś zjeść