zupa - 39353 przepisów (strona:2305/2624)

Rosół z pierożkami i tymiankiem 151

Pracochłonne ale warte pracy. Gotuję mocny wywar z tzw. porcji rosołowej czyli korpusu kurczaka i kawałka indyka .I to jest najmniejszym problem. Potem trzeba z korpusu

Buniabaje w kuchni
Naleśniki otrębowe 160

doprawionych tymiankiem), ale przepis podaję tak jak bym robiła go od początku .Jest to propozycja na wykorzystanie drobnych kawałków mięsa drobiowego jakie zostaje nam po ugotowaniu rosołu ( lub innej zupy) na kurczaku. A ciasto naleśnikowe wzbogaciłam otrębami. Są grubsze- bardziej jak placuszki . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pulpety z otrębami w sosie koperkowym 198

Pulpety to klasyka. Od wieków robię we wszelkich wersjach. Z wieprzowiny, drobiowe z mieszanych mięs. Podaje w sosach lub zupach. Robiłam z namoczoną bułką ( bułką tartą , kaszką manną ). Ostatnio mam ,, ciągotki" do otrębów. Nie wpływają na smak potrawy a nadają jej delikatności .A na pewno są zdrowe. Czas: 45 minut Składniki: Na pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

Buniabaje w kuchni
Krupnik z groszkiem i tymiankiem na indyku 163

Zaciekawił mnie pomysł na krupnik do którego dodano mrożony groszek i posypano zamiast natką - tymiankiem*. Bardzo lubię klarowne wersje krupniku. A , że w planach miałam ugotowanie

Buniabaje w kuchni
Tajski gulasz z halibuta 187

wbrew przekonaniom na upał najlepiej zjeść coś gorącego i bardzo pikantnego ( zobaczcie co sie jada w krajach gdzie panują tropikalne temperatury - nie chłodniki , a gorące bardzo pikantne zupy ). W każdym razie - zrobiłam gulasz w wersji tajskiej ułatwiając sobie pracę stosując gotową przyprawę Tom Kha i kokosowe mleko w proszku. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kalarepki nadziewane ( mocno koperkowe ) 154

Farsz jest w zasadzie tradycyjny taki jak do gołąbków czy innych faszerowanych warzyw. Zmieniłam sos do nich. Z reguły to co wydrążyłam z kalarepek mroziłam by potem wykorzystać do zupy jarzynowej. W tej wersji gotuję obok kalarepy , miksuję i robię na tej bazie sos koperkowy. Czas : 1 godzina Składniki : 2   duże kalarepy 10 dag chudego mięsa wieprzowego ( użyłam kawałek

Buniabaje w kuchni
Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce 169

Gotowanie zup o z tajskimi smaczkami wg oryginalnych przepisów w warunkach domowych i na 2 osoby to raczej abstrakcja. Ale co stoi na przeszkodzie by zrobić sobie własną ich wersję ? Nic ! To do roboty. Jednego dnia gotujemy mocny wywar rosołowy , a jak nam zostanie gromadzę różne dodatki , doprawiam wywar ,, π ( pi) razy oko" czyli wg własnego zrozumienia tajskiego smaku

Buniabaje w kuchni
Młoda kapusta z koprem -inaczej 3347

pomidorami. Nic trudnego- uszatkować, obgotować, dodać masło i koper i doprawić . Dziś pomyślałam ,, a co by było gdybym kapusty nie gotowała tylko udusiła na maśle tak jak warzywa do zupy? ". U mnie od pomysłu do realizacji moment. Co Wam będę mówić - sami spróbujcie a już nigdy nie będziecie kapusty obgotowywać. Czas : 45 minut Składniki: 1 mała młoda kapusta

Buniabaje w kuchni
Bulionowo-pomidorowa popitka 144

wiem jak Wy ale ja osobiście ( a i reszta Rodziny) lubię mieć do niektórych II Dań ,,popitkę" tzn. bulion lub inna czystą zupę w filiżance. Czasem gotuję je specjalnie tak jak barszcz czerwony czysty. A czasem wykorzystuję już ugotowany bulion sam lub coś na jego bazie. Zawsze mam zamrożone porcje bulionu -dziś też skorzystałam z zapasu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Szczawiowa z kaszą jaglaną i jajkami 150

Druga wersja szczawiowej z kaszą której inspiracją był Szczawiowy krupnik Heni ( Zaglądając do Heni-szczawiowy krupnik wersja Buni ) Najlepsza jest ze świeżego szczawiu. Dodałam sporo kopru

Buniabaje w kuchni
,,Indykomięs,, z warzywami 188

Nazwa przepisu to zabawa słowem. Może być sztukamięs z wołowiny który bardzo lubię to czemu nie można zrobić czegoś podobnego z indyka ? Co prawda upał na

Buniabaje w kuchni
Bieda zupka w wersji kremowej 205

Z tą nazwa . ,, bieda zupki" to jest cała historia. W zasadzie wzięła się z opowiadań Prababci i Babci - które czasem z musu takie w swoim

Buniabaje w kuchni
Kalarepka z ,,wkładką,, 175

już mam, zmielone mięso to smażę ( duszę, gotuję) z całości. Część podaję na obiad, a resztę dzielę na porcje i mrożę. Mrożę też nadmiar ryżu - jest doskonały potem do zup, farszu , jako dodatek do II Dania. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pierożki w ziołowym cieście 156

maniakiem. Lepię pierożki ze wszystkim. Podaję na dziesiątki sposobów. I ciągle mnie kusi by spróbować czegoś nowego. Mięso na pierogi mam w zamrażarce zawsze - to skutek gotowania wywarów na zupy , galaretek drobiowych dla Mamy , ,,strzępków" mięsa gotowanego do innych dań np. potrawki czy sztuki mięsa z rosołu. Robiłam już szpinakowe ciasto na pierogi , buraczkowe i inne. Dziś pokusiło mnie

Buniabaje w kuchni
Grzybowy krupnik z kaszy jaglanej ze śmietaną 187

Tłumaczyłam już kiedyś , że za krupnikami nie przepadam. Niestety tak to jest , że jestem w zdecydowanej mniejszości. Muszę więc tak z nimi kombinować by wilk był

Buniabaje w kuchni