zupa - 39353 przepisów (strona:2296/2624)

Burza. 165

Słońce świeciło od samego rana tak mocno, że mogło by śmiało dziurę wypalić, a na rozgrzanych kamieniach ze śmiałością byś usmażył jajecznicę. Panował jednak względny spokój

W kuchni Karmel-itki
Pan Burak. I jego kremowy koniec. 178

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4   Zielono-bordowa nać wystaje ponad ziemią. Mości się na grządce, /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

W kuchni Karmel-itki
Mgliście jesnienny KREM Z CUKINII. 174

Przecieram jeszcze zaspane oczy.  Ciemno. Zbyt ciemno jeszcze, by wstać. Ale zegarek ewidentnie pokazuje realną godzinę. Zwlekam się, ociągając. Ubieram w amoku. Zaczyna się pora

W kuchni Karmel-itki
Dyniowy szał. CZOSNKOWY KREM Z DYNI Z MAKARONEM. 138

Boję się spojrzeć za okno. Grube, szare chmury, prószący śnieg z deszczem, chlabra na chodniku. Mam wrażenie, że to już koniec listopada, a nie październik. Zimno

W kuchni Karmel-itki
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 290

Każdy stół ma w święta swe własne postulaty. Jedni mają kapustę z grochem, inni kutię, pierogi z makiem, z kapustą i grzybami. Ktoś znów woli zupę rybną od barszczu, gdzieś nie można się obejść bez makiełek, śwątecznego sernika, ryby w galarecie, po grecku. Wielu nie lubi karpia, więc jada inne ryby.  Reasumując, w każdym domu święta są inne, wyjątkowe

W kuchni Karmel-itki
Gorrrrąco jak w Meksyku! PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 226

sercu.  Patrzę w okno i zalewa mnie fala smutku.  Dodatkowo temperatura poniżej zera... A ja tu o Meksyku?! A no tak!  Dziś zapraszam na niesamowicie rozgrzewającą zupę, pikantną aż w nosie kręci! Z miseczką pełną tej ostrrej mikstury nawet mrozy syberyjskie to małe piwo. Kto ma ochotę na porządną rozgrzewkę? PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. /źródło: przepis

W kuchni Karmel-itki
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 213

krwisty stek wołowy serwowany  z kolorową sałatą, do której oprócz ziół dodaje się również sporą ilość oliwy z oliwek  i octu balsamico. Buseca, czyli prosta i smaczna zupa z ogonów wołowych, z groszkiem  i fasolą, przyrządzona na ostro. Bardziej delikatne są medaliony z polędwicy wołowej  w sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby

W kuchni Karmel-itki
WSPÓLNE GOTOWANIE z blogerką W KRAINIE SMAKU. 182

Chleb pszenno-żytni. Prócz tego, uraczyła mnie pysznym kremem z ogórków. Na drugie danie, już obie, przyrządziłyśmy makaron  z pastą z włoszczyzny z rosołu, który wykorzystany został do zupy.   MAKARON Z ATRAMENTEM KAŁAMARNICY (stąd jego czarny kolor) Z PASTĄ Z WŁOSZCZYZNY marchew, seler i pietruszka gotowana (z rosołu),  jarzynka, czosnek,  ugotowany makaron Warzywa miksujemy z czosnkiem

W kuchni Karmel-itki
ŻUR WIELKANOCNY. 258

Nie ma dla mnie świąt Wielkiej Nocy bez prawdziwego, domowe żuru na zakwasie, z kawałkami białej kiełbasy, z ugotowanym jajkiem. Żuru, który pachnie czosnkiem i majerankiem

W kuchni Karmel-itki
LIKIER KUKUŁKA. 1145

następnej fazie stwierdzili, czy można to wypić, czy raczej jest tak marne, aż wstyd. Kiedyś mój Tato powiedział mi pewną rzecz. "Pamiętaj: wypomną Ci niedopieczone ciasto czy przesoloną zupę. Ale nigdy, przenigdy facet nie wypomni Ci, że smakowany przez niego alkohol jest do niczego." I wiecie co? To rzeczywiście prawda! LIKIER KUKUŁKA. /receptura własna; / 500 g cukierków Kukułka 2 szklanki

W kuchni Karmel-itki
KREM MARCHEWKOWY Z NUTĄ POMARAŃCZY. 154

Wielokrotnie Karmel-itka łasiła się na zupę marchewkową - marchewkowy krem, ale do tej pory się nie odważyła, by coś podobnego wyczarować w kuchni. Bała się, chyba przede wszystkim to było powodem, reakcji domwników na wszelkie takie ekscesy. Ale Karmel-itkę dopadła choroba, a choremu się nie odmawia, prawda? Sprytna i podstępna dziewucha wykorzystała swój stan i przyrządziła w końcu

W kuchni Karmel-itki
KREM Z CUKINII. 183

Zmiana miejsca zamieszkania na stancję, rozpoczęty właśnie nowy szkolny rok, bardzo dla mnie istotny i wymagający, ciągłe zabieganie i siedzenie do późna w książkach już od

W kuchni Karmel-itki
KREWETKI Z CYDREM I SZAFRANEM. 236

KREWETKI Z CYDREM I SZAFRANEM. dla 2 osób 250 ml cydru opakowanie mrożonych krewetek pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki szafranu pieprz, 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki słodkiej śmietanki do zup (18%) Krewetki odmrażam. Najlepiej zostawić je w lodówce na noc, by nie było zbyt dużej różnicy temperatur, co nie jest dobre dla mrożonych produktów. Następnie krewetki obieram. Mrożone nie mają

W kuchni Karmel-itki
KREM Z DYNI. 169

ukojeniu, które zaspokoi tłumiony głód i dostarczy  przyjemności. Ciepły, gęsty krem w kolorze słońca. Już sam widok napawa mnie optymizmem, a zapach pobudza ślinianki. Rzucam się na miseczkę zupy niczym zwierz drapieżnik na ofiarę. Łyżka w dłoń i do dzieła! Jednak raczej z nim nie eksperymentuje. Najbardziej smakuje mi klasyczna wersja, lekko wytrawna i lekko słodka jednocześnie

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 195

Idę z rana dość wcześnie opustoszałą ulicą. Marzną już dłonie, nosek kostnieje, uszy sztywnieją. Do zimy tuż, tuż. Czekam na pierwsze mrozy i te cudowne malowidła

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania