zupa - 39353 przepisów (strona:2288/2624)

Słoiki. Na zimę. Fasolka szparagowa w pomidorach 163

słoiki i zalewam przecierem pomidorowym. Kiedy przyjdą chłodniejsze dni mogę przyrządzić ją na gorąco - wystarczy dodać podsmażoną kiełbasę, cebulę i ziołowe przyprawy. Wykorzystam ją też na pewno w jakiejś zupie jarzynowej albo zapiekance . Polecam ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Krem pomidorowo-brokułowo-cukiniowy 200

Bardzo, ale to bardzo naszła dla mnie ochota na krem z warzyw. Po prostu nie mogłam wytrzymać, więc wykorzystałam takie warzywa, jakie miałam w kuchni. Smak

Truskawkowa Fiesta
Zupa ogórkowa 154

godzinami wystawać w kuchni, a razem z mężem po całym dniu pracy lubimy zjeść domowy posiłek a nie jakieś gotowce z supermarketu, idealnym rozwiązaniem na szybką obiadokolację stały się zupy. Jedną z naszych ulubionych jest polska, tradycyjna ogórkowa. Przygotowanie jej zajmuje maksymalnie 35 minut! Potrzebujemy (na 3 większe lub 4 mniejsze porcje): - 250 g ogórków kiszonych - 250 g ziemniaków pokrojonych

W mojej holenderskiej kuchni
Dziwne? Ale zjadliwe #6 Niebo(RAKI) w gębie czy kulinarne rozczarowanie? 188

zwierza. Pozostałe niech sobie tam Gordony i inne na G. jedzą. Mówię to z pełną premedytacją.  Ale jako kulinarna masochistka, która wyzwań się nie boi, 10 sztuk zostawiłam. Zupa będzie

bastalena
WEGETARIAŃSKI SMALEC 169

zmienić swój styl życia na bardziej zdrowy i zharmonizowany. Niemniej jednak smaki poprzedniego życia pozostają. Ulubione schabowe, które można zrobić z boczniaków ( ZOBACZ ), kotlety mielone z kaszy gryczanej, sosy, zupy... I smalec. Nigdy nie zapomnę tego dość nieprzyjemnego, ostrego zapachu przetapianej słoniny, prażonej cebulki i jabłka. Świeży smakował najlepiej, taka pajda chleba ze smalcem i ogórek kiszony do tego - zestaw

W kuchni Karmel-itki
Francuska zapiekanka cebulowa 143

jako częsty posiłek lub w przypadku, gdy w ciągu dnia zjedliśmy już coś bogatego w tłuszcz. Składniki: Ciasto francuskie (1/3 arkusza, ok.92g) 1 cebula Winiary pomysł na francuską zapiekaną zupę cebulową (danie było inspirowane przepisem podanym na opakowaniu, składniki tego pomysłu są wegańskie, jedynie produkt może zawierać śladowe ilości jaj, mleka ) Olej rzepakowy Woda Przyprawy: kurkuma zioła prowansalskie Ewentualnie: ketchup

Weganizm infantylny
Zupa krem z brokułów / Cream soup from broccoli 205

Prosta w wykonaniu zupa krem zaspokoi nasz apetyt na sycący obiad oraz dostarczy nam porcję zdrowych witamin. Składniki - 1 brokuł - 1 średnia cebula - 2 – 3 ząbki czosnku - 3 średnie ziemniaki - 1 l bulionu warzywnego - sól, pieprz - 1 łyżka oliwy Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe  i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal

Świat Smaku
Pierożki w rosole 240

Urozmaicamy rosół? ... dosyć  tradycyjnego makaronu zamieńmy go na pierożki. Składniki do pierozków: Farsz : ugotuj rosół na około 0,25 dag wołowiny i 0,25 daj

Niezły Młynek
Kapuśniaczek na wędzonce 153

ziela angielski pieprz, sól  no i wcześniej ugotowany bulion :) Do bulionu wkładamy pokrojoną kapustę (bez głąba), boczek kroimy w drobną kosteczkę, obsmażamy aby wytopić tłuszcz, następnie dodajemy do zupy, cebulę również kroimy w kosteczkę i obsmażamy. Koper drobno kroimy  i wszystkie produkty gotujemy razem. Doprawiamy do smaku. Czas gotowania 2h na wolnym ogniu. Proste? Bardzo a naprawdę warto

Niezły Młynek
Na upalne dni chłodnik Babci Józi do picia 164

Znam wiele odmian chłodnika z zsiadłym mlekiem, kwaśną śmietaną, rzodkiewką, jajkiem.... Jednak najlepszy chłodnik jaki w życiu jadłam, a raczej piłam to chłodnik mojej babci. Trochę

Niezły Młynek
Smaczny i zdrowy początek...czyli dietetyczny pasztet drobiowy z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami 146

metalowych foremek muszą je wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia) i dokładnie uklepałam. 11. Piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.  * bulion można wykorzystać jako bazę do zupy, na przykład pomidorowej :) A oto efekt, myślę, że warto było poświęcić trochę czasu, bo smakuje wybornie.  Polecam, Pani M. :)   Pasztet drobiowy z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami

Kulinarny Pamiętnik
Pasztet drobiowy 149

łyżeczki suszonej) sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: 1. Ćwiartki ugotowałam z marchewką i pietruszką, ostudziłam. 2. Mięso oddzieliłam od kości (wywar można wykorzystać jako bazę do zupy). 3. Wątróbkę z cebulką podsmażyłam na oleju rzepakowym, ostudziłam. 4. Kurczaka, wątróbkę z cebulką, marchewkę, pietruszkę i odciśnięte bułki zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mięsa. 5. Do masy dodałam jajka, czosnek

Kulinarny Pamiętnik
Porowo - pietruszkowa zupa-krem 193

szklisty. 2. Dodałam czosnek i smażyłam jeszcze przez chwilę. 3. Całość zalałam bulionem, dolałam mleko i wrzuciłam ziemniaki. Gotowałam ok. pół godziny, aż ziemniaki stały się miękkie. 4. Przestudzoną zupę zblendowałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku. 5. Przed podaniem każdą porcję posypałam posiekaną natką pietruszki

Kulinarny Pamiętnik
Zakwas na żurek 178

To już naprawdę ostatni moment na przygotowanie bazy pod Wielkanocny przysmak. Mój przepis na zakwas jest trochę nietypowy, bo jego podstawę stanowią płatki owsiane. Zakwas powinien

Kulinarny Pamiętnik
Zupa szczawiowa 102

minut). Do wywaru dodałam umyte, obrane i posiekane liście szczawiu, doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym i gotowałam na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Do gotowej zupy wlałam mleko i dokładnie wymieszałam. Podawałam z jajkiem na twardo, świeżym koperkiem i kleksem jogurtu greckiego

Kulinarny Pamiętnik