zupa - 39353 przepisów (strona:2295/2624)

Makaron z wędzoną makrelą i słodką kukurydzą 191

Dzisiaj coś na szybko. Pyszny obiad na ciepło z podstawowym składnikiem makaronem. Nie wyobrażam sobie kuchni bez niego i często gości w sałatkach, daniach obiadowych czy zupach. W tym daniu łączymy makrelę i kukurydzę co razem z serkiem śmietankowym daje nam pyszne doznania smakowe. Coś lekkiego po świętach na pewno się przyda.  Składniki : * 2 szklanki makaronu penne

Magiczne Życie Marty
Chłodnik litewski 171

Pamiętam jak trzy lata temu, w niedzielne popołudnie jadłam najlepszy chłodnik, który robiła koleżanka z Litwy. Kto by pomyślał, że my się już tyle znamy :) Ten

Magiczne Życie Marty
Parzybroda 240

Cześć :) Pewnie pamiętacie jak ostatnio pisałam o tym, jaki mam stosunek do zup... Zaczynam się powoli przekonywać i szukać przepisów w książkach, które mam na półce :) Miałam główkę kapusty, więc postanowiłam coś z niej wykombinować :) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Domowy zakwas na żurek 403

Cześć! Mimo śniegu za oknami... święta wielkanocne są już tuż tuż, więc warto pomyśleć o świątecznym menu. Danie, które gości w wielu domach w czasie świąt

Pora coś zjeść
Chłodnik litewski (z botwinką) 159

Witam Was! Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować kolejną sztandarową potrawę letnią, której nie może zabraknąć na Waszych stołach! Pyszny, orzeźwiający chłodnik, z botwinką, młodymi buraczkami, ogórkiem ;-). Czego

Pora coś zjeść
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem 223

Witam Was! Uwielbiam kapustę! A Wy? Mogłabym ją jeść w każdej formie, na surowo, kiszoną, duszoną, gotowaną, w zupie. Z racji tego, iż mamy okres wiosenny, w warzywniakach pojawiły się zielone główki młodej kapusty. Jak tu z tego nie skorzystać? ;-) Postanowiłam przygotować kapustę zasmażaną z boczkiem, która jest idealnym dodatkiem do obiadu, chociaż można ją też spałaszować samą

Pora coś zjeść
Ogórki kiszone 183

zjedzenia zaraz po ukiszeniu. Jestem całkiem zadowolona z efektu, bo są takie jak powinny być :-). Was też zachęcam do zrobienia własnych ogórków. Zimą można je wykorzystać również do zupy ogórkowej. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Top 12 najpopularniejszych przepisów w 2013 138

kochani Czytelnicy życzę wielu inspiracji kulinarnych, udanych potraw, kuchni, która się sama sprząta po gotowaniu :-) i czego tylko sobie wymarzycie! Do zobaczenia (napisania) w 2014 roku! miejsce 12 Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Szybka tarta z cebulą i tymiankiem 147

czasu? Dobrym rozwiązaniem jest trzymanie w lodówce gotowego ciasta francuskiego, na czarną godzinę :-). Można przygotować z niego szybkie, wytrawne tarty z cebulą, które swoim smakiem i zapachem przypominają pyszną zupę cebulową . Aby dopełnić dzieła, wystarczy je podać z białym winem. Prawda, że to bardzo prosty, szybki, ale smaczny pomysł na przekąskę? Czy to dla Ciebie, czy to dla znajomych

Pora coś zjeść
Cytrynowe risotto z krewetkami 127

Dzień dobry! Była już zupa na Walentynki, to teraz pora na danie główne. Doskonale sprawdzi się risotto z dodatkiem białego wina i krewetek. Kremowa i delikatna potrawa, podkreślona kwaśnością cytryny, która idealnie pasuje do krewetek. Dodatkowo banalna w przygotowaniu, chociaż może wydać się czasochłonna. Inspirowałam się przepisem znalezionym w lutowym numerze Moich Smaków Życia. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej

Pora coś zjeść
Pudding chlebowy z wiśniami 111

Dzień dobry! Masz kawałek chleba, który za bardzo się ususzył, aby przygotować z niego kanapki? Nic straconego! Jeśli nie przygotowujesz w tym dniu zupy (chleb pokroisz w kostkę, zrumienisz na patelni i otrzymasz świetne grzanki), to możesz przygotować pudding chlebowy! Na blogu znajdziecie już caramel croissant pudding wg. przepisu Nigelli, ten, który prezentuję Wam dzisiaj jest o wiele mniej słodki

Pora coś zjeść
Chłodnik truskawkowo-czereśniowy 139

które od jakiegoś czasu są również na straganach. Do przygotowania tego chłodnika zainspirowała mnie Matka Wariatka , która przygotowała podobny, ja postanowiłam pokusić się o zmianę proporcji i dodatek czereśni. Zupa wyszła bardzo smaczna, orzeźwiająca i chłodząca, ale również sycąca. Połączenie słodyczy ze słonym serem również bardzo dobrze się sprawdziło. Zdecydowanie warte polecenia na gorący dzień! Zapraszam! Czytaj więcej

Pora coś zjeść
... / CHŁODNIK Z SAŁATY LODOWEJ I KEFIRU. 159

Zakładam sukienkę. Włosy poprawiam. Próbuje  je jakoś upiąc, ale są zbyt krótkie. Wsuwam nogi w baletki. Jeszcze dwie godziny. Docieram na miejsce. Biorę flet, rozgrywam

W kuchni Karmel-itki
Kiedy słońce zagląda w okno.. 139

dodać bułki tartej. Z mięsa formowałam małe pulpeciki, któe następnie usmażyłam z dwóch stron na złoty kolor. słoiczek musztardy sarepskiej słoiczek musztardy stołowej szklanka wody 1/2 szklanki śmietanki do zup (12%) 2 cebule 2 łyżki miodu 2 łyżki masła ew. sól, pieprz do smaku Cebulę pokroiłam w cienkie półplasterki, rozdzieliłam, zeszkliłam na maśle. Wrzuciłam musztardę, dolałam wody i zamieszałam. Cały

W kuchni Karmel-itki
Powrót do korzeni. Wielkopolskie pyry z gzikiem. 174

zawiera w menu mięsa. Odkąd pamiętam, zawsze starano się zrobić coś, co nasyci, a nie jest pochodzenia zwierzęcego. Często pojawiała się pomidorowa z makaronem, naleśniki, warzywne gulasze albo zupy. Jednak najbardziej lubiłam gzik. I nadal go uwielbiam. W szczególności ze świeżym szczypiorkiem albo koperkiem. I pyry. W mundurkach! Gdzie obierając, parzyły w palce. Gęsty, z grudkami, dobrze doprawiony, z dużą

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania