pierwszy zakwas i ugotujecie na nim tradycyjny polski żurek. Zachęcam Was do próbowania, zwłaszcza, że nic tak nie rozgrzewa i syci w ten zimowy czas, jak talerz porządnej porcji zupy. Domowy zakwas: Przygotujemy go bardzo szybko - potrzebujemy do tego: - szklanka mąki żytniej razowej - 1 litr przegotowanej wody - liść laurowy - 3 ziarenka ziela angielskiego - 2 ząbki
Sajkofanka smakuprzepis z bloga Czary Gary . Rzeczywiście mięsko i sos to czary! ;) SMACZNEGO! ;) Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej około 0,5kg kurek cebula 200g śmietany 18% (do zup i sosów) przyprawa do wieprzowiny rozmaryn sól, pieprz ziołowy masło do smażenia 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju+ olej do smażenia łyżeczka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody do zagęszczenia sosu
Czerwona PorzeczkaPrzygotowanie: Na oliwie z oliwek podduście posiekany czosnek i pokrojoną cebulę . Dodać pomidory z puszki doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 min . Za pomocą blendera zmiksować zupę na krem , doprawić do smaku . Ciasto na uszka: z podanych składników zagnieść ciasto , włożyć do woreczka i odłożyć na 20 min żeby odpoczęło . Odrywać po kawałku i rozwałkować na grubość około
Ala piecze i gotujePyszna,aksamitny krem z dyni.A żeby coś urozmaicić dodałam podprażone płatki migdałów i kilka płatków szafranu.Wyszło smacznie. Składniki: dynia obrana 2 kg bulion drobiowy
Ala piecze i gotujeDzisiaj następna propozycja z cukinii. Był dżem, leczo, zupa a dzisiaj zapraszam na torcik z cukinią. Ciasto jest wilgotne , aromatyczne a cukinia w smaku nie wyczuwalna. Jest smacznie. Składniki: 3 jajka 0,5 szk cukru 0,5 szk cukru cynamonowego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 szk mąki pszennej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku 0,5 szk oleju
Ala piecze i gotujeJak już mamy ukiszony barszcz to zrobienie barszczu czerwonego zajmuje nam chwilkę. Ja lubię taki czysty barszcz szczególnie na rozgrzewkę. Lubię też jako dodatek do krokietów
Ala piecze i gotujenazwą Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku. Przepis pochodzi z bloga Ósmy kolor tęczy . Ja z racji, że nie przepadam za kminkiem dodałam siemię lniane. Rogaliki te są świetnym dodatkiem do zup, gulaszów lub z masłem i dodatkiem szynki, sera. Są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 szklanki letniego mleka
Ala piecze i gotujeSezon szparagowy jest krótki. Więc warto korzystać z niego jak najczęściej. Ja zapraszam Was na zupę krem z dodatkiem kluseczek kukurydzianych. Zupka delikatna, kremowa o łagodnym i aksamitnym smaku. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 łyżka masła 1 cebula mniejsza 1 ząbek czosnku 2 szkl bulionu warzywnego 1 szkl kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Kluski kukurydziane 1 szkl
Ala piecze i gotujekręci, tzn. cała kuchnia Zachwycamy się zielonymi szparagami bo warto, są delikatne, nie wymagają obierania, można jej jeść na surowo. Po przepysznych Szparagach z sosem holenderskim i wspaniałej kremowej zupie z białych szparagów, którą przygotował Piotr postanowiłam przygotować tartę ze szparagami na cieście francuskim, smaczną, kolorową, przyciągającą wzrok. Właściwie to Bartek U. natchnął mnie do przygotowania mojej tarty, pokazał
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiosną w moje kuchenne progi zawsze wita botwinka. Uwielbiam ją w różnych postaciach, czy to zupy na ciepło, w sałatce, czy w chłodnikach. Przepisy z botwinką: Botwinka wiosenna Wiosenna sałatka z botwinki Gdybym miała dostęp do mleka od krowy, to chłodniki robiłabym tylko na zsiadłym mleku, bo ono najlepiej nadaje się do chłodników. Obecnie chłodniki przygotowuję na jogurcie: Chłodnik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięspaghetti, penne czy fusilli, po te fikuśne jak: strozzapretti, garganelli czy orecchiette. v Kaszy i grochu są ze trzy rodzaje: mieszanka grochowo-jęczmienna (na pożywn ą zupę), soczewica i obowiązkowo pęczak. Ryż na risotto też jest. Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia. v Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą
Mia Cucina Sofietamigdałowa ( click )- stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnej mąki w słodkich wypiekach. Nada się idealnie do stworzenia tortów, ciast, ciasteczek. Może posłużyć jako dekoracja deserów i posypka sałatek. Perfekcyjna do zup i sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników i panierkę. Może również być wykorzystana do stworzenia mleka migdałowego - wystarczy połączyć kilka łyżek mąki migdałowej z wodą źródlaną
Mia Cucina Sofietamąki pszennej , dla osób z nietolerancją glutenu - też wiedziałam. 3. Mąka ryżowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przy jej użyciu można przygotować każdą potrawę, od zupy po kopytka, kończąc na makaronie i ciastach- nie wiedziałam 4. Można przygotować chleb, chociaż za bardzo nie urośnie, głównie z braku glutenu- nie wiedziałam 5. Doskonała
Mia Cucina Sofietaowoców. Bohaterką dzisiejszego wpisu będzie jesienna, cudownie okrągła, pomarańczowa z niezliczoną ilością pestek DYNIA! Dynia... Przeglądając blogi kulinarne, na (prawie) każdym trafiamy na potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia, mus z dyni, kawa z dyniowym purre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem
Symfonia Smaków