zupa - 39749 przepisów (strona:2300/2650)

Kapuśniaczek na wędzonce 174

ziela angielski pieprz, sól  no i wcześniej ugotowany bulion :) Do bulionu wkładamy pokrojoną kapustę (bez głąba), boczek kroimy w drobną kosteczkę, obsmażamy aby wytopić tłuszcz, następnie dodajemy do zupy, cebulę również kroimy w kosteczkę i obsmażamy. Koper drobno kroimy  i wszystkie produkty gotujemy razem. Doprawiamy do smaku. Czas gotowania 2h na wolnym ogniu. Proste? Bardzo a naprawdę warto

Niezły Młynek
Na upalne dni chłodnik Babci Józi do picia 185

Znam wiele odmian chłodnika z zsiadłym mlekiem, kwaśną śmietaną, rzodkiewką, jajkiem.... Jednak najlepszy chłodnik jaki w życiu jadłam, a raczej piłam to chłodnik mojej babci. Trochę

Niezły Młynek
Smaczny i zdrowy początek...czyli dietetyczny pasztet drobiowy z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami 168

metalowych foremek muszą je wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia) i dokładnie uklepałam. 11. Piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.  * bulion można wykorzystać jako bazę do zupy, na przykład pomidorowej :) A oto efekt, myślę, że warto było poświęcić trochę czasu, bo smakuje wybornie.  Polecam, Pani M. :)   Pasztet drobiowy z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami

Kulinarny Pamiętnik
Pasztet drobiowy 174

łyżeczki suszonej) sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: 1. Ćwiartki ugotowałam z marchewką i pietruszką, ostudziłam. 2. Mięso oddzieliłam od kości (wywar można wykorzystać jako bazę do zupy). 3. Wątróbkę z cebulką podsmażyłam na oleju rzepakowym, ostudziłam. 4. Kurczaka, wątróbkę z cebulką, marchewkę, pietruszkę i odciśnięte bułki zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mięsa. 5. Do masy dodałam jajka, czosnek

Kulinarny Pamiętnik
Porowo - pietruszkowa zupa-krem 214

szklisty. 2. Dodałam czosnek i smażyłam jeszcze przez chwilę. 3. Całość zalałam bulionem, dolałam mleko i wrzuciłam ziemniaki. Gotowałam ok. pół godziny, aż ziemniaki stały się miękkie. 4. Przestudzoną zupę zblendowałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku. 5. Przed podaniem każdą porcję posypałam posiekaną natką pietruszki

Kulinarny Pamiętnik
Zakwas na żurek 193

To już naprawdę ostatni moment na przygotowanie bazy pod Wielkanocny przysmak. Mój przepis na zakwas jest trochę nietypowy, bo jego podstawę stanowią płatki owsiane. Zakwas powinien

Kulinarny Pamiętnik
Zupa szczawiowa 129

minut). Do wywaru dodałam umyte, obrane i posiekane liście szczawiu, doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym i gotowałam na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Do gotowej zupy wlałam mleko i dokładnie wymieszałam. Podawałam z jajkiem na twardo, świeżym koperkiem i kleksem jogurtu greckiego

Kulinarny Pamiętnik
Botwinka 225

Pyszna i lekka zupa. Jeden z moich ulubionych smaków wiosny :) Składniki: 2 spore pęczki botwiny (umyte liście i obrane buraczki) jedna marchewka, starta na tarce o dużych oczkach jedna pietruszka, starta na tarce o dużych oczkach litr bulionu drobiowo-warzywnego 100 ml jogurtu naturalnego dwie łyżki soku z cytryny sól pieprz dodatkowo: posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: Bulion zagotowałam

Kulinarny Pamiętnik
Zupa serowa z kurczakiem 179

Marchewki obrać i pokroić z talarki. Dodać do wywaru, gotować do miękkości. File umyć, pokroić z małą kostkę. Dodać do wywaru. Sery wymieszać z 1 szklanką wywaru. Dodać do zupy wraz ze zmiażdżonym i posiekanym czosnkiem i ziołami. Gotować ok. 5 minut. Wlać kremówkę i doprawić pieprzem ziołowym. Uwaga – sprawdzona rada 1)        Aby urozmaicić

Świat Smaku
Ogórki kiszone w słoikach twist-off 310

smaku sklepowych ogórków kiszonych, kilka razy je kupiłam gdy moje się skończyły, niestety do moich się nie umywają. Ogórki kiszone są w moim domu obowiązkowym składnikiem sałatek jarzynowych .i zupy ogórkowe j . Do bieżącego jedzenia przygotowujemy ogórki małosolne , jemy ich w okresie letnim sporo w różnej postaci. Przeważnie przygotowuję ogórki w słoikach typu weck (z gumką, szklaną pokrywką i spinaczem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem 167

czosnku razem z liśćmi natki pietruszki, tak drobno, jak na gremolatę (robiąc gremolatę razem siekamy czosnek, liście natki pietruszki i skórkę z cytryny; najczęściej dodawana podobnie jak pesto do zup i makaronów). Ugotowany makaron, podobnie brukselkę odcedzamy, mieszamy z posiekanymi ziołami i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawiamy do smaku, podajemy zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Leczo ze śliwkami i patisonem 261

Kocham lato za bogactwo warzyw. I bardzo lubię wszelkie lecza, gulasze, z mięsem lub w wersji wege. W tym daniu królują pomidory, patisony i świeże śliwki

Czerwień i błękit
Krem z kalafiora 142

Składniki na 4 porcje: 1 średni kalafior 1 cebula 2 ziemniaki 1 pietruszka 3 szkl. wody 2 łyżki śmietany 18% oliwa z oliwek sól, pieprz szczypior

wyzwania kuchenne