usmażeniu pozostaje wilgotne . Podawać z ziemniakami puree i ziołową mizerią . Jak dzielę kurczaki to wycinam piersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi są zawsze tzw. polędwiczki , jak równam piersi na sznycle lub do pieczenia to wszystkie małe kawałeczki składam razem .Z 2 kurczaków mam porcję
Buniabaje w kuchniJakoś tak dziwnie się do tej pory składało, że kalafior robiłam w wersji gotowanej. Były zupy, puree, z wody lub na parze z masłem i bułka tartą . Ale jakoś nie przyszło mi do głowy że kalafiora można piec . Dopiero jak zaczęłam przeglądać przepisy na zapiekanki z kalafiora przyszło mi do głowy , że może by go potraktować tak jak każde inne
Buniabaje w kuchnirozgrzewkę na korpusie z kurczaka i chciałam ją podać z malutkimi pierożkami. Czemu więc farszu do tych pierożków też nie doprawić ouzo ? Oczywiście pierożki wcale nie muszą być do zupy - można je podawać jako osobne danie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPierogi robię z tyloma farszami , że już zaczynam się gubić. A jak można ze wszystkim to może i marchewka z zupy na coś się przyda :).Jak pomyślałam tak i zrobiłam. Sami sprawdźcie jak takie pierogi smakują. Ja wiem jedno- będę robić. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniUwielbiam lane kluski na rosole. Z reguły posypuję taki rosół koprem choć większość osób używa natki pietruszki. Kiedyś spotkałam się z pomysłem , że ktoś aromatyzował ugotowany
Buniabaje w kuchniGotowany kurczak to u mnie codzienność. Tak jakoś sie składa , że najczęściej gotuję zupy i wywary na drobiu. Potem zostaje mięso , które przecież jakoś trzeba podać. Potrawki wszelkiego rodzaju już mi się opatrzyły .Chyba przyszła pora na eksperymenty - zamiast bladej potrawki jest rumiany kurczak w cieście. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniJak to było ? --,,.. na układy nie ma rady..,, ? . Moja wątroba nie chce wejść w układ z czosnkiem :) . Jakoś im nie po drodze. Odrzuca mnie i już
Buniabaje w kuchniWłaściwie to jest to taka kompilacja wcześniejszych pomysłów na barszcz ( ,,Barszcz czerwony o smaku wiśniowym " - z tym , że tu zaprawiony sokiem wiśniowym został zakwas i
Buniabaje w kuchnisię ukryć, że rosół to chyba najpopularniejsza zupa. Nie zgadzam się tylko na to by był to ciągle rosół z makaronem. Gotuję i podaję z kilkoma rodzajami klusek , kaszami, makaronem z naleśników, ziemniakami, pulpetami, kołdunami, pierogami wszelkiego rodzaju , itd. ( oczywiście prócz tego tradycyjnie z makaronem). Przyszła pora na pokazanie rosołów z kluseczkami warzywnymi. Na pierwszy ogień idą marchewkowe. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniGotuję z kapusty kiszonej, słodkiej ( białej) - na wieprzowinie, wędzonce, kiełbasie, a ostatnio delikatniejsze na drobiu. Najbardziej smakują mi te ostatnie -takie rosołowe. Dziś wykorzystałam stary pomysł
Buniabaje w kuchniUdoskonalona wersja 2 przepisów ( Ogórkowej wg Niani i Ogórkowej z duszonych ogórków). Ta propozycja ma po za smakiem i łatwością w przygotowaniu jeden jeszcze plus - gotuje
Buniabaje w kuchniZ gotowaniem rosołu to jest tak : potrzebuje czasu , dużej ilości mięsa i dużej ilości warzyw . No i oczywiście ,,świętego spokoju czyli podejścia z sercem". Bo
Buniabaje w kuchnidużo ( szczególnie kiedy jest duży).Gotuję go jednak w całości i robię 3 potrawy. Kalafior z wody z bułeczką tartą z ziemniaczkami ( lub zamiennie inna potrawa z kalafiora) , zupa krem na wywarze z gotowania i drobnych kawałeczków połamanych różyczek kalafiora .A ostatnio zaczęłam jeszcze z nadmiaru ugotowanego kalafiora robić kremowe puree jako dodatek do II Dania. Podaję go w wydrążonych
Buniabaje w kuchniKiedyś przy okazji gotowania którejś z ryb na parze wykorzystałam powstały w dolnym garnku bulion ( z ryby i gotujących się z nią warzyw) do zrobienia rybnego
Buniabaje w kuchnitrafiłam na cienką wyjątkowo smaczną ( a w dodatku pakowaną próżniowo) zaczęłam ją kupować. Mam zawsze białą kiełbasę w zamrażarce i jak nas najdzie ochota robię albo na obiad ( w zupie lub na II Danie) lub na ciepło z musztardą lub chrzanem. Muszę przyznać, że korzenny sos do białej kiełbasy bardzo mi odpowiada. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni