Maggi - to samo od lat rozpoznawalne logo. W babcinym kredensie stała zawsze taka buteleczka i wędrowała na stół przy prawie każdym obiedzie. Doprawiano "magą" rosół i inne zupy, gulasze, bigos i wiele innych potraw. Maggi to przyprawa w płynie nieco podobna smakiem, kolorem i konsystencją do sosu sojowego. Wymyślił ją pod koniec XIX w., w Szwajcarii, Julius Maggi
Smaczna Pyzaciecierzyca, groch włoski - na pewno znacie, ale czy lubicie ? To właśnie z niej robi się hummus a poza tym można ją wykorzystywać do wielu dań. Ja najczęściej dodają do zupy albo duszę z warzywami. Tym razem jednak naszło mnie na pasztet. Zainspirował mnie TEN przepis ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaChłodnik litewski - tej pozycji zdecydowanie brakowało w menu mojego bloga tak więc na specjalną prośbę jednej z czytelniczek właśnie się pojawia. Danie znane i lubiane, podawane
Smaczna Pyzabardzo pospolity i chętnie zbierany bo oczywiście jest jak najbardziej jadalny. Lokalnie nazywa się go turkiem, kołpakiem albo niemką. Moje dania z płachetkami: - Kołpaki na kołach - Grzyby duszone pasteryzowane - Zupa wielogrzybowa z makaronem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSiedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty Sparassis Crispa to bardzo ciekawy mieszkaniec naszych lasów. Moje dania z siedzuniem sosnowym : - Karczek w szmacianym sosie - Zupa cukiniowa ze szmaciakiem i ryżowymi świderkami - Cukinia ze szmaciakiem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapoświęcę osobny wpis. Wszystkie koźlarze, niezależnie od koloru kapelusza, są jadalne . Moje dania z koźlarzami : - Grzyby duszone, pasteryzowane - Salceson grzybowy, domowy - Kozackie klopsiki - Grzyby marynowane - Warkocz indyczy z grzybami - Zupa wielogrzybowa z makaronem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzajakoś za nimi nie przepadam :) Kiedy warunki są sprzyjające maślaczki wyrastają masowo więc szybko można nazbierać go bardzo dużo. Moje dania z maślakami : - Grzyby marynowane - Pasta z grzybów leśnych - Zupa wielogrzybowa z makaronem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzagrzybami - fioletowy kolor bardzo ich zdziwił i zaskoczył. Moje dania z gąsówkami : - Gąsówki nagie w marynacie - Naga kartoflanka - Fioletowy farsz w calzone - Gąsówki nagie z czerwoną cebulką, na grzankach - Zupa wielogrzybowa z makaronem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazbiera bo do skupu się nie nadają a fioletowy kolor odstrasza. Ja się cieszę bo co znajdę to moje :) Nie było tego dużo - część trafiła wcześniej do zupy a kilka przywiezionych do domu, zerwanych już ostatniego dnia urlopu, wylądowała na grzankach. Gąsówki można też marynować . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzainnych gatunków, kazała dobrze oglądać, wąchać. Zapamiętałam je dobrze na całe życie a gdy spotykam je teraz w lesie to odżywają miłe wspomnienia. Babcia też gotowała z nimi zupę, może niedokładnie taką jak ja, ale podobną i bardzo pyszną. Maślaki pstre można także marynować albo pasteryzować w słoikach lekko przesmażone - zimą będą wspaniałym wspomnieniem leśnych wędrówek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZiemniak, pyra, grul, kartofel - bardzo lubię je wszystkie i zdecydowania ziemniaczana jestem Pyza. Niestety, moje Żarłoczki nie podzielają tej moje miłości do ziemniaków gotowanych czy w zupie, ale kluski uwielbiają. Dlatego też wykorzystuję to warzywa na kopytka, kluski śląskie, pyzy, kartacze czy szare kluski i wszyscy są zadowoleni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMakaron - przede wszystkim dodatek do zup albo do dań mięsnych czy warzywnych z sosem. A ja szukam innego zastosowania dla makaronów, czegoś nieszablonowego. Zrobiłam ciastka makaronowe, schrupaliśmy makaronowy chrust więc teraz coś konkretniejszego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapowodu, że rzadko na nie trafiam :) Nie mam też na blogu dań z wykorzystaniem gąsek zielonek - kilka sztuk jakie czasami uda mi się znaleźć trafia przeważnie do jednego gara zupy wielogrzybowej albo sosu z różnych gatunków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaGdy kupowałam gęś na św. Marcina wiedziałam, że nie upiekę jej w całości. Nie planowaliśmy większego, rodzinnego obiadu więc nie było sensu przyrządzać od razu całego
Smaczna Pyzasalsą truskawkową Krewetki z pomarańczami Wieprzowina pomidorowo jarzynowa Polędwiczki w sosie różanym Serca śniadaniowe Pizza z żurawiną i serem pleśniowym Sałatka z figami i kurczakiem Bułeczki różyczki Zupa pomidorowa z pieczoną papryką
Smaczna Pyza