łyżka po łyżce, za każdym razem dokładnie miksując), odkładamy mikser zastępując go szpatułką lub łyżką. Suche składniki przesiewamy wprost do piany i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy łyżką. Biszkopt kakaowy ma tendencję do wybrzuszania się, toteż ja rozgarniam ciasto w ten sposób, że środek jest o 1 cm niższy niż brzegi ciasta(...)się wszystko wyrównuje. Można oczywiście się tym nie przejmować, a po upieczeniu biszkopt położyć do góry dnem i otrzymamy gładką, równą powierzchnię (tak robią cukiernicy). Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut, pod koniec czasu pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest surowe w środku. Jeśli chcemy otrzymać wyższy biszkopt, to pieczemy go w nieco mniejszej
Rozpustne gotowanieKolejny pomysł na znakomity wypiek z brzoskwiniami. Pyszne, mięciutkie, wilgotne ciasto z soczystymi brzoskwiniami i pyszną maślaną kruszonką podbiło nasze serca. Jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, zawsze się udaje, jest z dużą ilością owoców, czyli ma w sobie wszystkie cechy mojego ulubionego letniego ciasta. Zniknęło jeszcze ciepłe! Polecam! Składniki na ciasto śmietanowe z brzoskwiniami i kruszonką na formę(...)Formę wykładamy papierem do pieczenia. Śmietanę ubijamy z jajkami stopniowo dodając cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz z solą i przesiewamy do masy śmietanowej, miksujemy aż składniki ciasta się połączą. Gotową masę przelewamy do formy, na cieście układamy brzoskwinie, na owoce kruszymy stężałą kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut. Po wystudzeniu możemy posypać
Rozpustne gotowanieCiasto jest pyszne! Wilgotne, puszyste, słodkie, o wyraźnym bananowym smaku delikatnie przełamanym soczystymi jagodami. Na dowód tego, że jest naprawdę bardzo dobre powiem Wam, że zniknęło w przeciągu 2 godzin! Smaki ciasta są tak wyważone, że nie można mu się oprzeć. Polecam! Składniki na bananową babkę z jagodami 3 dojrzałe banany sok z 1 cytryny 2 szklanki mąki(...)proszkiem do pieczenia i kakaem. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem, następnie dodajemy masło, dobrze mieszamy. Do wymieszanej masy dodajemy przesiane, suche składniki i miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto. Teraz dodajemy banany, jeszcze chwilę miksujemy, na koniec dodajemy jagody i mieszamy łyżką. Powstałe ciasto przekładamy do sylikonowej formy (jeśli korzystamy ze zwykłej foremki, musimy ją najpierw posmarować masłem
Rozpustne gotowanieDziś prezentuję przepis na niesamowicie pyszne ciasto, a mianowicie na murzynka z serem, z nieznanych mi powodów nazwane Izaurą. Mięciutki, kakaowy murzynek skrywający kremowe, serowe serce. Jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż jest proste w wykonaniu i zawsze zachwyca! Polecam! Składniki na ciasto Izaura, czyli na murzynka z serem na foremkę o wymiarach 125 g margaryny 3/4 szklanki cukru(...)Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Do letniej masy dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy, dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na środek wykładamy masę serową (czasami zostawiam część ciasta i wykładam na masę serową), wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika
Rozpustne gotowanieDziś obiecane ciasto. Tarta z nadzieniem serowo-dyniowym, przyprawiona cynamonem i innymi korzennymi przyprawami. Jest pyszna! Kruchy spód i słodkie nadzienie zrównoważone odrobiną żurawiny. Jak dla mnie, rewelacja! Polecam!!! Składniki na tartę z dyni z żurawiną (forma na tart o średnicy 26-28 cm) CIASTO: 200 g mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła(...)aromatu pomarańczowego 2 garście świeżej żurawiny Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy), wałkujemy
Rozpustne gotowanieWielkanocne Święta już niedługo, więc czas najwyższy zastanowić się nad wyborem ciast na tę okazję. Oczywiście jednym z ważniejszych wypieków jest babka i właśnie dziś przedstawię Wam przepis na jedną z nich, czyli na babkę marmurkową. Warto upiec tę babeczkę, gdyż jest puszysta, mięciutka, łatwa do przygotowania i zawsze się udaje. Porcja ciasta jest spora i wystarczy na przygotowanie dużej(...)Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy jasne ciasto
Rozpustne gotowanieJajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na cztery części, do jednej dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a do czwartej suchy mak. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą(...)przygotowaną formę wylewamy ciasto z budyniem, na nie ciasto z kakaem, na nie ciasto z makiem, a na końcu ciasto z kisielem, wyrównujemy wierzch łyżką i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy do zarumienienia. Po około 45 minutach sprawdzamy patyczkiem, jeśli wyjmiemy suchy to ciasto jest gotowe. Studzimy w formie. Zimne oprószamy cukrem pudrem
Rozpustne gotowanieUwielbiam drożdżowe wypieki! Nieważne czy na słodko, czy na słono. Wczoraj robiłam pizzę z tego przepisu , a dziś od rana w moim domu pachnie drożdżowymi, słodkimi bułkami. Ciasto jest dość luźne i może wydawać się kłopotliwe w trakcie wyrabiania, ale dzięki temu bułeczki są puchate i wyjątkowo mięciutkie. Ja nadziałam je pysznym dżemem z pomarańczy i moreli o pięknym(...)Odstawiamy na około 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę mleka, jogurt naturalny, jajko, masło, cukry, sól, skórkę z cytryny i wyrabiamy gładkie ciasto. Po około 10 minutach powinno być gotowe. Oprószamy ciasto mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 50-60 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno co najmniej
Rozpustne gotowanieokoło 10 minut, aż drożdże zaczną pracować i rozczyn podwoi objętość. Po tym czasie dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, mleko wymieszane z jajkami, skórkę pomarańczową i wyrabiamy gładkie ciasto. Po około 5 minutach wlewamy ciepłe masło i dalej wyrabiamy kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy(...)minut, aż wyrośnie i podwoi objętość. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C i przygotowujemy kruszonkę (mąkę mieszamy z cukrem i dolewamy roztopione masło, mieszamy). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy, układamy truskawki, jagody i kruszonkę. Tak przygotowaną drożdżówkę odkładamy na kolejne 15-20 minut, czyli do czasu
Rozpustne gotowanieEkler, eklerek, eklerka , z fr. éclair – podłużne ciastko z parzonego ciasta. Po przecięciu na dwie części jest napełniane kremem lub bitą śmietaną. Eklerka prawdopodobnie została stworzona w XIX wieku we Francji. Niektórzy historycy spekulują, że jej autorem był Marie-Antoine Car ê me, francuski kucharz, żyjący w latach 1784-1833. Eklerki z kremem budyniowym. Składniki na ciasto: - 2 szklanki(...)Gotujemy budyń. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego i jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy
mojewypiekiinietylkoPyszne ciasto czekoladowo-żurawinowe. Przepis na blaszkę o wymiarach 25x30. Składniki 1/2 kg masła 350 g cukru 350 g mąki 6 jajek 15 g proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 l mleka 3,2% 300 g suszonej żurawiny budyń waniliowy 200 g gorzkiej czekolady Przygotowanie Połowę masła ucieramy z 250 g cukru i jajkami ,na jednolitą masę. Mąkę(...)łączymy z proszkiem do pieczenia ,stopniowo dodając do masy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej porcji dodajemy kakao i łyżkę mleka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ,wylewamy najpierw jasne ciasto ,później ciemne. Na wierzch sypiemy 250 g żurawin ,ciasto przykrywamy pergaminem i pieczemy 45 min w temperaturze 175°C. Budyń mieszamy ze 150 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy
R'n'G Kitchenobiad, zrobić deser i spędzić czas posiłku razem. Żeby jednak nie przesiedzieć całej niedzieli przy garach, dobrze jest sprawnie rozplanować prace lub przygotować szybki i jednocześnie bardzo smaczny deser. Ciasto ucierane przygotujecie bardzo szybko, a podczas oczekiwania możecie zając się czymś innym. Możecie je przygotować tak jak ja, z truskawkami, ale doskonałe będą również czereśnie czy śliwki. Podane składniki wystarczą(...)tortownicę o przekroju 24cm. Potrzebne nam: *na ciasto ucierane (wszystko w temperaturze pokojowej): - 4 spore jajka - 200 g masła - 3/4 szklanki cukru - 1,5 szklanki mąki pszennej - szczypta soli - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - łyżeczka proszku do pieczenia * dodatkowo: - 500 g świeżych truskawek - kilka łyżek wiórek kokosowych * na kruszonkę: - szklanka mąki pszennej - 100 g masła - 4-5 łyżek cukru pudru Przygotowanie
W poszukiwaniu inspiracjiPyszne połączenie gruszek, marcepanu, soku pomarańczowego i ciasta francuskiego <3 Mało wakacyjny zestaw, jednak wszystkie te składniki uwielbiam, więc przepis po prostu musiał się tutaj pojawić :) Przepis znalazłam na stronie ' Moje Gotowanie '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6 porcji: 3 gruszki podobnej wielkości 1 duża pomarańcza 2 krople aromatu waniliowego 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 żółtko(...)Wszystkie składniki na masę marcepanową umieszczamy w misie malaksera. Miksujemy na jednolitą masę. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Na przygotowanej blasze rozkładamy papier do pieczenia. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na pół. Na jedną połowę wykładamy 2/3 masy marcepanowej i przykrywamy drugą połówką ciasta. Ciasto kroimy na 6 równych prostokątów. Żółtko mieszamy z 4 łyżkami wody - przy
My Culinary Artmoja druga dzisiejsza propozycja jagodowa. Babeczki to idealny deser do kawy lub herbatki. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 100 g masła, 3 żółtka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3,5 łyżki cukru pudru, Krem: 250 ml śmietany 36%, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie śmietan-fix, 1/2 szklanki jagód. Dodatkowo: jagody do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę(...)masłem. Dodaję żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w foliowy woreczek i wkładam na godzinę do lodówki. 2. Ciasto rozwałkowuję, wykrawam krążki. Kawałkami ciasta wykładam foremki na babeczki. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Krem: Jagody rozgniatam widelcem. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodaję jagody
Tradycyjna kuchnia Kasi