ciasto - 162155 przepisów (strona:2301/10811)

Chlebek bananowy 151

Dzisiaj zapraszam na delikatne, mięciutkie, wilgotne i niezwykle aromatyczne ciasto bananowe, zwane chlebkiem bananowym. Ciasto bananowe jest nie tylko bardzo dobre, ale również niezwykle proste do zrobienia. Do wykonania chlebka bananowego wystarczy widelec, miska i około 5 minut czasu wolnego :) Składniki: 75 g masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli(...)szklanki mąki 4 dojrzałe banany 1 jajko Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki ciasta. Do miski wsypujemy produkty suche: cukier, cukier z wanilią, sodę, sól, mąkę. Jajko wybijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Najlepiej zrobić to w większej misce. Do rozgniecionych

Smak mojego domu
jabłka zapiekane z ciastem francuskim 146

składniki: 2 jabłka np. typu reneta 2 łyżki masła 2 łyżeczki miodu 2/4 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru ok. 14 pasków z ciasta francuskiego (ok. 1 cm x 15 cm) opcjonalnie: 2 łyżki grubo posiekanych orzechów wykonanie: Jabłka myjemy. Odcinamy wierzch i wydrążamy miąższ, z miąższu usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy miąższ oraz przyprawy i chwilkę podsmażamy. Następnie(...)dodajemy miód (opcjonalnie orzechy), mieszamy i smażymy, aż miód połączy się z jabłkami. Farsz odstawiamy do przestudzenia. Następnie napełniamy wydrążone jabłka przygotowanym wcześniej farszem. Na wierzchu z ciasta francuskiego pleciemy kratkę. Całość pieczemy w 200 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Świąteczna karpatka cynamonowa 210

Nieprzyzwoicie pyszna i słodka karpatka z budyniowo-maślanym kremem cynamonowym, rozpływającym się w ustach. Mniam <3 Przepis stworzony na podstawie klasycznej karpatki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 100 g masła szczypta soli 7 całych jajek 9 g proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki cynamonu Składniki na krem: 1 l mleka(...)opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 czubata łyżeczka cynamonu 2 opakowania cukru wanilinowego 600 g masła (3 kostki) 400 g cukru pudru CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI CIASTO: W garnku umieszczamy szklankę wody i 100 g masła. Podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia masła. Dodajemy szczyptę soli. Zdecydowanym ruchem wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie

My Culinary Art
pierogi z płuckami 214

patelnię wlewamy olej, wkładamy cebulę oraz płucka, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Wszystkie składniki smażymy. Usmażone płucka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy jajo, przyprawiamy do smaku. składniki na ciasto: ok. 560 g mąki 190 g wody 2 jaja 20 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak z boczniakami w cieście francuskim 275

Kieszonki z filetów z kurczaka wypełnione grzybami. A konkretnie to boczniakami, które dusiłam w winie, dzięki czemu nabrały charakterystycznego smaku. Otulone ciastem francuskim i upieczone w piekarniku są chrupiące z wierzchu, a w środku aromatyczne i soczyste. SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka przyprawa do kurczaka 250g grzybów boczniaków 1 duża cebula 1/2 szklanki wytrawnego wina białego 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)Odłożyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Kiedy się zeszkli dodać pokrojone boczniaki. Chwilę podsmażyć. Zalać winem i dusić, aż płyn odparuje. Przyprawić. Ciasto francuskie pokroić na cztery części. Przestudzone grzyby włożyć w kieszonki filetów z kurczaka. Tak przygotowany filet położyć na kawałku ciasta. Połowę ciasta pokroić radełkiem i tą część założyć na mięso

https:KKuchniaMniam
Jogurtowe ciasto z mandarynkami 155

Poprzestałam na nazwie „ciasto jogurtowe”, ale nie mogę oprzeć się wrażeniu, że powstała kolejna już odmiana beznabiałowego sernika, choć o nieco mniej zwartej, ale za to jedwabistej i delikatnej fakturze z wyraźnym cytrusowym akcentem. Spód ciasta wydaje się być bardzo uniwersalny i z pewnością nadaje się do wykorzystania nie tylko w tym przepisie, ale równie dobrze sprawdzi się jako słodka(...)baza w innych wariantach. Poniższa receptura uwzględnia składniki na dużą uniwersalną blachę ciasta, którym wykarmisz większą liczbę osób, ale równie dobrze możesz sięgnąć po mniejszą formę, a ilość składników odpowiednio pomniejszyć. Składniki na dużą blachę o wymiarach około 36x25cm: Spód: 400g jogurtu sojowego 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego ¾ szklanki neutralnego w smaku oleju (na przykład ryżowego lub z pestek winogron

Roślinna - blog wegański
Ciasto Katarzynka wg siostry Anastazji 276

kogo: dla fanów przepisów s. Anastazji dla lubiących efektowne, a nieskomplikowane przepisy dla szukających pomysłu na świąteczny wypiek Składniki na ciasto: 10 jajek 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 0,5 szklanki maku (suchego) 2 łyżki kakao (gorzkiego) 500g miękkiego masła (ewentualnie pół na pół z margaryną) duży słoik powideł śliwkowych(...)cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku. Ubić pianę z białek. Mąkę przesiać dodając do niej proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać (mąkę z białkami i masą maślaną). Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao a trzecią pozostawić bez dodatków. Wyłożyć prostokątną blachę papierem do pieczenia. Wyłożyć na spód ciasto bez dodatków

Mania Wypiekania
Sernik przekładany z masą ajerkoniakową 689

już późna pora ale na ten serniczek chyba każdy by się skusił. Jest przepyszny, niebo w gębie! Przepis dostałam od koleżanki mojej mamy. Wszyscy byli zachwyceni jego niepowtarzalnym smakiem. Ciasto jest pracochłonne ale warte poświęcenia czasu. Polecam na większe i mniejsze uroczystości rodzinne. Sernik: 1kg sera 2 razy zmielonego kostka masła 10 jajek 1,5 szkl cukru pudru ziarenka(...)laski wanilii łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy Ciasto orzechowe: 10 jajek szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki krupczatki 10 dag posiekanych orzechów 20 dag pokrojonych suszonych śliwek Masa ajerkoniakowa: 3/4l mleka 3 żółtka 2 duże budynie waniliowe (takie na 3/4l mleka) 1/2 szkl cukru 1 margaryna 2 masła 10 dag cukru pudru

Smakołyki Asi
Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym 137

swoje zdrowie. Ale nie martwcie się, zostawię Wam mega pyszny i łatwy przepis na fantastyczną tartę. Ta tarta to przepyszne połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodkimi malinami oraz kruchutkiego ciasta i delikatnego jak puch kremu. Co Wy na to? ;) Ciasto: op. ciasta francuskiego (275g) 2 długie łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru cynamonowego Diamant Krem: 1,5 szkl malin 2 łyżki cukru(...)łyżka cukru pudru 300ml śmietanki 30% maliny i mięta do dekoracji Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć dno i boki formy do tarty. Odciąć wystające końcówki, ponakłuwać widelcem. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozsypać na cieście, posypać cukrem cynamonowym. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni na ok 20 minut. Ostudzić. Maliny przełożyć do garnuszka, zalać 2 łyżkami

Smakołyki Asi
Cebularze ze śmietaną i żółtym serem 185

słonej wersji. Jeżeli nie macie ochoty na słodycze, a lubicie drożdżowe wypieki to wypróbujcie poniższy przepis. Szczerze polecam :) Najlepiej smakują podane na ciepło.  Składniki na 15 cebularzy: ciasto niepełne 3 szklanki mąki pszennej tortowej (400 g) 200 ml mleka 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka zwykłego cukru sól farsz ser żółty (wg uznania; ja dałam(...)plasterki) 4 średniej wielkości cebule kilka łyżek śmietany 18% 2 łyżki masła sól, pieprz Na samym początku przygotować ciasto drożdżowe. Mleko lekko podgrzać. Do miseczki dodać drożdże, wsypać cukier i wlać mleko. Drożdże rozpuścić i odstawić do lekkiego podrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać do niej szczyptę soli oraz wlać olej i rozczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć

Ugotować
Ciasto Poranna Rosa. 235

najlepsze ciasto minionego tygodnia. Przewinęło się na wielu blogach ,w końcu skusiło i mnie.Wiedziałam od początku,że będzie z nim problem ,bo białego ,polskiego sera nie posiadam ,a do kulek w cieście właśnie taki jest niezbędny.Inaczej ich po prostu nie ulepimy ,bo masa jest zbyt lejąca i nawet kasza manna nie pomoże.Jeśli macie ochotę na Poranną Rosę(...)kulek,ale z masą serową znajdującą się pomiędzy warstwami ciasta to polecam moją , lekko zmodyfikowaną wersję. Składniki:mała ,kwadratowa blaszka o boku 20 cm Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Warstwa serowa ,serowe kule (jeśli wam się nie zlepią, bo ser jest z tych kremowych, jak u mnie ,po prostu zostawcie je w formie masy serowej do wyłożenia na jasny

Ladylaura.
9. Wegańska surowizna: czyli pyszne ciasto orzechowo-czekoladowe ★ 169

wapń, potas, magnez, cynk, witaminę E (niesamowity wpływ na skórę, opóźnia procesy starzenia), B6  (zwiększa produkcję przeciwciał i czerwonych krwinek), a także wpływa świetnie na procesy trawienia. Wegańskie ciasto na surowo: - pół szklanki orzechów włoskich - pół szklanki rodzynek (bez dodatku siarki) - dwie łyżki siemienia lnianego - mrożone/świeże owoce (ja użyłam mrożonych malin) Mus czekoladowo-bananowy: - pół szklanki daktyli(...)banany (najlepiej czarne - są słodsze i zawierają mniej skrobi) - 2 łyżki odtłuszczonego kakao (Wawel jest świetny) - dojrzałe awokado (miękkie) Wykonanie ciasta:  1. Zalej rodzynki i zostaw na kilka godzin. 2. Posiekaj orzechy (zależy od tego, jak dobry jest twój blender) 3. Zmiksuj na gładką masę orzechy, odcedzone rodzynki i siemię lniane. 4. Wyłóż masą blaszkę, jeżeli masa jest zbyt

Pland based fille
łatwa, smaczna puszysta drożdżówka z jabłkiem szara reneta i posypką migdałową... 145

mąkę, cukier, sół, cukier waniliowy, wbić jajka i składniki wyrabiać, w trakcie wlać mleko z rozpuszczoną palmą i wyrabiać z 7 minut, misę przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę w ciepłym miejscu w tym czasie z jabłek wydrążyć gniazdo nasienne, obrać ze skórki, pokroić na dość cienkie pół talarki, wymieszać z cukrem, gałką muszkatołową, sokiem(...)cytryny, aromatem pomarańczowym, budyniem blacha 34x24 cm z odejmowanym rantem lub zwykła - blachę posmarować cienko olejem, wyłożyć papierem do pieczenia, w blasze rozsmarować wyrosnięte ciasto, na ciasto wysypać jabłka na jabłkach rozsypać migdały tarte Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ" , piec w nagrzanym piekarniku 190 C na 2 poziomie około 60 minut, do suchego patyczka, pod koniec pieczenia

W Mojej Kuchni Lubię
Tort świąteczny – czekoladowo – korzenno – jabłkowy 105

ciasto: 150 g miękkiego masła, 150 g cukru, 4 jajka, 150 g migdałów, 150 g czekolady, 1 łyżeczka goździków, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 80 g mąki, nadzienie: 1,5 kg jabłek, sok z cytryny do smaku, 200 ml miodu pitnego (trójniak), żelatyna (około 20 g)*, polewa: 200 g czekolady**, 30 g masła, Goździki zemleć. Migdały (ze skórką), czekoladę, mąkę, goździki(...)cukrem. Następnie dodać mieszaninę mąki z przyprawami, czekoladą i migdałami. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą. Masę podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowe blaty ciasta. Ja upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut. Odstawić ciasto do ostudzenia. Jabłka umyć, osuszyć, zawinąć

królestwo garów
Tarta z ananasem i kremem jogurtowo – cytrynowym 369

Wygląda wspaniale i fantastycznie smakuje. Kruchy, waniliowy spód, delikatny krem i krążki aromatycznego ananasa w galaretce stanowią udane połączenie. Tarta zniknęłam u mnie błyskawicznie:). Bardzo polecam…     Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g masła szczypta soli 60g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 żółtko Krem: 5 łyżeczek żelatyny 250g naturalnego jogurtu 50g cukru 1 opakowanie cukru(...)śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 puszka ananasa w plastrach około 7-8 mrożonych lub świeżych malin 1 jasna galaretka (użyłam brzoskwiniowej) Dodatkowo: poszatkowane pistacje do posypania     Ciasto: 1. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtko i zagnieść ciasto (jeśli ciasto będzie zbyt suche, proszę dodać 1 łyżeczkę

Mała Cukierenka