Tarte gruszkową z tego przepisu jadłam po raz pierwszy w zeszłym roku i mnie totalnie zachwyciła - ciasto kruche, nadzienie kremowe, delikatne i ta genialna twardawa gruszka w środku - pycha!!! Płatki migdałów tylko dopełniły ideał całości. Tarta nie wymaga dużego nakładu pracy a efekt jest fantastyczny - polecam! Za przepis i możliwość posmakowania tarty gruszkowej dziękuję Kamili - sama nie wiem(...)się na nią skusiła a dzięki niej odkryłam nowy, genialny smak Tarta gruszkowa z migdałami Składniki: Ciasto: 20 dag mąki pszennej 10 dag miękkiego masła 2 żółtka 3 łyżki cukru szczypta soli Nadzienie: 5-6 gruszek (twarde odmiany, nie rozpadające się podczas pieczenia) 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru 3 jajka łyżeczka esencji waniliowej/opakowanie cukru z wanilią
sierotka maRysia w kuchniciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Ubijamy żółtka z cukrem na białą, gęstą pianę - zrobiłam to ustawiając miskę na garnku z wrzącą wodą. Do zaczynu dodajemy resztę mąki - wyrabiamy ciasto po czym dodajemy żółtka z cukrem - dokładnie wyrabiamy. Ciasto na babkę trzeba długo wyrabiać - aż masa stanie się lśniąca i bardzo gładka. Rodzynki zalewamy gorącą wodą aby się ogrzały - przecedzone(...)dodajemy do ciasta drożdżowego - dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Formę na babkę smarujemy masłem i napełniamy ciastem do 1/3 wysokości. Odstawiamy i czekamy aż ciasto wypełni formę. Wyrośniętą babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. Z podanych proporcji wychodzą 2 piękne babeczki Polewa : W rondelku roztapiamy masło i dodajemy do niego resztę składników
sierotka maRysia w kuchniJesienią na stole nie może zabraknąć zwykłego, ale jakże pysznego ciasta kruchego z węgierkami. Składniki (blaszka 24x36cm): 3 szklanki mąki cukier waniliowy (domowy) 1/2 szklanki cukru 250 g masła 1-2 łyżki śmietany 6 jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru do białek ok 1 kg wypestkowanych śliwek węgierek Sposób wykonania: 1. Na stolnicę(...)dajemy mąkę, masło, całość siekamy, następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2/3 i 1/3, zawijamy w folię. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą do lodówki na 30 minut. 2. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i nakłuwamy widelcem. 3. Na cieście układamy śliwki wydrylowane śliwki skórką do dołu
Kuchnia domowa AniKruchy spód, mocno kokosowe nadzienie i zwieńczająca wszystko polewa czekoladowa. Pychota jakich mało. Zrobiłam to ciasto na prośbę mojego mężczyzny i przyznam szczerze, że byliśmy tym ciastem oczarowani. Oboje uwielbiamy batoniki, które posłużyły za wzór i muszę przyznać że chętnie poeksperymentuję z innymi batonami. ;) Potrzebne nam: - opakowanie gotowego ciasta na tartę - 400 ml mleka - 200 g wiórek kokosowych - 2 łyżki(...)waniliowy - 1/2 szklanki cukru - 80-90 g masła * polewa: - 3 łyżki śmietany 18% - 100 g masła - 5 łyżek cukru - 2-3 łyżki kakao - łyżeczka żelatyny - 2 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25-30 minut. Gotowe ostudzić. Pół szklanki mleka wymieszać z budyniem, resztę mleka zagotować
W poszukiwaniu inspiracjitortownicę o średnicy 27 cm Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 180 g cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli 1 białko do posmarowania ciasta Farsz: 1 kg jabłek cynamon cukier puder Wykonanie: Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i sól. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki(...)godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dno i i boki tortownicy. Malujemy białkiem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 15 minut. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy gniazdka nasienne. Tortownicę wyjmujemy z piekarnika, na podpieczonym cieście
Kulinarne przygody Gatityprośbę jednej z czytelniczek, dzisiaj przepis na pyszne ciasto wegańskie z dynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest bardziej wilgotne. Pięknie pachnie i ma ładny, jesienny kolor. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Do ciasta możemy użyć dowolnych bakalii. Bardzo polecam… Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 3/4 szklanki purée z dyni(...)proszkiem do pieczenia, sodą, solą, przyprawami. 3. Mokre składniki wymieszać z cukrem (wymieszałam szpatułką). Dodać mąkę z przyprawami, rodzynki i wymieszać krótko, tylko do zwilgotnienia składników (powstanie dość gęste ciasto). 4. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wierzch wyrównać i poukładać migdały. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Po wyjęciu
Mała CukierenkaIdealne połączenie najbardziej lubianych ciast : szarlotki i sernika. Pycha! Składniki na ciasto: 20 dag mąki tortowej 14 dag masła 8 dag cukru pudru 2 jajka 4 łyżeczki rumu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 dag jabłek Składniki na masę serową: 25 dag tłustego białego sera 5 dag masła 8 dag cukru pudru 1 jajko 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)gęstej śmietany 1 cukier waniliowy 1 żółtko do smarowania ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem, zagnieść ciasto i przenieść w chłodne miejsce. W międzyczasie obrać jabłka i drobno posiekać. Ciasto rozwałkować, przenieść na przygotowaną blachę i podpiec na złoto. Ser dokładnie zmielić, masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, śmietanę, budyń i cukier waniliowy. Następnie całość ucierać około
Tradycyjna KuchniaTradycyjny kulebiak jest wykonany z ciasta drożdżowego. Jest to potrawa kuchni kresowej. Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw. Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam. Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie. Składniki: na około 6 porcji płat ciasta francuskiego 50 dag kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 20 dag kaszy jaglanej 2 szt. cebuli 2 szt. jajek sól, pieprz Grzyby(...)grzyby i cebulę z kapustą. Kaszę jaglaną ugotowałam i dodałam do kapusty. Wystudziłam i wkroiłam pokrojone w kostkę ugotowane jajka na twardo. Wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Rozwałkowałam płat ciasta francuskiego. Na jego środek nałożyłam farsz i skleiłam brzegi. Można posmarować powierzchnię jajkiem. Zrobiłam w cieście dziurki, aby farsz mógł parować. Piekłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około
potrawyregionalnemiąższu mają lekko malinowy smak. Czyli – im czerwieńsza łodyga, tym słodszy rabarbar. Łodygę obiera się z liści i ze skórki, po czym można ją gotować, dusić lub piec. Polecam ciasto z tym kwaśnym warzywem. Spróbujcie też zrobić je z rabarbarem i truskawkami. drożdżowe ciasto z rabarbarem Z czerwoną porzeczką A także polecam serowe ciasteczka z rabarbarem i kruche ciasto(...)przerywając miksowania. Następnie dodawałam do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wlałam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo, aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę. Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Układałam na nim pokrojonego rabarbara. Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygło wyjęłam
potrawyregionalneCzas Świąt Wielkanocnych to zapach pieczonych ciast. Mazurki, baby drożdżowe i serniki. U mnie też dziś pachniało... oj pachniało. Serem, makiem, bakaliami ;-) Jutro Wielkanoc... a połowy sernika z makiem na kruchym cieście już nie ma ;-) Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie masła/margaryny 4 żółtka 1 szklanka cukru ( można mniej jak wolicie mniej słodkie(...)pianę białka. Masę serową wymieszałam delikatnie łyżką. Można wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową. Ja z racji, że domownicy nie przepadają, dodałam tylko do masy makowej bakalie. Teraz pora na kruche ciasto. Cukier wymieszałam z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodałam żółtka, i pokrojone miękkie masło. Składniki zagniotłam, owinęłam w folię i włożyłam do zamrażarki. Mając już wszystkie przygotowane masy zaczynamy
potrawyregionalnemożna więcej jak wolicie słodszy krem) cukru pudru 9 g (opakowanie) śmietan-fix (opcjonalnie) krem dłużej się utrzymuje i nie podchodzi wodą i dowolne ulubione owoce ;-) Zaczynamy od ciasta. Mąkę przesiałam przez sitko. Wsypałam cukier i sól. Dodałam pokrojone w kosteczkę zimne masło. Na koniec wbiłam jajko. Moje miało dwa żółtka ;-) Zagniotłam wszystkie składniki(...)kulę. Włożyłam ją do lodówki na około godzinę. Po wyjęciu rozwałkowałam ciasto na placek o grubości około 0,5 cm. Polecam wałkować na papierze do pieczenia podsypując mąką. Ciasto razem z papierem przeniosłam do posmarowanej masłem formy. Odwróciłam je do góry i przełożyłam. Teraz wystarczy wylepić dokładnie ciastem formę i pozbyć się jego nadmiaru. Przykryłam je folią
potrawyregionalneMając w lodówce ciasto francuskie i pieczarki pomyślałam o przyrządzeniu szybkiej przekąski. Powstały rożki nadziewane pieczarkami. Chrupiące, złociste i pieczarkowe. Błyskawiczne w przygotowaniu. Idealne do czerwonego barszczyku. Można zamiast pieczarek nadziać je szpinakiem lub przygotować na słodko z ulubionymi owocami. Polecam. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 30 deko pieczarek 1 mała cebula 3 łyżki 12% śmietany(...)pieczarki i pozostałą część masła. Pieczarki dusiłam dopóki nie odparował z nich sok. Farsz nie powinien być za rzadki. Dodałam śmietanę, przyprawiłam solą i pieprzem. Wyjęłam z zamrażalnika płat ciasta francuskiego. Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej. Pokroiłam go na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładałam nadzienie z pieczarek. Można nadziać ciasto również szpinakiem. Składałam ciasto na pół po przekątnej
potrawyregionalneKorzystając z moich przepisów (nawet przy inspiracji) i publikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Moje Wypieki (na waniliowe ciasto ucierane z serem i truskawkami). Moim zamierzeniem było użycie truskawek mrożonych i dopiero potem zerknęłam na wpis, że nie są one polecane do tego ciasta (może powstać zakalec) . Cóż(...)późno... Zaczęłam myśleć, kombinować i tak o to powstał przepyszny sernik. Żałuję, że taki mały. Spokojnie możecie podwoić proporcje. (Tortownica o średnicy 18 cm lub mała blacha) Ciasto ucierane: 60g masła/margaryny (użyłam margaryny) 75g cukru 1 jajko 90g mąki pszennej 30g skrobi ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 45g śmietany (użyłam 18%) Masa serowa: 400g
Di gotujeCiasto drożdżowe osiągnęło furorę, znajomi i rodzina zachwycali się . Podoba im się kształt oraz wykonanie. Więc i wam polecam , pyszna i jeszcze raz pyszna. Rwane różyczki idealne na imprezę dla dzieci albo do kawki dla dorosłych :) Ciasto drożdżowe z różyczek : 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej Kłos -Pol 1 szklanka mleka(...)drożdży 1 jajko 150 g ksylitolu ( cukru brzozowego ) 120 g stopionego letniego masła szczypta soli Dodatkowo: mleko do posmarowania różyczek cukier puder do posypania ciasta Wykonanie ciasta : Do Misy od robota wsypałam przesianą mąkę pszenną . Do szklanki wlałam połowę ciepłego mleka , dodałam do nich drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszałam do rozpuszczenia. Wlałam rozpuszczone drożdże do dołka
Różowa kuchniawanilinowy, wbić jajka i na kogel-mogel ubić na dużych obrotach z 3 minuty wlać w trakcie ubijania maślankę, olej, gdy się składniki połączą wyłączyć i wsypać mąkę, drożdże ciasto wyrabiać na średnich obrotach z 5 minut, ciasto nie może być ani gęste ani za rzadkie, wyjąć mieszadło, misę nakryć talerzem na 1,5 godziny aby ciasto wyrosło forma silikonowa(...)okrągła 24 cm - ciasto przełożyć do formy, wierzch posypać połową wórek kokosowych ułożyć połówki śliwek wypestkowanych, posypać resztą wiórek kokosowych, piec około 45-50 minut w 180 C, grzanie góra/dół, do suchego patyczka, ciasto wystudzić w formie ciasto jest aromatyczne, smaczne i szybko się zjada.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię