Mamy akurat wrzesień czas na jabłuszka . Dzisiaj powstała szarlotka z budyniem na kruchym cieście . Składniki na ciasto kruche : mąka typ 500 400 g margaryna 220 g ksylitol Kłos-Pol 200 g żółtka 5 szt śmietana 3 łyżki 18% proszek do pieczenia 2 łyżeczki Dodatkowo : jabłka 2 kg ( po obraniu i uprażeniu będzie(...)ksylitol Kłos -Pol 2 łyżki Wykonanie : Do misy wbijamy żółtka, dodajemy mąkę , proszek do pieczenia. Dodajemy Ksylitol i pokrojoną margarynę i śmietanę . Zagniatamy ciasto . Dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażalki na 30 minut. Po 30 minutach ścieramy połowę ciasta na tarce na średnich oczkach . . Wykładamy uprażone jabłka z ksylitolem
Różowa kuchnianich cukier, wymieszać, dodać ciepłe mleko, na koniec dodać przesianą mąkę. Rozetrzeć tak by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić na 15min.). Do miski wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, wyrobić ponownie ciasto i podzielić na pół. W zależności od sposobu przekładania ciasta podzielić połówki na wymaganą ilość(...)mniejszych kawałków. Ja zrobiłam chałki na dwa sposoby przekładania: 1. Połówkę ciasta podzielić na cztery części i zaplatać tak jak jest pokazane na zdjęciu. 2. Drugą połówkę ciasta podzielić na pięć części i zaplatać tak jak jest pokazane na zdjęciu. Zaplecione chałki położyć na blaszce, na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką
W kuchni u Monikirazem z mamą go przygotować (przepis od mamy, który dostała od koleżanki). Wyszedł pyszny i jak się okazuje nie taki trudny do zrobienia. Składniki: ( forma o wym. 38x24cm ) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 margaryny (125g), 1/2 szklanki cukru, 1 jajko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: 75 dag gotowego (już zmielonego) twarogu, 1 szklanka cukru, + 2 duże łyżki(...)duża), 1 żółtko, 1 łyżka miękkiego masła. Ponadto: puszka brzoskwiń lub brzoskwinie z kompotu, masło do wysmarowania formy, mąka do posypania formy. Przygotowanie: Przygotować wszystkie składniki na ciasto. Masło pokroić w kostkę i dodać je do reszty składników. Zagnieść ciasto. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać mąką. Wyrobione ciasto wyłożyć na dno formy. Wszystkie składniki
W kuchni u MonikiPrzepis na takie ciasteczka podsunęła mi wczoraj koleżanka, która dostała również od znajomej. Bardzo je chwaliła, także nie pozostało mi nic innego jak upieczenie ich i spróbowanie :) Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej ( ja użyłam tortowej), 160g cukru ( 3/4 szklanki), 125ml wody ( pół szklanki), 125ml oleju ( pół szklanki), 7g proszku do pieczenia ( 2 łyżeczki), 16g cukru wanilinowego. Ponadto(...)banana, 100g czekolady mlecznej, cukier puder, odrobina oleju. Przygotowanie: Składniki na ciasto razem połączyć i zagnieść. Rozwałkować ciasto i powykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek (z połowy ciasta) położyć po plasterku banana i kostce czekolady. Krążkami z drugiej połowy ciasta przykryć banana i czekoladę i dobrze skleić z dolnym ciastem. Ciastka kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
W kuchni u MonikiMazurki nie były w moim domu obowiązkowym świątecznym ciastem, dlatego dopiero zaczynam przygodę z nimi i chociaż już po świętach, to podzielę się, bo wyszedł rewelacyjny i można go wykonać także w formie tarty lub malutkich babeczek :) Łasuchom posmakuje z pewnością, bo jest bardzo słodki... Składniki: Blacha 24x36cm Spód: 300 g mąki tortowej 200 g margaryny(...)cukru pudru 3 żółtka Ciasto podzielić: do 3/4 dodać 2 łyżki kokosu, a do 1/4 ciasta 1 łyżeczkę kakao Masa: 100g margaryny 100g cukru pudru 50g mleka w proszku 1 łyżka wody 2 kokosowe princessy Dodatkowo w zależności od pomysłu- dekoracje na wierzch :) Sposób przygotowania: 1. Spód: Mąkę, cukier, zimną margarynę i żółtka
Kuchnia w czekoladziezaczęło się dymić a po mnie nie było śladu w kuchni, to się zorientował, że to nie mama, tylko moja faza „nie mam dnia”. W przypadku tego ciasta było podobnie, jeszcze gorące chciałam przełożyć na talerz i całe się rozsypało, pozbierałam do miseczek, uklepałam i schowałam do lodówki i zabrałam się do pracy od nowa, ale dzięki temu(...)gwarantuję, że ciasto się udaje za każdym razem, a jego zrobienie zajmuje 10 minut + 50 minut pieczenia. Dodałam też suszoną aronię, żeby lekko podkręcić smak. Ciasto jest bardzo lekkie i wilgotne, tylko poczekajcie aż wystygnie Składniki: 150 g mąki pszennej 150 g roztopionego masła kokosowego (lub innego oleju roślinnego) 150 g cukru (użyłam ksylitolu) około 200 ml wody z gotowanej
greenscarfpracy późno lub tak zmęczona że nawet jeśli coś robimy, to nie ma już sił żeby zrobić zdjęcie. To nietypowa szarlotka bo z malinami i cukrem różanym. Do ciasta możemy użyć zwykłego cukru. Różany jednak zdecydowanie zmienia nam smak i wygląd ciasta. Zamiast malin możemy też użyć innych owoców. Składniki: 450 g mąki pszennej 2 jajka(...)budyń waniliowy Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone masło i ucieramy w robocie. Na koniec dodajemy jajka i ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na 30 min. Gotujemy budyń. Cukier i mąkę ziemniaczaną mieszamy i obtaczamy maliny. Część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód foremki, na ciasto
Lili w kuchniwilgotne blaty ciasta czekoladowego przełożone słodkim kremem Kinder Chocolate. Wierzch polana polewą czekoladową i udekorowana posiekanymi batonikami. Poezja! Składniki: Ciasto czekoladowe: 250 g margaryny 500 ml mleka w temperaturze pokojowej 2 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 2 duże jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 4 kopiaste łyżki kakao(...)masła 100 ml mleka 1 gorzka czekolada 15 g cukru Dodatkowo: kilka posiekanych batoników Kinder Chocolate do dekoracji kilka łyżek startej, białej czekolady do dekoracji Przygotowanie: 1. Ciasto czekoladowe: Margarynę rozpuścić, ostudzić. Suche składniki przesiać, a następnie wymieszać. Dodać mleko oraz jajka, wymieszać trzepaczką. Na koniec dodać dżem i roztopioną margarynę, wymieszać. Masę przelać do dwóch form o wymiarach 35x24
Nastoletnie WypiekaniePrzygotowanie : Jabłka obrać, podsmażyć w małej ilości wody z cukrem wanilinowym. - schłodzić Mąkę przesiać, dodać cukier, margarynę, smalec, jajka - wszystko siekamy. Następnie dodać mleko, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie cześci - jedną cześć włożyć do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkować na blachę uprzednio posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Podsmażone jabłka wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem(...)Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych otworach ( ja ciasto "rwałam" na małe kawałeczki). Piec w temp 180*C około 45-50 minut
Garnkowe fanaberieDzisiaj przepis na wykorzystanie pysznych, soczystych jabłek (nie tylko antonówek) :-). Składniki: na kruche ciasto: 1 jajko 1 i pół szklanki mąki pół szklanki drobnego cukru 100g masła 10g cukru waniliowego nadzienie: 1 kg antonówek (waga po obraniu) 3 białka 2 łyżki miodu 100g cukru pudru cynamon 1. Do miksera wrzucamy wszystkie składniki i ciasto wyrabiamy kilka minut, aż powstanie jednorodna(...)stolnicę wysypujemy wszystkie sypkie składniki, dodajemy do nich masło i siekamy nożem na małe kawałki. Dodajemy jajko i wyrabiamy do momentu, gdy powstanie równa masa. 2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 3. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy je w ćwiartki, a następnie w plasterki. Wrzucamy do garnka, wlewamy miód i mieszamy
Perfect home lifeKakaowa tarta napełniona po brzegi pysznym kokosowym kremem budyniowym z czekoladowymi akcentami. Na wierzchu wyłożyłam aromatyczne, leśne jeżyny, które w tym zestawieniu smakują rewelacyjnie :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 żółtko 2 łyżki śmietany KREM BUDYNIOWY: 3 szklanki mleka 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanka cukru 100g(...)ziemniaczanej 25g czekolady gorzkiej 2 szklanki jeżyn Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Razem z zimnym masłem dokładnie posiekać na stolnicy. Dodać żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce i rozwałkować. Nałożyć na formę do tarty (25cm). Nakłuć widelcem lub obciążyć fasolą. Piec w 190*C przez 20min. KREM BUDYNIOWY. Z podanej ilości mleka, odlać
https:KKuchniaMniamzaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy wiśnie, każdy owoc nacinamy nożem i wyjmujemy z niego pestkę. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem(...)smarujemy masłem, ostatni raz wyrabiamy ciasto i wykładamy je na blachę. Na wierzch ciasta dosyć ciasno układamy owoce wiśni, i zostawiamy całość pod przykryciem do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na dziesięć minut (niższa temperatura na początku pieczenia pozwala lepiej wyrosnąć drożdżom). Po dziesięciu minutach zwiększamy temperaturę pieczenia do 200 stopni i dopiekamy
Miód i pieprzIdealne ciasto dla osób nie przepadających za bardzo słodkimi deserami. Połączenie ciasta drożdżowego z kwaśną śliwką jest wyśmienite! Składniki: 25 dag mąki 8 dag cukru 1 jajko 2 łyżki masła 2 dag drożdży ½ szklanki mleka 1 aromat cytrynowy ½ kg śliwek tłuszcz do formy rozmącone jajko do smarowania Składniki na kruszonkę: 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru 3 łyżki masła ½ łyżeczki(...)rozrobić w odrobinie mleka z łyżeczką cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką z ciepłym mlekiem i rozczynem drożdżowym. Wyrobić ręką ciasto, dodać rozpuszczone masło, aromat i jeszcze chwilę wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Odłożyć dwie łyżki ciasta. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, posmarować rozmąconym
Tradycyjna KuchniaDrożdże rozpuszczamy w ciepłej śmietanie, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i zaczyn drożdżowy mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka połączone z cukrem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia w szczelnie zakrytej misce folią spożywczą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt. 2. Roztopionym masłem(...)cukrem smarujemy całą powierzchnię ciasta, a następnie wysypujemy równomiernie wypestkowane połówki śliwek. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak na roladę, kroimy na ok. 2 - 3 cm plastry i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach. Formę zostawiamy na około 30 minut by ciasto urosło, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około
Apetyczna babeczkaPrzez kilka dni mój tata chodził za mną i biadolił, żeby upiec mu ciasto. "Takie wiesz, ze śliwkami, zwykłe, jak mama robiła". No to zrobiłam najprostsze ciasto, które nie wymaga nawet miksera. A zachwyci każdego! W mojej rodzinie klasyk nad klasykami, robione na sto sposobów, z każdymi dostępnymi owocami i znane jako po prosu "ciasto z owocami". Smak dzieciństwa, zapach(...)łyżeczki sody 120ml oleju (u mnie 60 ml oleju rzepakowego i 60ml oliwy z oliwek cytrynowej) szczypta soli śliwki i maliny (ilość taka aby pokryć wierzch ciasta), u mnie dodatkowo garść żurawiny suszonej cukier puder do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wymieszać łyżką lub trzepaczką na gładkie, gęse ciasto. Wylać do formy wyłożonej papierem
Cakes By Kejt