ciasto - 162155 przepisów (strona:2315/10811)

Tarta z dyni z żurawiną. 116

Dziś obiecane ciasto. Tarta z nadzieniem serowo-dyniowym, przyprawiona cynamonem i innymi korzennymi przyprawami. Jest pyszna! Kruchy spód i słodkie nadzienie zrównoważone odrobiną żurawiny. Jak dla mnie, rewelacja! Polecam!!! Składniki na tartę z dyni z żurawiną  (forma na tart o średnicy 26-28 cm) CIASTO: 200 g mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła(...)aromatu pomarańczowego 2 garście świeżej żurawiny       Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy), wałkujemy

Rozpustne gotowanie
Babka marmurkowa w czekoladzie. 117

Wielkanocne Święta już niedługo, więc czas najwyższy zastanowić się nad wyborem ciast na tę okazję. Oczywiście jednym z ważniejszych wypieków jest babka i właśnie dziś przedstawię Wam przepis na jedną z nich, czyli na babkę marmurkową. Warto upiec tę babeczkę, gdyż jest puszysta, mięciutka, łatwa do przygotowania i zawsze się udaje. Porcja ciasta jest spora i wystarczy na przygotowanie dużej(...)Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy jasne ciasto

Rozpustne gotowanie
Babka tulipan. 110

Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na cztery części, do jednej dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a do czwartej suchy mak. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą(...)przygotowaną formę wylewamy ciasto z budyniem, na nie ciasto z kakaem, na nie ciasto z makiem, a na końcu ciasto z kisielem, wyrównujemy wierzch łyżką i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy do zarumienienia. Po około 45 minutach sprawdzamy patyczkiem, jeśli wyjmiemy suchy to ciasto jest gotowe. Studzimy w formie. Zimne oprószamy cukrem pudrem

Rozpustne gotowanie
Buchty z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli. 126

Uwielbiam drożdżowe wypieki! Nieważne czy na słodko, czy na słono. Wczoraj robiłam pizzę  z tego przepisu , a dziś od rana w moim domu pachnie drożdżowymi, słodkimi bułkami. Ciasto jest dość luźne i może wydawać się kłopotliwe w trakcie wyrabiania, ale dzięki temu bułeczki są puchate i wyjątkowo mięciutkie. Ja nadziałam je pysznym dżemem z pomarańczy i moreli o pięknym(...)Odstawiamy na około 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość.     Do wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę mleka, jogurt naturalny, jajko, masło, cukry, sól, skórkę z cytryny i wyrabiamy gładkie ciasto. Po około 10 minutach powinno być gotowe. Oprószamy ciasto mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 50-60 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno co najmniej

Rozpustne gotowanie
Drożdżówka z truskawkami i jagodami. 125

około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować i rozczyn podwoi objętość. Po tym czasie dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, mleko wymieszane z jajkami, skórkę pomarańczową i wyrabiamy gładkie ciasto. Po około 5 minutach wlewamy ciepłe masło i dalej wyrabiamy kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy(...)minut, aż wyrośnie i podwoi objętość.  Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C i przygotowujemy kruszonkę (mąkę mieszamy z cukrem i dolewamy roztopione masło, mieszamy). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy, układamy truskawki, jagody i kruszonkę. Tak przygotowaną drożdżówkę odkładamy na kolejne 15-20 minut, czyli do czasu

Rozpustne gotowanie
CZEKOLADOWE CIASTO Z JAGODAMI 169

misce, odstawić. Ubić pianę z solą i po trochu dodać cukier oraz rozbełtane żółtka z wodą. Gdy wszystkie składniki są dobrze wymieszane dodawać po trochu mąki, mieszać ręcznie. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 45/50 min w 175/180st. Jak ciasto wystygnie przekroić na trzy płaty. NASĄCZENIE: 1/4 szklanki herbaty earl grey (wystudzonej) 1/4 szklanki rumu Obydwa składnik łączymy(...)nasączamy ciasto. KREM: 3 op. serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 3/4 szklanki śmietanki 30% jagody Serki zmiksować z cukrem i śmietanką, dodać jagody. Dajemy tyle jagód ile chcemy aby uzyskać stopniowanie koloru kremu, smarować ciasto, dodać jagód, miksować i znowu posmarować ciasto. Uzyskamy wtedy kilka odcieni kremu. Wierzch ciasta posmarować ubitą śmietaną i dowolnie ubrać

harrisa
Eklerki z kremem budyniowym 169

Ekler, eklerek, eklerka , z fr. éclair – podłużne ciastko z parzonego ciasta. Po przecięciu na dwie części jest napełniane kremem lub bitą śmietaną. Eklerka prawdopodobnie została stworzona w XIX wieku we Francji. Niektórzy historycy spekulują, że jej autorem był Marie-Antoine Car ê me, francuski kucharz, żyjący w latach 1784-1833. Eklerki z kremem budyniowym. Składniki na ciasto: - 2 szklanki(...)Gotujemy budyń. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego i jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy

mojewypiekiinietylko
Ciasto czekoladowe z żurawiną 122

Pyszne ciasto czekoladowo-żurawinowe. Przepis na blaszkę o wymiarach 25x30. Składniki 1/2 kg masła 350 g cukru 350 g mąki 6 jajek 15 g proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 l mleka 3,2% 300 g suszonej żurawiny budyń waniliowy 200 g gorzkiej czekolady Przygotowanie   Połowę masła ucieramy z 250 g cukru i jajkami ,na jednolitą masę. Mąkę(...)łączymy z proszkiem do pieczenia ,stopniowo dodając do masy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej porcji dodajemy kakao i łyżkę mleka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ,wylewamy najpierw jasne ciasto ,później ciemne. Na wierzch sypiemy 250 g żurawin ,ciasto przykrywamy pergaminem i pieczemy 45 min w temperaturze 175°C. Budyń mieszamy ze 150 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy

R'n'G Kitchen
Ciasto ucierane z truskawkami i kokosem 145

obiad, zrobić deser i spędzić czas posiłku razem. Żeby jednak nie przesiedzieć całej niedzieli przy garach, dobrze jest sprawnie rozplanować prace lub przygotować szybki i jednocześnie bardzo smaczny deser. Ciasto ucierane przygotujecie bardzo szybko, a podczas oczekiwania możecie zając się czymś innym. Możecie je przygotować tak jak ja, z truskawkami, ale doskonałe będą również czereśnie czy śliwki. Podane składniki wystarczą(...)tortownicę o przekroju 24cm. Potrzebne nam: *na ciasto ucierane (wszystko w temperaturze pokojowej): - 4 spore jajka - 200 g masła - 3/4 szklanki cukru - 1,5 szklanki mąki pszennej - szczypta soli - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - łyżeczka proszku do pieczenia * dodatkowo: - 500 g świeżych truskawek - kilka łyżek wiórek kokosowych * na kruszonkę: - szklanka mąki pszennej - 100 g masła - 4-5 łyżek cukru pudru Przygotowanie

W poszukiwaniu inspiracji
Gruszki z marcepanem w cieście francuskim - zdjęcia krok po kroku 200

Pyszne połączenie gruszek, marcepanu, soku pomarańczowego i ciasta francuskiego <3 Mało wakacyjny zestaw, jednak wszystkie te składniki uwielbiam, więc przepis po prostu musiał się tutaj pojawić :) Przepis znalazłam na stronie ' Moje Gotowanie '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6 porcji: 3 gruszki podobnej wielkości 1 duża pomarańcza 2 krople aromatu waniliowego 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 żółtko(...)Wszystkie składniki na masę marcepanową umieszczamy w misie malaksera. Miksujemy na jednolitą masę.  2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Na przygotowanej blasze rozkładamy papier do pieczenia. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na pół. Na jedną połowę wykładamy 2/3 masy marcepanowej i przykrywamy drugą połówką ciasta. Ciasto kroimy na 6 równych prostokątów. Żółtko mieszamy z 4 łyżkami wody - przy

My Culinary Art
Babeczki z kremem jagodowym 166

moja druga dzisiejsza propozycja jagodowa. Babeczki to idealny deser do kawy lub herbatki. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 100 g masła, 3 żółtka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3,5 łyżki cukru pudru, Krem: 250 ml śmietany 36%, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie śmietan-fix, 1/2 szklanki jagód. Dodatkowo: jagody do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę(...)masłem. Dodaję żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w foliowy woreczek i wkładam na godzinę do lodówki. 2. Ciasto rozwałkowuję, wykrawam krążki. Kawałkami ciasta wykładam foremki na babeczki. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Krem: Jagody rozgniatam widelcem. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodaję jagody

Tradycyjna kuchnia Kasi
pierogi z serem i czerwonymi porzeczkami 133

składniki na ciasto pierogowe: ok. 280 g mąki 125 g wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. składniki na nadzienie: 500 g twarogu 4 łyżeczki świeżych czerwonych porzeczek 1 jajko 3 łyżki miodu dodatkowo: cukier, śmietana lub masło do podania wykonanie: Twaróg ucieramy z miodem i jajkiem. Dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z kulkami i kremową pianką 184

Dziś mam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych ciast, które wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Kruchy spód połączony z delikatną kremową pianką i warstwą galaretki, zawsze zachwyca moich gości prezencją i smakiem. Wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto. Ciasto kruche: 2,5 szkl mąki 4 żółtka 1 margaryna 3 łyżki śmietany 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia rodzynki lub żurawina słoik powideł śliwkowych (mogą być inne, ale te najbardziej tutaj pasują) Mieszamy mąkę z proszkiem, dodajemy żółtka, śmietanę, margarynę i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Dzielimy je na 2 części, jedną rozwałkowujemy na blaszkę i smarujemy dżemem. Do drugiej dodajemy kakao i zagniatamy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałeczki

Cynamonowe szczęście
Kruche z jabłkami i budyniem 163

dobry humor Was nie opuszcza, ja od jakiegoś czasu chodzę i się uśmiecham sama do siebie, tak na przekór szarości za oknem. Dziś mam dla Was bardzo proste ciasto, ale kto powiedział, że proste nie może być pyszne ;) Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 jaja 1 margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Dodatkowo: 1 łyżka(...)bułki tartej 2 opakowania budyniu waniliowego 1 litr mleka jabłka Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, schładzamy w lodówce przez około 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki i zapiekamy w 180 st. C aż będzie miało złoty kolor. W międzyczasie gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej mleka

Cynamonowe szczęście