ciasto - 162803 przepisów (strona:2321/10854)

Kruche babeczki owocowe z Żarłostacji vol. 3 645

którym wcale nie odpoczywamy, bo już prowadzimy kolejne ustalenia do jesiennej edycji :) Poniżej przepis na kruche babeczki, owocowe, które były hitem na moim stoisku podczas Żarłostacji :) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 150 g masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki cukru pudru 1 duże jajko 1 łyżka śmietany szczypta soli   Składniki na krem budyniowy: 1 budyń waniliowy(...)mleka 100 g masła w temparaturze pokojowej + ulubione owoce Ciasto: Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone w kostę masło, szczyptę soli, cukier puder i wbijamy jajko. Składniki wyrabiamy w dloniach aż do uzyskania jednolitej masy. Można dodać z 1 łyżkę smietany lub mleka. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki.  W tym czasie

Bon Appetit Małgorzaty
Szarlotka z kardamonem (jedz jabłka) 210

cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka śmietany 2 kg kwaśnych jabłek  10 łyżek cukru  3 łyżeczki kardamonu cukier puder do posypania Składniki na ciasto razem siekamy,  zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formie 30x20 cm, zostawiając  1/3  ilości ciasta na wierzch. Podgrzewamy(...)piekarnik do 160℃.  W tym czasie obieramy jabłka,  wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Surowe jabłka układamy warstwami na cieście, posypując brązowym cukrem i kardamonem.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podnosimy temperaturę do 180℃. Pieczemy około 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Bon Appetit Małgorzaty
Jabłecznik 176

Ciasto najprostsze z najprostszych . Klasyk mojej mamy, bardzo częst o pojawiało się to ciasto w niedzielę i nadal się pojawia. Ostatnio nawet zrobiłyśmy razem to samo ciasto, tylko u żył yśmy innych galaretek do masy jabłkowej :) Składniki: Cias to: 6 jajek 1 szklanka mąki krupczatki (można pół na pół z zwykłą pszenną) 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mnie brzoskwiniowa) Sposób przygotowania: 1. Ż ół tka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, po trochę cukru, mąk i z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekł a damy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C. 2. Jabłka przekładamy do rondelka, podgrzewamy, jak będą gorące to dosypujemy galaretkę , ściągamy

Kuchnia domowa Ani
Szarlotka tatrzańska 182

Witajcie! Ta szarlotka to pierwsze ciasto jakie upiekłam od narodzin synka. Jest to typowy jesienny wypiek z szarą renetą i cynamonem. Polecam! Składniki: 25 dag mąki tortowej 25 dag mąki krupczatki 250 g margaryny / masła 100 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 2 kg jabłek (szarej renety) 2-3 łyżki cukru(...)pudru 2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy Sposób wykonania: 1. Mąki, cukier i proszek mieszamy, siekamy z zimną margaryną, dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na części 1/3 i 2/3, mniejszą wkładamy na godzinę do zamrażalnika, a większą częścią ciasta wykładamy blaszkę (24x36 cm). Blaszkę wkładamy do lodówki. 2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w cienkie plasterki

Kuchnia domowa Ani
Makowiec 372

cytryny i pomarańczy  - łyżka masła Orzechy drobno posiekaj i dodaj do masy. Resztę składników również. Na sam koniec dodasz ubitą pianę z białek, które pozostaną po wyrobieniu ciasta. Ciasto: - 2.5 szklanki mąki - 120 g mleka ciepłego - 5 jaj - 125 g masła roztopionego ostudzonego - 35 g drożdży - sól, olej do smarowania - 5 łyżeczek cukru pudru - 1 opakowanie cukru waniliowego - łyżka(...)mlekiem i dodaj pół szklanki mąki, wymieszaj i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie dodaj żółtka, mąkę, szczyptę soli i na koniec wlej podczas wyrabiania masło. Wyrób ciasto, aż będzie elastyczne i nie klejące. Pozostaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel ciasto na 3 części. Przygotuj 3 kawałki wielkości blachy papieru do pieczenia

Pasje Jolki
Keks królewski 179

Keks królewski, czyli tradycyjny keks (zwany też cwibak), który gości w moim domu od ponad 20 lat. Jest to ciasto bardzo bogate – na dużej ilości masła i jajek, które dodatkowo zawiera pół kilograma bakalii. To dlatego keks zawsze był u nas ciastem świątecznym. Oryginalny przepis był tak stary, że robiony był nie na kurzych – a na żółtkach kaczych(...)Można spróbować i takiej wersji! Mimo, że nie przepadam za dużą ilością bakalii w ogóle, to w tym keksie uwielbiam jak jest ich całe mnóstwo. To naprawdę wyjątkowe ciasto, królewskie! Do tego zawsze się udaje. Keks królewski – składniki: 3 szklanki mąki (430 g) 2 szklanki cukru pudru (280 g) 300 g miękkiego masła (1 osełka lub 1,5 kostki

Poezja smaku
Strucla pełna bakalii 198

Uwielbiam ciasta z bakaliami. W zeszłym roku wypróbowałam nowy przepis na  keksa  a w tym roku pierwszy raz zrobiłam taką struclę z bakaliami. Przepis znalazłam na blogu u Asi -  Smakołyki Asi . Oba wypieki świetne i bardzo mi smakowały. składniki: 1/2 szklanki mleka 250 g mąki 4 g drożdży instant 35 g masła 3 łyżki cukru 1 żółtko(...)garść kandyzowanej papai Mleko podgrzać i rozpuścić w nim mało, przestudzić aby było letnie. W misce wymieszać mąkę,sól,drożdże i cukier. Dodać letnie mleko i żółtko, zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić na ok 1 godzinkę do wyrośnięcia. Potem ciasto podsypać mąką, lekko zagnieść i rozwałkować na kwadrat o wymiarach 28x28. Na cieście równo rozłożyć bakalie. Ciasto zwinąć

Monia miesza i gotuje
Pizza z pieczarkami i boczkiem 333

kolację, czy na obiad pizza sprawdza się świetnie! Długo szukałam przepisu idealnego na ciasto do pizzy , na sosy do pizzy , aż w końcu znalazłam! Od kilku lat trzymam się tych składników i proporcji :-)  Pizza z pieczarkami i boczkiem to mój i mojej rodziny numer jeden! Co jakiś czas zmieniam składniki na wierzch  pizzy , żeby urozmaicić tę potrawę(...)najczęściej jednak wybieram ten zestaw z pieczarkami i boczkiem. Serdecznie polecam ten przepis na ciasto do pizzy , jest najlepszy!:-) Składniki: Na ciasto: (inspiracja: kulinarneprzeboje.pl) 3 szklanki mąki 50g drożdży (pół standardowej kostki) 3 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody Na sos do smarowania spodu pizzy: 1 puszka pomidorów sól, pieprz oregano i bazylia

Anielska Kuchnia Ani
Tarta pomidorowa „do góry nogami” 183

Home-Grown Harvest" -  Ryland Petars & Small składniki (4 porcje) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki kaparów 10 – 15 igiełek rozmarynu 3 dojrzałe pomidory Opakowanie  gotowego ciasta francuskiego ( wycięte koło o średnicy większej niż nasza patelnia) Czarny pieprz świeżo zmielony Oliwa do smażenia + do polania Patelnia,  którą możemy wstawić do piekarnika ( 20 – 23 cm średnicy) przygotowanie(...)plastry pomidorów – ułożyć je na patelni jeden obok drugiego w jednej warstwie, lekko dociskając. Smażyć ok. 4 minut, aby pomidory zmiękły i lekko się podsmażyły. na warstwie pomidorów ułożyć ciasto francuskie, brzegi ciasta wcisnąć pomiędzy patelnię a pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry do pomidorów. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez ok 20 minut

Stare Gary
Drożdżówki dyniowe z budyniem w sosie cynamonowym 177

Pozostałe mleko podgrzać wraz z masłem. Do miski z mąką i zaczynem dodać pozostały cukier, jajka, letnie mleko z masłem, szczyptę soli oraz pure z dyni i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto powinno być miękkie i puszyste i nie powinno się kleić do rąk (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki, a jeżeli ciasto jest za suche, to dolać mleka ). Wyrobione ciasto(...)przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5- 2 godz. Ciasto wyjąć z miski, mocno uderzyć pięścią i wyrabiać przez około 10 min. Odrywać kawałki ciasta (wielkość wg uznania), formować w okrągłe bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środku zrobić głębokie wgłębienie i nałożyć dużą łyżkę masę budyniowej. Bułeczki przykryć ściereczką

Kraina Miodem Płynąca
Karpatka 454

później szukania kawałka Karpatki z największą ilością kremu A tak kremu było wystarczająco na każdym kawałku i nie było powodów do narzekania Zapraszam na pyszną domową karpatkę Karpatka Składniki: Ciasto ptysiowe: 14 dag masła lub margaryny 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej (około 180 g) 5 jaj szczypta soli szczypta cukru waniliowego Krem budyniowy: 1 litr mleka 6 łyżki(...)gładka i będzie odchodzić od ścianek (mieszamy trzymając rondelek na dość dużym ogniu, ale uważamy, żeby spód się nie przypalił) Odstawiamy do przestudzenia. Po 10-15 minutach, do przestudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku całość dobrze miksując ale miksujemy tylko do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części. Dobrze jest mieć dwie blachy takiej samej wielkości

UgotujmyTo.pl
Murzynek kokosowy z wiśniami 168

Dzisiaj mam dla Was przepis na kokosowego murzynka z wiśniami. To pyszne, puszyste i wilgotne ciasto z dodatkiem wiórków kokosowych i wiśni zadowoli każdego. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Niebo na talerzu . Użyłam do murzynka wiśni mrożonych, bo akurat takie miałam ale można użyć wiśni z konfitury lub nalewki. Moje ciasto jest niższe, dlatego, że użyłam trochę większej blaszki(...)wierzch wyłożyć rozmrożone i osuszone wiśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony…. gdy wyjęty z ciasta jest suchy to ciasto jest upieczone. Smacznego Post Murzynek kokosowy z wiśniami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Piernik marchewkowy 380

Jednym z moich ukochanych ciast jest ciasto marchewkowe , głównie z uwagi na fakt, że dodatek marchwi nadaje ciastu niesłychanej puszystości i wilgotności. Dlatego, gdy zobaczyłam właśnie piernik marchewkowy na blogu pieczarkamysia.blox.pl to wiedziałam, że na pewno będzie mi i wszystkim domownikom smakował. Piernik marchewkowy jest bardzo wilgotny i puszysty a do tego jest bardzo prosty do przygotowania. Na pewno zagości(...)otartą -sparzoną wcześniej- skórkę z pomarańczy. Ciągle miksować dodając małymi porcjami mąkę z przyprawami.   3. Keksówkę (25×10 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu ciasto przestudzić w formie. Polewa: Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej

UgotujmyTo.pl
Tort marchewkowy z pomarańczowym kremem 270

próbowaliście już ciasta marchewkowego? Jeśli nie, koniecznie musicie nadrobić zaległości! Jest to moja dzisiejsza propozycja, z tym, że w postaci tortu przełożonego najlepszą pomarańczową masą z kremowego serka. Tort jest mięciutki i wilgotny, z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich i soczystego ananasa. Wy możecie dodać do niego rodzynki, orzechy pekan, wiórki kokosowe - możliwości jest wiele, zależą one tylko od Waszych upodobań(...)ograniczyłam się do orzechów i ananasa, w takiej wersji tort smakuje mi najbardziej. Tort jest przepyszny! Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 375 g marchwi startej na tarce o grubych oczkach 3 jaja 250 g brązowego cukru (można dać mniej ok. 250 g) 210 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 120 g grubo siekanych orzechów włoskich lub pekan 75 g odsączonego

Słodko-Słony Świat Ilony
BISZKOPT OWSIANY Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM 200

Sezon na śliwki w pełni, nie mogło zatem zabraknąć na moim blogu ciasta ze śliwkami:) Nie jest to jednak tradycyjny placek:) Moje Dzieci bardzo chciały zjeść "jakieś" ciasto ze śliwkami i kremem, więc tak oto powstał biszkopt w zdrowszej wersji, bo z mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie śliwki(...)które uprzednio posypałam cynamonem i brązowym cukrem, dodałam odrobinę masła i skarmelizowałam, a "sos", który powstał z karmelizacji owoców użyłam do polania całości. Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i znika błyskawicznie ze stołu:) Ważne jest tylko, aby śliwki były naprawdę słodkie, by ich smak dominował nad całością. Ciasto pięknie się prezentuje, także z powodzeniem może uchodzić za torcik:) Bardzo polecam

Słodko-Słony Świat Ilony