tutaj wpisuję:( Niestety, to brak czasu, ale myślę, że zaległości nadrobię:) Przepisów do wpisania nazbierała się cała masa, więc wcześniej czy później na pewno się tu pojawią... Co do ciasta rabarbarowego z truskawkami, to jest wyśmienite!!! To ciasto to jedno z niewielu, które mnie zachwycają. Kiedy upiekłam je pierwszy raz, to od razu podbił moje podniebienie:) Radzę zatem(...)rabarbar i świeże truskawki! Przepis krąży po necie, pojawia się tu i tam, ale ja, a właściwie to moja koleżanka znalazła go na blogu Dorotus Składniki na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki; 2 łyżki cukru pudru; 10 dkg masła; Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem, aż utworzą się drobne grudki. Wsypać te mieszankę
In my kitchenPrzepis na te roladę znalazłam tutaj . Od razu zainteresowałam się tym ciastem, bo miało taki ciekawy kolor...:) Rolada okazała się delikatna, smaczna i taka... wiosenna:) Składniki na ciasto: 3 jajka; 70g cukru; 1 łyzeczka "matcha" (zielona herbata w proszku); 80g mąki pszennej; 2 łyżki mleka; 1 łyżka masla, roztopionego; Wykonanie: Ubić dobrze całe jajka z cukrem na puszystą masę(...)dodać masło (wystudzone) i mleko, wszystko wymieszać, wyłożyć do przygotwanej blaszki (35x20 cm- wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej maslem). Piec 15 min w temperaturze 180 o C. Upieczone ciasto należy wyłożyć na posypaną lekko cukrem kryształem ściereczkę i zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Ciasto dobrze wystudzić. Składniki na masę: 500 ml śmietany 30%; kilka brzoskwiń z puszki (mogą
In my kitchenWspaniała!! Dobrze schłodzona smakuje jak puszne lody na bazie z żółtek i to te z dzieciństwa:) Przygotowując te kremówkę bazowałam na tym przepisie. * 2 opakowania ciasta francuskiego (kupiłam w Biedronce); Wykonanie: Ciasto lekko rozmrozić, delikatnie rozwinąć i ułożyć w formie do pieczenia (na tym samym papierze, z którym było zwinięte). Rozwinięte ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, posmarować rozmąconym jajkiem(...)robił się "kożuch". Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan-fixem, ubitą dodać do dobrze wystudzonego budyniu i delikatnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na upieczony placek ciasta francuskiego, wyrównać i na wierzch ułożyć przygotowane kwadraty z ciasta francuskiego. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i odstawić na noc do lodówki, by się dobrze schłodziło
In my kitchenKolejne ciasto Siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast". Ciasto okazało się dobre i delikatne. Jedynym mankamentem wypieku okazała się odpadająca pianka, która przy krojeniu ni jak nie chciała trzymać się reszty ciasta. Myślę, że na przyszłość trzeba będzie pomiędzy masę a pianę położyć delikatne biszkopty. - Upiec cienki biszkopt kakaowy. Składniki na masę: 0,5 l mleka(...)ubić z cukrem na pianę, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę z galaretką. Piankę należy natychmiast wykładać, gdyż szybko tężeje. Dodatki: 1 puszka ananasów; 3-4 kostki czekolady; Przełożenie ciasta: Ciasto biszkoptowe (można delikatnie naponczować sokiem z ananasów)-połowa masy budyniowej-owoce ananasa-pozostała część masy budyniowej-pianka-starta czekolada. Uwagi ode mnie: Do masy budyniowej można dodać troszeczkę spirytusu
In my kitchendawna, to nadal jest popularne i tak samo lubiane jak kiedyś. Ja sama, choć rzadko, to jednak do przepisu wracam, bo karpatkę lubiłam, lubię i będę lubiła. Piekąc to ciasto, nie bazowałam na swoim przepisie, tylko pomyślałam sobie, że dziś wypróbuję przepis Dorotki . "Karpaty" wyrosły piękne i wysokie, co bardzo mnie ucieszyło.Krem jednak przygotowałam według swojego pomysłu. Składniki(...)ciasto: 1 szklanka wody; 125 g masła; 1 szklanka mąki pszennej; 5 jajek; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę i zagotować. Do gotującej się wody z tłuszczem wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać kolejno po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać na końcu proszek do pieczenia
In my kitchenprzez sito mąkę i ponownie delikatnie wszystko wymieszać. Z papieru pergaminowego wyciąć koło o średnicy 22 cm oraz dwa paski o szerokości 7 cm i długości około 40 cm. Ciasto nałożyć do worka piekarniczego z końcówką o 1 cm otworze (lub w zwykłym woreczku naciąć rożek tak, by powstał otwór o szer.1 cm) i na pergaminowe koło wycisnąć ciasto(...)formie okrągłej spirali, by była pokryta cała powierzchnia. Na pergaminowe paski należy wycisnąć ciasto również w formie spiralki. Dokładnie pokazane jest to tutaj .Ciasto posypać delikatnie połową cukru pudru, odczekać 30 sekund i ponownie delikatnie posypać resztą cukru pudru. Cukier przesiewać przez sitko. Ciasto należy włożyć do nagrzanego do 190 st.C piekarnika i piec 10-12 minut. Przed wyłożeniem sprawdzić
In my kitchenPyszny torcik, tak tak pyszny! Delikatność jogurtu, posmak kawy... to co lubię najbardziej:) No i to słowo w nazwie... tort. Ciasto: 2 łyżki bułki tartej; 125g masła; 80g cukru pudru; 4 łyżeczki cukru waniliowego; szczypta soli; 2 jajka; 100g mąki pszennej; 50g mąki ziemniaczanej; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; Biały krem: 750g jogurtu naturalnego; 90g cukru(...)cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i szczyptą soli na kremową masę. Ucierając dodajemy po jednym całym jajku. Następnie przesiewamy do masy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy, delikatnie równamy i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Następnie ciasto wykładamy na paterę i i spinamy obręczą do tortów. Biały krem: Jogurt łączymy z cukrem
In my kitchenCiasto upieczone przeze mnie jeszcze w sezonie letnim. Paliło wówczas słońce, a drzewa i krzewy uginały się pod ciężarem owoców. U mnie ciasto było pieczone z morelami i malinami, ale równie dobrze smakuje z innymi owocami. Możecie je spróbować upiec z jabłkami i myślę, że też będzie fantastycznie smakowało. Przepis z bloga Kasi, mojego ulubionego:) Składniki: 270 g mąki(...)płatków migdałowych; 2 łyżki cukru kryształu; Wykonanie: Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem około 5 minut. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym całym jajku oraz miód i ciasto miksujemy kolejne 5 minut. W osobnym naczyniu łączymy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, budyń i zmielone migdały. Miksując masę dodajemy po łyżce sypkie składniki. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencję
In my kitchenPrzepis Pani Ewy Wachowicz . Uwielbiam jej przepisy, bo na żadnym do tej pory się nie zawiodłam. Składniki na formę o wymiarach: 35x25 cm. Składniki na spód ciasta: 300 g mąki pszennej; 100 g cukru pudru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 100 g masła; 1 łyżka smalcu; 2 żółtka; 1 jajo; Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć(...)folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto rozwałkować na wielkość spodu formy i wyłożyć je na papier. Ciasto piec około 20 minut w temperaturze 180 st.C (ciasto powinno się lekko zezłocić). Podpieczony spód należy lekko przestudzić. Składniki na masę serową: 1,25 kg białego sera (zmielonego
In my kitchenKolejny rarytas Siostry Anastazji...pracochłonny, dosyć drogi, ale pyszny! Z pewnością zadowoli podniebienia nie tylko seromaniaków, ale również tych, którzy uwielbiają ciasta z kremem czy z galaretką:) Myślę, że nadchodzące Święta Bożego Narodzenia mogą być okazją, by zaserwować swoim gościom to pyszne ciasto. Tym samym można popisać się swoimi umiejętnościami pieczenia pysznych słodkości:) Polecam Wam to ciasto. Przepis z książki(...)piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać z pianą. Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180 st.C około 25-30 minut. Składniki na sernik: 1,5 kg zmielonego białego sera; 0,5 kg cukru pudru
In my kitchenpojawił się więc kruchy mazurek z chałwą i solonym kajmakiem - niebo w gębie. Uciechom podniebienia wciąż nie ma końca i już wiem, że na przyszłe święta też przygotuję to ciasto. Potrzebne nam: *ciasto kruche: - 440 g zimnego masła - 600 g mąki krupczatki - 240 g mąki ziemniaczanej - szklanka cukru - 4 łyżeczki cukru waniliowego - 2 szczypty soli - 2 jajka - 2-3 łyżki(...)chałwowa: - 300 g chałwy sezamowej - 5 łyżek śmietany 30% *na wierzch: - 2 puszki masy kajmakowej - szczypta soli - kandyzowane cytrusy i płatki migdałów do ozdoby - pisaki lukrowe Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie posiekać za pomocą noża lub w malakserze. Szybko wyrobić w rękach, po czym podzielić na dwie części, zawinąć je folią spożywczą i schować na 2-3 godziny do lodówki
W poszukiwaniu inspiracjitradycjami - był szwedzki stół, na którym oczywiście główną rolę odgrywały jajka na twardo, a na deser krem cytrynowy (pyszny, kiedyś podam Wam przepis). A później wszyscy z niedowierzaniem oglądali ciasto w jajkach... Widziałam takie cuda już w zeszłym roku, a może nawet wcześniej. Ogromnie mi się podobały, ale jednak troszkę mnie ich przygotowanie przerażało... Tym razem postanowiłam wszystkich zaskoczyć, zaczęłam(...)więc uważnie czytać przepisy. Nieznacznie się od siebie różniły: jedne kazały jajka sparzyć, inne wypłukać wodą z solą, jeszcze inne po prostu dokładnie wypłukać. Ciasta w nich zamknięte też były różne - od prawdziwego, intensywnie czekoladowego brownie po świeżo-cytrynowe. Wyciągnęłam więc wnioski, i zabrałam się do pracy. Zrobienie dwudziestu wydmuszek zabiera sporo czasu, polecam więc zacząć je kompletować już
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś zapraszam na pyszne, lekkie ciasto z brzoskwiniami. Do nasączenia biszkoptu użyłam pysznej herbatki Sir William's ROYAL TASTE ROYAL EARL GREY , którą dostałam do testowania od sklepu Sir William's Tea . SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu. Ptasie mleczko: 1 puszka mleka(...)puszka brzoskwiń, 2 opakowania galaretki czerwonej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 25cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączam naparem herbacianym. 2. Ptasie mleczko: Galaretki zielone rozpuszczam
Tradycyjna kuchnia KasiPuszysta biszkoptowa rolada ozdobiona wzorkiem i wypełniona masą rumową. Prosta w wykonaniu, a jednocześnie efektowna. Masa wymaga wstępnego przygotowania składników dzień wcześniej. Ciasto na wzorek: 1 białko z jaja kurzego 30 g drobnego cukru do wypieków 40 g mąki 20 g roztopionego wystudzonego masła odrobina barwnika spożywczego Białko ubić na sztywno dodając cukier po 1 łyżce. Dodać mąkę i barwnik(...)Brytfankę wielkości 30x41 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wycisnąć wzorek wg własnej fantazji. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzałka góra-dół, przez 5 minut. Wyciągnąć z piekarnika. Ciasto na roladę (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): 4 jajka 125 g mąki 125 g drobnego cukru do wypieków szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki gorącej wody Mąkę przesiać
Trzeci talerzSkładniki: ( na bardzo dużą brytfannę bądź 2 tortownice 18 cm, w przypadku mniejszej tortownicy, pomniejsz liczbę składników) Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 całe jajko 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 5 całych jaj bakalie- ja użyłam żurawinę suszoną cały(...)budyń waniliowy- na 500 ml mleka 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego Przygotowanie: Ciasto: 1. Zmieszaj wszystkie składniki, zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż na 30 min do lodówki. 2. Po tym czasie wyłóż połowę ciasta na spód tortownicy Masa serowa: 1. Utrzeć margarynę z cukrem i jajkami. 2. Dodać twaróg, aromat i budyń w proszku
KreatywnePiny