składniki ciasto * 6 białek * 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki mąki pszennej * 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 budynie śmietankowe * 1/2 szklanki mielonych migdałów * 1/3 szklanki oleju masa śmietanowo-migdałowa * 500 ml śmietany kremówki * 5 łyżek cukru * 3 łyżeczki żelatyny * 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody * 100 g płatków migdałowych krem budyniowy * 400 ml mleka * 1 budyń śmietankowy * 1 łyżeczka(...)mąki ziemniaczanej * 3 łyżki cukru kryształu * 250 g masła lub margaryny * 2 łyżki cukru pudru dodatkowo * barwniki spożywcze * cukierki perełki * likier amaretto * plastyczna masa cukrowa tutaj Sposób wykonania ciasto Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i stopniowo dodawać do białek
Mix smakumąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wciąż ucierając dodawać na zmianę żółtka i mąkę. Na końcu dodać śmietanę śmietanę. Do wyrobionego ciasta dodać sok z cytryny i wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Formę (24/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć część ciasta i rozsmarować(...)ciasto , przy pomocy dwóch łyżek wyłożyć mak (nie musi być zbyt równo). Na mak wyłożyć resztę ciasta, w miarę możliwości delikatnie rozsmarować na całej powierzchni makowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika na pierwszą szynę od dołu. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 60 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w blaszce do wystudzenia, następnie wyjąć ciasto, zdjąć papier do pieczenia
Mix smakujednym jajku. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a następnie dokładnie zmiksować. Całość przełożyć do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozsmarować ( ciasto jest dość gęste). Ułożyć jabłka na wierzchu lekko je wciskając w ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 60 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeżeli(...)wierzch się zrumieni zanim ciasto będzie upieczone, najlepiej przykryć go folią aluminiowa. Upieczone ciasto posypać po wierzchu cukrem pudrem i cynamonem
Mix smakuskładniki ciasto * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * 1/2 szklanki oleju * 1/2 szklanki wody * 2 szklanki mąki pszennej * 2 i 1/2 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa * 500 g sera na serniki (president) * 1 budyń waniliowy * 1/2 szklanki cukru * olejek waniliowy Sposób wykonania masa serowa Ser, cukier, budyń i olejek zmiksować na gładką masę. ciasto Oddzielić białka(...)dodać olej, wodę i razem utrzeć do połączenia. Następnie dodać białka, delikatnie wymieszać, a na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i również delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ser przełożyć do worka foliowego na mrożonki, odciąć róg i wyciskać ser na ciasto po skosie tak aby utworzyć wzór
Mix smakuskładniki ciasto * 5 żółtek * 1 margaryna (250 g) * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki mąki krupczatki * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia piana bezowa i owoce * 5 białek * 1 kisiel poziomkowy * 1/2 szklanki jagód (mrożone) * 3/4 szklanki czerwonej porzeczki (mrożona) * śliwki kruszonka * 50 g margaryny * 1/2 szklanki wiórków kokosowych * 1/3 szklanki cukru pudru(...)łyżki mąki pszennej Sposób wykonania Mąkę, proszek do pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 3/4 ciasta i druga 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia. Formę (24/30 cm) posmarować margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Mix smakuProsta w przygotowaniu, bardzo smaczna, pożywna, ostra i jednocześnie słodka. A co najważniejsze, roz-grze-wa-jąca. Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego. Czego trzeba więcej? Chyba tylko składników… i brać się do roboty. Składniki : - ok. 3l rosołu drobiowego lub warzywnego - warzywa z rosołu (3 marchewki, kawałek selera, pietruszka) - 3 puszki kukurydzy - 2 łyżki masła - 3 cebule(...)łyżeczki świeżo startego imbiru - ziemniaki - puszka mleka kokosowego - chilli w płatkach - sól - biały pieprz - pieprz cayenne - świeży koper - olej arachidowy - kilka plasterków salami Składniki na paluszki: - 1 opakowania ciasta francuskiego - ok. 15 dag sera żółtego - 1 małe jajko (do sera) - dodatkowo 1 jajko do smarowania ciasta i paluszków Odsączoną z zalewy kukurydzę wrzuciłam do garnka z rozgrzanym olejem arachidowym
mojewypiekiinietylkodrugie i to z bardzo prostej przyczyny. Były bogatsze i, moim zdaniem, ładniejsze. Ale smak, przecież był ten sam. I właśnie ten smak postanowiłam przypomnieć. S kładniki na ciasto biszkoptowe: - 7 dużych jaj - 1,5 szklanki drobnego cukru - 1 szklanka mąki tortowej - ½ szklanki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki ciemnego kakao - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki octu - esencja(...)łyżki alkoholu (wódki) - 1 łyżka syropu waniliowego Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady - 3 łyżki słodkiej śmietanki - ok. 35g miękkiego masła Dodatkowo: - dżem lub powidła do posmarowania spodu ciasta (dałam morelowy) Przesiewamy obie mąki i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, partiami dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna, do żółtek dodajemy
mojewypiekiinietylkoBardzo kontrowersyjne ciasto… jogurtowe. Z tego powodu, że bywa kapryśne. Jednym się udaje innym nie – „częstując” zakalcem. Zainspirowana zdjęciami Pauliny postanowiłam jednak zmierzyć się z tym „potworem”. Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem. Poniższe składniki, w moim wypieku, zwiększyłam o połowę i lekko zmodyfikowałam przepis. Składniki: - 4 jajka - 1 szkl. jogurtu naturalnego (grecki) - 2/3 szkl. oleju (z pestek winogron(...)aromat. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do chwili aż się połączą (nie będzie grudek). Blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę, równamy powierzchnię, posypujemy wiórkami kokosowymi. Układamy przygotowane brzoskwinie i posypujemy kokosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 ° C i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu, gdy lekko
mojewypiekiinietylkozeszycie mamy a ciasteczka robiłam trzy razy z rzędu bo znikały bardzo szybko :) Oprócz nadzienia z marmolady można napełnić je też serem, niestety u mnie tylko z pierwszym nadzieniem. Ciasto: 2 szkl mąki 3 dkg drożdży 1/2 szkl śmietany 18% 2 łyżki cukru 1 żółtko 2 łyżki margaryny 1 łyżeczka skórki z cytryny ( opcjonalnie) Przygotowanie: Drożdże rozmieszać ze śmietaną(...)łyżeczką cukru. Ciasto zagnieść ze wszystkich składników. Owinąć w folię , położyć w chłodne miejsce na 1/2 godziny. Rozwałkować na ok 1/2 cm i pociąć w kwadraty o boku 5 cm. Kłaść pół łyżeczki powideł, rozsmarować i posypać orzechami ( ja nie posypywałam) zawinąć rogi do środka i dokładnie skleić je do siebie, posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach do zrumienienia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasię nie ścięło). Wymieszać i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przelać do miski, dodać wcześniej wymieszaną mąkę gryczaną i mąkę z amarantusa oraz sodę. Wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać kształty rogów renifera (powinny(...)połamały). Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 170’C ok 15 minut, zależnie od grubości (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi już się bardzo rumienią). Resztę ciasta rozwałkować, pociąć w kwadraciki i wyciąć jajowaty nosek (te mają być cieńsze). Piec ok 10 minut. Rogi pozostawić na raszkach w ciepłym piekarniku aby bardziej wyschły i stwardniały. Krok 2 BISZKOPT
CoolinarniePLroku nie może zabraknąć na naszym stole makowca. Od dziecka uwielbiany przeze mnie :) i moje córki. Do tego najlepiej, aby było dużo maku ...pamiętam jak wybierałam mak z ciasta :) a ciasto zostawiałam na talerzyku. Moj makowiec musi ! mieć dużo maku, niekoniecznie dużo bakalii ...wychodzi zawsze . Polececam. Zaczynamy : Składniki na ciasto: ok. 3 szklanek mąki 180 ml letniego mleka(...)Formujemy kulkę i odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na min 2 godziny. Masa makowa: Ubijamy białko i dodajemy do gotowej masy makowej. Mieszamy i dodajemy ulubione bakalie. Gdy ciasto nam ładnie wyrośnie- dzielimy na trzy części. Wałkujemy na 3 prostokąty- jak na zdjęciu i nakładamy masę makową. Pozostawiamy na wszystkich brzegach około 2 cm bez masy. Ciasto zwijamy
Smaki Edytypiernika) Polewa: 1 gorzka czekolada 50 ml mleka 2 łyżki miodu 4 łyżki cukru 3 łyżki masłą 50 ml rumu 1 cała pomarańcza 1 opakowanie posypki z orzechów laskowych Ciasto:Banany obrać, rozgnieść w misce widelcem albo rozrobić w blenderze z odrobiną mleka. Masę z bananów wlać do miski i dodać do niej wszystkie mokre składniki: jajko, rozpuszczone masło(...)sypkie składniki: mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, soda, orzechy, cynamon, kakao cappuccino, rodzynki, skórka otarta z pomarańczy. Następnie zawartość obu misek połączyć ze sobą - mieszając łyżką. Ciasto piec w formie do keksówki wyłożoną papierem do pieczenia w piekarniku w 180 stopniach do 60 minut. Na bieżąco sprawdzać patyczkiem. Polewa: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem odrobiny
Bon Appetit MałgorzatyTorcik zrobiony przypadkowo. Zostało mi ciasto na muffinki (bo brakło mi foremek) więc upiekłam resztę ciasta w małej formie na torcik. A potem już improwizowałam...wyszło bajecznie. Przepis na muffinki znajdziecie: tutaj Składniki na małą formę o średnicy 20 cm: ciasto: 1 szklanka przesianej mąki tortowej 1/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki posiekanych(...)polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości 2 łyżki śmietanki kremówki albo zwykłego mleka 1 łyżka masła Dodatkowo: 3 banany kilka truskawek sok z połowy cytryny Ciasto: Mokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, nutella, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek
Bon Appetit Małgorzatypewności 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej otarta skórka z 2 cytryn 1/3 szklanki soku z cytryny (bez pestek :-P) Dodatkowo: + 2 cytryny 3 łyżki masła 1/3 szklanka cukru Kruche ciasto: Składniki na ciasto ze sobą mieszamy. Wyrabiamy kulkę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Masa cytrynowa: przygotowujemy podobnie jak creme brulee. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, dodawamy(...)ziemniaczaną (w kremie brulee normalnie nie dodajemy skrobi, ale tutaj zrobiłam wyjątek dla pewności, żeby masa ładnie się ścięła.) Formę na tartę natłuszczamy masłem, albo olejem. Po wyjęciu ciasta z lodówki, wylepiamy dno i boki formy. Na sam koniec ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy np. grubą fasolę. Tak przygotowane ciasto
Bon Appetit Małgorzatyjeżyn. Ale możecie użyć też spożywczego barwnika...albo zamienić kolor na różowy ;) stosując gęsty sok malinowy albo czysty sok buraczany bez dodatku octu i soli. Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki 140 g zimnego masła 70 g cukru 1 jajko + 1 żółtko Składniki na polewę: 5 łyżek dżemu z jeżyn - (opcjonalnie malinowy) 3 tabliczki czekolady białej(...)śmietanki kremówki 2 łyżki masła 1 garść fiołków Kruche ciasto: Zagniatamy składniki na kruche ciasto, zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm w kształcie kwadratu i zaginamy rogi .Nakłuwamy ciasto widelcem i chłodzimy w lodówce przez kolejne pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni
Bon Appetit Małgorzaty