ciasto - 162155 przepisów (strona:2293/10811)

Ciasto a'la Kukułka 111

Dzisiaj będzie przepis, o którego publikacji zapomniałam. Zapomniałam nie dlatego, że ciasto mi nie smakowało (jak dla mnie obłędne), ale w natłoku obowiązków w maj już mi nie starczyło czasu na opublikowanie, a potem zaczęłam już wrzucać przepisy bieżące. Żałuję, że nie udało się wcześniej, ale jak mówi przysłowie...Co się odwlecze to nie uciecze.  Ciasto robimy na bardzo(...)cienkim,lekkim i  puszystym biszkopcie, przekładamy delikatną masą śmietanową i aksamitną masą kukułkową.  Kremowa całość kojarzy mi się bardzo z tiramisu.  Idealne ciasto do niedzielnej kawki. Zapraszam. CIASTO a'la KUKUŁKA  Składniki: (forma 20x30) ciasto: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju masa kukułkowa

Bon appetit mon amie
Ciasto z cukinią 128

smażone w tempurze). Można z niej zrobić nie tylko surówki, sałatki czy zupę, ale też placki, zapiekankę, dodać do pasztetu warzywnego, do dań mięsnych,  a także do ciasta. Upiekłam ostatnio takie proste ciasto cukiniowe, które właśnie dzięki jej dodatkowi było wilgotne i długo zachowało świeżość. Pokusiłam się o jeszcze jeden dodatek, czyli niewielką ilość marcepanu, która fajnie podbiła smak(...)ciasta. CIASTO Z CUKINIĄ Składniki: 200 gram mąki pszennej   2 jajka   3/4 szklanki cukru   1 opakowanie  cukru waniliowego   1/3 szklanki  oleju   1/3 szklanki mleka   1,5  szklanki startej na drobnej tarce cukinii 50 g marcepanu 2  łyżeczki  proszku do pieczenia   Przygotowanie: Żółtka ucieramy

Bon appetit mon amie
Rurki z kremem 223

Rurki z kremem .... genialne w swej prostocie ! :)  W tym przepisie są nieprzesłodzone, kruche i delikatne.  Mmm.... :) Składniki: kruche ciasto: 1 kostka masła (200 g) 2 szklanki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 200 g śmietany 18 % krem: 1 litr mleka 1/4 kostki masła 2 jajka 4 żółtka szklanka cukru pudru 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Przygotowanie(...)Mąkę przesiewamy. Miękkie masło kroimy na mniejsze kawałki i zagniatamy razem z mąką. Dodajemy cukier waniliowy. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Jeśli ciasto zbyt klei się do rąk - podsypujemy mąką. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto. Kroimy je w paseczki o szerokości

Taste Therapy
Placek "Skubaniec" 108

owoc   Wykonanie:  Żółtka oddzielić od białek, następnie białka ubić na sztywno z 1 szklanką cukru. Margarynę rozdrobnić na mniejsze części po czym dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Uzyskaną masę podzielić na trzy równe części. Do jednej porcji dodać kakao i dobrze wyrobić. Wszystkie trzy części włożyć do zamrażalnika na ok. godzinkę. Spowoduje to, że ciasto będzie się(...)lepiej rozduszać na blaszce. Kiedy już nasze ciasto odpowiednio się schłodzi bierzemy pierwszą białą część ciasta i rozduszamy na blaszce. Na to kładziemy dżem lub owoce. Następnie skubiemy kakaową część i wlewamy na to ubitą piane z białek. Na piane skubiemy ostatnią białą część ciasta. Przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Smacznego

Magia jedzenia.
na szybko smaczne mało słodkie francuskie z owocami i czekoladą... 110

Składniki: ciasto francuskie 1 rolka/nie mrożone, gruszki 2 sztuki, jabłka 1 sztuka, truskawki 6 sztuk, czekolada gorzka 6 kostek, cukier waniliowy 6 łyżeczek ciasto podzielić na 6 porcji, pasek zostanie to też się zużyje do upieczenia, na cieście poukładać po kawałku owoców, posypać po łyżeczce cukru waniliowego porcje ciasta poskładać na trójkątyi mocno skleić brzegi przyciskając palcem ciasto ułożyć(...)dodać również z pozostałego paska skręcone porcje, piec w nagrzanym piekarniku na 200 C około 35 minut, grzanie góra dół, na 5 minut przed końcem pieczenia ustawić na termoobieg - ciasto jest mało słodkie i szybkie do przygotowania i zjedzenia ................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
,, Zielona kostka z rukolą i jagodami’’ 767

Ciasta z dodatkiem warzyw stały się ostatnio bardzo popularne. Są o wiele mniej kaloryczne a do tego bardziej wartościowe od tradycyjnych wypieków. Dziś prezentuję smaczne, wilgotne ciasto o wspaniałej zielonej barwie, którą nadaje mu dodatek rukoli. Składniki: Ciasto: 300 g sałatki Rukoli szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżeczki proszku(...)mieszamy łyżką. Wlewamy do brytwanki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy ok. 50 minut do „suchego patyczka” w temp. 180 °C. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części, obcinamy nożem wierzch ciasta i kruszymy je na talerzyku. W tym czasie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zgęstnieje, wylewamy ją na dolnej warstwie biszkoptu. Ciasto wstawiamy

Podróż w kulinaria
Czyste szaleństwo, czyli jedenaste urodziny 207

się bawię (choć rozwałkowanie półtora tysiąca marcepanowych pasków było nieco nużące...).  Cieszę się, że właśnie tutaj trafiłam. Z zakamarków na laptopkowym dysku wyciągnęłam na światło dziennie takie oto ciasto. Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 4/2015; od razu zaintrygował mnie karmel z chilli. I do tego gruszki...? Tego jeszcze nie jadłam!  Przygotowanie nie jest trudne, choć(...)trzeba uważać przy karmelu, żeby się nie poparzyć. Samo ciasto to klasyczny ucieraniec o intensywnie czekoladowym smaku. Wspaniale komponuje się z miękkimi, soczystymi gruszkami i pikantnym karmelem. O ostrości decydujecie sami: można dodać papryczkę z lub bez pestek, można też ją wyjąć wcześniej. U nas było w wersji na ostro - lubimy, gdy szczypie w język. Odwrócone ciasto z gruszkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Z (prawie) jagodami 159

zrobić. Niech żyją spontaniczne zakupy! - aż chce się powiedzieć. Sięgnęłam jednak po jedną z moich ulubionych książek, The hummingbird bakery: Kagedage Tarka Maloufa, i w niej objawiło mi się ciasto. Banalnie prosta babeczka, w której zmniejszyłam tylko ilość cukru o mniej więcej jedną trzecią, a i tak wyszła dość słodka (dlatego zrezygnowałam z posypywania cukrem pudrem). Jest tak obłędnie maślana(...)zjedliśmy prawie połowę (na naszą obronę dodam, że nie wychodzi jakaś bardzo duża...). Jagody dodają jej świeżości; soczyście fioletowe wyglądają prześlicznie. Moje opadły na dno, dlatego przed dodaniem do ciasta polecam obtoczyć owoce w mące.  Ale nawet jak zapomnicie, ciasto zniknie tak szybko, że i tak nikt się nie zorientuje... Maślane ciasto z jagodami i creme fraiche Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto leśny mech - runo leśne 684

Przymierzałam się do tego ciasta od dłuższego czasu, głównie ze względu na jego piękny zielony kolor. Przepisów jest mnóstwo, więc postanowiłam stworzyć taki najbardziej pasujący do mnie. Wypróbowałam kilka wersji i zdecydowanie najbardziej odpowiada mi połączenie mąki z kaszą manną. Składniki: 2 jajka 200g kaszy manny 150g mąki szklanka cukru trzcinowego (może być biały) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mąkę i miksujemy do połączenia składników. Jako ostatni dodajemy szpinak.  Szpinak (brykiet) wyjęłam z zamrażarki, rozmroziłam w misce, wycisnęłam go w dłoniach i dodałam go w całości do ciasta. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy przez 60 minut - do suchego patyczka. Upieczone studzimy na kratce. Śmietankę ubijamy

Gotowanie i blogowanie
Muffinki czekoladowe z kremem malinowym 238

kakao. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę i ubijając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczone masło. Wsypać suche składniki i zmiksować. Na końcu dodać jogurt naturalny. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto wylewać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i do każdej muffinki włożyć kuleczkę kremu czekoladowego. Do pieczenia idealnie sprawdzą się też silikonowe foremki. Formę wstawić(...)Kaminska http://elastokrotka.blogspot.com/…/muffinki-z-czekolada… Szóste Niebo http://6niebo.blox.pl/…/waniliowe-muffinki-z-konfitura… Dorota Katarzyna Grudzień http://esmeraldazesmakiem.blogspot.com.es/…/muffinki… Iwona Cieplik http://izioni-smaki.blogspot.com/…/czekoladowe-muffinki… Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Ciasta czekoladowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Na specjalne okazje , Walentynki Tagged: czekolada , jogurt naturalny , kremówka , maliny , mascarpone , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Sernik z owocami i bitą śmietaną 224

Serniki na naszym blogu cieszą się bardzo dużą popularnością, więc widać, że jest to nie tylko nasze ulubione ciasto. Dzisiaj pokażemy kolejny sernik z owocami i kremem z bitą śmietaną. Kwaśne leśne owoce świetnie pasują do słodkiego sernika, oczywiście przepis jest na tyle elastyczny, że można dodać dowolne owoce, ważne żeby nie były zbyt ciężkie. Ale starczy tego pisania, zapraszamy(...)mogą być mrożone) Śmietana: 100 g białej czekolady 125 g sera do serników 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Wszystkie składniki spodu mieszamy z dwoma łyżkami wody i wyrabiamy gładkie ciasto. Blachę o średnicy ok 24 cm wykładamy cienką warstwą ciasta, pamiętamy aby nie pozostawiać dziur. Jajka miksujemy z cukrem, aż uzyskamy puszystą konsystencję, dodajemy ser i budyń. Całość dokładnie miksujemy

KasiaiKrzysiu.pl
Ciasto marchewkowe z polewą serkową 134

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Co prawda - mam swój ulubiony i sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe , ale mimo wszystko wypróbowałam inny (od koleżanki Ani C.) Oba są całkowicie inne. Tamto jest bardziej wilgotne i do końca życia będzie moim ulubionym. Tu - w smaku wyczuwa się imbirową nutę, którą można dostosować do własnego gustu. Ciasto kusi smaczną polewą(...)idealnie nadaje się do kubka herbatki, czy ciepłego/zimnego mleka. (Tortownica o średnicy 16-20 cm) (*)  Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru/ksylitolu  2 szklanki startej marchewki (około 800g) 125g masła roślinnego 1 jajko (całe) 1 białko 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu (czubata) 1/2 łyżeczki imbiru mielonego (w oryginale 1 łyżeczka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Di gotuje
NOCNA DROŻDŻÓWKA DLA LENIWYCH 188

Poniższy przepis polecam wszystkim, którzy twierdzą uparcie, że wypiek ciasta drożdżowego jest nie dla nich :)  Kiedy dostałam ten przepis lat ponad 20 temu, nie bardzo wierzyłam, że użyte do drożdżówki produkty nie muszą mieć jednakowej temperatury, że drożdże nie muszą wyrastać rozrobione w ciepłym mleku, a ciasta po wyrośnięciu nie trzeba wyrabiać! Całkowite zaprzeczenie wszystkich prawd, jakie znałam(...)cieście drożdżowym. Dlatego piekąc ją po raz pierwszy nie wierzyłam w sukces moich kuchennych działań.  A tu - przyszło miłe zaskoczenie :)  Ciasto wyrosło pięknie i wyszło bardzo smaczne.  Od tego czasu kiedy nie mam zbyt dużo czasu, a ochota na coś drożdżowego jest wielka piekę właśnie tę drożdżówkę.  Warunkiem jest tylko przestrzeganie kolejności dodawanych do miski składników

Walijskie Pichcenie
Pomarańczowe ciasto z kaszy manny we frużelinie pomarańczowej 139

Moja Miśka uwielbia ciasta pomarańczowe, najlepiej bez kremu i lekko wilgotne. To ciasto jest bardzo orzeźwiające, idealnie do czarnej herbaty. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybo znika. Składniki na mała tortownicę (max 18 cm, na dużą podwoić ilości) 150 g kaszy manny 50 g brązowego cukru 1 pomarańcza (wyparzona) 200 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (można zastąpić(...)razem z całym środkiem pozostałości po pomarańczy. W tych białych skórach jest samo dobro. Możesz dodać cukier. Dodaj rozpuszczony w niewielkiej ilości ciepłej wody agar i ponownie zblenduj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-35 minut (jeżeli podwojone składniki, piecz 10 minut dłużej, sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche). Jeśli zdecydowałeś/aś się na owocową

greenscarf
Orzeźwiająca tarta cytrynowa 181

napisać o tej tarcie...Może tak po prostu...maślany kruchy spód, cytrynowy, orzeźwiający, bardzo kwaskowaty krem cytrynowy i słodka puchowa beza, pychota. Dłużej reklamować nie będę.  Składniki: ciasto: 250 g mąki 125 g masła 70 g cukru 2 żółtka szczypta soli krem cytrynowy: 4-5 średniej wielkości cytryn 15 g cukru 3 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej (może być(...)mąka ziemniaczana) 30 g masła beza: 2 białka 100 g cukru Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wyrobić ręcznie na gładkie ciasto, uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie przygotować foremkę na tartę, wysmarować ją masłem i wyłożyć ciasto, pamiętając o dokładnym dociśnięciu boków i brzegów.  Ponakłuwać widelcem ciasto (ciasto wówczas

na moim stole...