Jeżeli lubisz czekoladowe desery lub ciasta, to ta rolada zdecydowanie jest dla Ciebie. Składniki: ciasto 5 jajek szklanka cukru szklanka mąki 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli masa 4 żółtka 50 g cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka żelatyny 50 ml wody 200 g czekolady deserowej 250 g serka mascarpone Ciekawe(...)rozpuść czekoladę. W misce ubij żółtka, następnie cały czas ubijając dodawaj zagotowany syrop oraz czekoladę, na sam koniec dodaj serek mascarpone. Gotową masę wstaw do lodówki na 20 minut. ciasto białka ubij ze szczyptą soli i cały czas ubijając dodawaj po łyżeczce cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, oraz ocet. Na sam koniec dodawaj stopniowo mąkę i kakao. Gotowe ciasto
Niezły MłynekPyszna szarlotka z dużą ilością grubo pokrojonych jabłek, budyniem i maślaną kruszonką z dodatkiem migdałów. Podana na ciepło z gałką lodów bakaliowych smakuje mi najbardziej. Składniki: Na blaszkę 36x24cm Ciasto: 300g masła 3 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 kg jabłek (przed obraniem) 2 op budyniu śmietankowego 850ml mleka(...)łyżek cukru (jeśli nie jest zawarty w proszku budyniowym) ok 2 łyż ki cynamonu 100g płatków migdałów Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy. Chłodzimy w zamrażarce ok 30 minut, a następnie dzielimy w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą część ciasta wałkujemy na wielkość ok 2cm większą od formy. Wykładamy na nią i dziurkujemy widelcem. Podpiekamy
Kuchnia w czekoladzieCiasto Kinder Maxi King bez pieczenia inspirowane popularnym batonikiem to kolejna dawka słodyczy dla wielbicieli słodkich deserów. To znakomita propozycja dla dzieci na domowe przyjęcia, pyszny i prosty w przygotowaniu smakołyk. Składniki na tortownicę 23 cm : 250 g sucharków 250 g kremu czekoladowego ( typu Nutella) 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 400 g mleka w proszku(...)mleko z cukrem. Następnie porcjami wsypujemy mleko w proszku i wszystko ucieramy na jednolitą masę. Gotową masę dzielimy na 2 równe części. Jedną część masy równomiernie rozprowadzamy na spodzie ciasta. Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) rozsmarowujemy na masie mlecznej a bezpośrednio na masie kajmakowej rozprowadzamy pozostałą masę mleczną. Orzechy bardzo drobno siekamy. polewa Do garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną
Smakowite Daniasezon rabarbarowy w pełni, a więc pora na rabarbarowe smakołyki. Proponuję proste ciasto kruszonkowe, które można upiec z dowolnymi owocami lub z marmoladą. Ciasto 4 żółtka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 250 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1/2 opakowania kisielu cytrynowego 1 łyżeczka mąki pszennej szczypta(...)proszku do pieczenia aromat cytrynowy Dodatkowo: 30-40 dag rabarbaru 3 łyżki cukru 1/2 opakowania kisielu cytrynowego cukier puder do posypania Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na blat, starannie zagnieść palcami kruszonkę. Podzielić na 3 części. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, obsypać cukrem i kisielem. Białka ubić z cukrem na sztywno. Połączyć z sypkim kisielem, mąką, dodać kilka kropel aromatu
Praktyczna plbrązowe lub przynajmniej z plamkami. A, że nie znoszę marnować i wyrzucać jedzenia, to w różny sposób staram się zużyć takie mocno dojrzałe owoce, czasem w deserach, czasem w ciastach. Ten przepis znalazłam na stronie Dulce Delight . Jest prościutki, szybki i bardzo pyszny. Można do niego wykorzystać wszystkie owoce, jabłka, śliwki, truskawki... Pełna dowolność. Oczywiście pozmieniałam trochę recepturę(...)tylko z korzyścią :) Składniki: (na tortownicę 22cm) KARMEL: 2 łyżki masła 2/3 szklanki brązowego cukru CIASTO: 4 banany sok z cytryny 2 1/2 szklanki mąki pszennej 120g miękkiego masła 1 szklanka brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 kubeczek jogurtu bananowego (330ml) szczypta soli Przygotowanie: Banany obrać, pokroić
Cakes By KejtCoś u mnie ostatnio dużo ciast takich na zimno, ala serników czy pianek. Szukam po prostu idealnego przepisu. Dzisiaj będzie truskawkowiec na francuskim cieście. Pyszny, lekki i słodki. Czyli najlepszy! Składniki : * opakowanie ciasta francuskiego * 2 łyżki cukru trzcinowego * 3 galaretki truskawkowe * 300g świeżych truskawek * 300g serka homogenizowanego Przygotowanie : Dwie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku. Wystudzić i zmiksować(...)razem z serkiem. Można dosłodzić masę. Ciasto rozłożyć, po nakłuwać widelcem i posypać cukrem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć drugą blaszką i piec 25 minut w 180 stopniach. Ciasto wystudzić i pokroić na trzy paski. Truskawki pokroić w plastry, kilka odłożyć do dekoracji. Wyłożyć pierwszy blat ciasta, ułożyć truskawki i wylać 1/3 masy. I tak do końca składników. Na górę
Magiczne Życie MartySezon na rabarbar rozpoczął się na dobre, nie może więc w tym czasie u nas zabraknąć ciast z jego dodatkiem :) Zdecydowanie rabarbar najbardziej sprawdza się jako dodatek do najprostszego ciasta ucieranego. Ciasto jest pulchne, wilgotne i delikatnie kwaskowe. Po prostu pyszne! foremka 24x24cm Składniki: 4 jajka, 200g masła lub margaryny, 160g cukru, 200g mąki pszennej(...)oprószenia. Wykonanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem. Stale ucierając, dodawać kolejno całe jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz sproszkowanym budyniem, dodać do ucieranej masy. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x24cm. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Rozsypać na wierzchu ciasta, delikatnie wciskając je w ciasto. Piec około
Z miłości do słodkościjajka, cukier, aromat mogdałowy, miękie masło utrzeć mikserem do białości, masa będzie "zważona" ale ma taka być wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia - w blaszce rozsmarować ciasto, na wierzch ciasta wsypać obrany i pokrojony na kawałeczki rabarbar, lekko przycisnąć do ciasta kruszonka: po 100 gram: mąki(...)masła miękkiego, cukru, zrobić mikserem kruszonkę i wypać na rabarbar piec w nagrzanym piekarniku 200 C, grzanie góra/dół około 55-60 minut, ciasto wyjąć z blaszki wystudzone, posypać pudrem cukrem - ciasto jest pyszne i szybko znika z talerza..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam wszelkie drożdżowe wypieki, kojarzą mi się z domem babci, mlekiem prosto od krowy i kwitnącymi jabłoniami, zawsze wtedy siadałam na progu z takim pysznym ciastem i marzyłam , że kiedyś też będę umieć upiec takie. Przyszedł czas, że marzenia stały się rzeczywistością :) Teraz przedstawiam Wam bardziej „nowoczesną” wersję tego ciasta. Składniki: Ciasto: 40 dag mąki pszennej Szczypta soli(...)pomarańcza, cytryna) 5 łyżek miodu prawdziwego ½ łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, wbić jajka, wsypać suche drożdże oraz cukier, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, następnie dodać ciepłe rozpuszczone masło i ponownie wyrobić gładkie elastyczne ciasto, oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: W rondelku podgrzać lekko dżem
Wanilia i KardamonPyszne ciasto z biszkoptem przypominającym murzynka, delikatnym kremem budyniowym i chrupiącym ryżem preparowanym oblanym przesłodkim kajmakiem. Całą słodycz łamię malinowa konfitura. Ciasto idealne do kawy! Ciasto podałam na zestawie New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE Biszkopt: 3 jajka Szczypta soli 3/4 szklanki cukru 6 łyżek oleju 5 łyżek wody 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate(...)miękką i w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy po łyżce budyniu. Miksujemy do powstania gładkiego kremu. Kajmak w temperaturze pokojowej mieszamy z ryżem preparowanym. Złożenie ciasta: W blaszce zostawiamy jeden blat biszkopta. Smarujemy go połową konfitury malinowej. Następnie rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego. Kolejno delikatnie wykładamy kajmak z ryżem. Drugi biszkopt od wewnątrz smarujemy resztą konfitury malinowej
VioletoweKucharzenieprzepyszny wilgotny sernik nadziany soczystymi wiśniami w kisielu osadzony w kruchym cieście, był inspiracją stworzoną specjalnie dla mojego brata, który jest wielbicielem serników w każdej postaci. Wsad wiśniowy, jak i dodatek dżemu truskawkowego na wierzchu obrazuje zbliżające się lato, dzięki czemu od samego patrzenia można przenieść się do słodkiej krainy leniuchowania w ciepłych promieniach letniego słońca :D Składniki(...)tortownica 26 cm) ciasto: 250 g mąki szczypta proszku do pieczenia 125 g masła 100 g cukru 1 jajko nadzienie: 1 słoik wiśni w kompocie (około 700 ml) 25 g mąki ziemniaczanej masa serowa: 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek 1 kg sera sernikowego 1 budyń waniliowy/śmietankowy (40 g) 75 g masła roztopionego rodzynki (opcjonalnie) dodatkowo
Kulinarna (nie)codziennośćDawno nie piekłam sernika...no i trza było to nadrobić...skorzystałam z tego przepisu.Sernik wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie spód troszkę za suchy. CIASTO: 25 dag mąki pszennej 125g margaryny 4 łyżki cukru pudru kakaowego [kakao] 1 żółtko 1 jajko całe 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg serka waniliowego 0,5 l mleka 1 laska(...)szkl. cukru zwykłego 2 budynie waniliowe 0,3 szkl.oleju POLEWA: 0,5 kostki margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżka wody 5 łyżek cukru pudru rodzynki Wszystkie składniki na ciasto wymieszać za pomocą miksera, aż powstaną grudki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ciasto i dokładnie docisnąć do blaszki. Wanilię przeciąć wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyskrobać ziarenka.W
Moje domowe kucharzenieCiasto drożdżowe, to chyba jedno z moich najukochańszych wypieków, uważam, że żeby wyszło idealne, trzeba mu dać dużo ciepełka i miłości ;). W tedy wychodzi idealne, puszyste i mocno wyrośnięte. Zapach gdy ciasto sobie rośnie w piekarniku jest niezastąpiony i chyba każdy go kocha ;) Niestety szybko znika z blachy i trzeba się spieszyć, żeby spróbować chociaż trochę ;) Składniki: 2 jajka(...)pół szklanki cukru 1,5 szklanki maślanki 700g mąki 100g masła 20g drożdży 2 duże jabłka orzechy włoskie kruszonka: 50g masła 50g cukru 100g mąki Ja w przypadku ciasta drożdżowego posługuje się trzepaczką, zamiast miksera Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i odrobinę wody, rozgniatamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. W tym czasie, stapiamy masło
Idę coś wszamaćWeekend ...no i coś słodkiego musi być..to ciacho zrobiłam w ramach akcji Ciasto na niedzielę. i poczułam się jak w raju hihi..W sumie miałam zamiar zrobić coś innego,ale zabrakło mi jednego podstawowego składnika..zresztą do tego ciasta też zabrakło..ale to okazało się już w trakcie robienia ciasta...miałam ciut za mało mąki ziemniaczanej....dopiero(...)już skończyłam , to przypomniałam, że mam budyń w proszku i zamiast mąki mogłam dodać ..ale cóż..mądry polak po szkodzie...ale pomimo, że ciasto nie miało takiej konsystencji jak powinno to i tak zjedzone było w ekspresowym tempie..Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj , u mnie z braku ciemnych ciastek są jasne.. Ciasta bez pieczenia możecie zobaczyć
Moje domowe kucharzeniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Jestem dumna z tego ciasta ponieważ przerosło moje oczekiwania - smakowe. Było czystą improwizacją - z dodawaniem wszystkiego "na oko". Robiłam, notowałam i... I teraz mogę z czystym sumieniem napisać - boooskie. Nie będę Wam opisywała właściwości rukoli (troszkę wspomniałam - tu ). Natomiast dodam, że ciasta warzywne są mniej kaloryczne i bardziej wartościowsze(...)tych zwykłych. Skupiając się na samym cieście... Nieważne - czy lubicie rukolę, czy nie - tutaj nie jest wyczuwalna. Nadaje ona charakterystycznego posmaku, który ma w sobie to "coś", ale ciężko odgadnąć ten tajemniczy składnik. Ciasto jest wilgotne, a strukturą przypomina biszkopt. Całość idealnie łączy się z mnóstwem orzechów.... Po prostu pycha! Dla mnie taka wersja jest wystarczająca, ale Wy możecie ciasto
Di gotuje