czekoladowo-orzechowym spodzie :D Rozpływa się w ustach i jest pyszny! W całości z niskim ig, do tego niskowęglowodanowy :D Jeden kawałeczek i jest się pełnym (chociaż pewnie pochłonęłabym ¼ ciasta na raz, taki jest smaczny :D) Przepis, którym się inspirowałam, znalazłam tutaj klik . Wymagał paru poprawek (głównie przez fakt, że nigdzie nie mogłam znaleźć niesłodzonego serka śmietankowego), ale ostatecznie – mniam(...)Mój wyszedł pycha, nie wiem jak oryginał ;) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki orzechowej lub 1,5 szklanki orzeszków ziemnych surowych 3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) 2 łyżki erytrolu 1/3 szklanki kakao niesłodzonego Masa serowa: 750g sera twarogowego (niesłodzonego!) 90-100g czekolady gorzkiej 90% kakao (może być 70% lub czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru
Jak gotować i nie zwariowaćdzisiaj kupowaliśmy tortille, ale już nigdy więcej, obiecuję ! A poza tym o ile zdrowiej i taniej ? WOW ! Dlaczego ? Dlatego, że posiadając mikser z hakiem do wyrabiania chleba przygotowałam ciasto w ciągu kilku minut. Potem tylko wałkowanie, smażenie na patelni i chlup tortilla na talerzu wylądowała. ( Ja użyłam mąki mieszanej, ale jeśli wolisz samą pszenną – użyj tylko takiej :), pamiętaj(...)łyżeczka soli Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy, dodajemy olej + ciepłą wodę ( na początek szklankę ) i mieszamy za pomocą miksera, jeśli ciasto nie chce się łączyć po kilku minutach mieszania dolej troszkę wody. Wodę dolewamy powoli i po części ponieważ ciasto powinno być zwarte a nie płynne, a ilość wody zależy od mąki
Kuchnia na wzgórzuMocno czekoladowe, wręcz wytrawne ciasto, słodki karmel, chrupiące orzechy i nuta korzennych przypraw - to się nie mogło nie udać! :) Ciasto jest przepyszne, upieczcie przy najbliższej okazji, albo i nawet... bez okazji :) SKŁADNIKI (blacha 25 x 25 cm) 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( użyłam 70% kakao) 120g masła 1 duża łyżka kakao 4 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej(...)dodajemy do masy czekoladowej. Foremkę o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę masy czekoladowej. Na masę czekoladową wykładamy połowę masy kajmakowej i rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Wykładamy druga część ciasta oraz pozostałą cześć kajmaku, postępujemy tak samo jak w przypadku pierwszej warstwy. Gotowe ciasto wstawiamy na ok 30 -35 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
DefinicjaSmakudużo pisać, ostatnio niespecjalnie dopisuje mi humor. Postanowiłam sobie go poprawić jakimś smakowitym ciastem. Na zły nastrój najbardziej pomaga mi czekolada albo szklanka soku pomarańczowego do śniadania. Stąd też pomysł na nowy wypiek- jest to ciasto mocno improwizowane, stąd moje zaskoczenie, że coś z niego wyszło. Smak podkręca odrobina przypraw korzennych i domowa frużelina, z której można zrezygnować albo zastąpić(...)dżemem. Plusem jest krótki czas przygotowania- składniki wystarczy wymieszać łyżką lub z pomocą miksera. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki przyprawy do piernika (przepis na domową przyprawę TUTAJ ) 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta
Wrzosowa Polanakakao, które można pominąć oraz zamiast połowy szklanki mleka dodaję pół szklanki kawy zaparzonej w mleku. Taka wersja bardziej odpowiada kubkom smakowym domowników. Przyprawy korzenne mielę tuż przed robieniem ciasta, przepis na mieszankę świąteczną podawałam TUTAJ . Dzięki temu aromat jest naprawdę niesamowity. Ciasto powinno długo oczekiwać na pieczenie, końcówka listopada to naprawdę ostatni dzwonek, żeby je przyrządzić. Piernik dojrzewający piecze(...)smalec podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Wrzącym mlekiem zalewamy kawę, studzimy. Do wystudzonej masy miodowej dodajemy przesianą mąkę z sodą, przyprawą i kakao oraz sól, jajka i napar kawowy. Wyrabiamy ciasto mikserem- końcówki haki. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce na najlepiej 5-6 tygodni, ale gdy zrobimy je teraz, wyjdzie równie smaczne. Po upływie tego czasu, parę
Wrzosowa Polanadownik należy do ciast, które bez wyrzutów sumienia można upiec na ty dzień lub nawet dłużej prze d świętami, czy okazją, na którą go przygotowujecie (cho dzi mi oczywiście o blaty). Z racji tego, że ciasto przełożone masą stanie się dość miękkie nie należy przesa dzić z ilością nasączenia. Pamiętajcie! To ciasto z mocno wyczuwalną nutką rumu, więc lepiej(...)mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia wszystkich składników. Przesiać mąkę i dołączyć do niej pozostałe przestudzone składniki ( mieszamy drewnianą łyżką lub czysta dłonią). Wbijamy jajka i rękoma formujemy gładką masę. Ciasto wykładamy na podsianą mąka stolnicę, dzielimy na 5 równych części i wałkiem rozwałkujemy na średnicę 26 cm. Każdy blat z osobna wykładamy do wyłożonej papierem tortownicy (również średnica 26cm
ChilliJemyszybka do zrobienia tarta. Możemy ją pokroić na małe kawałki, będzie wtedy stanowiła świetną przekąskę. Podana z sałatą może być całkiem sycącym daniem. Dobrze mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Dzięki niemu zawsze uda się nam stworzyć coś dla niespodziewanych gości lub po prostu szybki, ciepły posiłek kiedy brakuje czasu na większe gotowanie. Polecam! składniki paczka gotowego ciasta francuskiego(...)plasterki mały kremowy kozi serek - rolada masa: 1 jajo 100 ml śmietany 30% 100 g sera cheddar - starty łyżka koperku - opcjonalnie pieprz ewentualnie sól przygotowanie Przygotować spód z ciasta. Piekarnik nagrzać do 200 st c. Formę do tarty (użyłam prostokątnej 13x35 cm), wyłożyć ciastem, obciążyć ( surowe ciasto przykryć papierem do pieczenia, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem ) piec
Stare Garyfarsz autorski (mój). Pyszna propozycja na szybką przekąskę, śniadanie, obiad czy kolację. Idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu. (Forma o średnicy około 28-30 cm) Ciasto: 200g mąki 150g masła 1 jajko 1 szczypta soli Farsz: 100g pieczonego mięsa (może być gotowana szynka czy surowa pierś z kurczaka, wg gustu) 1 cukinia (około(...)cebula 3-4 pomidorki cherry 1 pęczek szczypiorku 2 jajka 150ml śmietanki 18% (rzadkiej, może być słodka) 100g startej mozzarelli sól, pieprz Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko. Dodać małe porcje zimnego masła i oprószyć solą. Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie
Di gotujeolejne ciasto do kolekcji, które wychodzi mi bezbłędnie, z czego jestem bardzo, ale to bardzo dumna. Smakuje każdemu i każdy nie potrafi mi uwierzyć, że nie ma w nim ani grama odzwierzęcego produktu. " Jak to nie ma jajek? To można zrobić ciasto bez jajek? ". Jasne, że można! I to takie, od którego jedzenia nie da się powstrzymać. Pysznie wilgotne(...)Wykonanie: 1. Zaparz kawę i pozostaw do ostudzenia. 2. Rozgrzej piec do 180 stopni. 3. W misce wymieszaj przesianą przez sito mąkę (nie bądź leniem i zrób to! Ciasto wyjdzie pulchniejsze), proszek do pieczenia i sól. Następnie orzechy, żurawinę (uważaj, żeby się nie posklejała) i posiekaną czekoladę. Wymieszaj dokładnie. 4. W drugiej misce zblenduj banany, cukier, aromat waniliowy, kawę
Pland based fillesylwestrowej domówce najlepiej sprawdzą się niewielkie przystawki, takie które nie wymagają dużo czasu ani umiejętności, dlatego ja mam propozycję z ciasta francuskiego z dodatkiem szynki serrano i wyrazistych w smaku serów, zachęcam do wypróbowania tej propozycji! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego świeżego 10 dag wędzonej szynki serrano 50 g sera cheddar 50 g sera grana padano lub parmezanu-każdy inny(...)sprawdzi 3 cebulki dymki ze szczypiorem Sos: ½ szklanki sosu czosnkowego 2 łyżki ketchupu łagodnego Zioła włoskie do smaku Sposób wykonania: Sos czosnkowy wymieszać z ketchupem oraz odrobiną ziół włoskich. Ciasto francuskie dobrze schłodzone rozwinąć na płat. Wysmarować sosem zostawiając po 1,5 cm od krawędzi brzegów ciasta, ułożyć na cieście cieniutkie plasterki szynki, posypać startymi na tarce serami, oraz posiekaną
Wanilia i KardamonDotąd na ciastkożercach pojawił się przepis na mini pizzeriny lub na muffinki pizze , dziś klasyk czyli przepis na proste ciasto na pizzę – może przyda się Wam w nadchodzących dniach, bo jak wiadomo pizza to imprezowy pewnik :) Z poniższych składników wychodzą dwie okrągłe pizze o średnicy 30 cm (sos starcza na całość), dzisiaj zdecydowałam się na prostą margheritę, ale mając(...)podstawę czyli ciasto + sos nie musicie się ograniczać, na pizzę pasuje prawie wszystko ;) Składniki na ciasto: 500 g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 5 łyżek oliwy z oliwek 300 ml ciepłej wody 50 g drożdży Składniki na sos: 300 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki (bez skórki) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 mała cebula 1 łyżka masła
Ciastkozercyjajek dodać miód i zmiksować. Dolać olej, zmiksować. Do masy wlać herbatę i wsypywać stopniowo mąkę, cały czas miksując na małych obrotach niezbyt długo, bo w przeciwnym wypadku ciasto opadnie. Dodać bakalie i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do formy i piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Ja miałam małą i niską formę choinki. Jeśli używacie(...)keksówki, ciasto trzeba piec dłużej "do suchego patyczka" i w nieco niższej temperaturze, np. 170 stopni C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy na kratkę. Odstawić do ostudzenia. Przekroić ciasto i przełożyć np. konfiturą z aronii lub powidłami śliwkowymi . Wierzch polać czekoladą stopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną ze śmietaną. Ozdobić ciasto według uznania. ----- Podobne: Warstwowy miodownik Drożdżowy chleb
Weekendy w domu i ogrodzieSezon na śliwki, wspaniale, kolejne owoce, które bardzo lubię. Jeśli zostaję nimi obdarowana u mnie się nie zmarnują. Dziś pyszny placek ze śliwkami w roli głównej. Ciasto jest wilgotne co spowodowane jest dodatkiem jogurtu po prostu rozpływa się w ustach. Zapraszam. Skala smaku / najlepszy wg mnie jest jogurt typu greckiego. Źródło blog "Ilovebake.pl" SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki tortowej(...)mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu 80 g masła lub margaryny, zimnej DODATKOWO: 500 g śliwek Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrami na puszystą i jasną masę przez ok. 5 min. Zmniejszamy obroty miksera
Kubki smakupudru 0,5 opakowania cukru waniliowego (ja daje całe opakowanie) Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie łączymy ze sobą najlepiej na głębokim talerzu, i odkładamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Ja ów przepis uprościłam. W nawiasach będę pisać oryginalny przepis mamy. Zaczynamy standardowo od zaczynu, mleko podgrzewamy w mikrofalówce żeby było letnie około 30 s (w oryginale składniki na ciasto(...)dodać resztę mleka) . Na patelni rozpuszczam masło i zostawiam do ostygnięcia. Jak zaczyn nam się ruszy przelewamy go do robota kuchennego i zaczynamy wyrabiać- najlepiej jeśli ma opcje wyrabiania ciasta drożdżowego. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Jeśli chcemy ciasto drożdżowe z rodzynkami musimy je wcześniej sparzyć na sitku i zostawić do ostygnięcia (ok 1 szklanki rodzynek
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki: Ciasto: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka olejku waniliowego 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch: puszka gotowej masy makowej 2 białka Kruszonka: 10 dag margaryny 10 dag mąki 10 dag cukru Wykonanie: miksujemy następujące składniki: jajka z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym(...)dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowaną masę wylewamy na dużą prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę makową należy wymieszać z ubitymi wcześniej białkami i wykładamy na ciasto. Z podanych składników na kruszonkę szybko zagniatamy ciasto i wykładamy ją na sam koniec na górę ciasta. ( można kruszonkę zrobić na samym początku i włożyć na jakiś czas do zamrażalki
W Moim Magicznym Domu