Ponad pół roku ten przepis czekał na opublikowanie... Tort zrobiłam z pomocą męża na urodziny synka. Okazało się, że wcale nie tak łatwo jest nadać ciastu taki kształt. Tak samo musieliśmy opracować pewną technikę, aby nie było przerw między łatami piłki. Łatwo nie było, ale się udało! Mam nadzieję, że kolejna piłka wyjdzie jeszcze lepiej:) Biszkopt(...)pieczenia, herbata z cukrem. Białka ubić na sztywno z cukrem. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stale ubijając, do ubitej piany, dodawać na przemian żółtka i mąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Piec około 30 minut w temp. 170-180st. Ostudzić i wyciąć kształt piłki, po czym przekroić
Z miłości do słodkościSernik z figami to przepyszna propozycja dla wszystkich, którzy lubią te owoce. Ciasto jest lekkie jak chmurka, bardzo puszyste. Dodatkowo nie zawiera jajek, więc wszyscy Ci, którzy nie mogą ich jeść śmiało mogą wykorzystać ten przepis. Ciasto zrobiłam na kruchym spodzie, w przepisie na kruchy spód wystarczy pominąć żółtko lub zamienić je na łyżkę kwaśnej śmietany. Składniki (na tortownicę(...)średnicy 16 cm): ciasto kruche z tego przepisu, zamiast jajka dodaję 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 400 gram serka homogenizowanego 250 gram mascarpone 100 gram śmietany 30% 2 łyżki śmietany 12% 5-6 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 30 gram budyniu waniliowego (proszek) 2-3 figi Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowanym ciastem kruchym. Formę umieszczam
Mango PapajaThermomix dajemy jajka, cukier i śmietanę ubijamy na gładką masę czas 4 min/obr. 3-4. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy czas 30 s/obr.4. Do części ciasta dajemy 2 łyżki kakao. Ciasto wlewamy na przemian białe i kakaowe do formy. Pieczemy babkę ok 45 minut w temp. 180 stopni. Barwienie lukieru: jak zabarwić biały lukier ??? Zielony lukier(...)masz problem z roztarciem cukru na masę, dodaj odrobinę wody. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dosyp cukru. Lukier musi być dość gęsty, aby nie spływał i nie wsiąkał w ciasto, ale na tyle rzadki, by dało się go rozprowadzić na jego powierzchni. Ważne jest, by ciasto polewać od razu po sporządzeniu lukru, dopóki jest płynny (krzepnie bardzo szybko). Ciasto powinno
ClauditteMissCookinggorącym mlekiem. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Masło rozpuścić i odlać 4 łyżki, które doprawić cynamonem. Do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypać przesianą mąkę, resztę cukru. Wlać rozmącone żółtka z jajkami i jogurtem oraz spieniony zaczyn. Wymieszać, a kiedy składniki się połączą, wlać rozpuszczone masło. Wyrabiać, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Przykryć ściereczką(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Keksówki (11×24) wysmarować masłem i obsypać bułka tartą. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść krótko i podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na kwadrat o wymiarach 40x40cm. Rozsmarować cienką warstwę konfitury i przeciąć kwadrat na pół. Każdy pasek złożyć wzdłuż na pół, zamykając konfiturę w środku ciasta. Pociąć na cztery części
https:KKuchniaMniamrównież prze smaczne dary natury - w tym żurawina i dynia. Mimo, iż nie jestem szczególną fanką dyni- człowiek w końcu nie musi lubić wszystkiego, prawda? To uważam, że to ciasto smakuje świetnie. Co ciekawsze, smak dyni jest mało wyczuwalny, dlatego spokojnie mogę stwierdzić, że będzie to moje sztampowe ciasto dyniowe. A ta żurawina! Wiecie, że sprzedawcy na targowisku, zawsze dziwią(...)się, że będę używać świeżej żurawiny do słodkich wypieków? Mnie dziwi raczej to, jak można jej jesienią nie używać! Mimo, że do ciasta użyłam suszonych owoców, spokojnie można je zamienić na świeże - to propozycja dla osób, które lubią połączenie słodyczy z cierpkim smakiem owoców. Składniki na ciasto dyniowe: 2 szklanki mąki 120 g cukru 1/2 szklanki orzechów laskowych duża
Słodkie Przyjemnościwiele z was zdążyło już pewnie zauważyć, nie przepadam za skomplikowanymi ciastami. Jestem zdeklarowaną zwolenniczką prostych i szybkich rozwiązań , które mam pewność, że wyjdą i zasmakują mi, oraz wszystkim domownikom. Kruche ciasto (podobnie jak BISZKOPT ) jest świetnym rozwiązaniem, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale zapału lub umiejętności do pieczenia nam brak. A jeszcze lepiej, jak te rozwiązanie jest wegańskie(...)kakao Wykonanie: 1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni 2. Przesiej mąkę przez sitko, wymieszaj z cukrem/stewią 3. Dodaj olej i wymieszaj dokładnie. Dodawając po jednej łyże wody, wyrabiaj ciasto, aż będzie zbite i uformuj kulę. 4. Odłóż ciasto do lodówki, przykryte folią (chłonie zapachy) 5. Obierz jabłka i pokrój je na plastry. 6. Podpraż bardzo delikatnie płatki migdałów
Pland based filleMoja wersja ciasta "amerykańskiego". Orzechowo- miodowa skorupka ładnie błyszczy na wierzchu ciasta i nie trzeba go już dodatkowo niczym dekorować. Jedno z moich ulubionych szybkich w przygotowaniu ciast. Składniki na blaszkę 33x21 cm: 6 jajek szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka oleju 4 jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)żółtka, olej i chwilę jeszcze miksować. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem i delikatnie połączyć z ubitą masą. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Lekko wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Posiekane orzechy, masło, cukier i mód podgrzać i smażyć przez kilka minut ciągle mieszając. Wyłożyć równomierną warstwę na przygotowany pergamin
Maślane ciasteczkozamiast pisać prace i nowe posty tworzyłam swoje pyszne dzieła ( sernik z rosą ), więc teraz nadszedł czas na ich publikacje. Postanowiłam w te święta zaszaleć i upiec chleb, sernik, ciasto shrek, ciasteczka musli i oczywiście pyszne bounty bobki! czy o czymś nie zapomniałam... chyba nie. Udoskonaliłam przepis na bounty - stanowczo lepsza niż zwykła roztopiona czekolada jest polewa czekoladowa do ciast(...)jest fajnie płynna i kulki rozpływają się w ustach! Przepis dzisiejszy to sernik z rosa. Kilka lat temu dostałam go od koleżanki i od tamtej pory stał się obowiązkowym ciastem w każde święta u mnie w domu. Jest przepyszny, pachnący i cudownie wygląda! SERNIK Z ROSĄ średnie ok 2 h duża blacha Ciasto: * 3o dag mąki mąki * 10 dag cukru
sierotka maRysia w kuchnikapustą. Tego typu pierogi są doskonałym zamiennikiem dla kanapki do pracy czy na uczelnie. Są smaczne, pożywne i bez grama zbędnej chemii. Ja je po prostu UWIELBIAM! Drożdzówkowe pierożki Ciasto: 3 szklanki mąki pól kostki drożdży szczypta cukru i soli 3 łyżki oleju ok szklanka dobrze ciepłej wody Do dzieła!!! Drożdże wrzucamy do kubeczka - dodajemy do nim szczyptę cukru(...)delikatnie mieszając czekamy aż się rozpuszczą. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy olej i rozpuszczone drożdże - zagniatamy stopniowo dodając dobrze ciepłą wodę - ciasto ma odchodzić od ręki i być gładkie i lśniące. Mi z reguły wystarcza 3/4 kubka wody. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi objętość. jest to najlepszy i najprostszy przepis na ciasto drożdżowe
sierotka maRysia w kuchnimaliny. Jest cudownie! Ja szukam poziomek - czas rozpocząć sezon nalewkowy. A nalewka z poziomek musi być przepyszna - będę ją robić pierwszy raz i już się nie mogę doczekać... Rustykalne ciasto z rabarbarem i truskawkami Składniki: na tortownicę 27 cm lub blachę 30x20 ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1/2 kostki masła nadzienie: 3/4 szklanki cukru(...)pokrojonego w plasterki 1 szklanka truskawek pokrojonych w plastry Do dzieła!!! Mąkę mieszamy z masłem i cukrem pudrem i delikatnie siekamy aż powstaną grudki jak na kruszonkę - tak powstałe ciasto wysypujemy do blachy i delikatnie ugniatamy - podpiekamy ok 10 minut w temperaturze 180 stopni (może delikatnie się zarumienić). Do dużej miski wrzucić wszystkie suche składniki nadzienia - dokładnie wymieszać. Żółtka roztrzepać
sierotka maRysia w kuchnidobre, że ho ho " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam jeść na ciepło z sosem czosnkowym - MNIAM!!! Pierożki mini Calzone Składniki na ok 20 sztuk Ciasto: 45 dag mąki pszennej 1 opakowanie suszonych drożdży 2 łyżki oleju 250 ml ciepłego mleka łyżeczka soli można dodać ulubione zioła Farsz: 25 dag pieczarke 2 papryki 3 duże czerwone(...)jogurcie) 1 szklanki sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach pulpa pomidorowa/koncentrat/ostatecznie ketchup sól, pieprz ulubione zioła - u mnie bazylia i ogromna ilość tymianku Do dzieła!!! Składniki na ciasto mieszamy i dobrze zagniatamy - aż ciasto będzie gładki - odstawiamy przykryte ściereczka na ok 1,5 godziny. Następnie wałkujemy jak najcieniej (ok 2mm) i wykrawamy z ciasta koła o średnicy
sierotka maRysia w kuchniTarte gruszkową z tego przepisu jadłam po raz pierwszy w zeszłym roku i mnie totalnie zachwyciła - ciasto kruche, nadzienie kremowe, delikatne i ta genialna twardawa gruszka w środku - pycha!!! Płatki migdałów tylko dopełniły ideał całości. Tarta nie wymaga dużego nakładu pracy a efekt jest fantastyczny - polecam! Za przepis i możliwość posmakowania tarty gruszkowej dziękuję Kamili - sama nie wiem(...)się na nią skusiła a dzięki niej odkryłam nowy, genialny smak Tarta gruszkowa z migdałami Składniki: Ciasto: 20 dag mąki pszennej 10 dag miękkiego masła 2 żółtka 3 łyżki cukru szczypta soli Nadzienie: 5-6 gruszek (twarde odmiany, nie rozpadające się podczas pieczenia) 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru 3 jajka łyżeczka esencji waniliowej/opakowanie cukru z wanilią
sierotka maRysia w kuchniciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Ubijamy żółtka z cukrem na białą, gęstą pianę - zrobiłam to ustawiając miskę na garnku z wrzącą wodą. Do zaczynu dodajemy resztę mąki - wyrabiamy ciasto po czym dodajemy żółtka z cukrem - dokładnie wyrabiamy. Ciasto na babkę trzeba długo wyrabiać - aż masa stanie się lśniąca i bardzo gładka. Rodzynki zalewamy gorącą wodą aby się ogrzały - przecedzone(...)dodajemy do ciasta drożdżowego - dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Formę na babkę smarujemy masłem i napełniamy ciastem do 1/3 wysokości. Odstawiamy i czekamy aż ciasto wypełni formę. Wyrośniętą babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. Z podanych proporcji wychodzą 2 piękne babeczki Polewa : W rondelku roztapiamy masło i dodajemy do niego resztę składników
sierotka maRysia w kuchniJesienią na stole nie może zabraknąć zwykłego, ale jakże pysznego ciasta kruchego z węgierkami. Składniki (blaszka 24x36cm): 3 szklanki mąki cukier waniliowy (domowy) 1/2 szklanki cukru 250 g masła 1-2 łyżki śmietany 6 jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru do białek ok 1 kg wypestkowanych śliwek węgierek Sposób wykonania: 1. Na stolnicę(...)dajemy mąkę, masło, całość siekamy, następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2/3 i 1/3, zawijamy w folię. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą do lodówki na 30 minut. 2. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i nakłuwamy widelcem. 3. Na cieście układamy śliwki wydrylowane śliwki skórką do dołu
Kuchnia domowa AniKruchy spód, mocno kokosowe nadzienie i zwieńczająca wszystko polewa czekoladowa. Pychota jakich mało. Zrobiłam to ciasto na prośbę mojego mężczyzny i przyznam szczerze, że byliśmy tym ciastem oczarowani. Oboje uwielbiamy batoniki, które posłużyły za wzór i muszę przyznać że chętnie poeksperymentuję z innymi batonami. ;) Potrzebne nam: - opakowanie gotowego ciasta na tartę - 400 ml mleka - 200 g wiórek kokosowych - 2 łyżki(...)waniliowy - 1/2 szklanki cukru - 80-90 g masła * polewa: - 3 łyżki śmietany 18% - 100 g masła - 5 łyżek cukru - 2-3 łyżki kakao - łyżeczka żelatyny - 2 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25-30 minut. Gotowe ostudzić. Pół szklanki mleka wymieszać z budyniem, resztę mleka zagotować
W poszukiwaniu inspiracji