ciasto - 162907 przepisów (strona:2277/10861)

Mazurek pomarańczowy 185

chyba mój ulubiony mazurek. Nie jest zbyt słodki, masa jest lekko kwaskowata. Jak dla mnie idealny świąteczny wypiek. Od paru lat staram się nie piec zbyt wielu ciast na Wielkanoc, ograniczam się do 2 - 3 ciast, na ogół niezbyt dużych. Pomarańczowy mazurek piekę zawsze - bardzo polecam. Ciasto możecie zrobić wg swojego ulubionego przepisu. składniki Kruche ciasto   300 g mąki(...)pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 3 ugotowane żółtka Masa pomarańczowa: 2 pomarańcze (u mnie czerwone) 1 cytryna 1 limonka (opcjonalnie) 200 g cukru przygotowanie Ciasto - wszystkie składniki wyrabiać  w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Owinąć folią i włożyć do lodówki na ok godzinę.   Po tym czasie wyjąć, kawałek cista odciąć - zrobimy

Stare Gary
Babka drożdżowa na żółtkach 168

window.adsbygoogle || []).push({}); Zaczyn: drożdże wkruszyć do miski, dodać 2 łyżki cukru i rozetrzeć. Następnie dodać 2 łyżki mąki i ciepłą wodę. Rozmieszać wszystko dokładnie i odstawić na 10 minut. Ciasto: żółtka ubić z resztą cukru (4 łyżki) na puszystą masę. Mąkę przesiać, wsypać do żółtek, dolać zaczyn i wyrabiać ciasto (najlepiej końcówką do ubijania ciasta drożdżowego). Wyrabiać dotąd, aż ciasto(...)rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Jeśli masa jest wyrobiona dodać skórkę z pomarańczy i rodzynki, a na sam koniec rozpuszczoną, ciepłą margarynę. Wyrabiać jeszcze przez chwilę, a następnie odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i włożyć do formy wcześniej dokładnie wysmarowaną margaryną bezmleczną. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić, udekorować lukrem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tarta z mięsem mielonym, pieczarkami i cukinią 202

Tarta świetnie sprawdzi się na obiad, kolacje lub poczęstunek na uroczystościach. Daje nam wiele możliwości. Do farszu możemy dodać ulubione składniki, które cudownie podkreśli smak kruchego ciasta. Zapraszam! Tarta z mielonym, pieczarkami i cukinią Składniki: ciasto: 300g mąki  100g zimne masło 1 jajko szczypta soli 3 łyżki śmietany 18% farsz: 400g mięsa mielonego 2 cebule 500g pieczarek sól czosnkowa(...)czosnek w granulacie sól, pieprz papryka słodka i ostra ser żółty (opcjonalnie) oliwa Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy, aż zrobi się elastyczne. Wałkujemy, wypełniamy formę a nadmiar ciasta odcinamy nożem. Dokładnie dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Robimy nakłucia widelcem. Wkładamy do lodówki. Pieczarki oczyścić, obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Podsmażyć na zeszklonej cebuli. Mięso również podsmażyć z przyprawami

Tagebuch po polsku
Czekoladowo-miętowe ciasto z tofu. 184

Dzisiaj klasyk, czyli połączenie mięty i czekolady. Ciasto składa się ze spodu czekoladowego, z masy serowej (z tofu) barwionej sokiem ze szpinaku i mięty oraz z polewy czekoladowej na wierzchu . Jest z nim trochę zabawy, ale jeśli chcecie możecie pójść na skróty omijając etap robienia barwnika (patrz wskazówki na końcu przepisu). Jeśli chodzi o ilość porcji, to na zdjęciu poniżej(...)widać że wyszło ich dokładnie 7. Piekłam ciasto w niewielkiej silikonowej foremce, dzięki której nie musiałam go później kroić. Jeśli chcecie zrobić wypiek w keksówce, zdecydowanie musicie podwoić wszystkie składniki. 1. Składniki na spód: Suche: 1/2 szklanki mąki owsianej 1/4 szklanki mąki kokosowej 2 łyżki kakao w proszku 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka siemienia lnianego

Powiedz dietom nie
Baba drożdżowa Wielkanocna. 210

jeśli używamy innej mąki to mleka należy używać ostrożnie np. na początek wlać 1/4 szklanki i w razie potrzeby nieco dolewać), dodajemy sól, skórkę z cytryny i wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera z mieszadłem do zagniatania [hak]). Po około 10 minutach do ciasta wlewamy masło, dodajemy bakalie i wyrabiamy do chwili, aż masło się wchłonie(...)krócej niż 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno być elastyczne, miękkie, sprężyste i lśniące. Gotową drożdżówkę oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około godzinę.      Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i równomiernie przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Foremkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy tak ciasto na około 20 minut

Rozpustne gotowanie
Jabłkowe westchnienie 180

mąki 250 g masła 4 jajka (białka + żółtka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kg kwaśnych jabłek szklanka cukru Z mąki, masła, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i jedną z połówek jeszcze raz na pół. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)wyciskamy z soku. Połowę ciasta ścieramy na dno blachy*. Na cieście rozkładamy starte jabłka, a na nie ścieramy 1/4 ciasta.  Białka ubijamy z cukrem i wykładamy na wierzch. Następnie ścieramy pozostałą cześć ciasta. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru. * Blacha powinna być o pojemności większej niż prodiż. Dla niezorientowanych ma on pojemność

Moje Pyszne Siódme Niebo
Drożdżowa strucla orzechowa 172

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami dlatego warto rozejrzeć się za wypiekami, które przygotujemy na świąteczny stół :) Ciasta drożdżowe są bardzo dobrym rozwiązaniem, ponieważ robią się praktycznie same :) Wystarczy zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia :) Potem tylko pieczenie i oczekiwanie na nasz kawałek puszystej strucli z nadzieniem znanym z drożdżówek orzechowych :) Składniki : 24 g drożdży 3/4 szklanki mleka 3 szklanki mąki(...)ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość . W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Chocolate Muffin Blog
Ciasto kawowo- makowe 190

kolorowej gazetki.                                                     Ciasto kawowo- makowe Składniki : Ciasto : mak mielony suchy - 30 dag cukier - 3/4 szkl jajka - 8 szt bułka tarta - 1 łyżka kasza manna - 3 łyżki cukier waniliowy - 1 opak olejek migdałowy - kilka kropli(...)masło - 1 kost kawa mielona - 2 łyżki woda gotowana - 0,5 szkl cukier puder - 0,5 szkl Dodatkowo : dżem z czarnej porzeczki - 1 słoik mieszanka studencka - 1 opak Przygotowanie : Ciasto : Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać w misce ze sobą mak mielony, bułkę tarta i kaszę mannę , oraz proszek do pieczenia, ucierając po łyżce

Kuchnia Danusi
Ciasto a'la Kukułka 132

Dzisiaj będzie przepis, o którego publikacji zapomniałam. Zapomniałam nie dlatego, że ciasto mi nie smakowało (jak dla mnie obłędne), ale w natłoku obowiązków w maj już mi nie starczyło czasu na opublikowanie, a potem zaczęłam już wrzucać przepisy bieżące. Żałuję, że nie udało się wcześniej, ale jak mówi przysłowie...Co się odwlecze to nie uciecze.  Ciasto robimy na bardzo(...)cienkim,lekkim i  puszystym biszkopcie, przekładamy delikatną masą śmietanową i aksamitną masą kukułkową.  Kremowa całość kojarzy mi się bardzo z tiramisu.  Idealne ciasto do niedzielnej kawki. Zapraszam. CIASTO a'la KUKUŁKA  Składniki: (forma 20x30) ciasto: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju masa kukułkowa

Bon appetit mon amie
Ciasto z cukinią 148

smażone w tempurze). Można z niej zrobić nie tylko surówki, sałatki czy zupę, ale też placki, zapiekankę, dodać do pasztetu warzywnego, do dań mięsnych,  a także do ciasta. Upiekłam ostatnio takie proste ciasto cukiniowe, które właśnie dzięki jej dodatkowi było wilgotne i długo zachowało świeżość. Pokusiłam się o jeszcze jeden dodatek, czyli niewielką ilość marcepanu, która fajnie podbiła smak(...)ciasta. CIASTO Z CUKINIĄ Składniki: 200 gram mąki pszennej   2 jajka   3/4 szklanki cukru   1 opakowanie  cukru waniliowego   1/3 szklanki  oleju   1/3 szklanki mleka   1,5  szklanki startej na drobnej tarce cukinii 50 g marcepanu 2  łyżeczki  proszku do pieczenia   Przygotowanie: Żółtka ucieramy

Bon appetit mon amie
Rurki z kremem 245

Rurki z kremem .... genialne w swej prostocie ! :)  W tym przepisie są nieprzesłodzone, kruche i delikatne.  Mmm.... :) Składniki: kruche ciasto: 1 kostka masła (200 g) 2 szklanki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 200 g śmietany 18 % krem: 1 litr mleka 1/4 kostki masła 2 jajka 4 żółtka szklanka cukru pudru 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Przygotowanie(...)Mąkę przesiewamy. Miękkie masło kroimy na mniejsze kawałki i zagniatamy razem z mąką. Dodajemy cukier waniliowy. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Jeśli ciasto zbyt klei się do rąk - podsypujemy mąką. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto. Kroimy je w paseczki o szerokości

Taste Therapy
Placek "Skubaniec" 129

owoc   Wykonanie:  Żółtka oddzielić od białek, następnie białka ubić na sztywno z 1 szklanką cukru. Margarynę rozdrobnić na mniejsze części po czym dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Uzyskaną masę podzielić na trzy równe części. Do jednej porcji dodać kakao i dobrze wyrobić. Wszystkie trzy części włożyć do zamrażalnika na ok. godzinkę. Spowoduje to, że ciasto będzie się(...)lepiej rozduszać na blaszce. Kiedy już nasze ciasto odpowiednio się schłodzi bierzemy pierwszą białą część ciasta i rozduszamy na blaszce. Na to kładziemy dżem lub owoce. Następnie skubiemy kakaową część i wlewamy na to ubitą piane z białek. Na piane skubiemy ostatnią białą część ciasta. Przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Smacznego

Magia jedzenia.
na szybko smaczne mało słodkie francuskie z owocami i czekoladą... 137

Składniki: ciasto francuskie 1 rolka/nie mrożone, gruszki 2 sztuki, jabłka 1 sztuka, truskawki 6 sztuk, czekolada gorzka 6 kostek, cukier waniliowy 6 łyżeczek ciasto podzielić na 6 porcji, pasek zostanie to też się zużyje do upieczenia, na cieście poukładać po kawałku owoców, posypać po łyżeczce cukru waniliowego porcje ciasta poskładać na trójkątyi mocno skleić brzegi przyciskając palcem ciasto ułożyć(...)dodać również z pozostałego paska skręcone porcje, piec w nagrzanym piekarniku na 200 C około 35 minut, grzanie góra dół, na 5 minut przed końcem pieczenia ustawić na termoobieg - ciasto jest mało słodkie i szybkie do przygotowania i zjedzenia ................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
,, Zielona kostka z rukolą i jagodami’’ 786

Ciasta z dodatkiem warzyw stały się ostatnio bardzo popularne. Są o wiele mniej kaloryczne a do tego bardziej wartościowe od tradycyjnych wypieków. Dziś prezentuję smaczne, wilgotne ciasto o wspaniałej zielonej barwie, którą nadaje mu dodatek rukoli. Składniki: Ciasto: 300 g sałatki Rukoli szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżeczki proszku(...)mieszamy łyżką. Wlewamy do brytwanki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy ok. 50 minut do „suchego patyczka” w temp. 180 °C. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części, obcinamy nożem wierzch ciasta i kruszymy je na talerzyku. W tym czasie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zgęstnieje, wylewamy ją na dolnej warstwie biszkoptu. Ciasto wstawiamy

Podróż w kulinaria
Czyste szaleństwo, czyli jedenaste urodziny 229

się bawię (choć rozwałkowanie półtora tysiąca marcepanowych pasków było nieco nużące...).  Cieszę się, że właśnie tutaj trafiłam. Z zakamarków na laptopkowym dysku wyciągnęłam na światło dziennie takie oto ciasto. Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 4/2015; od razu zaintrygował mnie karmel z chilli. I do tego gruszki...? Tego jeszcze nie jadłam!  Przygotowanie nie jest trudne, choć(...)trzeba uważać przy karmelu, żeby się nie poparzyć. Samo ciasto to klasyczny ucieraniec o intensywnie czekoladowym smaku. Wspaniale komponuje się z miękkimi, soczystymi gruszkami i pikantnym karmelem. O ostrości decydujecie sami: można dodać papryczkę z lub bez pestek, można też ją wyjąć wcześniej. U nas było w wersji na ostro - lubimy, gdy szczypie w język. Odwrócone ciasto z gruszkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję