miski, łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, startą skórką i gałką muszkatołową. Dodajemy pokrojone w kostkę schłodzone masło. Siekamy wszystko razem aż powstaną drobne okruchy ciasta. Dodajemy żółtka i zagniatamy rękoma ciasto na jednolitą masę. Wkładamy ciasto od lodówki na około 20 minut. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy(...)wyciekającym sokiem). Całość smażymy na dużym ogniu około 8 minut do momentu aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Formę smarujemy masłem. Obklejamy ciastem dno formy i boki do wysokości około 1 cm. Spód nakuwamy widelcem i przykrywamy jabłkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. W połowie pieczenia spodu przygotowujemy bezę. Białka wlewamy
Qchnia po prostuwrażenie, że brownie stało się popularne w naszym kraju dzięki zachodnim kawiarniom, które utworzyły swoje placówki w Polsce. A znacie historię powstania tego ciasta ? Ponoć Pani Brown, bibliotekarka z USA zapomniała dodać proszku do pieczenia do swojego ciasta czekoladowego. Pomimo to podała je swoim gościom. Jakie było jej zdumienie, jak ciasto bardzo im posmakowało. Nie wiem ile prawdy(...)historii :) Ale ja uwielbiam to ciasto ! Jest tak słodkie, że zawsze podaje je w towarzystwie kwaśnych owoców, dla przełamania tej słodyczy. Składniki: 4 czekolady gorzkie min. 60% kakao (ok. 80 gram każda) 1 kostka masła 1 szklanka mąki 1 i 1/3 szklanki cukru 3 jajka szczypta soli opcjonalnie: kwaśna konfitura, ja użyłam wiśnie ( Naturalnie Owocowe- Stovit ) Wykonanie: Masło
Tradycyjna KuchniaZapraszam dziś na prostą tartę z jabłkami, ozdobioną sympatyczną krateczką na wierzchu. Ciasto robi się bardzo prosto i w miarę szybko - bo trzeba tylko poczekać na jabłka. Przepis dodaję do akcji Jesienne wypieki . Ciasto kruche: 330 g mąki pszennej 200 g margaryny 110 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe(...)kostkę, włożyć do garnka razem z cukrem i przesmażyć całość, gdy jabłka będą już miękkie dodać cynamon. Wymieszać i ostudzić. Mąkę połączyć z margaryną i pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części - 2/3 i 1/3. Włożyć na 30 minut do lodówki. Formę na tartę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wyłożyć większą część ciasta. Posypać bułką tartą
Ewusiowe SmakiBędą potrzebne metalowe foremki do babeczek. Mąkę wymieszać na stolnicy z cukrem pudrem, dodać pokrojone zimne masło i posiekać wszystko nożem jak najdokładniej. Dodać śmietanę i żółtko. Zagnieść gładkie ciasto i podzielić na trzy części - dużą, średnią i najmniejszą. Wstawić do lodówki na 30 minut. Dużą część ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm Wycinać szeroką(...)szklanką 15 krążków i układać je na odwróconych "do góry nogami" foremkach do babeczek. Warto je wcześniej wysmarować masłem, żeby ciasto nie przywarło. Nadać krążkom z ciasta kształt grzybowych kapeluszy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Wyjąć i wystudzić. Średnią część ciasta rozwałkować na grubość 3 mm. Przy pomocy foremki do babeczek wycinać ząbkowane kółka
Kulinarne InspiracjeDziś zapraszam na jabłecznik, który jest cudownie wilgotny i wprost rozpływający się w ustach ;-) SKŁADNIKI: ciasto: - 200 gram mąki pszennej - 100 gram mąki orkiszowej - 1 jajko - 150 gram margaryny do pieczenia - 100 gram cukru trzcinowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy - szczypta soli budyniowa masa: - 1 opakowanie budyniu waniliowego - 300 ml mleka - 2 łyżki cukru - 1 mały(...)kubeczek jogurtu naturalnego jabłka - 6 małych jabłek - 2 łyżeczki cynamonu Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą wszystkie składniki, powstałe ciasto dzielę na dwie kulę w proporcji 2/3 i 1/3. Większą kulę wykładam na blaszkę, mniejszą daję do lodówki. Przygotowuję masę budyniową: Gotuję budyń z wytycznymi na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością mleka. Do chłodnego już dodaję jogurt naturalny i dokładnie
Wielopokoleniowotopie, chociaż gluten sam w sobie nie jest niczym złym. Dzisiaj chciałam pokazać Wam jak można połączyć to co zdrowe z tym co smaczne. Że można przygotować pyszne ciasto, które nie ma w sobie ani laktozy, ani glutenu. Że zdrowa kuchnia, to pyszna kuchnia. Że zdrowe nawyki to dobre przyzwyczajenia, a nie konieczne ograniczenia. SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki kukurydzianej - 1/4 szklanki(...)łyżki miodu (możesz zastąpić 2 łyżkami stewi) - 1/2 łyżeczki sody -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 płaskie łyżki kakao bez glutenu - 5 łyżek płatków migdałowych Forma na ciasto: mała keksówka WYKONANIE: Białka ubij na sztywno. Olej, żółtka, mleczko i miód wymieszaj dobrze trzepaczką. Dodaj mąki wymieszane z proszkiem, kakao i sodą. Całość wymieszaj na jednolitą gładką masę. Białka ubij
SMYKWKUCHNICoraz więcej eksperymentuję z ciastami bezglutenowymi. Mieszam przy tym różnego rodzaju mąki. Efekt bywa zaskakujący ale na tym polega gotowanie aby próbować i szukać innych rozwiązań. Do ciasta kakaowego użyłam małej okrągłej blaszki. Jednak następnym razem upiekę ciasto w keksówce. Gdybym nie mówiła, że ciasto jest bezglutenowe sądzę, że nikt by się nawet nie domyślił ponieważ w smaku(...)100g orzechów włoskich Sposób przygotowania: Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy na nią zmiksowane ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 185 stopni piekarniku przez 50 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i posypujemy
Pan i Pani Smith w kuchniDzisiaj mam dla Was propozycję na przekąskę, którą możecie podać gościom na przyjęciu ale równie dobrze możecie ją zaserwować na śniadanie. Pieczone kiełbaski w cieście francuskim Jeśli macie siły i chęci na robienie domowego ciasta francuskiego brawo dla Was Ja zdecydowałam się na zakup ciasta w sklepie. Nie jest ono drogie i według mnie jakością nie odbiega od tego robionego(...)domu. Pamiętam, iż bardzo dawno temu próbowałam robić ciasto francuskie w domu. Nie dość, że mi ono nie wyszło to spędziłam nad nim wieczność. Nauczona doświadczeniem wolę nie ryzkować i nie tracić niepotrzebnie czasu Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 275 gr ciasta francuskiego
mecookscoroz to wiyncyj ludzi, co im szkodzi glutyn- niy śmiōm 2 jejś 3 pszynicy, żyta ani jyńczmiynia 4 . A jak sie tak czowiek pomyśli, że te wszyske kołołcze, ciasta i kyjkse, co je robiōły 5 nasze ōłmy, 6 miały tyn glutyn, no to na takim fajerze 7 by sie te ludzie niy pojedli. Bez 8 to żech prziszoł tyż(...)chwila na patelnia, żeby sie trocha uprażōły. Jajca ubijcie ze cukrym, potyn wsujcie tam mōnki, ôlyj, soda, mlyko i to fajnie wymiyszejcie. Ôzgrzyjcie piec na 180 stopni, a do ciasta dejcie jeszcze te bakalie i zajś wymiyszejcie. Narychtujcie sie wiynkszoł blacha, dejcie na nia papiōr do pieczynioł, wyłōżcie na niego ciasto i wrojście do bratruły
Chop w kuchnifiliżanki gorącej herbaty. Polecam na jesienne popołudnia dla całej rodziny. Jemy najpierw oczami, więc ten wypiek wykonajcie z dbałością. Będzie pysznie i zdrowo, a aromat świeżo upieczonego ciasta rozniesie się po całym domu. Przygotowałam go specjalnie na akcję # Ambition Składniki: Tortownica 22 cm Składniki: Ciasto: 10 dag marchewki 10 dag dyni 1 szklanka płatków jaglanych 1 szklanka(...)pieczenia ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli Polewa: 10 dag czekolady 1 czubata łyżka oleju kokosowego 2 łyżki mleka sojowego 1 łyżka syropu klonowego Orzechowy krokant do posypania Jak wykonać ? Ciasto: Obraną marchewkę, i dynię w jednakowych proporcjach zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Mąkę wymieszać z solą, mielonym kardamonem oraz proszkiem do pieczenia i sodą. Mleko kokosowe podgrzać
Wanilia i Kardamonkostka margaryny do pieczenia lub masła (250g) 2 łyżki kakao 1kg jabłek ( może być to również agrest, czy porzeczka) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru waniliowego Szczypta soli do ciasta Przygotowanie: Mąkę, cukier (3 łyżki), szczyptę soli, margarynę, żółtka i proszek do pieczenia razem zagnieść, podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać kakao. Z każdej części ciasta odłożyć(...)nieco na kruszonkę. Jasną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki, na to poskubać ciemne ciasto. W między czasie obrać i pokroić jabłka w kosteczkę, posypać cukrem waniliowym oraz cynamonem, wyłożyć na ciemnym cieście. Z białek ubić na sztywno pianę z dodatkiem 1 szklanki cukru, wyłożyć na jabłkach. Na pianę poskubać odłożone ciasto na okruchy. Piec 45minut w 200stopniach, ale najlepiej
W garach u GosiHaloween. Sernik jest wilgotny, z wyczuwalnym smakiem przypraw korzennych, nie za słodki…idealny. Przepis do którego wracam co roku podczas sezonu dyniowego. My podwoiliśmy ilość składników na ciasto i z reszty zrobiliśmy "paluchy wiedźmy" :) Świetna zabawa dla dzieci. Polecam gorąco. SKŁADNIKI: kruche ciasto: ciasto: 25 0 g mieszanki Mix per Dolci Nutrifree 100 g cukru pudru(...)mielonego) 100 g kwaśnej śmietany 100 g cukru (dałam 60 g cukru brzozowego) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ryżowej drobnej 1 jajko 1 żółtko pisaki czekoladowe do dekoracji Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wsadź na 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj na placek ok.0,5 cm i wylep nim formę do tarty
Kuchnia bezglutenowaUwielbiam ciasto drożdżowe a w połączeniu z dynią jest dla mnie po prostu wspaniałe! Ten piękny żółciutki kolor i cudowny zapach cynamonu sprawia, że chce się sięgać po następną ;) W połączeniu z kubkiem kakao lub mleka będą pyszną propozycją na śniadanie lub podwieczorek. Jeśli jeszcze nie przygotowaliście sobie zapasu puree z dyni to koniecznie to nadróbcie. Przepis na purre znajdziecie(...)tutaj . Ciasto drożdżowe: 2,5 szkl mąki pszennej łyżeczka soli 1/4 szkl cukru op. drożdży instant (7g) 3/4 szkl puree z dyni 1/2 szkl ciepłego mleka 2 łyżki stopionego masła Nadzienie: 1 szkl cukru trzcinowego łyżka cynamonu 3 łyżki rozpuszczonego masła jajko do posmarowania lukier Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło
Smakołyki AsiBawarska pizza na grubym cieście Pizza Bawarska , powstała w naszym domu całkiem przypadkiem , a w zasadzie najpierw była ona , później jej nazwa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Po prostu(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Był to przedziwny twór , mutant ciasta drożdżowego z kiełbachą i serem , ale zły nie był . Żeby przemycić, tą iście rustykalną potrawę , podałam ją mówiąc ,że to pizza Bawarska – bo z kiełbasą . Chwyciło i to nawet
Ogrodnik w podróżyPrzepyszne ciasto – mus z gruszkami , które niedawno prezentowałam jest dość kaloryczne, dlatego następne przygotowałam w zdrowszej wersji. Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami bez mąki i bez białego cukru. Jeśli użyjemy odpowiedniej czekolady – jest bezglutenowe. Nie ma proszku do pieczenia – rośnie wyłącznie na ubitych białkach. Użyłam do niego mielonych migdałów, które idealnie komponują się z gruszkami. Cukier kokosowy(...)malibu przemycają do ciasta nieco kokosowego posmaku. Ciasto ma delikatną konsystencję, cudownie namaka od słodkich gruszek i jest bardzo wilgotne – wspaniałe! Zdecydowanie najlepsze jest jedzone na ciepło. Ciasto czekoladowe z gruszkami bez mąki: 4 słodkie, soczyste gruszki 4 duże, ekologiczne jajka 1 czekolada deserowa lub gorzka (100 g) 1 szklanka mielonych migdałów – można kupić lub zmielić płatki
Poezja smaku