Dawno nic nie piekłam, ale chyba bardziej z lenistwa niż z ochoty na słodkości. Ponieważ goście w drodze to i ciasto musi być. Przyszła kolej na ciasto biedronka. Wygląda bardzo apetycznie, ładnie, a jeszcze lepiej smakuje. Uroku i smaku dodają kropki z galaretki. Ciasto nie jest zbyt pracochłonne, a jeszcze szybciej go można przygotować, kiedy dzień wcześniej upieczemy sobie biszkopt(...)ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką. Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem, tylko dół blaszki. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. W jednym z blatów kieliszkiem wykroić kółka
O kuchni z uczuciemBardzo smaczna i tradycyjna szarlotka - "jak u babci". Uwielbiam domowe tradycyjne wypieki, więc postanowiłam upiec w nieco "lżejszej" wersji. Smakuję jak tradycyjna, ale w zdrowszej oprawie. :) Składniki: Kruche ciasto 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki pszennej graham T1850 50g bardzo zimnego masła 2 żóltka 5 łyżek ksylitolu 5 łyzej zimnej wody Mus z jabłkami 6-7 jabłek(...)mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy oba rodzaje mąk, ksylitol, żółtka i masło. Wszystko szybko i dokładnie mieszamy, kolejno dodajmy wodę. Ponownie mieszamy, aby powstała zwarta, jednolita masa. Ciasto chowamy do zamrażarki na godzinę. Między czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę jabłka. Przekładamy do garnka, dusimy, aż jabłka lekko się "rozpłyną" i puszczą sok. Następnie dodajmy
Truskawkowa Fiestaminuty na dużych obrotach wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć mikserem składniki na jednolitą masę forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki dać całe ciasto, posypać wierzch ciasta tartą bułką w ciasto powkładać gęsto całe wypestkowane śliwki piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto(...)blaszce wystudzić - ciasto jest szybkie łatwe, można dać owoce jakie się lubi...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięRobiłam już ciasto z marchewką, buraczkami,fasolą. Brakuje ciasta z cukinią więc zapraszam dziś na czekoladową pokusę właśnie z cukinią.Ciasto rewelacja,wyszło pyszne,pulchne,delikatne i cudnie czekoladowe. Biorę udział w akcji Słodkości z warzywami Składniki: 500 g cukinii (po obraniu i wyrzuceniu środków) 150 g cukru pudru ( zmielony ksylitol) Kłos-Pol 400 g mąki pszennej(...)końcu dodałam cukinię i czekoladę starta w wiórka .Składniki wymieszałam łopatką. Krok 4 Formę tortową 26 cm wysmarowałam margaryną i wyłożyłam papierem do pieczenia dno i boki. Przełożyłam ciasto, wstawiłam do pieca.Piekłam godzinę w 170 stopniach. Krok 5 Do miseczki włożyłam czekoladę( połamałam kosteczki) i dodałam 3 łyżki mleka.Wstawiłam do mikrofali na 2 minuty. Wyjęłam płynną. Krok
Różowa kuchniacydru w kuchni . Używam go nie tylko do nadania aromatu potrawom wytrawnym. Eksperymentuję z nim również przy przygotowywaniu różnorakich słodkości, czego przykładem jest właśnie poniższy wypiek Zapraszam na aromatyczne ciasto z dodatkiem Grójeckiego C ydru J abłkowego oraz cytryny i czereśni . Jak dla mnie kwintesencja smaków lata :) Część zawartości cydrowej butelki wykorzystałam jako główny składnik ciasta. Resztą zaś(...)startą z 1 cytryny - cytrynę wcześniej wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i sparzyć przez kilka minut wrzątkiem . Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i domieszać do ciasta wraz z wlewanym powoli gazowanym cydrem - mikser nadal ustawiony na wolne obroty . W oddzielnej misce ubić mikserem białka ze szczyptą soli na sztywną pianę - sól dodaje tu pianie trwałości . Ubitą
Grunt to przepis!Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na dwukolorową babkę piaskową. Od dłuższego czasu szukałam tradycyjnego przepisu na to ciasto. I mam… Babka piaskowa z tego przepisu smakuje zupełnie jak tak mojej babci. Przepis pochodzi z książki „Dobra kuchnia. Ciasta z blachy” , którą recenzowałam Wam na początku sierpnia (recenzja tutaj ). Moim zdaniem książka jest idealna(...)każdego wielbiciela wypieków. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie m.in. przepisy na torty, serniki, keksy, ciasta czekoladowe i tak uwielbiane w moim domu babki. Warto mieć ją w swojej kuchni i zapoznać się z przepisami podczas picia kawy i jedzenia pysznej dwukolorowej babki piaskowej Ja swoją babkę piekłam dość późno, więc musicie mi wybaczyć mi zdjęcia Składniki: (na keksówkę
Słodkie okruszkiŚliwki, które odziedziczyłam na działce po Panu Henryku wyjątkowo wcześnie zaowocowały. Taka odmiana. W ubiegłym tygodniu zrobiłam z nich pierwsze ciasto, a dosłownie przed chwilą skończyłam wekować powidła, a w piekarniku właśnie siedzi ciasto drożdżowe ze śliwkami, rzecz jasna :) Przy okazji dzieci dały popis znajomości klimatów wiejskich ;) Mąż chciał zabłysnąć dowcipem i mówi do Hani: - Znasz dowcip(...)wiedząc o co chodzi, zapytała: - Tato! Ale co to są widły??? Po czym odezwał się Franio: - Mamo, mamo, a kiedy posmarujesz mi chleb tymi widłami? Tymczasem ciasto bez pieczenia! Dobre, szybkie i efektowne! Częściowo z półproduktów, ale można zrobić również na własnym cieście kruchym. Mnie zależało na tym, żeby w ubiegły upalny weekend mieć ciasto i nie odpalać
bistro mamaSzybkie i proste ciasto drożdżowe, tym razem z jagodami, dużą ilością kruszonki i słodkim lukrem. Nie ma co się oszukiwać - takie ciasto najlepiej smakuje świeże, dopiero co wyjęte z piekarnika. Na drugi dzień to już nie to samo, zresztą - rzadko kiedy cokolwiek zostaje ;-) Polecam. składniki na ciasto: 2 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate(...)łyżeczki cukru. odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże "ruszą". Mąkę, cukier, sól, mleko, jajka i wyrośnięte drożdże umieszczam w misce i wyrabiam ręką, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiam ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiam je w misce, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość, co zwykle trwa
babka w formieskładniki na ciasto pierogowe: ok. 500 g mąki ok. 200 g wody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem. składniki
Domowy Smak JedzeniaPorzeczek w moim ogrodzie nie brakuje, dlatego dziś przepis na szybkie biszkoptowe ciasto z tymi właśnie owocami. Jeśli lubicie ciasta z wiśniami o kwaśnym posmaku to Ciasto z czerwonymi porzeczkami również powinno Wam zasmakować. Składniki: - 4 jajka - 250g margaryny - 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy(...)odstawiam do ostudzenia. Jajka ubijam z cukrami aż zbieleją. Dodaję stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksuję. Na końcu wlewam tłuszcz. Miksuję do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układam równomiernie porzeczki bez dociskania. Wkładam całość do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 30 minut
Kuchnia co dniaCiasto: duże opakowanie cukru wanilinowego aromat śmietankowy/waniliowy 50 g świeżych drożdży 2-3 jajka szklanka mleka szklanka cukru 2-3 szklanki mąki pszennej 150 g margaryny mlecznej lub masła śliwki węgierki (8 - 10 sztuk) pół szklanki jagód kilka wiśni Kruszonka: 50 g masła 60 g mąki 60 g cukru Przygotowanie: Mąkę przesiać, pokruszyć drożdże i rozpuścić w ciepłym(...)zaczną się pienić). Wymieszać łychą i dodać pozostałe składniki, pamiętając by stopiony tłuszcz nie był zbyt gorący ( do niego należy wlać aromat i dopiero w tej postaci wlewać do ciasta). Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć wyrośnięte ciasto na blaszkę. Śliwki dokładnie umyć, przekroić na pół i wyjąć pestkę
Karczma Honoriettyzrobić, kiedy mamy tylko np. jedno, dwa jabłka, kilka śliwek i jeden, dwa banany? Najlepiej upiec ciasto wykorzystując te wszystkie owoce. Jak to zrobić? Najprościej, jak się da. Zobaczcie jak ja to zrobiłam... Składniki (na dwie keksówki): 4 jajka 230 g cukru 200 g mąki pszennej (przesianej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g masła i margaryny (razem(...)umyciu i po usunięciu pestek pokroiłam na cząstki. Piekarnik ustawiłam na 180 °C (g/d). Przygotowałam dwie foremki keksówki. Wysmarowałam tłuszczem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Część ciasta wyłożyłam na dno foremek. Pierwszą warstwą, jaką ułożyłam na cieście były plasterki jabłek. Oprószyłam je cynamonem. Na jabłkach rozłożyłam krążki bananowe, które obsypałam rodzynkami. Trzecią warstwę stanowiły śliwki, które
Kuchnia u KrysiDzisiaj mam dla Was przepis na ciasto, które piecze się bez mąki z odrobiną masła i cukru. W składnikach jest ryż i biały ser. Na ten przepis natknęłam się w moich notatkach szukając ciekawego przepisu. No i znalazłam. Może znacie takie ciasto? Może piekliście? Smakowało? Jeśli nie znacie, to zachęcam. Wyszło całkiem smaczne, dietetyczne ciasto do kawy(...)Masę wymieszałam łopatką i przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzałam do 180 °C. Foremkę wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Po wystudzeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polać dowolną polewą. Ja właśnie wybrałam ten drugi wariant, ponieważ chciałam, żeby je dodatkowo udekorować. Gotowe ciasto przełożyłam na półmisek
Kuchnia u Krysikilka dni wyjeżdżamy na wakacje.To już ostatnia,przedwakacyjna propozycja na słodkie popołudnie.Ciasto drożdżowe z owocami zawsze się sprawdzi.Polecam i do zobaczenia we wrześniu!. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około(...)minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania ciasta 0,5 szklanki cukru Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz ciasto chwilkę wyrobić ,rozwałkować
Ladylaura.Ciasto z rabarbarem kojarzy mi się ze skandynawskimi przepisami, a że w ogródku rabarbar bardzo się rozrósł to postanowiłam poszukać jakiegoś fajnego, razowego ciasta. Uwielbiam eksperymenty z mąką orkiszową, chociaż do przepisu podeszłam trochę sceptycznie - kilka razy zamieniałam już normalną mąkę na razową w przepisach na jogurtowe ciasta i niestety nie wychodziło. Tutaj oryginalny przepis jest na pełnoziarnistej mące(...)muszę przyznać, że ciasto wyszło świetne, wyrosło puszyste i lekkie, ale jednocześnie jest sycące. I oczywiście rabarbarowe, z dodatkiem płatków migdałowych, o delikatnym, korzennym aromacie :) Orkiszowe ciasto razowe z rabarbarem ok. 350 g rabarbaru 130 g ksylitolu 3 jajka 100 ml delikatnej oliwy / oleju 80 ml jogurtu 250 g mąki razowej orkiszowej, drobno mielonej 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu
FitKot