Pełnoziarniste ciasto czekoladowe na białkach 2016-10-05 11:33:27 Porcje 12 Zostały Wam białka po wypiekach? U mnie zostały po ajerkoniaku, który co jakiś czas robię. Uwielbiam ajerkoniak szczególnie w połączeniu z lodami. Ale powracając do przepisu - mam pyszny pomysł na wykorzystanie pozostałych białek. Zapisujcie i róbcie, bo to ciasto jest przyjemne w smaku i robi się(...)prawdę szybko. Nie byłam pewna, czy ciasto na białkach udźwignie mąkę pełnoziarnistą, ale udało się - a efekt zupełnie mnie zaskoczył. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i cudowne w smaku. Zapraszam. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 55 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 55 min Ingredients
Wędrówki po kuchniKolejna wersja ciasta jogurtowego. Podobny przepis możecie znaleźć tutaj . Ta wersja jest bez dodatku masła, za to z większą ilością jogurtu greckiego. Ciasto jest wilgotne (wilgotniejsze niż poprzednia wersja) i delikatne. 450 g mąki pszennej + ok. 1 łyżka do obtoczenia owoców 400 g jogurtu greckiego 150 g cukru 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżeczki proszku(...)połączenia się składników. Umyte i osuszone owoce obtoczyć w mące. Do podłużnej formy (użyłam formy o wymiarach 27,5 x 8,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wylać 2/3 ciasta. Na masę ułożyć owoce a następnie wylać pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche i w razie
BullioWitajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszne, mięciutkie ciasto czekoladowe z kulkami serowo kokosowymi. Do ciasta użyłam mąki tortowej MŁYNOMAG . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1i 3/4 szklanki m ą ki tortowej Młynomag 1 i 1/2 szklanki cukru 4 łyżki wody 3 łyżki kakao gorzkiego 5 jajek 250 g margaryny Kasi 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka(...)przekładamy ser, żółtka, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną wszytko ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i mieszamy. Robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Do tortownicy wlewamy około 1 cm ciasta następnie w małych odstępach układamy w koło i w środku kulki serowe, wszystko zalewamy resztą ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, moje ciast piekło się około
Sama słodycz i szczypta chilijesień uwielbiam używać przyprawy korzenne do ciast i ciastek, bo zawsze pięknie pachnie podczas pieczenia :) Po ostatnim pieczeniu na prezent ciasteczek budyniowych zostało mi kilka żółtek, więc postanowiłam upiec ciasto na białkach. A skoro ciasto na białkach i jesień, to wymyśliłam sobie korzenną wersję, dodałam suszoną morwę białą i posiekane orzechy pekan. Tym sposobem wyszło mi naprawdę smaczne(...)tego aromatyczne, lekkie ciasto, które mimo że na samych białkach, nie jest suche i świetnie komponuje się z filiżanką kawy lub kubkiem herbaty. Spróbujcie koniecznie :) Piernikowe ciasto na białkach bez cukru 5 białek 150 g ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii 200 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki kokosowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka przyprawy do piernika
FitKotSzybkie ucierane ciasto dyniowe. Wcześniej przygotowałam sobie puree z dyni, które mozna wykorzystać do ciasta, pierogów (przepis znajdziecie w zakładce Pierogi), klusek itp. Puree można mrozić lub przechowywać w słoikach. Przygotowanie tego ciasta to parę minut, a następnie pieczenie, studzenie i jedzenie. Prawda, że proste? Może i Wy skusicie się na zrobienie takiego ciacha. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru(...)szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka puree z dyni cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać puree dyniowe, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej i dokładnie połączyć składniki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec
O kuchni z uczuciemPołączenie śliwek z kokosem i cytryną to jedno z tych połączeń, które może trudno sobie razem wyobrazić, ale trzeba wypróbować, by przekonać się, że takie ciasto smakuje wybornie i szybko znika z talerza... Ciasto polecam na najbliższy weekend, zróbcie je póki można jeszcze kupić świeże śliwki. W moim przypadku ciasto będzie małą pociechą dla znajomych którzy przeżywają małe komplikacje(...)dwóch turach i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników. Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. W ciasto powciskać przepołowione śliwki (można je ułożyć na wierzchu rozcięciami ku górze lub jak ja - powkładać bokiem w ciasto). Piec w temperaturze 160- 180*C bez termoobiegu przez około
Proste PotrawyCukinia je dobroł na wszysko… to czamu by sie niy narychtować z ni 1 ciasta? Muter 2 mi pedziała 3 , że ciotka Eldza moł 4 recept na ciasto ze cukiniōm 5 , to dzwonia i sie pytōm. Potyn trocha sie tam zmiyniōm i robia eksperymynty na moji Babie 6 (yno żeby mie feministki nie chyciōły ) Robiōł żech je już(...)nagrzōnego na 175-180 stopnia na 45 minut- pod kōniec dejcie pozōr 15 ,żeby sie niy przipołlōło. Ô pierzina, chyba żech sam nigdy niy mioł takego krōtkego receptu na ciasto Jedne co Wōm moga jeszcze pedzieć, to to, że ôrzechy idzie 16 pokrajać na mańsze kōnski i dać rajn 17 abo, jak już ciasto bydzie na blasze, to je powciepować
Chop w kuchniczasie sezonu truskawkowego nie może zabraknąć na niedzielnym stole ciasta z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, maślane i proste w przygotowaniu. Owoce podczas pieczenia zapadają się w ciasto i dobrze je nasączają. Ciasto ładnie pachnie truskawkami i wanilią, jest świetne na piknik i do popołudniowej herbaty. Polecam… Składniki: 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła(...)Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Do jajecznej masy należny stopniowo wlewać roztopione masło ciągle mieszając. Na końcu dodać w partiach mąkę i wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm, wyrównać. Truskawki oprószyć lekko mąką, pokroić na kawałki i poukładać na wierzchu ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika
Z notatnikaMurzynek z jabłkami to wyjątkowo smaczne i rozpływające się w ustach ciasto, które zawsze się udaje. Spora ilość jabłek bardzo fajnie współgra z mocno kakaowym ciastem. Wykonanie tego smakołyku jest bardzo proste oraz szybkie, można je modyfikować dodając ulubione bakalie. składniki na tortownicę 23 cm 2 szklanki m ąki Szymanowskiej uniwersalnej 3/4 oleju Polskiego Rzepakowego 3 duże kwaskowate(...)jabłka 4 jajka 2/3 szklanki cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki kakao cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy jajka, dodajemy cukier i całość miksujemy do uzyskania jasnej masy. Następnie wsypujemy kakao i stopniowo na zmniejszonych obrotach miksera stopniowo dodajemy przesianą mąkę Szymanowską oraz olej Polski Rzepakowy , sodę i proszek
Smakowite DaniaKiedy tylko pojawiają się pierwsze śliwki obowiązkowo musi być drożdżówka. Ta upieczona została z dodatkiem jogurtu greckiego. ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 100 ml ciepłego mleka 4 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki cukru 2 żółtka 20g drożdży 6 łyżek oleju z pestek winogron szczypta soli ponadto: ok. 500 g śliwek kruszonka: 4 łyżki cukru 4 łyżki mielonych orzechów włoskich(...)wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem,do ubitych dodać jogurt i wymieszać. Do miski przesiać mąkę, wlać ubite żółtka z jogurtem, dodać wyrośnięty rozczyn i szczyptę soli. Wyrobić dobrze ciasto . Nie przerywając wyrabiania wlewać powoli olej. Wyrobione ciasto posypać odrobiną mąki, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Kolorowa kuchnia Elkiwięc wczoraj przechodząc koło warzywniaka nie mogłam nie kupić jeszcze dodatkowego kilograma, bo skoro jeszcze są - wiadomo, że trzeba korzystać. Postanowiłam, że skoro jest weekend, to można rozpieścić się ciastem - parę składników, krótki czas przygotowania i jest efekt. Trzeba przyznać, że wizualnie zdjęcia szału nie robią - ale w smaku ciasto jest naprawdę pyszne. Jeśli macie chwilę - wypróbujcie! Smacznego! Składniki(...)szkl. cukru kryształu Wykonanie: Przygotowujemy kruszonkę: rozpuszczamy na wolnym ogniu masło, studzimy je, a następnie mieszamy z mąką i cukrem. Kruszonkę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta: masło wyjmujemy z lodówki, aby zmiękło. Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy z nich pestki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ucieramy mikserem miękkie masło
psgotujemyNajlepsze ciasto marchewkowe na świecie. Puszyste, lekko wilgotne i udekorowane polewą na bazie kremowego serka, cukru pudru oraz cytryny. Proste do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam wypróbować poniższy przepis! :) Jeżeli macie ochotę na inne warzywne wypieki to zachęcam do upieczenia buraczanego brownie lub ciasta czekoladowego z dodatkiem czerwonej fasoli . Składniki na tortownicę o średnicy(...)Składniki mokre połączyć ze sobą. Na sam koniec do składników sypkich wlać masę jajeczną i wsypać orzechy oraz startą marchewkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać, np. za pomocą miksera. Przygotowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30-35 minut w 180ºC (aż do suchego patyczka). Ostudzić. Następnie przygotować polewę: serek ubić z cukrem pudrem na jednolitą masę
Ugotowaćwanilią i pozostałym mlekiem -Całość wlać do mąki. -Dodać cały zaczyn i wymieszać drewnianą łyżką. -Do połączonych składników dodać sól i rozpuszczone, letnie masło. -Wyrobić ciasto drożdżowe /ręką lub robotem/. -Ciasto w końcowej fazie wyrabiania powinno być gładkie i lśniące. -Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić(...)wyrośnięcia. -Kiedy ciasto podwoi swoją objętość /ok. godziny/przełożyć je na oprószony mąką blat i delikatnie rozwałkować. -Uformować prostokąt o wymiarach ok. 20/50 cm. -Serek waniliowy wymieszać z budyniem i rozsmarować na cieście pozostawiając wolne boki. -Umyte, osuszone jagody rozłożyć na twarożku. -Ciasto z nadzieniem delikatnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując roladę. -Całość
Zakamarki mojej kuchniPyszne ciasto ptysiowe z masą śmietanowo-jeżynową, doskonale się sprawdza na przyjęciach rodzinnych. Moja rodzina lubi karpatkę więc postanowiłam im upiec wersję z owocami. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wody 125 gram margaryny 5 jajek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 0,5 litra śmietany 36 % 1 szklanka jeżyn 3 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek(...)wlewamy wodę, dodajemy margarynę i zagotowujemy, gdy margaryna się rozpuści zdejmujemy rondel z ognia i po woli wsypujemy mąkę ciągle mieszając, wstawiamy na ogień i podgrzewamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło od brzegów, odstawiamy do ostudzenia. Przekładamy do miski, miksujemy dodając po jednym jajku, na końcu wsypujemy proszek do pieczenia i miksujemy. Formy wykładamy papierem do pieczenia, masę dzielimy
Bajeczna KuchniaPostanowiłam trochę zaszaleć i pobawić się smakami w kuchni.Wyszło pyszne ciasto z wyczuwalnym smakiem orzechów włoskich.Na pierwszy rzut wygląda jak jabłecznik ale w smaku zaskakuje nas. Składniki na ciasto kruche; 4 szklanki mąki pszennej tym 500 Kłos -Pol 200 g margaryny 4 żółtka + pół szklanki ksylitolu zmielonego Kłos -Pol 4 białka + 1 szklanka zmielonego ksylitolu(...)przesiewam i wsypuje do misy, dodaje żółtka, ksylitol ,margarynę,jogurt oraz proszek do pieczenia i miksuje do połączenia składników.Przekładam na matę sylikonową i zagniatam już ręcznie ciasto.Połowę ciasta biorę na dno i boki formy prostokątnej ( najpierw wykładam papierem do pieczenia). Krok 2 Śliwki wkładam do garnka i prażę na małym ogniu, przy końcu dodaję ksylitol.Przecieram przez sito
Różowa kuchnia