ciasto - 162155 przepisów (strona:2266/10811)

Ciasto kokosowe z białej fasoli. 191

biały wypiek,  jak zawsze pełna obaw i nie do końca zadowolona,  stworzyłam mały egzemplarz testowy. Mam nadzieję, że Pani która o niego poprosiła, będzie usatysfakcjonowana. Ogólnie ciasto spełnia jej wymogi w całości i o to chodziło. Ciasto: 220 g ugotowanej fasoli Jaś ( lub puszka ) 2 jajka 100 g twarogu szklanka wiórków kokosowych łyżka mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka sody(...)kokosu i już mieszamy łyżką. Ilość cukru jest zależna jak zawsze od upodobań,  zalecam całość spróbować i dosłodzić po swojemu. Foremkę smarujemy odrobiną tłuszczu i wysypujemy wiórkami. Wlewamy ciasto, jest dość gęste, równamy powierzchnię. Pieczemy 40- 45 min w 180 stopniach. Po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika, a po kolejnych  pięciu z formy, zostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie składniki

Dieta moja pasja
Oponki jogurtowe 20431

Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu dodaję resztę mąki przesianej, sól, jogurt. Żółtka ucieram z łyżką cukru osobno mikserem. Dodaję co ciasta i wyrabiam mikserem. Masło roztapiam i dodaję wystudzone do ciasta i dalej mikserem wyrabiam. Ciasto ma być elastyczne, nie za rzadkie,  luźniejsze niż na ciasto drożdżowe. Odstawiam przykryte(...)wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną delikatnie mąką, i wałkuję na grubość 1 cm.Jeżeli ciasto się klei za bardzo dodaję trochę mąki.  Szklanką wycinam koła, a środek wycinam małym kieliszkiem. Układam oponki na papierze do pieczenia i przykrywam żeby nie wyschły, zostawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W garnku rozgrzewam smalec

wesoła kuchnia
Ciasto czekoladowe z orzechami w sosie toffi. 259

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszne, intensywne w smaku, czekoladowe ciasto polane przepysznym sosem karmelowym z orzechami. Ciasto jest puszyste i wilgotne, a polewa nadaje mu wyjątkowego smaku. Znika błyskawicznie. Bardzo polecam! Składniki na ciasto czekoladowe z orzechami w sosie toffi:  na formę o średnicy 24 cm 80 g masła 100 g czekolady gorzkiej 2 jajka(...)masę, następnie dodajemy jogurt, przestudzoną czekoladę z masłem i miksujemy. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia mieszamy i porcjami dodajemy do masy jajecznej, za każdym razem dokładnie miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy do suchego patyczka (w zależności od piekarnika 35-45 minut). Studzimy. SOS TOFFI: 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 3 łyżki śmietany kremówki

Rozpustne gotowanie
TARTALETKI Z CHORIZO 126

SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 chorizo 6 pieczarek 1 czerwona cebula 15 dag sera żółtego tartego Koncentrat pomidorowy Sól i pieprz do smaku Suszona bazylia PRZYGOTOWANIE:  Ciasto rozwałkowuję smaruję koncentratem pomidorowym, posypuję solą i pieprzem oraz bazylią. Ciasto dzielę na ok 11 kawałków. Z ostatniego wycinam paski tak by było ok 30 sztuk. Pieczarki myję i kroję(...)kostkę. Chorizo kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję drobno. Składniki kładę na ciasto a następnie posypuję serem żółtym. Na ciasto kładę trzy paski ciasta. Piekę ok 25 min w 180 stopniach

Gotowanie Patki
Ciasto kokosowe z ananasem 206

Pyszne ciasto z budyniową masą. Ananas nadaje masie budyniowej bardziej wyrazisty smak. Idealna propozycja na "słodki weekend" w doborowym towarzystwie. Fani kokosowych smaków również znajdą tutaj coś dla siebie. Składniki (blaszka 30x20):  ciasto: 1/2 kostki masła 35 dag mąki 10 dag cukru 2 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa budyniowo-kokosowa 3 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka(...)łyżek cukru puszka ananasów masa kokosowa 2 jajka 10 dag cukru 20 dag wiórków kokosowych 1/2 kostki masła Sposób przygotowania: Przygotowujemy ciasto. Masło rozdrabniamy. Wlewamy 1/4 szklanki wody. Dodajemy cukier, jajka i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto do czasu aż stanie się elastyczne. Wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ananasy kroimy na małe kawałki. Sok zachowujemy i przelewamy

Pobite gary Barbary
Parówki w cieście francuskim 463

Karnawał trwa,więc trwa czas zabaw i spotkań towarzyskich. Na takich imprezach czy domówkach podajemy lekkie przekąski. Najlepsze są takie,które robi się błyskawicznie. Parówki w cieście francuskim to moja propozycja na taką szybką i smaczną przekąskę. Czasami takie proste,może dla niektórych banalne rzeczy też mogą smakować.  Zróbcie konieczne, a ja gwarantuję Wam,że znikną błyskawicznie(...)gotowego ciasta francuskiego 6 cienkich parówek np. berlinek 1 jajko Ciasto rozwinąć i pociąć na cienkie paseczki. Każdą parówkę przekroić na pół,z obu stron naciąć końcówki na krzyż na głębokość 1 cm. Paski ciasta nawijać kolejno na każdą parówkę tak aby ciasto lekko nachodziło na siebie.  Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć owinięte ciastem parówki. Każdą posmarować

Kolorowa kuchnia Elki
SZARLOTKA SYPANA 106

Szarlotka sypana to pyszne ciasto bez potrzeby używania miksera czy zagniatania. Bardzo prosty przepis a samo ciasto wychodzi przepyszne. Kruchy wierzch i wilgotny środek to połączenie idealne. Składniki: * 1 szklanka mąki * 1 szklanka kaszy manny * 3/4 szklanki cukru * ok. 100 g masła * 7-8 jabłek * 3 łyżeczki cynamonu * cukier puder do posypania Wykonanie: W misce wymieszać mąkę, cukier i kaszę(...)manną. Jabłka obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Formę do ciasta (u mnie tortownica średnicy 24 cm) natrzeć masłem. Wysypać do formy 1/3 sypkich składników, na to kilka cienkich plasterków masła, kolejno połowa startych jabłek. Na jabłka posypać połowę cynamonu. Następnie znów 1/3 sypkich składników, kawałki masła, jabłka, cynamon i ostatnia

Zrób to smacznie
MAGICZNE CIASTO ( MAGIC CUSTARD CAKE ) 966

MAGICZNE CIASTO ( MAGIC CUSTARD CAKE ) W ostatnim czasie to dość popularne ciasto. Bardzo długo zabierałam się do jego zrobienia, myśląc oczywiście, że mi nie wyjdzie, no bo jak taka rzadka masa może ściąć się w piekarniku? To było moje myślenie. Jednak nie żałuje, że je zrobiłam.  Jest to ciasto, które powinno mieć co najmniej dwie warstwy po upieczeniu(...)piekarnik niestety pomimo niskiej temperatury pieczenia przypieka i spód i wierzch. Warstwa wyszła, ale mało widoczna. Jedna warstwa powinna być konsystencji kremu karpatkowego, a druga czyli wierzch ( ewentualnie spód )ciasta powinien być upieczony. Jeśli miałabym określić smak to dla mnie to ciasto smakuje jak sernik. Oszukany sernik, bo bez sera !  Ogólnie jest to szybkie, proste ciasto, które miło mnie

Kuchnia Paulettes
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem 370

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem wykonane są z klasycznego ciasta drożdżowego, przygotowanego z dodatkiem żółtek, z dużą ilością masła i cukru. Ciasto wymaga dość długiego wyrabiania, ale dzięki tej czynności rogaliki są puszyste i ładnie wyrośnięte. Jako nadzienie może posłużyć Wam ulubiony składnik, np. twaróg, budyń czy marmolada. Ja swoje nadziałam powidłami śliwkowymi i to jedna z moich ulubionych wersji tych(...)rozczynu - masło roztopić, ostudzić - żółtka utrzeć z cukrem i domowym cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę - do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać masę żółtkową, resztę mleka, wszystko wymieszać, wyrobić ciasto - podczas wyrabiania dodawać stopniowo masło - ciasto wyrabiać co najmniej 5-10 minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od dłoni - miskę z ciastem przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu

Smakołyki Bereniki
Szarlotka na kruchym spodzie 216

Szarlotka z dużą ilością jabłek <3 W tym cieście najważniejsze są właśnie owoce, im więcej tym lepiej, pyszniej :) Obowiązkowo z cynamonem! Łatwa i szybka do zrobienia, najlepsza z dodatkiem jabłek miękkich, będą świetnie rozpływać się w buzi po upieczeniu. Polecam :) Ps. Jeśli tak jak ja lubicie zakupy, hurtownia odzieżowa to coś dla Was. Bogaty asortyment(...)tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g miękkiego masła 6 łyżek mleka 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Nadzienie: 2 kg jabłek

Domowa cukiernia Ewy
na szybko francuskie z renetą i czekośliwką... 150

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 200 ml/czekośliwka, szara reneta 4 sztuki, cukier brązowy 2 łyzki, cynamon 2 łyżeczki, cukier puder - ile potrzeba ciasto francuskie nie mrożone rozwinąć na papierze i przenieść na blaszkę do pieczenia, przez część środka wzdłuż rozsmarować czekośliwkę (użyłam swojej domowej "zobacz TUTAJ" ) lub inny dżem jaki się lubi jabłka szara reneta obrać(...)skórki i pokroić do miski na drobne kawałki, posypać cynamonem, mąką ziemniaczaną i brązowym cukrem, wymieszać dokładnie na czekośliwkę rozłożyć pokrojone jabłka, wolne brzegi ciasta ponacinać ostrym nożem na paski i nakładać na jabłka, posmarować roztrzepanym jajkiem piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec ciasto z 35-40 minut, na ciemno złoty kolor, wystudzone ciasto przed

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto śmietanowe z jagodami i kruszonką 146

goryczką w smaku. Łapię więc tę ostatnią chwilę na jagodobranie, żeby się najeść na cały rok:) Zapas dżemów zrobiony (będzie też czym obdarowywać przyjaciół w zimie;), trochę zamroziłam, piekłam ciasta i lepiłam pierogi, jeszcze tylko pampuchy i sernik mam w planach... czy zdążę??? A tymczasem zapraszam na ciasto z jagodami. Przepis na niezawodne jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką został(...)minimalnie zmodyfikowany, ale ciasto jest tak samo pyszne:) Zapraszam! Składniki: 300g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 200ml kwaśnej śmietany 12% 100ml oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego) 2/3 szklanki cukru 1,5 szklanki jagód kruszonka: 80g masła 80g cukru 2/3 szklanki mąki Jajka roztrzepać z cukrem, śmietaną, olejem. Mąkę przesiać z proszkiem

Obiad gotowy
Biszkoptowy jabłecznik 167

szarlotek, jabłeczników i musów. Można je także suszyć, by długimi jesienno-zimowymi wieczorami rozkoszować się gorącą herbatą z plasterkami jabłka i cynamonem...  Jeśli szukacie prostego przepisu na weekendowe ciasto, polecam upieczenie tego jabłecznika. Poradzi sobie z nim nawet 10-letnie dziecko, a efekt smakowy zadowoli każde podniebienie. Delikatne biszkoptowe ciasto, którego słodycz przełamują kwaśne kawałki jabłek, nadając mu jednocześnie(...)ubijając dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę, wlać olejek i delikatnie wymieszać łyżką. Jabłka obrać, pokroić w plasterki o grubości do 0,5cm. Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem, wylać połowę ciasta. Wyłożyć połowę jabłek, zatapiając kawałki w cieście. Jabłka można oprószyć cynamonem. Wylać pozostałe ciasto, rozprowadzić równomiernie i wyłożyć pozostałe jabłka. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut

Obiad gotowy
Trójkąciki z musem serowo – ziołowym 127

Prosty pomysł na przekąskę na imprezę. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 16 sztuk Składniki: 420 g gotowego ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki czarnuszki Mus: 250 g serka kanapkowego śmietankowego 100 g serka topionego ziołowego 1 pęczek szczypiorku ½ pęczku natki z pietruszki 1 duży ząbek czosnku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli i pieprzu ziołowego Przygotowanie(...)Ciasto francuskie przekroić wzdłuż na 2 równe części, złożyć na pół i pokroić na 16 dwuwarstwowych trójkątów. Roztrzepać jajko i posmarować każdy kawałek ciasta, a następnie posypać czarnuszką. Piec zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (około 15 minut). Mus serowo – ziołowy: Serki wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i posiekanym szczypiorek oraz

KuchniaWeDwoje.pl