ciasto - 162146 przepisów (strona:2264/10810)

Mechowiec (ciasto ze szpinakiem) 226

Przepis podała mi znajoma. Jego inna nazwa to leśny mech. Od razu stwierdziłam, że musz ę go wypróbować i k ilka dni później zrobiłam to . Ciasto przerosło nasz oczekiwania. Jest przepyszne z lekką nutką szpinaku, wilgotne. Wydaje mi się, że jest to świetne ciasto, które mo ż na wykorzystać jako tort dla dzieci.  Składniki: 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego(...)pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy, pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C. Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i  rozdrobnić je na talerzyku. Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i cukru pudru (do smaku). Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać okruszkami ciasta

Państwo Wojtczuk gotują
Sernik dwukolorowy 107

opisałam, ale nie opublikowałam. Teraz wiem, że wielu z nich zbyt szybko nie powtórzę z racji zawartego w nich mleka. Jednym z nich jest przepis na dwukolorowy sernik. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki, 15 dag margaryny, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka śmietany, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 1 kg mielonego białego sera, 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, sok z cytryny (dałam około 3 łyżek soku), 2 łyżki kakao. Przygotowanie: Przygotować ciasto na spód sernika . Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i posiekać z margaryną. Dodać żółtka i  śmietanę i wyrobić ciasto, włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Masa: Żółtka oddzielić od białek

Państwo Wojtczuk gotują
NALEŚNIKI Z MUSEM CZEKOLADOWYM I KARMELEM 173

jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę słodyczy.   Przygotowanie: 35 min. Chłodzenie: 2 godz. Dla 4-6 osób (około 12 szt. cienkich naleśników)   Na ciasto naleśnikowe: ● 250 g mąki pszennej* ● 3 jajka ● 50 cl mleka ● 50 g masła ● 25 g cukru + szczypta soli ● olej o neutralnym smaku do smażenia Na mus czekoladowy: ● 100 g gorzkiej czekolady(...)uważaj, żeby się nie przypaliło). Pozostaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, wymieszaj, następnie wbij jajka, i wymieszaj całość. Wlewaj stopniowo mleko do ciasta, mieszając trzepaczką rózgową (lub miksując), aby nie potworzyły się grudki. Ciasto powinno mieć jednolitą, gładką, dość gęstą konsystencję. Domieszaj przestygnięte masło. Przykryj czystą ściereczką lub folią spożywczą, i wstaw

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tort orzechowy z nadzieniem kawowo migdałowym. 234

Takie ciasto ostatnio chodziło za mną! Postanowiłam je po prostu upiec.Widząc całą tablice Mendelejewa na etykietach tych ciast które leżą w sklepach stanowczo z nich rezygnuję! Wole zarwać pół nocy a zjeść coś z wiadomym składem ;-) Oczywiście chodzi mi o ciasta w supermarketach ( nie mylić z cukierniami) ;-)   Składniki na biszkopt; 6 jajek 6 łyżek(...)cukru kryształu pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mielonych orzechów 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej   składniki na ciasto orzechowe; 4 białka 4 łyżki cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mielonych orzechów   ok 150 ml herbaty do nasączenia   Masa; 30 dag masła

Radość kipiąca uśmiechem.
ciasto ucierane z mąki krupczatki z jabłkiem i śmietaną galaretkową... 198

mleko 3,2% 220 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba miękką margarynę razem z jajkami, cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, aromatem utrzeć mikserem na dość gęste ciasto forma ceramiczna "serce" lub inna wysmarowana tłuszczem, posypana tartą bułką, w formie rozsmarować ciasto, powkładać kawałki jabłek skórką do dołu, posypać cynamonem, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra(...)ół, piec około 45 minut, ciasto dobrze wystudzić śmietanę w proszku wsypać do zimnego mleka, gdy śmietana zacznie gęstnieć wsypać galaretkę i na dużych obrotach ubijać z 2-3 minuty całą śmietanę rozsmarować na cieście i obsypać kolorową posypką, schować do lodówki - ciasto jest kruche, aromatyczne i ze śmietaną smakuje pysznie.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pączki z polewą czekoladową 147

czekoladową Pączki z polewą czekoladową , robię dokładnie tak samo jak pączki z pudrem . Różnica polega tylko na tym , że zamiast pudru , na wierzchu, ląduje pyszna, czekoladowa polewa . Przepis na ciasto , zamieszczam jeszcze raz , bo może ktoś woli taką wersje , a tamta gdzieś mu umknęła Pączusie są pyszne , delikatne i wspaniałe , próbowałam wiele przepisów , ale tylko ten nam naprawdę smakuje . Polecam(...)ciepłego miejsca na 15 minut. Resztę mąki przesiać przez sitko , dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki (oprócz masła). Wyrabiać, najłatwiej w maszynie do chleba ( cudowny patent na wszelkie ciasta ) przez kilka minut, pod koniec dodając rozpuszczone , letnie masło . Ciasto powinno być gładkie i miękkie , nawet jeśli odrobinę przylega i się klei nie dosypujecie mąki , bo pączki ,nie będą już

Ogrodnik w podróży
Ciasto różana chmurka 256

Ciasto nazwałam różana pianka z dwóch powodów. Po pierwsze użyłam do niego płatków róży ucieranych z cukrem od Ogródek Dziadunia  (są rewelacyjne), a po drugie na płatkach jest leciutka pianka ze śmietany kremówki i serka mascarpone z dodatkiem żelatyny, oraz polewa z gorzkiej czekolady. Spód to u mnie ciasto kruche, ale jak wolicie biszkopt, to też może być :-). Miłego(...)dzionka :-) Blaszka 28x19 cm Składniki ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 4 żółtka 200 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1.Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, zagniatamy, dodajemy żółtka, cukier i śmietanę. Zagniatamy.  2.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto musimy rozwałkować i wykładamy nim blaszkę

kruche babeczki
Chałwowiec 653

Bardzo lubię smak chałwy , szczególnie tej tradycyjnej waniliowej . Jak do tej pory jakoś sporadycznie wykorzystywałam ją do wypieków A szkoda , bo ciasto wyszło bardzo smaczne , nie przesłodzone , co pewnie było tez zasługą dżemu pomarańczowego , którego użyłam. Całość zwieńczyłam podprażonym sezamem , którego ziarenka przyjemnie chrupią i nadają lekko orzechowego posmaku.     Składniki : blaszka : 37x25 Blaty czekoladowe : 6 jajek(...)budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 1 kostka miękkiego masła (250g) dodatkowo : Słoik dżemu pomarańczowego (lub ewentualnie innego kwaskowego ) pół szklanki chłodnej mocnej herbaty lub słabej kawy do nasączenia blatów ciasta 5-6 łyżek sezamu Wykonanie : Białka ubic na sztywną pianę , dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier. Do masy jajecznej przesiać suche składniki i połączyć całość delikatnie szpatułką. Wylać ciasto

Malinowa Kawiarenka
Ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy 407

Dawno żadne ciasto nie zaskoczyło mnie tak bardzo. Ciasto pomarańczowe , do którego używa się całych owoców (tak, wraz ze skórką!) chodziło za mną już od pół roku. W końcu nadszedł sezon – zamówiłam niewoskowane, ekologiczne pomarańcze i mogłam wypróbować ten marokański przysmak (podobne ciasto spotkamy także w Hiszpanii). Okazało się, że w smaku jest jeszcze lepsze, niż sobie wyobrażałam. Wyjątkowo(...)wilgotne (niemal mokre), aromatyczne, pachnące, z delikatnym posmakiem goryczki skórki pomarańczowej, który osobiście uwielbiam. A teraz najlepsze: takie ciasto przygotujemy bez dodatku mąki i tłuszczu! Mimo to konsystencja przypomina wilgotne babki – nikt nie uwierzy, że nie ma w nim mąki. Jako, że to zdrowy wypiek (szczególnie jeśli cukier zastąpimy ksylitolem), możemy zjadać kolejny kawałek bez wyrzutów sumienia. Jest idealne

Poezja smaku
W humory: gniotek 288

Ostatni przepis na ciasto jednogarnkowe pobił na blogu rekordy popularności. Postanowiłam więc, pokazać pierwowzór tego ciasta, czyli gniotka Przepis równie szybki, ale zamiast czekolady są owoce leśne, przez co ciasto zyskuje przyjemną wilgotność po upieczeniu. Przepis na gniotka przybył do mnie aż z Norwegii, przekazany przez przyjaciółkę. Zapraszam! SKŁADNIKI: 1 kostka margaryny (lub szklanka oleju roślinnego) 1 szklanka brązowego cukru(...)może być też biały, ciasto wyjdzie słodsze) 2 szklanki mąki 2 jajka 2 szklanki owoców leśnych (ja używam najczęściej jagód mrożonych, ale wersja z malinami jest równie pyszna) 4 łyżki wody 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Ponieważ ciasto robi się identycznie jak poprzednie, to po prostu skopiuję przepis i podmienię składniki W zasadzie opis całej procedury

Kuchnia w biegu
KLASYCZNA SZARLOTKA SYPANA 103

problem tkwi tylko we mnie? I to ja sama chcę więcej zrobić, lepiej poznać, mocniej poczuć niż to fizycznie możliwe...?  Złotego środka nie znalazłam. Ale znalazłam znieczulenie. To ciasto zrobicie w ekspresowym tempie. Maślane, aromatyczne, z chrupiącą skórką. I przepis, pewnie kilkukrotnie starszy ode mnie, więc najlepszy. A potem zostaje tyle czasu. Na pogawędkę przy herbatce, na przytulanki(...)wysypcie pozostałą szklankę mieszanki i zetrzyjcie pozostałe masło.  W oryginalnym przepisie masło ścierało się dopiero na ostatnią, górną warstwę. Podczas pieczenia masło topiąc się wnika wgłąb ciasta i skleja wszystkie warstwy. Czasem jednak jabłka tworzą dosyć nieprzepuszczalną warstwę, masło nie jest w stanie przesiąknąć przez wszystkie warstwy i zdarzają się w cieście fragmenty z suchymi składnikami. Aby temu zapobiec

OliveandThyme
PUSZYSTA BABKA DROŻDŻOWA 165

kilkanaście minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - to nasz rozczyn. Masło roztopcie i przestudźcie. Żółtka utrzyjcie z pozostałym cukrem do białości. Dodajcie pozostałą przesianą mąkę i rozczyn. Wyrabiajcie ciasto (możecie za pomocą miksera z hakiem), a kiedy zacznie odchodzić od ręki dodajcie schłodzone masło, sól i rum. Wyrabiajcie jeszcze kilka minut, aż ciasto całkowicie wchłonie tłuszcz, dodajcie rodzynki, wymieszajcie(...)przygotowane ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny- powinno co najmniej podwoić swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto lekko zagniećcie i włóżcie do przygotowanej formy do pieczenia. Odstawcie jeszcze na około pół godziny. Nagrzejcie piekarnik do 180 st (bez termoobiegu). Pieczcie babkę około 30-35 minut (im dłużej będzie pieczona, tym ciasto będzie bardziej suche

OliveandThyme
CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI, SEREM I KRUSZONKĄ 129

chyba najpulchniejsze ciasto drożdżowe jakie miałam przyjemność jeść (a przy okazji też robić). I najlepsze. Miękkie, maślane, aromatyczne. Blaszka, cała, zniknęła w przeciągu kilkunastu minut. Główni sprawcy? Zbiegli… Ale wiedziałam, że wrócą. Po obietnicę następnego :) Składniki 380 g mąki pszennej + 1 łyżka 170 g masła 100 ml mleka 50 g drożdży 80 g cukru + 1 łyżeczka 3 jaja solidna szczypta(...)pokruszone drożdże, dodajcie 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszajcie, odstawcie na kilka minut. Mąkę przesiejcie, zmieszajcie z solą i cukrem. Powoli wmieszajcie rozczyn drożdży i jaja, zagniećcie ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera),do momentu połączenia składników.  Nadal zagniatając dodawajcie kawałki miękkiego masła. Kiedy ciasto stanie się gładkie i będzie "odchodzić" od rąk i ścianek miski

OliveandThyme
CIASTO PANI WALEWSKA ( Pychotka ) 1306

Słodka beza, kruche ciasto z aksamitnym kremem, do tego kwaśne porzeczki. Jedno z moich ulubionych ciast.  Nie robię go często, w zasadzie sama nie wiem dlaczego. Może właśnie dlatego, że jest dla mnie takie wyjątkowe?  Tym razem zrobiłam na Wyjątkowy Dzień. Pierwszą Komunię Naszej Oliwki. Dla nas wyjątkową, ale też skromną. Naszą.  No właśnie. Planowałam napisać post(...)Małych Weselach, które teraz tak często zastępują Komunijne Obiady, ale zrezygnowałam. Nie będę oceniać, każdy celebruje ten Wyjątkowy Dzień po swojemu. My też. Z Panią Walewską przecież :) Składniki kruche ciasto: 340 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 200 g zimnego masła 4 żółtka szczypta soli 1,5-2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki

OliveandThyme
Powitalne ciasto orzechowe z czekoladowym kremem z awokado 133

Postanowiłam przywitać się wypiekiem nieco mniej codziennym, bo też okazja ku temu wydaje się specjalna. Pierwszy wpis na blogu! A w nim proste ciasto, które choć odrobinę cięższe niż tradycyjny tort, to jednak z łatwością mogące go zastąpić. Ciasto pieczone na wzór biszkoptu wyrasta z nieznaczną „górką” i z łatwością udaje się przekroić na dwa blaty. Marzący o wysokim torcie(...)bazą dla kremów, a jego smak jest jedynie nieznacznie wyczuwalny. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego wyjątkowego owocu w wypiekach bądź deserach, to właśnie nadarzyła się świetna ku temu okazja. Ciasto inne od tradycyjnych, ale… nawet lepsze! Składniki na formę o średnicy 20cm: 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 100g syropu klonowego 150g (1szklanka) orzechów laskowych zmielonych na mąkę

Even Better Food