póki co zauważam same zalety jej stosowania. Mimo że jej cena nie jest niska to ta mąka jest niesamowicie wydajna (np. w przepisie na biszkopt używamy 40 g). Ciasta są lekkie i delikatne w smaku, zupełnie inne niż te na mąkach glutenowych. Tym razem szukałam przepisu na ciasto z owocami, a że obecnie wszędzie widuję świeże figi, to postanowiłam(...)spróbować upiec z nimi ciasto ;) Fit ciasto kokosowe ze świeżymi figami foremka 21 x 27 cm 6 jajek rozm. M ½ szklanki mąki kokosowej ¼ szklanki oleju kokosowego roztopionego lub oliwy z oliwek 2 łyżki miodu lub syropu klonowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia świeże figi Piekarnik nastawić na temperaturę 160 ºC, funkcja grzania termoobieg. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubijać
FitKotSzarlotka , jabłecznik, czy jak tam zwał, w każdym razie ciasto z dużą ilością jabłek zawsze będzie w moim smakowym menu na pierwszym miejscu. Dodatkowo jeszcze ciepłe to poezja dla mojego podniebienia. Czy też tak macie? Dzisiaj szarlotka na kruchym spodzie z dużymi kawałkami jabłek. Wiemy, że jesienią najlepsze jabłka do szarlotki to antonówki. Polecam. SKŁADNIKI Kruche ciasto(...)łyżki cukru kryształ WYKONANIE Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dodajemy starte na tarce masło. Rozcieramy w dłoniach lub siekamy w celu połączenia. Dodajemy pozostałe składniki 2/3 ciasta wykładamy na spód blaszki (25x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jedno i drugie ciasto chłodzimy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Usuwamy gniazda nasienne. Jabłka dzielimy na ósemki. Posypujemy cukrem
W kuchennym oknie EwyMięciutkie i puszyste drożdżówki wypełnione pyszną masą serową. Są bardzo proste w przygotowaniu i długo zachowują świeżość. Musisz koniecznie wypróbować, bo u mnie zniknęły w mgnieniu oka :) Ciasto: 550 g maki (z tego 2 łyżki do zaczynu) ½ szklanki cukru (z tego 1 łyżka do zaczynu) 3 żółtka 200 ml mleka 30 g świeżych drożdży szczypta soli 100 g rozpuszczonego masła(...)Mleko lekko podgrzej, dodaj do drożdży wraz z 2 łyżkami mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10 - 15 minut przykryte ściereczką. Następnie rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Ciasto : Żółtka rozetrzyj z reszta cukru i sola. Do żółtek dodaj mąkę, wmieszaj. Następnie dodaj zaczyn i wymieszaj, jak powstanie w miarę zwarte ciasto wlej rozpuszczone masło. Wyrabiaj przez około
Kulinarna (nie)codziennośćweekend upiekłam ciasto z moimi ulubionymi śliwkami węgierkami :) Ciasto jest nie tylko smaczne, ale też proste i szybkie. Składniki (blaszka 24x28cm): Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 100 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 16 g cukru waniliowego 1 jajko 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser: 500 g sera białego (u mnie wiaderkowy) 3 jajka(...)łyżki cukru Dodatkowo: śliwki węgierki Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Sposób wykonania: 1. Zagnieść kruche ciasto, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem blaszkę, robiąc jednocześnie wysoki rant. 2. Ser zmiksować z jajkami i cukrem. Wylać na ciasto. 3. Na wierzch ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu. 4. Zrobić kruszonkę i posypać całość. 5. Piec
Kuchnia domowa Aniodzienie poza koszulką na ramiączka nie wchodziło w grę...) i upiekłam na letni deser kruche babeczki. Najlepiej trochę schłodzone ;) Kruche babeczki z kremem pistacjowym i malinami Potrzebujesz: Na ciasto: 125g zimnej, pokrojonej na kawałki margaryny 225g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 75g cukru 1 jajko Na krem: 100g wyłuskanych pistacji 250g serka mascarpone 1 1/2 łyżki cukru(...)pudru Do tego: świeże maliny Sposób przyrządzenia: 1. Ze składników "Na ciasto" szybkimi ruchami zagnieć kruche ciasto, uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok.20min. 2. Pistacje rozkrusz w moździerzu. 3. Pokruszone orzeszki połącz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. 4. Wyjmij ciasto z lodówki, zagnieć ponownie. 5. Ciastem wykładaj spody foremek do babeczek, dokładnie
Kuchnia w Słońcu Skąpanagrzejniku , które umieściłam po wyjęciu z lodówki ( zapomniałam wyciągnąć wcześniej ), i trochę je ogrzewam , żeby miały temperaturę pokojową , a nawet były trochę ciepłe. Przygotowuję w tym czasie produkty na ciasto i włączam piekarnik na temp. 180 st C, żeby był nagrzany jak urobimy ciasto: 6 jaj, 1 szklanka cukru, 3 budynie czekoladowe bez cukru, 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku(...)produkty.( mąka, proszek do pieczenia i budynie, ) Na blaszkę wykładamy papier i na chwilę 2-3 min wkładamy do piekarnika do ogrzania , wyjmujemy i wylewamy na ciepła blaszkę płynne ciasto. Drewnianą, lub plastykowa szpatułką możemy wyrównać wierzch ciasta, albo też chwileczkę poczekać ,aż samo się rozłoży. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. C, i piec 25 min. (góra dół
Pysznosci Babci Basiserniki im się nie udają . Placek jest na bazie śmietany , a upieczony smakuje jak sernik . Ja do wypieku użyłam blaszki o wymiarach 36 x 20 cm . Przygotowujemy produkty na ciasto : 3 szklanki mąki, 1 kostka margaryny „Kasia” 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. kakao 1-1,5 łyżki , (ale nie koniecznie(...)białym ciastem też jest smaczny ) Ciasto zagnieść tak jak na makaron, podzielić na dwie części. Włożyć do zamrażalnika na 30 min. Produkty na masę : 3 duże śmietany 18 % do zup . 2 budynie śmietankowe, 4 białka 1 szklanka cukru, 1 . Budyń dodać do śmietany 2. Razem połączyć 3. Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na gęstą pianę
Pysznosci Babci BasiPrzepis na ciasto z cukinią trafił do mnie kilka lat temu i od tego czasu robi ogromną furorę w mojej rodzinie. Smakiem i konsystencją przypomina trochę ciasto marchewkowe, ponieważ jest wilgotne, długo utrzymuje świeżość i zawiera w sobie nutę cynamonu. Ponadto robi się je banalnie prosto i szybko, więc teraz gdy w ogrodach i na sklepowych półkach cukinii jest(...)kakao 3 jajka 7/8 szkl. oleju Cukinię umyć, odciąć twarde końcówki, zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru wody (należy ją porządnie odcisnąć, ponieważ przez nadmiar wody, z ciasta może zrobić się zakalec). Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać do miski, dodać cukry, cynamon i przesiane kakao. Wymieszać. Dodać rozbełtane jajka i olej, dokładnie wymieszać
Simply Fooddomowe drożdżowe ciasto, tym razem z brzoskwiniami i słodką kruszonką. Mięciutkie, pachnące ciasto do kubka herbaty lub kawy w domowym zaciszu albo jako słodka przekąska na wakacyjnym pikniku. W każdym przypadku na pewno się sprawdzi. Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (inspiracja pochodzi z bloga " Kuchnia domowa Ani ") 40g świeżych drożdży ok. 2/3 szkl. cukru 1 szkl(...)mąki. Na koniec dodać wyrośnięty rozczyn, wszystko razem mieszać, aż składniki się połączą, a następnie zacząć wyrabiać rękoma, aż stanie się elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Jeśli ciasto będzie bardzo klejące można dodać trochę więcej mąki, tylko nie za dużo, żeby ciasto nie było za twarde. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
Simply FoodUrodzaj na jabłka w tym roku niesamowity. Na straganach roi się wprost od jabłek. Są przepyszne świeże jak i w wypiekach. Uwielbiam ciasto biszkoptowe z jabłkami. Zawsze wprowadza mnie w melancholię. To było ulubione ciasto biszkoptowe z czasów studenckich. Moja koleżanka, z którą dzieliłam pokój zawsze je piekła. Ciasto jest puszyste i bardzo smaczne. Piekliśmy je wtedy, kiedy czekało(...)jabłkami czy jabłkowe z kardamonem to typowo jesienne wypieki. Wybór jabłek o tej porze jest największy. Złote, zielone z czerwonymi rumieńcami. Winne i soczyste. Na wyciągnięcie ręki… Ciasto biszkoptowe Składniki: okrągła forma o średnicy 28 cm 3 jajka 250 g cukru 200 g pszennej mąki szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml wrzątku 3 duże soczyste jabłka
codojedzeniaBezglutenowy placek drożdżowy z truskawkami - smakuje jak najlepsza, tradycyjna drożdżówka. Miękka, puszysta z pyszną kruszonką. Ciasto, które koniecznie musicie zrobić! SKŁADNIKI: zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 15 g cukru pudru ciasto: 4 żółtka 150 g cukru pudru 500 g mieszanki bezglutenowej - u mnie Nutri Free Mix per dolci 150 ml ciepłego mleka 80 g masła(...)cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego ok.200-300 g truskawek Przygotuj zaczyn: w wysokim naczyniu dokładnie wymieszaj mleko z drożdżami i cukrem. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Ciasto: Masło rozpuść i ostudź. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem pudrem, następnie wsyp mąkę, i ciepłe mleko. Zmiksuj. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Miksuj na niskich obrotach miksera
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowa ta rta z borówkami na kruchym, delikatnym spodzie i kremowy, śmietankowy krem z zanurzonymi w nim słodkimi borówkami...dla mnie kwintesencja lata !Wspaniałe, proste i pyszne ciasto. Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka krem: 3 łyżki konfitury jagodowej 200 ml śmietanki 30% 250 g serka(...)mascarpone 3 łyżki cukru pudru ok. 250 g świeżej borówki amerykańskiej Mąką z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajka i całe ciasto dokładnie wyrób. Musi być gładkie i elastyczne - może się trochę kleić, ale nie dodawaj więcej mąki. Ciasto uformuj w kulę i wstaw do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie
Kuchnia bezglutenowawypiek. Nikt nie chciał uwierzyć, że są bez glutenu! Zniknęły wszystkie w ciągu godziny... Mocno jagodowe, puszyste i delikatne. Przepyszne. Jedne z najlepszych jakie jadłam. Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: ciasto: 250 ml ciepłego mleka 130 g masła 25 g drożdży 500 g mąki do ciast Mix per Dolci Nutrifree 100 g drobnego cukru 1 jajko szczypta soli nadzienie(...)cukru i 1 łyżką mąki.Odstaw na kwadrans. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj jajko. Na koniec wlej rozpuszczone, letnie masło. Ciasto wyrób by było gładkie i jednolite. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wskazanym czasie ciastko krótko wyrób w razie konieczności podsypując mąką. Z ciasta
Kuchnia bezglutenowapuszyste drożdżówki z serkiem i borówkami. Mięciutkie, lekko wilgotne i puchate. Bardzo, bardzo smaczne! Koniecznie do wypróbowania! SKŁADNIKI - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 480 g mąki do ciast Mix per Dolci Nutrifree 20 g świeżych drożdży 280 ml ciepłego 100 g drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżeczka soli 75 g roztopionego masła, letniego(...)mielonego (tłusty lub półtłusty) 3 łyżki cukru waniliowego Drożdże wymieszaj z mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw na kwadrans. Do misy miksera ( z końcówką do ciast drożdżowych) wsyp mąkę, cukier, jajko, przygotowany zaczyn drożdżowy, jajko i zacznij wyrabiać. Powoli wlej masło. Ciasto dokładnie wyrób by było jednolite i elastyczne. Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe
Kuchnia bezglutenowa