ciasto - 162907 przepisów (strona:2256/10861)

TORCIK DELICJA 130

nieziemsko !  Pyszne brownie orzechowe na oleju Kujawskim, który świetnie się sprawdził - jako spód oraz delikatny mus (bez żółtek ) i owoce takie jak borówki i czereśnie. Każdy kęs tego ciasta jest rajem dla podniebienia. Ciasto jest bardzo czekoladowe, więc polecam każdemu na poprawę humoru. A jak wiadomo czekolada podnosi poziom hormonu szczęścia i działa jak afrodyzjak ! Torcik może sprawdzić(...)jaja 2 szt. śmietana kremówka 100 gram cukier muscovado 2 łyżki Wierzch: śmietana kremówka 500 ml.  czereśnie kilka szt. borówki kilkanaście szt.  kakao 1 łyżeczka Sposób przygotowania: Ciasto: 1.  W garnku gotujemy wodę. Umieszczamy na tym miskę ( tak by miska nie dotykała dna i była tuż nad wodą). Do miski wrzucamy połamaną czekoladę gorzką oraz wlewamy olej

Kuchnia Paulettes
SERNIKOBROWNIE Z JAGODAMI I PRAŻONYMI ORZESZKAMI NERKOWCA 142

Moje pierwsze połączenie pysznego brownie z serem. Ciasto jest mocno czekoladowe a ser delikatny, a wręcz rozpływający się w ustach. Rozkosz dla podniebienia. Idealny dodatek stanowią świeże jagody, które są kwaskowe. Polecam do popołudniowej kawki.  Składniki: Ciasto blacha kwadratowa: czekolada gorzka 200  gram masło 200 gram mąka 1 szkl. cukier 1 szkl. jaja 5 szt. rum 3 łyżki(...)lśniąca. 2.  Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Blachę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto układamy jagody ( 1 szkl. ). 3. Ser miksujemy z mascarpone i jajami. Dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Wylewamy na ciasto. Układamy jagody ( 1 szkl. ). Wstawiamy do piekarnika

Kuchnia Paulettes
CIASTO MARCHWIOWO ORZECHOWE 113

Ciasto marchwiowe jest bardzo znane ! To takie jesienne ciasto :) Bardzo długo nie mogłam się przekonać do niego, przekonać się by wreszcie wypróbować przepis z mojego zeszytu :) w końcu nadszedł ten dzień !  I szczerze - żałuję, że wcześniej nie wypróbowałam przepisu.  Ciasto jest bardzo wilgotne, dzięki marchwi, aromatyczne, dzięki cynamonowi i ma w sobie chrupiące orzeszki !  Idealne :D Składniki(...)puszystą masę. Dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. Miksujemy do połączenia się składników. Orzeszki posiekać i wraz z marchewką dodać do ciasta. Wymieszać.  Tortownicę o średnicy 25 cm. wyłożyć pergaminem. Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 35-40 min., do suchego patyczka ( może to trwać dłużej

Kuchnia Paulettes
TORCIK O SMAKU CUKIERKÓW LODOWYCH ICE 139

Pycha...te cukierki to smak dzieciństwa. Bardzo je lubiłam i lubię do teraz, dlatego użyłam je do zrobienia pysznego kremu.  Aby torcik miał mniej kalorii użyłam do ciasta mąki pełnoziarnistej, która sprawdziła się na 100 %.  Wierzch ciasta to rubinowa śmietanka :) Pycha :) Składniki tortownica mała ok. 15 cm: Ciasto: mąka pełnoziarnista 3/4 szkl. cukier brązowy 1/2 szkl. olej(...)łyżki masło 125 gram  mleko 2 szkl.  Warstwa różowa: śmietana kremówka 300 ml.  galaretka rubinowa 1 op.  Dodatkowo:  banan 1 szt.  Metoda: Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku oraz cukier. Następnie miksując na wolnych obrotach dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu

Kuchnia Paulettes
sernik z kajmakiem i suszoną śliwką 169

przesiewamy wraz proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier puer, sól, kakao, przyprawę do piernika oraz masło i siekamy wszystko nożem. Dodajemy jajko i ponownie siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok 30 min. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno, wyłożonej papierem do pieczenia .tortownicy (24 cm średnicy lub małej

Domowy Smak Jedzenia
Świąteczny makowiec 1459

Kolejna rozgrzewka z cyklu  , niebawem ŚWIĘTA , dzisiaj zapraszam na bardzo smaczną roladę makową .  To ciasto ma dla mnie szczególne znaczenie , i nie może jego zabraknąć na stole świątecznym , jako dziecko 8 letnie wyczekiwałam kiedy mój tata je przygotuje , piekł zawsze pyszne , teraz kiedy jestem już dorosła i daleko od domu , piekę makowca mojej córce , opowiadając jej jaką(...)ciasto ma historię i mam nadzieje że moja córka także przekaże tą historię swoim dzieciom . Składniki  3 szklanki mąki ( typ 405 ) ( 1 szklanka do podsypania ) 1 jajko  cukier waniliowy delecta  10 dag drożdży świeżych  4 łyżki cukru  0,25 ml mleka  0,5 kg cukru pudru 5 łyżek wody gorącej   masa makowa

Mój Smak
Maślane ciastka ryżowe 272

sprawą mąki ryżowej i mleczka kokosowego. Nutka wanilii i kardamonu lekko podkreśla ich maślany charakter. Zapraszam do przepisu Dla 2-3 osób Czas przygotowania 15 minut + schłodzenie ciasta Składniki: 200g masła / masła bez laktozy - ciepłego 300g mąki ryżowej 200ml mleczka kokosowego 10g cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem 90g cukru cukier puder Przygotowanie: 1/ Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą(...)masę, rolujemy i owijamy folią spożywczą. Wkładamy na godziną lub więcej do lodówki 2/ Schłodzone ciasto wykładamy na stół, porcjujemy ciasto i formujemy nieregularne kulki które w dużych odstępach układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia 3/Nastawiamy piekarnik na 180 stopni a termoobieg. Wkładamy blaszki z ciastkami i pieczemy 10minut 4/ Ciastka ze względu na brak jajek lekko się rozjadą

Kuchnia PROzdrowotna
Ciasto z nadziewanymi śliwkami 119

Piekłam kilka rodzajów ciast ze śliwkami, ale to z przepisu mamy Sławka uważam za najlepsze. Jest wilgotne, rozpływa się w ustach, a orzechy w śliwkach to dodatkowa chrupiąca niespodzianka. Zamiast orzechów można użyć migdałów, które doskonale imitują pestki śliwek, co wprawia w konsternację niejedną degustującą ciasto osobę. Składniki: • 1 kg śliwek(...)przemian po żółtku i po łyżce mąki. • Na koniec wsypać resztę mąki z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek. • Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. • Śliwki lekko naciąć z wąskiego końca, aby wyjąć pestkę, a w jej miejsce włożyć połówkę orzecha. • Śliwki ułożyć

To co kocham
Wegańska marcepanowa babka 158

Udało mi się kupić na allegro przepiękną, starą, miedzianą formę do pieczenia i koniecznie musiałam ja wypróbować. Ciasto pieczone w takiej formie jest na tyle dekoracyjne, nie trzeba „papiru” do jej dekoracji i prosty przepis na samo ciasto. Można już bez problemu kupić przed świętami masę marcepanową, więc ta babka może być też spokojnie ciastem świątecznym, do tego(...)banalnie prostym to jest to ciasto typu „wymieszaj i upiecz”, czyli fachowo nazywane „ucieranym”. Aha, żeby nie było, babka jest mięciutka i wilgotna, a nie żaden suchy wiór i piasek. ps. Jeżeli będziecie mieć okazję kupić gdzieś miedzianą formę do pieczenia to bierzcie w ciemno. Bałam się że cała babka się przyklei do tych „owocków

greenscarf
Migdałowiec z agrestem 181

Efektowne i przepyszne ciasto. Pięknie się prezentuje i na pewno Wam zasmakuje. Pierwszy raz jadłam je w pracy, dorwałam przepis i czym prędzej zrobiłam je domownikom ;) Bardzo trafiło w nasze kubki smakowe, jeszcze nie raz u nas zagości. Polecam! Ps. Zachęcam do zapoznania się z ofertą http://ardeko24.pl/ - idealna strona dla osób urządzających swoje mieszkania czy domu, czyli także(...)danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 5 żółtek 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła Masa: 1 l kompotu agrestowego (z owocami) 3 budynie

Domowa cukiernia Ewy
CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI – najlepsze! 170

Wiem, że uwielbiacie moje ciasto marchewkowe , dlatego postanowiłam przygotować dla Was drugi, równie pyszny przepis! Tym razem mam dla Was przepis na ciasto marchewkowe z orzechami i masłem orzechowym. Niesamowicie wilgotne a zarazem puszyste, wyraziste w smaku i delikatne. To chyba najlepsze ciacho marchewkowe jakie kiedykolwiek jadłam! Idealne na słodki, jesienny podwieczorek! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 18-22 cm ) * marchew(...)górę ( też posmarowaną ) obficie obsypujemy podprażonymi orzeszkami. Pycha! Smacznego! PS. mąka Lubella poznańska to mąka typ 500. Jest idealna nie tylko pierogów, jak wskazuje napis na opakowaniu, ale także ciast o bardziej zwartej strukturze czyli mokrych – ucieranych, jak marchewkowe, ciast kruchych, półkruchych i parzonych. Nadaje się do naleśników, omletów, makaronów oraz różnego rodzaju klusek , knedli i kopytek! Świetnie sprawdzi

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z burakiem 255

Niesamowicie pyszne, intensywnie czekoladowe ciasto, które z całą pewnością przypadnie do gustu wielbicielom czekoladowych wypieków. Naprawdę trudno zorientować się, jaki tajemniczy składnik zawiera. A tym składnikiem jest burak, który dołącza do grona warzyw, które doskonale sprawdzają się w ciastach. To dzięki niemu ciasto ma idealnie wilgotną konsystencję i fantastycznie podkręca jego głęboko czekoladowy smak. Ciasto pokryłam delikatnym kremem przygotowanym(...)drobno posiekaną czekoladę i mieszamy. Wszystkie "suche" składniki mieszamy razem. Do zmiksowanych mokrych składników dodajemy suche i mieszamy aż stworzą jednolitą masę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mascarpone

Smakowity Blog Kulinarny
Orkiszowa tarta z karmelizowaną pigwą i karmelizowanymi orzechami 139

orzechy ściągam patelnię z ognia a orzechy przekładam na talerz wyłożony papierem do pieczenia (orzechy nie przykleją się do niego). Składniki na kruchy spód zagniatam na jednolitą masę. Dzielę ciasto na dwie części, z czego jedna jest przeznaczona na spód więc powinna stanowić 2/3 ciasta. Umieszczam owinięte w folię spożywczą dwie kulki ciasta w lodówce. Powinny tam spędzić minimum(...)minut. Większą część ciasta wyciągam z lodówki, wylepiam nim dno i boki formy do tarty. Tak przygotowany spód umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piekę przez 20 minut. Po tym czasie wypełniam spód karmelizowaną pigwą a z pozostałego ciasta tworzę kratkę na wierzchu tarty. Obniżam temperaturę piekarnika do 170 stopni i piekę tarte przez 40 minut

Mango Papaja