ciasto - 162907 przepisów (strona:2257/10861)

CIASTO BAJADERKA 466

Rewelacyjnie pyszne ciasto, przygotowane na bazie ciastek, ciast, orzechów i rodzynek. Smaczne i pachnące rumem. Polecam do niedzielnej kawki, na przyjęcia itp.                                                             SKŁADNIKI  NA MASĘ(...)herbatników szkolnych  150 g biszkoptów  300 g ciasta czekoladowego lub pierniczków czekoladowych 50 g rodzynek namoczonych we wrzątku i odcedzonych 50 g kokosu 100 g orzechów (ziemne, laskowe, włoskie ) 1 olejek rumowy 2 łyżki gęstego, kwaśnego dżemu

Kulinarne Fantazje Marioli
Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi 3793

Sposób przygotowania: Oddzielić zółtka jaj od białek.  Śmietanę przełożyć do miseczki. Dodać żółtka jaj i dokładnie wymieszać. Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. (Ja wsypuję mąkę oraz pozostałe składniki do misy od miksera i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wycinać szklanką/okrągłą formeką koła(...)każde koło ciasta położyć farsz i formować palcami pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę w cieście można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Pierogi wrzucać na wrzącą, osolną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu. Źródło

Gospodyni Miejska
Sezamowa beza na kruchym z niespodzianką 122

Pyszne ciasto, bo ma w sobie wszystko co lubią największe obżarciuchy, czyli kruche ciasto pełne masła. Słodziuchną i chrupiącą bezę oraz owocową, dżemową przekładkę.  Składniki: 250 g mąki pszennej 3 jajka 120 g masła łyżka kwaśnej śmietany 12-18% 120 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżka ziaren sezamu dżem z czarnej porzeczki łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i sól przesiać razem. Dodać masło, śmietanę i  żółtka. Białka zostawić do bezy. Wyrobić szybko na jednolitą masę, czyli klasyczne kruche ciasto. Jeśli zbyt się klei przy formowaniu kuli, to można oprószyć lekko mąką. Owinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum pół godziny. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Karczma Honorietty
Ciasto Filadelfia bez pieczenia + film 504

Ciasto Filadelfia bez pieczenia to wyśmienity deser o dwóch uzupełniających się smakach delikatnie słodkim i lekko kwaskowatym, które świetnie się ze sobą komponują i tworzą niesamowity efekt końcowy. Przepis i przygotowanie ciasta jest bajecznie proste z pewnością uda się wszystkim amatorom słodkości oraz serka mascarpone .     składniki na tortownicę 23 cm 200 g krakersów 200 g kremu czekoladowego ( typu(...)całość dokładnie ze sobą łączymy a następnie gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki. Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone

Smakowite Dania
Sernik na kakaowym spodzie z brzoskwiniami. 252

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, a następnie dodajemy zimne, posiekane masło i rozcieramy palcami do uzyskania drobnej kruszonki. Teraz dodajemy jajko, mleko, zagniatamy gładkie ciasto i chłodzimy około 30 minut. CIASTO NA WIERZCH: 300 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g zimnego masła skórka otarta z 1/2 cytryny 1 jajko około(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia, skórką cytrynową, a następnie dodajemy zimne, posiekane masło i rozcieramy palcami do uzyskania drobnej kruszonki. Teraz dodajemy jajko i tyle mleka, by zagnieść gładkie ciasto. Chłodzimy około 30 minut. MASA SEROWA: 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu 75 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek) 50 ml mleka 1 jajko 5 połówek brzoskwiń (z syropu

Rozpustne gotowanie
Puszysty jabłecznik z nutą cytryny 660

jabłecznik do kolekcji :-). Nic na to nie poradzę, że moi Panowie tak je lubią. Tym razem znalazłam przepis tutaj - klik . Zrobiłam i zapowiedziałam, że na razie tyle. Są inne ciasta :-). Jabłecznik, puszysty, pyszny z nutą cytryny. Super powiem Wam :-). Warto zrobić, bo łatwy i szybki :-). Blaszka 21 x 28 cm . Udanego dnia Wam życzę, u mnie w Rzeszowie pada, więc(...)pogoda trochę średnia :-). Składniki ciasto: 250 g masła miękkiego 150 g cukru (w oryginale 200 g) starta skórka z 1 cytryny 5 jajek L (temp. pokojowa) 150 g mąki pszennej 180 g maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka: 1 kg jabłek (odmiana reneta) 2 łyżki masła 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu sok z 1/2 cytryny Jabłka

kruche babeczki
Ciasto na maślance z owocami 139

Kolejny pyszny i ekspresowy wypiek :) Delikatne, mięciutkie ciasto na maślance z cudownie kwaśnymi owocami lata - porzeczkami. I ta kruszonka... Niebo w buzi :) Do tego ciasta możecie wykorzystać swoje ulubione owoce. Świetnie smakuje z jagodami, jabłkami czy żurawiną :) Najważniejsze, by pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, wtedy ciasto na pewno Wam się uda :) Polecam!  Ps. Jeśli śledzicie mój(...)jadalni - proste, ale efektowne. Podoba mi się to, że każdy mebel można dostosować do swoich oczekiwań, wybredna jestem, więc to coś dla mnie ;)      Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 250 ml maślanki  125 ml oleju  2 jajka + dowolne

Domowa cukiernia Ewy
Babka herbaciana z bakaliami 208

Trudno byłoby mi wśród naszych znajomych wskazać osobę, która nie pije herbaty, ale kiedy po raz pierwszy upiekłam ciasto herbaciane wszyscy byli zaskoczeni. Ja zresztą również, choć z zupełnie innego powodu. Ich dziwiło, że dodaję napar z herbaty do słodkich wypieków, mnie fakt że nie wiedzieli o babce herbacianej, którą Paweł kupował dość często w naszej ulubionej cukierni na łódzkich(...)jednej saszetki, ale wynika to stąd, że herbaty Richmont są pakowane po 6 gramów czyli średnio 3 razy więcej niż inne. Przygotowanie Na około 2 godziny przed planowanym przygotowaniem ciasta zaparzyć mocną herbatę, a rodzynki namoczyć w alkoholu (lub w wodzie). Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę Dodać olej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CIASTO "INKA" 160

Jeśli chcecie zrobić szybkie i smaczne ciasto, zdecydowanie polecam to!!! Powidła śliwkowe, firmy  Orzech , których użyłam, dodają całego aromatu, a polewa czekoladowa, którą oblałam całe ciasto, pasuje idealnie, wierzch posypałam wiórkami z białej czekolady. Ciasto nie jest za słodkie, słodyczy dodają powidła i polewa. Do tego filiżanka kawy Inki lub innej i oto pomysł na słodkie niedzielne popołudnie. SKŁADNIKI(...)mlekiem, a na końcu aromat, powidła i czekoladę, mieszamy. Przekładamy do formy o wym. 25X11 cm, pieczemy 35-40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż. Powidła podgrzewamy w rondelku, przekładamy nimi ciasto. Wierzch smarujemy polewą i posypujemy białą czekoladą.  Rada: użyłam formy o wymiarach 25x11 cm i ciasto wyszło bardzo wysokie, możecie

słodki bratek
Jamajka, bananowiec z galaretką pod słodką pianką 593

ochotę osłodzić Wam tą listopadową pluchę i przemycam do Waszych domów odrobinę słodyczy. Eleganckie i bardzo efektowne ciasto, które z pewnością dostarczy Wam sporą porcję endorfin!. Składniki na dużą blachę 25x38 cm. Biszkopt czekoladowy: - 6 jaj - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli 1. Białka ubijamy na sztywno(...)szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka oraz cukier, miksujemy. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, ponownie miksujemy i przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia 30 minut. Wystudzony blat czekoladowy przekrawamy na połowę. Poncz: - 1/2 szklanki zimnej wody - sok z połowy cyrtyny - kieliszek likieru - 1 łyżka cukru Dodatkowo

Apetyczna babeczka
Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony) 143

Przepis autorski (mój). Sernik smakuje rewelacyjnie i przyznam, że moja mama sama zjadła aż 3/4 ciasta. Przez kilka dni nosiłam jej do szpitala po kilka kawałków i miło było, jak z niewielu rzeczy prosiła właśnie o ten sernik. Przyznam, że z chęcią sama nim bym się objadła, ale niestety za szybko zniknął i nie miałam już czym.  Delikatna nuta(...)grube pasy. Następnie należy wziąć wykałaczkę i po całości "rysować" mniejsze/większe okręgi. Sernik można piec na dwa sposoby - w kąpieli wodnej lub pod wpływem pary. (W obu wersjach ciasto będzie idealnie gładkie i nie popęka.) Sposób 1. Tortownicę (bez masy) należy dwukrotnie i szczelnie owinąć folią aluminiową, a następnie wypełnić masą. Większą formę o wysokich bokach wstawić do rozgrzanego

Di gotuje
Bartosz 194

Pyszne, jesienne, wilgotne ciasto z dużą ilością jabłek i cynamonu. To pierwsze ciasto, które nauczyłam się piec jako nastolatka. I piekłam zazwyczaj jesienią, ze świeżych jabłek prosto z sadu. Do tej pory mam do niego sentyment. Jest bardzo proste, nie potrzeba używać do niego miksera. Wystarczy tylko wymieszać składniki i włożyć do piekarnika. Polecam wszystkim początkującym w kuchni(...)misce z olejem. W drugiej misce wymieszać cukier i przesianą mąkę, proszek, sodę i cynamon. Wlać jajka z olejem do mąki z cukrem i proszkiem. Dokładnie rozmieszać. Jabłka zalać ciastem i rozmieszać, aby każdy kawałek jabłka był ciastem zmoczony. Wylać ciasto z jabłkami do foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto posypać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Solony karmel - przepis 206

Solony karmel, to ostatnio jeden z moich ulubionych dodatków! Dodaję go prawie wszędzie, czy to do ciasta , dziecięcego jedzenia w słoiczku (tak, tak... 16 letni chłopak, ale uwielbiam dziecięce jedzenie ze słoiczka :D ),kawy, kaszy lub po prostu jem go łyżką.   Może się wydać, że słodki karmel i sól, to składniki nie do połączenia, ale naprawdę się mylicie(...)Przecież gdy robimy ciasta zawsze dodajemy odrobinę soli, aby podkreślić słodycz ciasta i jego smak. W karmelu grą taka samą rolę jak i w ciastach, tylko smak soli w karmelu jest trochę bardziej wyczuwalny.   Na ogół nie lubię po prostu karmelu, bo wtedy jest zbyt słodki i nie mogę go wcale jeść... tylko i wyłącznie karmel słony

Kuchnia Łukasza
Tort czekoladowo-jabłkowy (Torta di cioccolato e mele) 165

Przepyszny torcik czekoladowo-jabłkowy, pachnący cynamonem, oblany polew ą z  gorzkiej  czekolady.  Idealne ciasto dla wielbicieli jabłek  i czekolady. Smacznego! **** La torta di cioccolato e mele con ganache al cioccolato fondente, profumata alla cannella. E' un dolce ideale per gli amanti del cioccolato e delle mele. Buon appetito! SKŁADNIKI 1 kg jabłek(...)temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z kakao. Dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ciasto dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. Formę do pieczenia (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia.  2/3 ciasta przekładamy do formy

La grande e la piccola cuoca
Rogale Marcińskie. 160

Rogale Marcińskie to tradycyjny przysmak przygotowywany w Wielkopolsce z okazji dnia Św. Marcina czyli 11 listopada. Tradycyjne rogale robione są z ciasta półfrancuskiego , przyznam ze to nieco pracochłonne. Więc ja postanowiłam przygotować je z drożdżowego ciasta a to zajęło mi naprawdę nie wiele czasu. Nadzienie zawiera biały mak a to podstawowy składnik, dodatkowo bakalie... Marcińskie czy trochę oszukane bo kształt(...)posiadacie białego maku dostaniecie go bez problemu w sklepie Skworcu.com.pl . Jednego dnia składacie zamówienie , następnego paczka jest już u Was -  do 11 listopada spokojnie zdążycie. Składniki na ciasto; 5 dag - drożdży 1 szklanka  mleka 6    jajek 2 łyżki  cukru 1 kg  mąki pszennej 10 dag roztopionego masła Składniki na nadzienie

Radość kipiąca uśmiechem.