więc wczoraj przechodząc koło warzywniaka nie mogłam nie kupić jeszcze dodatkowego kilograma, bo skoro jeszcze są - wiadomo, że trzeba korzystać. Postanowiłam, że skoro jest weekend, to można rozpieścić się ciastem - parę składników, krótki czas przygotowania i jest efekt. Trzeba przyznać, że wizualnie zdjęcia szału nie robią - ale w smaku ciasto jest naprawdę pyszne. Jeśli macie chwilę - wypróbujcie! Smacznego! Składniki(...)szkl. cukru kryształu Wykonanie: Przygotowujemy kruszonkę: rozpuszczamy na wolnym ogniu masło, studzimy je, a następnie mieszamy z mąką i cukrem. Kruszonkę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta: masło wyjmujemy z lodówki, aby zmiękło. Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy z nich pestki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ucieramy mikserem miękkie masło
psgotujemyNajlepsze ciasto marchewkowe na świecie. Puszyste, lekko wilgotne i udekorowane polewą na bazie kremowego serka, cukru pudru oraz cytryny. Proste do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam wypróbować poniższy przepis! :) Jeżeli macie ochotę na inne warzywne wypieki to zachęcam do upieczenia buraczanego brownie lub ciasta czekoladowego z dodatkiem czerwonej fasoli . Składniki na tortownicę o średnicy(...)Składniki mokre połączyć ze sobą. Na sam koniec do składników sypkich wlać masę jajeczną i wsypać orzechy oraz startą marchewkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać, np. za pomocą miksera. Przygotowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30-35 minut w 180ºC (aż do suchego patyczka). Ostudzić. Następnie przygotować polewę: serek ubić z cukrem pudrem na jednolitą masę
Ugotowaćwanilią i pozostałym mlekiem -Całość wlać do mąki. -Dodać cały zaczyn i wymieszać drewnianą łyżką. -Do połączonych składników dodać sól i rozpuszczone, letnie masło. -Wyrobić ciasto drożdżowe /ręką lub robotem/. -Ciasto w końcowej fazie wyrabiania powinno być gładkie i lśniące. -Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić(...)wyrośnięcia. -Kiedy ciasto podwoi swoją objętość /ok. godziny/przełożyć je na oprószony mąką blat i delikatnie rozwałkować. -Uformować prostokąt o wymiarach ok. 20/50 cm. -Serek waniliowy wymieszać z budyniem i rozsmarować na cieście pozostawiając wolne boki. -Umyte, osuszone jagody rozłożyć na twarożku. -Ciasto z nadzieniem delikatnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując roladę. -Całość
Zakamarki mojej kuchniPyszne ciasto ptysiowe z masą śmietanowo-jeżynową, doskonale się sprawdza na przyjęciach rodzinnych. Moja rodzina lubi karpatkę więc postanowiłam im upiec wersję z owocami. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wody 125 gram margaryny 5 jajek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 0,5 litra śmietany 36 % 1 szklanka jeżyn 3 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek(...)wlewamy wodę, dodajemy margarynę i zagotowujemy, gdy margaryna się rozpuści zdejmujemy rondel z ognia i po woli wsypujemy mąkę ciągle mieszając, wstawiamy na ogień i podgrzewamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło od brzegów, odstawiamy do ostudzenia. Przekładamy do miski, miksujemy dodając po jednym jajku, na końcu wsypujemy proszek do pieczenia i miksujemy. Formy wykładamy papierem do pieczenia, masę dzielimy
Bajeczna KuchniaPostanowiłam trochę zaszaleć i pobawić się smakami w kuchni.Wyszło pyszne ciasto z wyczuwalnym smakiem orzechów włoskich.Na pierwszy rzut wygląda jak jabłecznik ale w smaku zaskakuje nas. Składniki na ciasto kruche; 4 szklanki mąki pszennej tym 500 Kłos -Pol 200 g margaryny 4 żółtka + pół szklanki ksylitolu zmielonego Kłos -Pol 4 białka + 1 szklanka zmielonego ksylitolu(...)przesiewam i wsypuje do misy, dodaje żółtka, ksylitol ,margarynę,jogurt oraz proszek do pieczenia i miksuje do połączenia składników.Przekładam na matę sylikonową i zagniatam już ręcznie ciasto.Połowę ciasta biorę na dno i boki formy prostokątnej ( najpierw wykładam papierem do pieczenia). Krok 2 Śliwki wkładam do garnka i prażę na małym ogniu, przy końcu dodaję ksylitol.Przecieram przez sito
Różowa kuchniapóki co zauważam same zalety jej stosowania. Mimo że jej cena nie jest niska to ta mąka jest niesamowicie wydajna (np. w przepisie na biszkopt używamy 40 g). Ciasta są lekkie i delikatne w smaku, zupełnie inne niż te na mąkach glutenowych. Tym razem szukałam przepisu na ciasto z owocami, a że obecnie wszędzie widuję świeże figi, to postanowiłam(...)spróbować upiec z nimi ciasto ;) Fit ciasto kokosowe ze świeżymi figami foremka 21 x 27 cm 6 jajek rozm. M ½ szklanki mąki kokosowej ¼ szklanki oleju kokosowego roztopionego lub oliwy z oliwek 2 łyżki miodu lub syropu klonowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia świeże figi Piekarnik nastawić na temperaturę 160 ºC, funkcja grzania termoobieg. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubijać
FitKotSzarlotka , jabłecznik, czy jak tam zwał, w każdym razie ciasto z dużą ilością jabłek zawsze będzie w moim smakowym menu na pierwszym miejscu. Dodatkowo jeszcze ciepłe to poezja dla mojego podniebienia. Czy też tak macie? Dzisiaj szarlotka na kruchym spodzie z dużymi kawałkami jabłek. Wiemy, że jesienią najlepsze jabłka do szarlotki to antonówki. Polecam. SKŁADNIKI Kruche ciasto(...)łyżki cukru kryształ WYKONANIE Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dodajemy starte na tarce masło. Rozcieramy w dłoniach lub siekamy w celu połączenia. Dodajemy pozostałe składniki 2/3 ciasta wykładamy na spód blaszki (25x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jedno i drugie ciasto chłodzimy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Usuwamy gniazda nasienne. Jabłka dzielimy na ósemki. Posypujemy cukrem
W kuchennym oknie EwyMięciutkie i puszyste drożdżówki wypełnione pyszną masą serową. Są bardzo proste w przygotowaniu i długo zachowują świeżość. Musisz koniecznie wypróbować, bo u mnie zniknęły w mgnieniu oka :) Ciasto: 550 g maki (z tego 2 łyżki do zaczynu) ½ szklanki cukru (z tego 1 łyżka do zaczynu) 3 żółtka 200 ml mleka 30 g świeżych drożdży szczypta soli 100 g rozpuszczonego masła(...)Mleko lekko podgrzej, dodaj do drożdży wraz z 2 łyżkami mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10 - 15 minut przykryte ściereczką. Następnie rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Ciasto : Żółtka rozetrzyj z reszta cukru i sola. Do żółtek dodaj mąkę, wmieszaj. Następnie dodaj zaczyn i wymieszaj, jak powstanie w miarę zwarte ciasto wlej rozpuszczone masło. Wyrabiaj przez około
Kulinarna (nie)codziennośćweekend upiekłam ciasto z moimi ulubionymi śliwkami węgierkami :) Ciasto jest nie tylko smaczne, ale też proste i szybkie. Składniki (blaszka 24x28cm): Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 100 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 16 g cukru waniliowego 1 jajko 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser: 500 g sera białego (u mnie wiaderkowy) 3 jajka(...)łyżki cukru Dodatkowo: śliwki węgierki Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Sposób wykonania: 1. Zagnieść kruche ciasto, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem blaszkę, robiąc jednocześnie wysoki rant. 2. Ser zmiksować z jajkami i cukrem. Wylać na ciasto. 3. Na wierzch ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu. 4. Zrobić kruszonkę i posypać całość. 5. Piec
Kuchnia domowa Aniodzienie poza koszulką na ramiączka nie wchodziło w grę...) i upiekłam na letni deser kruche babeczki. Najlepiej trochę schłodzone ;) Kruche babeczki z kremem pistacjowym i malinami Potrzebujesz: Na ciasto: 125g zimnej, pokrojonej na kawałki margaryny 225g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 75g cukru 1 jajko Na krem: 100g wyłuskanych pistacji 250g serka mascarpone 1 1/2 łyżki cukru(...)pudru Do tego: świeże maliny Sposób przyrządzenia: 1. Ze składników "Na ciasto" szybkimi ruchami zagnieć kruche ciasto, uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok.20min. 2. Pistacje rozkrusz w moździerzu. 3. Pokruszone orzeszki połącz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. 4. Wyjmij ciasto z lodówki, zagnieć ponownie. 5. Ciastem wykładaj spody foremek do babeczek, dokładnie
Kuchnia w Słońcu Skąpanagrzejniku , które umieściłam po wyjęciu z lodówki ( zapomniałam wyciągnąć wcześniej ), i trochę je ogrzewam , żeby miały temperaturę pokojową , a nawet były trochę ciepłe. Przygotowuję w tym czasie produkty na ciasto i włączam piekarnik na temp. 180 st C, żeby był nagrzany jak urobimy ciasto: 6 jaj, 1 szklanka cukru, 3 budynie czekoladowe bez cukru, 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku(...)produkty.( mąka, proszek do pieczenia i budynie, ) Na blaszkę wykładamy papier i na chwilę 2-3 min wkładamy do piekarnika do ogrzania , wyjmujemy i wylewamy na ciepła blaszkę płynne ciasto. Drewnianą, lub plastykowa szpatułką możemy wyrównać wierzch ciasta, albo też chwileczkę poczekać ,aż samo się rozłoży. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. C, i piec 25 min. (góra dół
Pysznosci Babci Basiserniki im się nie udają . Placek jest na bazie śmietany , a upieczony smakuje jak sernik . Ja do wypieku użyłam blaszki o wymiarach 36 x 20 cm . Przygotowujemy produkty na ciasto : 3 szklanki mąki, 1 kostka margaryny „Kasia” 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. kakao 1-1,5 łyżki , (ale nie koniecznie(...)białym ciastem też jest smaczny ) Ciasto zagnieść tak jak na makaron, podzielić na dwie części. Włożyć do zamrażalnika na 30 min. Produkty na masę : 3 duże śmietany 18 % do zup . 2 budynie śmietankowe, 4 białka 1 szklanka cukru, 1 . Budyń dodać do śmietany 2. Razem połączyć 3. Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na gęstą pianę
Pysznosci Babci BasiPrzepis na ciasto z cukinią trafił do mnie kilka lat temu i od tego czasu robi ogromną furorę w mojej rodzinie. Smakiem i konsystencją przypomina trochę ciasto marchewkowe, ponieważ jest wilgotne, długo utrzymuje świeżość i zawiera w sobie nutę cynamonu. Ponadto robi się je banalnie prosto i szybko, więc teraz gdy w ogrodach i na sklepowych półkach cukinii jest(...)kakao 3 jajka 7/8 szkl. oleju Cukinię umyć, odciąć twarde końcówki, zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru wody (należy ją porządnie odcisnąć, ponieważ przez nadmiar wody, z ciasta może zrobić się zakalec). Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać do miski, dodać cukry, cynamon i przesiane kakao. Wymieszać. Dodać rozbełtane jajka i olej, dokładnie wymieszać
Simply Fooddomowe drożdżowe ciasto, tym razem z brzoskwiniami i słodką kruszonką. Mięciutkie, pachnące ciasto do kubka herbaty lub kawy w domowym zaciszu albo jako słodka przekąska na wakacyjnym pikniku. W każdym przypadku na pewno się sprawdzi. Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (inspiracja pochodzi z bloga " Kuchnia domowa Ani ") 40g świeżych drożdży ok. 2/3 szkl. cukru 1 szkl(...)mąki. Na koniec dodać wyrośnięty rozczyn, wszystko razem mieszać, aż składniki się połączą, a następnie zacząć wyrabiać rękoma, aż stanie się elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Jeśli ciasto będzie bardzo klejące można dodać trochę więcej mąki, tylko nie za dużo, żeby ciasto nie było za twarde. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
Simply Food