ciasto - 162155 przepisów (strona:2278/10811)

ciasto shrek -z delicjami, śmietankową pianką,galaretką i zielonym budyniem :-) 276

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym i pysznym ciastem,myślę, że wielu z Was zna to ciasto. Jego nazwa to shrek, dlaczego? jest zielone jak ogr z bajki :-) Ciasto jest bardzo smaczne,lekkie, puszyste i orzeźwiające. Nie za słodkie, idealne,a co najważniejsze, łatwo się je robi i ładnie wygląda.  No to robimy shreka :-) SKŁADNIKI(...)dzieje się to bardzo szybko.  Do gorącego budyniu dajemy margarynę miksujemy mikserem do rozpuszczenia margaryny. Budyń wylewamy na biszkopt. Studzimy DODATKI: -1 duże opakowanie delicji morelowych , mogą być ciasta paryskie z Biedronki :-) te 300 Ogólnie potrzeba 20 sztuk ciastek -2 galaretki agrestowe (zielone) -750 ml wrzątku Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy Na ostudzony budyń wykładamy ciastka, czekoladą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Wspaniały sernik z jogurtów greckich 224

witam Kochani Serniki to moje ulubione ciasta, kocham je w każdej formie, na zimno, gotowane czy klasyczne :-) Dziś mam dla Was przepis na sernik, który mnie zachwycił. sernik zrobiony z jogurtów greckich. Jest lekki, puszysty i cudownie kremowy. Polecam SKŁADNIKI  *przepis na duża blaszkę Ciasto -100g margaryny -2 jajka -cukier waniliowy -0,5 szklanki cukru -2 łyżki kakao(...)miksujemy w malakserze, lub mikserem. następnie dodajemy śmietanę oraz kakao Po zmiksowaniu masę dodajemy do miski, w której znajduje się mąka.  wszystko, dodajemy proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto, jak się klei podsypujemy mąką. Pięknie się zarobi. Ciastem wyklejamy dno blaszki. Ciasta jest sporo, wiec można zrobić też kilka kulek i położyć na dnie. Masa jogurtowa Żółtka oddzielamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ciasto Delicjusz, z orzechami 356

czuć już jesień, dni stają się coraz krótsze, pora na jesienne przysmaki, a mianowicie dania z np orzechami :-) Jakiś czas temu natknęłam się w internecie na ciekawy przepis na ciasto o pięknej nazwie delicjusz :-) Musiałam je wypróbować, bo wyglądało cudnie, i składało się z warstw, które uwielbiam-kakaowy biszkopt, budyń, powidła i masa z orzechami :-)   oryginalny przepis pochodzi stąd(...)klik Ciasto jest rewelacyjne Zaczynamy SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę   22x35 Ja piekłam w małej kwadratowej 25x25   (PROPORCJE NA BLASZKĘ 25x25 w nawiasach) BISZKOPT -6 jajek       (4 jajka) -3/4 szkl cukru (0,5 szkl cukru) -8 łyżek oleju rzepak.  (6 łyżek oleju rzepakowego) -2 łyżeczki proszku do piecz, (1,5 łyżeczki proszku

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżowy wieniec z makiem. 219

Pyszne drożdżowe ciasto na mące orkiszowej. Wypełnione masą makową ,z lukrem i solonymi orzeszkami i dynią .Kawałek dla Ciebie? . Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe(...)szklanki mąki orkiszowej 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania ciasta 0,5 szklanki cukru Dodatkowo: masa makowa orzechy solone ,dynia Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz ciasto chwilkę

Ladylaura.
Ciasto bananowe 200

Witajcie. Dziś dzielę się z Wami pysznym i dość szybkim ciastem z bananami. Do przygotowania tegoż wypieku były użyte: Mąka Szymanowska oraz Olej Polski Rzepakowy. Zapraszam po przepis. Składniki (blaszka 36x24cm): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej (użyłam Szymanowskiej) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju (użyłam Polskiego) - dzięki dodatku oleju w cieście, biszkopt(...)dodajemy cukier, a potem kolejno po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st.C przez ok 30-40 minut. 2. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku, a agrestową przygotowujemy według instrukcji

Kuchnia domowa Ani
Ciasto wiewiórka 158

Ciasto wiewiórka to proste i smaczne ciasto z dodatkiem jabłek oraz orzechów. Moja mama robiła wiewiórkę naście lat temu, teraz sobie przypomniałyśmy o tym przepisie. Jest to wypiek bardzo jesienny – placek ma lekko rudy kolor (no jak to wiewiórka!), wilgotności nadają mu polskie jabłka, a orzechy – chrupkości. Uwielbiam i jem jeszcze ciepłe. Wiewiórka wyjdzie w każdej średniej formie(...)musimy tylko sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczona. Ciasto wiewiórka: 4 średnie lub 3 duże jabłka 4 ekologiczne jajka 1 szklanka cukru (lub ksylitolu) 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowy) 1 szklanka posiekanych orzechów (np. włoskie i laskowe) listonic_type='fooddrink';listonic_theme

Poezja smaku
Rożki francuskie z jabłkami 192

Pyszne i szybkie drugie śniadanie lub deser;D Jedne z moich ulubionych, jakże szybkich i lekko słodkich przekąsek. Wystarczy gotowe ciasto francuskie, jabłka i gotowe. Oczywiście jabłka z powodzeniem możecie zastąpić innym nadzieniem. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka sok z połowy cytryny lub średniej pomarańczy 2,5 łyżki cukru 1 łyżka mąki + trochę do podsypania(...)stolnicy / blatu 1/4 łyżeczki cynamonu jajko lukier: pół szklanki cukru pudru + 1 gorącej wody lub soku z cytryny (będzie wtedy o smaku cytryny) Przygotowanie: Oprószcie stolnicę mąką, wyłóżcie ciasto francuskie, lekko je rozwałkujcie. Ciasto powinno mieć temperaturę pokojową, dzięki temu nie kurczy się podczas pieczenia. Jeśli je wcześniej zamrażaliście to dobrze je odmroźcie. Jabłka umyjcie, obierzcie, usuńcie gniazda nasienne, pokrójcie

Zasmakuj Kuchni
pierogi ze śliwkami 120

składniki na ciasto pierogowe: ok. 500 g mąki ok. 200 g wody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy cząstkę śliwki, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem , polane

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z ciasteczkami Oreo 183

razem będzie pyszny przepis na sernik z ciasteczkami Oreo. Przygotowując ten deser wzorowaliśmy się na przepisie Sylwii Ładygi ("Ostra na Słodko") - uczestniczki 5 edycji programu Masterchef. Ciasto jest przygotowane przez Madzię i wyszło bajecznie pyszne. W tej wersji ilości w składnikach są na przygotowanie ciasta w tortownicy o średnicy 24 cm. Składniki: ciasteczka Oreo - ok. 12 sztuk herbatniki(...)układamy herbatniki, masę, herbatniki i na końcu masa serowa. Mają być 3 warstwy herbatników i 3 warstwy masy serowej . Ciasteczka Oreo kroimy w mniejsze kawałki i dekorujemy nimi wierzch ciasta. Czekamy aż masa ostygnie i wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin - to oczekiwanie aż będzie można spróbować ciasto jest chyba najgorszą rzeczą w całym przepisie. Post Sernik z ciasteczkami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak faszerowany w cieście francuskim. 170

Wyszło mi danie podwójnie nadziane ;) Mięso nafaszerowałam mozzarellą, bazylią i suszonymi pomidorami, a następnie owinęłam plecionką z ciasta francuskiego. Jest to dosyć popularny sposób na podanie filetów z piersi kurczaka, ale do tej pory jakoś nie było okazji, żeby go wypróbować. Dobrze, że w końcu się udało. Danie jest bardzo smaczne i eleganckie. Mięso pozostaje soczyste, a ciasto chrupiące. Nadzienie(...)można dowolnie modyfikować. W następnej kolejności  mięsną kieszonkę wypełnię szpinakiem i serem pleśniowym. Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka (2 szt.) ciasto francuskie (gotowe lub z tego przepisu) 8 szt. suszonych pomidorów 150 g mozzarelli sól pieprz jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Pierś z kurczaka rozciąć (nie do końca) w taki sposób, aby powstała kieszonka. Doprawić solą

zadanie-gotowanie
BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI (BEZ CUKRU I MĄKI) 280

Ciasto z czerwonej fasoli w wersji fit, które można zajadać bez większych wyrzutów sumienia, a które w jednym kawałku ma tylko 90 kcal! To rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnego brownie, które nie ukrywajmy zabija kalorycznością :D To brownie przygotowane jest bez dodatku mąki, którą zastępuje tu czerwona fasola, a dojrzałe banany i miód zajmują miejsce cukru. Do tego siekane orzechy(...)odrobina gorzkiej, dobrej jakości czekolady i naprawdę fantastyczne ciacho gotowe!  Moi domownicy kompletnie nie zorientowali się, że "coś tu nie gra" i zajadali się jak kolejnym brownie. Ciasto jest mocno wilgotne, czekoladowe, rozpływa się w ustach, jak dla mnie jest jeszcze lepsze następnego dnia. Przepis znalazłam w sieci , jednak pominęłam całkowicie osobne ubijanie białek i zblendowałam po prostu wszystkie

Słodko-Słony Świat Ilony
Malinowa chmurka 122

Malinowa chmurka Malinowa chmurka Ciasto:  6 żółtek  1/2 szklanki cukru  20 dkg mąki  15 dkg margaryny  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Żółtka z cukrem i miękką margaryną zmiksować na puszystą masę, dodać mąkę a proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozłożyć na dwie blaszki. Beza:  6 białek  1 szklanka(...)cukru  2 paczki migdałów  Białka ubić z cukrem wyłożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Następnie ciasto posmarować bezą i posypać płatkami migdałowymi. Upiec na złoty kolor w 160 stopniach przez ok 25 minut.  Masa:  1/2 l śmietany kremówki  2 fixy do śmietany kremówki  2 serki bieluch lub mascarpone  4 łyżki cukru pudru

Aromatyczne Podróże
Łosoś zapiekany w cieście francuskim 116

smakował... Tym niemniej warto od czasu do czasu spróbować przygotować go w sposób mniej oczywisty, oryginalny, z dodatkowymi, ciekawymi nutami smakowymi. Oto nasz sprawdzony przepis na przepysznego łososia w cieście francuskim: Składniki: arkusz ciasta francuskiego 2 kawałki łososia po ok. 200g 200 gramów szpinaku 100g sera feta 100ml śmietany 18% duża, czerwona papryka suszone pomidory w oleju zielone oliwki 200g(...)sera mozarella oliwa z oliwek do posmarowania ciasta białko 1 jajka sok z cytryny sól, pieprz, czosnek, przyprawy do smaku Przygotowanie: Szpinak podgrzewamy z rozkruszonym serem feta i śmietaną, mieszając do połączenia składników, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość nie może być zbyt rzadka, w razie potrzeby podgrzewamy dalej do czasu odpowiedniego odparowania wody. Ciasto francuskie dzielimy

Aromatyczne Podróże
Czekoladowe ciasto z cukinią 115

lubi wilgotne, a zarazem delikatne ciasta czekoladowe, nie będzie zawiedziony tym przepisem. Ciasto z gatunku łatwych, robione metodą muffinkową. Potrzebne są dwie miski i łyżka. Mikser jest absolutnie zbędny, wręcz go odradzam ;) Wprowadzenie zbyt dużej ilości powietrza do masy spowoduje, że po upieczeniu otrzymamy zbity dysk, który nie ma nic wspólnego z delikatną strukturą tego ciasta. Przepis jaki posłużył(...)bazę, to receptura na cukiniowe muffinki z Cake Bible autorstwa  Rose Levy Beranbaum. Jej muffinki, to tylko szkic, na podstawie którego powstało to ciasto odejmując i dodając to i owo. Tu nie ma orzechów, rodzynek i przypraw korzennych. Jest za to kakao, którego z kolei nie dodała Rose :). Polecam! Szczególnie teraz, kiedy sezon na cukinie w ogrodach wciąż trwa

Posadzone i zjedzone
Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe 140

Nigdy nie byłam mistrzem wypieków, a przepisy na ciasta w większości czerpałam od znajomych, z książek czy internetu. Jeżeli szukałam jakichś przepisów, wybierałam zazwyczaj szybkie i łatwe wypieki, bez mas, przekładania. W zasadzie robię tak do dziś. Po pierwsze, słodkości jem od święta, a po drugie, nikt u mnie dużej ilości ciasta nie przeje, a takie proste wypieki zawsze można(...)chociażby zamrozić Korzystając z dyniowego sezonu, natknęłam się na przepis, który zachęcił mnie do odpalenia gazowego, trudnego w użyciu piekarnika, ale… mimo tego ciasto wyszło rewelacyjnie! Mniaaaam! Przepis znalazłam tu – ja nieco inaczej przygotowałam dynię, zmieniłam cukier na brązowy oraz do płynnej masy dodawałam suche składniki, a nie odwrotnie. To ciacho warto zrobić! Składniki – pół szklanki dyniowego

Kuchnia Bazylii