mówi? Tak, batonik „Twix” tylko że weganie nie jedzą takich rzeczy- wiadomo, ale od dziś weganie sami robią sobie twixa! Mieszałam, kombinowałam i udało się! Składniki: kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 5 łyżek oleju roślinnego (kokosowy będzie idealny) 50 g cukru (brązowy mile widziany) 1 mały bardzo dojrzały banan Karmel: 1 l mleka sojowego (sojowego, to ważne(...)gorzkie czekolady (70% kakao) bez obaw, ciacha są tak słodkie, że nie zwrócicie uwago na to, że czekolada jest gorzka Przygotowanie: Z mąki, oleju, cukru i zblendowanego banana wyrobić ciasto (musi być twarde, ale dające uformować się u kulę i nie kruszyć, w razie „w” delikatnie podsypać mąką- ja podsypywałam pełnoziarnistą bo mi się oleju za dużo wlało
greenscarfpiec około 35-45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (moja blacha ma 32×22 cm). Jeśli chcecie ciasto przełożyć kremem należy podwoić wszystkie składniki i ciasto po przestudzeniu przeciąć na 2 blaty, albo upiec 2 blaty po sobie (biorąc pod uwagę, że ciasto jest dość ciężkie i wilgotne(...)zwykle wybieram tę opcję). W misce dokładnie mieszamy serek z masłem i cukrem pudrem, dodajemy esencję. Jeśli chcecie uatrakcyjnić ciasto można dodać do kremu barwnik spożywczy rozpuszczalny w tłuszczach (w żelu lub proszku; odradzam żele Dr. Oetkera!!!). Smarujemy kremem jeden blat i kładziemy na niego drugi lekko dociskając. Smarujemy drugi blat. W małym rondelku lub metalowej misce rozpuszczamy czekoladę. Najlepiej
Pociąg Do KuchniWreszcie mam możliwość nadrobienia zaległości na blogu:) Dzisiaj pokażę Wam sposób na szybką przekąskę. Co tu więcej pisać, zobaczcie sami! Różyczki z ciasta francuskiego i szynki szwarcwaldzkiej około 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej natka pietruszki 10 dag sera żółtego rolka ciasta francuskiego jajko Ja kupiłam gotowe ciasto francuskie, ale można samemu przygotować. Rozwijamy rolkę ciasta francuskiego, lekko wałkujemy(...)wzdłuż krótszego boku, żeby nasze różyczki nie były zbyt grube (pamiętajcie aby posypać podłoże, na którym przygotowujecie różyczki mąką, bo przyklei się i będzie problem). Na całą powierzchnię ciasta francuskiego kładziemy obok siebie szynkę, posypujemy startym serem i pokrojoną natką pietruszki. Zwijamy, a następnie kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Kładziemy na patelni, smarujemy
Kuchnia moimi oczamiMurzynek to jedno z ulubionych ciast mojego dzieciństwa. W tamtych latach zawsze w domu były składniki, żeby je zrobić: kakao, mąka, margaryna. Obecnie, gdy otworzyliśmy się na na zachód, poznaliśmy bardziej "wypasioną" wersję murzynka czyli brownie. Używamy do niego prawdziwą czekoladę i masło, a ciasto jest soczyste i mocno czekoladowe. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 tabliczki gorzkiej czekolady kostka masła(...)szklanki cukru brązowego 0,5 szklanki śmietanki 30% szczypta soli morskiej Masa karmelowa: połowa gotowej masy karmelowej plus 250 gram serka mascarpone 100 gram orzeszków ziemnych solonych zmielonych Wykonanie (ciasto): Obie czekolady i masło roztapiamy w rondelku. Jajka ubijamy z cukrem. Do jajek wlewamy lekko przestudzoną masę czekoladową ciągle mieszając łyżką. Do tego dodajemy mąkę i mieszamy. Wylewamy masę
Pyza i Surówkaciastek nałożyć obie masy, łyżka po łyżce, naprzemiennie, raz serową, raz borówkową. Można też obie masy serową i borówkową wymieszać razem i wylać do formy. Masę dokładnie wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklance wrzątku. Masę kremową szybko wylać na ciasto, zanim stężeje. Tutaj polecam specjalna łopatkę(...)wyrównywania ciast w ząbki, dzięki niej ciasto będzie miało fajny wzorek. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, gdy zacznie tężeć należy ją wylać na ciasto
Jadło i czytadłonormy, czeka mnie jeszcze dokończenie pracy licencjackiej, przeprowadzka do Warszawy w przyszłym tygodniu oraz może lipcowa obrona(?). Dzisiaj, aby wynagrodzić nieco swoją blogową nieobecność przedstawię wyjątkowe, troszkę pracochłonne ciasto z kolejnego przepisu Siostry Anastazji. Jest idealne, jeśli mamy czas, aby je zrobić, bądź jeśli chcemy zjeść coś dobrego lub zwyczajnie komuś zaimponować, bowiem ciasto prezentuje się naprawdę okazale :) Smacznego! Biszkopt(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wylewamy do formy do pieczenia i pieczemy w temp. 160-180 stopni przez ok. 30-40 min. Potem studzimy gotowy biszkopt. Ciasto: Składniki: 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 1 jajko 1 żółtko 3/4 szkl. cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g orzechów włoskich powidła śliwkowe
psgotujemyDługo szukałam idealnego ciasta na pierogi – w moim pierwszym przepisie mąkę trzeba było zalać wrzątkiem, jak zwykle więc przez brak cierpliwości kończyłam z poparzonymi rękami (bo komu chciałoby się tyle czekać, aż wszystko przestygnie przed wyrabianiem?) bywało też, że ciasto wychodziło gładkie i elastyczne, ale całkowicie nierozwałkowywalne – po zrobieniu jednej porcji pierogów wyraźnie czuło się jak od wałkowania(...)rośnie biceps. Całe szczęście okazało się, że najprostsze rozwiązania bywają najlepsze. I takie jest dzisiejsze ciasto na pierogi z jagodami :) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody sól +jagody, cukier, jogurt naturalny lub śmietana Do mąki wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Część ciasta rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Resztę, której
CiastkozercyCiasto w wersji dla dorosłych. Krem delikatny i puszysty z dodatkiem alkoholu, a do tego jasny biszkopt dobrze nasączony herbatą z rumem. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na masę kokosową: 200 g białej czekolady(...)cukru waniliowego 1 płaska łyżka cukru 1-2 opakowania śmietan-fix Na nasączenie: 1 torebka białej herbaty (ewentualnie zielonej lub cytrynowej) rum do smaku Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania ciasta ciasto można dodatkowo ozdobić kulkami rafaello WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia
Passions hobbies lifepichcić pyszne smakołyki. Bardzo lubię czerwone, soczyste czereśnie. Deserom z ich dodatkiem nie sposób się oprzeć. Na weekend polecam Wam upiec boski migdałowiec z serkiem kremowym i czereśniami. Spód ciasta jest miękki i delikatny o smaku migdałowym. Krem jest z bitej śmietany i kremowego serka kanapkowego, delikatnie słony, co doskonale komponuje się ze słodkim spodem i wyrazistymi w smaku czereśniami(...)Ciasto jest mojego pomysłu i wiem, że będę je nieraz jeszcze powtarzać. Bardzo byłam zaskoczona jego smakiem i cieszę się, że udało mi się zrobić takie przepyszne ciasto. MIGDAŁOWIEC Z SERKIEM KREMOWYM I CZEREŚNIAMI. Składniki: Ciasto: 200 g miękkiego masła 180 g cukru 6 łyżek mleka 3 duże jajka 100 g płatków migdałowych
Zakątek rozkoszy kulinarnychmasła, miękkiego 50 g kokosowych chipsów lub wiórków 50 cukru 2 łyżki cukru pudru do posypania Rozpuść drożdże i cukier w mleku. Dodaj mąkę i zagnieć luźne ciasto. Pokrój suszone morele w kostkę i dodaj do drożdżowego ciasta.Wyrabiaj ciasto przez 10 minut w robocie, a następnie pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy(...)Przykryj i pozostaw na 10 minut po czym rozwałkuj na prostokąt o bokach 25 cm x 35 cm. Miękkie masło utrzyj z cukrem i rozsmaruj na cieście. Świeże morele pokrój w paski i ułóż na cieście. Całość posyp pokruszonymi kokosowymi chipsami lub kokosowymi wiórkami. Zwiń ciasto ciasno w rulon i pokrój pod skosem na kawałki. Ułóż bułeczki na blaszy wyłożonej
codojedzeniawyborny w smaku. Polecam wszystkim szczęśliwym posiadaczom buraków liściowych. Potrawa wolna od glutenu. * Czas przygotowania: 20 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Około 300-400g buraka liściowego 2 szalotki ½ słoika z suszonymi pomidorami (6,7 pomidorów) ½ kostki fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej muszą(...)zakupić ciasto francuski bez zawartości glutenu Blachę od piekarnika smarujemy oliwą i układamy na niej ciasto francuskie. Jeśli jest zbyt duże obcinamy nadmiar i odkładamy do innych wypieków. Na cieście francuskim układamy naczynie żaroodporne tak, by z każdej strony pozostawało około 2 cm (tak jak na zdjęciach). Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni na 15 minut. Podczas kiedy
Kolizje SmakówCiasto ze śliwkami i czekoladą (oryginalny przepis z kolorowo-torcikowo ) Składniki: ciasto: - około 3 szklanki mąki - 200g margaryny roślinnej - 2 jajka - 4 łyżki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: - około 1kg śliwek - 1 łyżka cukru - opakowanie cukru waniliowego - tabliczka gorzkiej czekolady - rodzynki Jumbo (kwaskowate) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy - cukier puder do posypania Forma: kwadratowa(...)Przygotowanie: Ugniatam razem wszystkie składniki na ciasto. Odkładam do lodówki na minimum 30 minut. Wydrążone śliwki zasypuję cukrem i cukrem waniliowym. Czekoladę ścieram na tarce. Po pół godzinie dzielę ciasto na pół i wałkuję. Na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze wykładam cienko rozwałkowane ciasto. Na to układam śliwki, rodzynki i posypuję czekoladą. Wszystko przykrywam druga częścią ciasta
Kuchnia co dniaCiasto drożdżowe ze śliwkami i suszoną żurawiną Składniki: ciasto drożdżowe: - 4 szklanki mąki pszennej - 5 dag świeżych drożdży - 1 szklanka mleka - 15 dag margaryny - 10 dag cukru - 4 żółtka dodatki: - kruszonka (margaryna+cukier+mąka) - śliwki - 1-2 garście żurawiny - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm Przygotowanie: Drożdże zasypuję cukrem(...)odstawiam do rozpuszczenia. Dodaję do miski płynne składniki: rozpuszczona margaryna, mleko, drożdże, żółtka. Wszystko razem wymieszać, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na pół i jedną część wykładam na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na nim układam połówki śliwek bez pestek. Drugą część ciasta zagniatam z żurawiną. Rozwałkowane nakładam na śliwki
Kuchnia co dniaCiasto kubeczkowe jogurtowe z jabłkami i powidłami śliwkowymi Składniki: - 1 kubeczek 250g jogurtu - 1 kubeczek oleju - 1 kubeczek cukru - 3 kubeczki mąki pszennej - 3 jajka - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy - 1 jabłko - 8 łyżeczek powideł śliwkowych Forma: na 4 mini keksówki Przygotowanie: Odmierzam produkty 250g kubeczkiem po jogurcie. Do jednej miski dodaję(...)mokre składniki i je mieszam. Do drugiej suche, mieszam łyżką. Łączę wszystko razem, mieszam drewnianą łyżką. Przekładam połowę ciasta do formy z mini keksówkami. Układam jabłka pokrojone na małe cząstki, 1/3 zostawiam. Na to nakładam resztę ciasta. Wciskam w ciasto resztę jabłek i w każą keksówkę wciskam po 2 łyżeczki powideł śliwkowych. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę do suchego patyczka
Kuchnia co dniaOstatnio przeżywałam dramat, dwa ciasta z rzędu mi nie wyszły, pierwsze to było ciasto fasolowo-czekoladowe, sławny wegański przepis, wyszedł mi glut nad gluty, drugie podejście to była próba zrobienia wegańskiej karpatki- znowu smark wyszedł. Załamałam się, bo mój talent cukierniczy objawił się gdy była w ciąży, czyli jakieś 7 lat temu, i od tego czasu naprawdę cuda wianki piekłam(...)zawsze wychodziły idealna. Już myślałam , że straciłam swoje moce i znowu w ciąży będę musiała być, na szczęście bez konieczności zachodzenia w ciąże moje moce wróciły. Zrobiłam ciasto z nektarynkami, do którego można wykorzystać wszystkie twardawe owoce, tj śliwki, morele, a nawet jabłka- gwarantuję, że wyjdzie! Składniki: 260 g przesianej mąki pszennej 110 d cukru 30 g brązowego cukru łyżeczka
greenscarf