Dziś zapraszam na prosty i smaczny przepis na szarlotkę, która bardzo szybko znika z talerzyka. Przepis bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę . Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 margaryna 3 żółtka 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% kilka kropli aromatu waniliowego Nadzienie: 1,5 kg jabłek już obranych(...)stopni i zapiekać 10 minut. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich rodzynki, cukier i cynamon. Wymieszać i odcisnąć z nadmiaru soku. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Ciasto piec około 50 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Wypiekałam razem z: Grunt to przepis
Ewusiowe SmakiCiasto drożdżowe z rabarbarem, to idealna propozycja dla tych, co cenią swój czas i oryginalny smak. A przede wszystkim uwielbiają rabarbar. Gdy pogoda nie rozpieszcza mimo kalendarzowej wiosny. Słońca jest jak na lekarstwo, to trzeba sobie jakoś umilić dzień. Po tygodniu pracy, przy chwili wytchnienia, takie drugie śniadanie czy podwieczorek i wspólną rozmowę. Bo w dzisiejszych czasach, więcej czasu poświęcamy(...)Przygotowanie: Rabarbar obrać i pokroić na około centymetrowe kawałki, zasypać cukrem i odstawić. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a rabarbar puści sok. W tym czasie z pozostałych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szklankę cukru, mleko, rozpuszczoną margarynę a w niej aromat arakowy lub inny ulubiony, wbijamy jajka, wsypujemy drożdże instant i przyprawę do sernika. Całość mieszamy
Karczma Honoriettydwóch dni podpieram się jedną kulą, chodząc po mieszkaniu, dzięki czemu mogę przenosić różne rzeczy w różne miejsca. Czas zatem na świętowanie! Na najbliższy weekend polecam ciasto z migdałami, które zawierają mnóstwo cennych składników. Poza tym wpływają na lepsze samopoczucie, łagodzą stres i koją nerwy. Te z Was, które były w ciąży, być może miały zalecane jedzenie migdałów, bo przeciwdziałają(...)nudnościom. Mnie zależało, by ciasto było wilgotne w środku, więc dodałam jabłko. Ciasto upiekłam w automacie - on wyrabiał i piekł, a ja mogłam spokojnie posprzątać mieszkanie :) Składniki (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową): 3 jajka 160 g cukru szczypta soli 3 duże miarki ciemnego rumu pół kostki masła (125 g) 100 g mąki pszennej 90 g razowej mąki orkiszowej
Weekendy w domu i ogrodziewspólnego weekendowego wypiekania przygotowałam szarlotkę na bezglutenowym spodzie. To było moje drugie do niej podejście. Za pierwszym razem ściśle trzymałam się przepisu źródłowego i dodałam same żółtka, więc zamiast ciasta otrzymałam crumble. Szarlotka niestety rozsypała się na okruszki. Tym razem dodatek białek sprawił, że ciasto było zwarte i choć dość sztywne, idealnie smakowało w połączeniu z masą jabłkową, szczególnie(...)drugi dzień, po nabraniu od nich wilgoci. Inspirację stanowi przepis Weroniki Madejskiej z książki "Bez glutenu, bez wyrzeczeń". SKŁADNIKI: CIASTO: 10 dag mąki owsianej 10 dag mąki ryżowej 5 dag mąki ziemniaczanej 2 całe jajka 2 żółtka (białka zamrozić, innym razem pokażę do czego się przydadzą) 5 dag cukru trzcinowego 10 dag zimnego masła promocja 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Kuchenne zapiski Edytysobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto chałwowo- kawowe "Uśmiech Klary". To doskonały deser do weekendowej kawy. Ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza. Ciasto to upiekłam specjalnie dla mojej siostry Ani. Kilka dni temu niechcący rozbiłam jej ulubioną filiżankę. Od razu pojechałam do sklepu i kupiłam nową. Zrobiłam w niej pyszną kawę, a jako deser podałam ciasto "Uśmiech Klary". Była zachwycona(...)Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i kawą rozpuszczalną. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam
Tradycyjna kuchnia KasiŚliwki, śliwki, śliwki... Lubicie ciasta ze śliwkami? Ja tak :-) i to bardzo :-) A tym razem chcę się z Wami podzielić przepisem jaki znalazłam na stronie Moje W ypieki :-) Ciasto wręcz błyskawiczne, zapach niesamowity i znika z patery błyskawicznie :-) Wróć! Na paterę nawet nie zdążyłam położyć :-) Do oryginalnego przepisu dodałam - tak od siebie - cukier z wanilią... mmmm... to teraz(...)proszek, sodę i cukry. W drugiej mieszamy pozostałe składniki. Następnie suche składniki przesiewamy do miski z płynnymi składnikami i mieszamy widelcem na jednolitą masę - wyjdzie gęsta, naprawdę gęsta. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja 22 x 24 cm), a na wierzchu układamy śliwki bez pestek (czym więcej tym lepiej). Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Czary - gary w kuchniMaliny + kokos = coś pysznego! Ciasto jest alternatywą dla tradycyjnych wypieków, które zawierają dużą ilość masła i białego cukru. Wbrew ogólnemu przekonaniu, zdrowe desery nie są suche i bez smaku. Wręcz przeciwnie. Po prawie dwóch latach eliminowania cukru i gotowych słodkości mogę z ręką na sercu stwierdzić, że nigdy nie powróciłabym do poprzednich nawyków żywieniowych. Słodkie batony czekoladowe, żelki i landrynki(...)działają na mnie odrzucająco. Naprawdę, wolę przygotować super słodki deser ze zdrowych składników i zjeść kawałeczek więcej niż katować się ćwiczeniami, żeby spalić efekt jednej chwili słabości :) Ciasto, które dziś proponuję jest bardzo proste w wykonaniu i zadziwiająco smaczne jak na tak małą ilość składników. Jestem pewna, że go pokochacie <3 Ciasto: 100 g mąki owsianej 1 jajko
Chocolate Muffin Blograno z nowym, siwym włosem na głowie. Rok 2011, tak piękny bo zakochałam się po raz pierwszy i tak trudny bo mieszkałam z dala od najbliższych. Pierwsze było też ciasto z awokado. Było dobre, ale pamiętam, że już nigdy potem mi nie wyszło. Na szczęście sporo eksperymentowałam z innymi warzywami. Przyszedł czas na brownie z fasoli, cukinii, buraka. Burak jest(...)owoców w domu. Chciałam by to brownie było totalnie proste, dlatego nie ma w nim mąk. Są tylko mielone orzechy, które można łatwo przygotować samemu lub kupić w sklepie. Ciasto jest zrobione na bazie kakao, a nie czekolady, co też ułatwia sprawę wielu osobom, w tym mnie, bo roztapianie czekolady nigdy nie wychodzi mi tak jak powinno. Inna sprawa
Fill The BowlSernik królewski to jeden z naszych ulubionych serników. Kakaowe ciasto i masa serowa... po prostu pycha :) Najlepiej smakuje następnego dnia. Ciasto na spód i wierzch: 30dag mąki, 125g masła, 1 szkl. cukru, 3 łyżeczki kakao, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: 1kg sera trzykrotnie mielonego, 3/4 szkl. cukru, 125g miękkiego masła, 5 jajek(...)czubate łyżki mąki, 1 budyń waniliowy, opcjonalnie rodzynki obtoczone w mące. Blachę 25x30cm lub tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na dwie części (jedna większa, druga mniejsza). Większą część ciasta wykładamy na spód blaszki i wstawiamy do lodówki na pół godz. Mniejszą owijamy w folię i wkładamy do zamrażalki. Do miski wrzucamy wszystkie składniki
Zrób to smaczniezawsze wychodzi. O jest! A jak ładnie wygląda! Pewnie Photoshop. .. Jaja, mąk a , masło, cukier, proszek do p ieczenia . Brzmi jak wielka 5. Już mi się podoba. Zagnieść ciasto i do pieca. Tylko tyle? Nie źl i są Ci spece od przepisów, wymyślili nawet przerwę na małego browarka przed degustacj ą finalnego produktu. Po prostu szacun ! Punkt 2. Zastrzyk cierpliwości(...)ochana K obieto ! P.S. - Niezła była ta Twoja babka. To kiedy pieczesz następną? - Eeeeee… Składniki na 2 małe babki - każda foremka o wymiarach LxH 15x10cm: CIASTO: 1 szkl. m ą ki 2 budynie waniliowe DELECTA - każdy na 1/2l mleka 1 łyżka kakao - czubata 1 łyżeczka proszku do pieczenia DE LECTA - p ł aska 1 banan
Grunt to przepis!się w ustach, słodką masę mleczną, która świetnie komponowała się z delikatnym biszkoptem i kwaskowymi jabłkami. Uwierzcie mi, że każda osoba, która po raz pierwszy sięga po kawałek tego ciasta najpierw zjada biszkopt z jabłkami. Następnie powoli, delektując się każdym kęsem rozkoszuje się cudowną, mleczną masą. Z pewnością pokochacie to ciasto. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania(...)sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut
Wędrówki po kuchniProste ciasto biszkoptowe o intensywnym smaku brzoskwiń, które występują w nim w 3 różnych postaciach: pokrojone w plasterki owoce, galaretka brzoskwiniowa i dżem brzoskwiniowy w masie śmietankowej. Ciasto jest świeże, lekkie i orzeźwiające. Polecam! :) Składniki na brytfankę 25x35 cm: Biszkopt: 5 jajek (białka i żółtka osobno) 6 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2/3 szklanki soku brzoskwiniowego (z puszki z owocami) Galaretka z owocami: 1 puszka brzoskwini 3 galaretki brzoskwiniowe 1 litr gorącej wody Przygotowanie ciasta: Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru i szczyptę soli. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku. Używając szpatułki masę jajeczną mieszamy delikatnie z przesianą mąką
Trzeci talerzRabarbar- roślina idealna- posadzisz raz i na 15 lat masz spokój- każdej wiosny możesz pić kompot lub zrobić ciasto. Ja zerwałam bardzo wcześnie, na początku kwietnia, nie mogłam się doczekać :) SKŁADNIKI: - 200 g rabarbaru (jeśli masz trochę więcej to super) - 200 g cukru - 250 g mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego) - 4 jajka - 250 g miękkiego masła -masło(...)PROSZEK do pieczenia, utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodawaj powoli po jednym jajku ciągle mieszając. Za pomocą sitka dodawaj mąkę z proszkiem małymi partiami. FORMĘ DO CIASTA WYSMARUJ MASŁEM i obtocz w bułce tartej bezglutenowej. Wlej do niej ciasto, a na wierzchu posyp pokrojonym rabarbarem. CIASTO RABARBAROWE WSTAW do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piecz około
Kuchnia bezglutenowa Lolijest do tego przystosowana, lub na ciepłym naczyniu żaroodpornym wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut. Gotową kaczkę kroimy w plastry. Ja podałem kaczkę na cieście szpinakowym z pieczoną marchewką oraz dipem z rukoli oraz pieczonymi młodymi ziemniakami. Przepisy na wszystkie dodatki znajdziesz na moim blogu! Przepis na ciasto przypominam poniżej. Do przygotowania ciasta szpinakowego(...)momentu, gdy cukier nam się całkiem rozpuści. Nie przestajemy miksować – dodajemy olej. Następnie przesiane dwa rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Ze szpinaku odlewamy nadmiar wody. Dodajemy do ciasta dokładnie mieszając. Przekładamy do tortownicy nasmarowanej margaryną bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe – czasem godzina
MarcinChefPyszny biszkopt przełożony mleczną masą dlatego też ciasto to nazywane jest Mleczną Kanapką lub też Milky Way. Ciasto jest słodkie (ale według mnie nie jest zasłodkie) i bardzo czuć mleczny smak kremu. Na pewno zasmakuje wszystkim łasuchom, tym małym i tym dużym. Inspirację na to ciasto zaczerpnęłam z bloga mojewypieki.com . składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki(...)rozpuściła i dodać pokrojone masło. Masło rozpuścić ale nie gotować. Następnie zdjąć rondelek z ognia i dodać kakao. Energicznie wymieszć aby nie było grudek. Polewę nieco przestudzić i polać ciasto. Gotowe ciasto wstawić do lodówki aby krem stężał. Przed podaniem najlepiej wyjąć z lodówki na kilkanaście minut, wtedy krem nie jet taki twardy i ciasto jest smaczniejsze
Monia miesza i gotuje