mielone - 47549 przepisów (strona:2289/3170)

SERNIK DYNIOWY Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ NA OWSIANYM SPODZIE. 255

minut przed przygotowaniami ) 150 g kwaśnej gęstej śmietany 18 % 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki cukru masa serowo-dyniowa: 1 kg twarogu ( u mnie nie mielony ) 2 szklanki puree z dyni 150 g kwaśnej śmietany 18 % 3 budynie waniliowe (proszek) 2-3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika spód i kruszonka

W kuchni Karmel-itki
JESIENNA ZUPA - CZYLI WSPÓLNE GOTOWANIE NA JESIEŃ. 221

veggieola.blogspot.com JESIENNA ZUPA. /Veggie - veggieola.blogspot.com/ / 1 mała dynia hokkaido 2 duże cebule 5 średnich marchewek 1 filiżanka czerwonej soczewicy 1 mały przecier pomidorowy sól olej przyprawy: czosnek, papryka mielona słodka czerwona, Cebulę siekam w kosteczkę i podsmażam na złoto w dużym garnku. Marchewki i dynię  kroję na małe kawałki, umieszczam w garnku i zalewam wodą. Dodaję czerwoną soczewicę

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK CZOSNKOWY Z ZIEMNIACZKAMI. 268

wody, zostawiam w cieple. Kurczaka płuczę, suszę. Ząbki czosnku rozcieram ze solą  za pomocą noża na desce do krojenia. Dodaję sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, świeżo mielony pieprz i mieszam. Taką mieszanką  nacieram każde udko i zostawiam na kwadrans. Następnie obsmażam na złoto z obu stron. Zdejmuję z patelni usmażone mięso, odkładam do ciepłego. Cebulę kroję

W kuchni Karmel-itki
PAELLA MARINARA. 211

Tiger po 1/2 zielonej i czerwonej papryki 1 duża cebula 2-3 duże pomidory 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku starte na tarce o małych oczkach 1 łyżeczka słodkiej mielonej apryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2/3 szklanki wytrawnego białego wina 200 g ryżu do paelli, np. bomba 1 - 1,5 litra bulionu sól, pieprz, nitki

W kuchni Karmel-itki
DOMOWE CYNAMONOWE LATTE. 253

/pomysł własny;/ na 1 szlankę ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłego mleka (najlepiej 3,2 %) ok. 1/4 szklanki przyrządzonej kawy rozpuszczalnej 1 cukier waniliowy 3-4 łyżki syropy cynamonowego mielony cynamon Mleko wlewam do szklanki i mocno spieniam (mi niestety pianka nie wyszła tak idealna), dodając cukier waniliowy.  Delikatnie, za pomocą łyżki, wlewam po ściance syrop cynamonowy

W kuchni Karmel-itki
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 728

Tato mieli czarne ziarenka maku. Zaróżowiona z wysiłku twarz promienieje uśmiechem. Dzieci rzucają się mąką, jak małe bałwanki biegają po kuchni. Mama, pilnując ryb na patelni, zupy w garnku i pasztetu, dodatkowo rozwałkowuje elastyczne, pulchne ciasto drożdżowe. Miesza zmielony mak z bakaliami, nakłada na ciasto, zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego(...)szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Masa makowa:   Mak zalewa wrzątkiem, przykrywam i gotuję przez 20 minut.   Odciskam nadmiar wody i pozostawiam do ostygnięcia. Dwukrotnie mielę w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Aby było szybciej można użyć maku już zmielonego.Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić,a następnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym

W kuchni Karmel-itki
GORĄCA KORZENNA CZEKOLADA. 269

pasie i ziębisz zimnymi policzkami. "Napiłbym się czegoś gorącego". Mówisz, masz. GORĄCA KORZENNA CZEKOLADA. / własny;/ dla 2 osób 500ml mleka 4 łyżki kakao gorzkie 100g mlecznej czekolady 2 łyżeczki mielonego cynamonu łyżeczka startego imbiru 2 gwiazdki anyżu miód do smaku Mleczną czekoladę łamię na kawałki. W 1/2 szklanki mleka rozrabiam kakao. Resztę mleka zagotowuję, dodając połamaną czekoladę. Musi się

W kuchni Karmel-itki
OWSIANKA Z MUSEM JABŁKOWYM I CYNAMONEM. 234

JABŁKOWYM I CYNAMONEM. /własny;/ dla 1-2 osób szklanka płatków owsianych błyskawicznych 2 szklanki mleka 2-3 łyżki płynnego miodu 2-3 jabłka 1/3 szklanki brązowego cukru cynamon mielony Jabłka obieram, kroję w kosteczkę, zasypuję cukrem i przesmażam, jak na szarlotkę czy dżem. Muszą być ładnie skarmelizowane i ciągnące. W tym czasie zagotowuję mleko. Wrzącym zalewam płatki

W kuchni Karmel-itki
ŻYCIE BLOGERA OD KUCHNI. 179

ugotować coś trzeba, bo nie mam co wrzucić na stronę. Ale znów jak wrzucać, nie może być to coś zwykłego, nudnego, typowego. To tylko taki pogląd, że kulinarni gardzą mielonym z buraczkami, nie jadają kopytek czy też nie wiedzą co to gzik (głównie Wielkopolanie). To nie tak. My to jemy, jemy często, ale nie pokazujemy tego non stop. Wrzucimy

W kuchni Karmel-itki
SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. 220

Krainie Smaku ./ dla 4-6 osób 2,5 szklanki bulionu warzywnego 200 g chleba pszenno-żytniego 3 ząbki czosnku 250g orzechów włoskich sok z 1 cytryny sól, pieprz świeżo mielony 500 g makaronu spaghetti Co do bulionu: na blogu nie mam żadnej receptury na bulion warzywny, który w kuchni wegetariańskiej jest podstawą wielu dań. Ale zawsze korzystam ze sprawdzonej

W kuchni Karmel-itki
MAKARON MIE Z GZRYBAMI MUNG, GROSZKIEM, BROKUŁEM I PĘDAMI BAMBUSA. 198

opakowanie grzybów Mun krojonych 2 łyżki młodych pędów bambusa w paseczkach 1 łyżeczka zielonej pasty curry 1/2 szklanki śmietanki 12 % 3 łyżki oleju sezamowego sos sojowy do smaku świeżo mielony pieprz kolorowy Makaron przyrządzam zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Grzyby Mun zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Brokuła dzielę na małe różyczki, blanszuję. Czyli wrzucam

W kuchni Karmel-itki
JAGLANKA WEGAŃSKA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 196

garście rodzynek szczypta imbiru i gałki muszkatołowej (ew. miód do dosłodzenia) 3-4 winne jabłka sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy) 2 łyżeczki cynamonu mielonego Kaszę płuczę na sicie, po czym zagotowuję w mleku z orzechów (rozwarstwianie się mleka to objaw naturalny). Dorzucam rodzynki i gotuję aż do miękkości kaszy, mieszając dość często

W kuchni Karmel-itki
PASTA Z MAKRELI. 272

podam czegoś, czego wcześniej nie sprawdziłam na domownikach. PASTA Z MAKRELI /własny;/ 1 makrela wędzona 2 łyżki majonezu delikatnego Winiary 2 - 3 łyżki serka kremowego pęczek szczypiorku świeżo mielony pieprz Oddzielamy mięso makreli od skóry i ości, rozgniatam widelcem. Siekam koperek dość drobno, dodaję do ryby wraz z majonezem i serkiem. Wszystko mieszam, doprawiam pieprzem. Podaję ze świeżym

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA Z TRUSKAWEK I ARBUZA Z PIEPRZEM, SZAŁWIĄ I STEWIĄ. 247

takowa jest :) SAŁATKA Z TRUSKAWEK I ARBUZA. /własny;/ 1 szklanka pokrojonego w kostkę arbuza 1 szklanka pokrojonych w ćwiartki truskawek kilka listków szałwii kilka listków stewii świeżo mielony pieprz kolorowy ew. balsamico (ja pominęłam) Arbuza i truskawki wrzucam do miski, siekam listki szałwii i stewii, dodaję do owoców. Wszystko oprószam pieprzem dość obficie  (ewentualnie skropić balsamico). SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
KREM ZE SZPINAKU. 256

taki krem. KREM SZPINAKOWY /własny;/ 3-4 porcje 500g  świeżego szpinaku 750 ml bulionu warzywnego  3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 pora (białej części) pieprz biały mielony ew. sól / sos sojowy do smaku Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i zostawiam w zimnej wodzie, aby nie ściemniały.  Szpinak płucze, suszę i siekam. Czosnek obieram, rozgniatam

W kuchni Karmel-itki