minut przed przygotowaniami ) 150 g kwaśnej gęstej śmietany 18 % 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki cukru masa serowo-dyniowa: 1 kg twarogu ( u mnie nie mielony ) 2 szklanki puree z dyni 150 g kwaśnej śmietany 18 % 3 budynie waniliowe (proszek) 2-3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika spód i kruszonka
W kuchni Karmel-itkiveggieola.blogspot.com JESIENNA ZUPA. /Veggie - veggieola.blogspot.com/ / 1 mała dynia hokkaido 2 duże cebule 5 średnich marchewek 1 filiżanka czerwonej soczewicy 1 mały przecier pomidorowy sól olej przyprawy: czosnek, papryka mielona słodka czerwona, Cebulę siekam w kosteczkę i podsmażam na złoto w dużym garnku. Marchewki i dynię kroję na małe kawałki, umieszczam w garnku i zalewam wodą. Dodaję czerwoną soczewicę
W kuchni Karmel-itkiwody, zostawiam w cieple. Kurczaka płuczę, suszę. Ząbki czosnku rozcieram ze solą za pomocą noża na desce do krojenia. Dodaję sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, świeżo mielony pieprz i mieszam. Taką mieszanką nacieram każde udko i zostawiam na kwadrans. Następnie obsmażam na złoto z obu stron. Zdejmuję z patelni usmażone mięso, odkładam do ciepłego. Cebulę kroję
W kuchni Karmel-itkiTiger po 1/2 zielonej i czerwonej papryki 1 duża cebula 2-3 duże pomidory 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku starte na tarce o małych oczkach 1 łyżeczka słodkiej mielonej apryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2/3 szklanki wytrawnego białego wina 200 g ryżu do paelli, np. bomba 1 - 1,5 litra bulionu sól, pieprz, nitki
W kuchni Karmel-itki/pomysł własny;/ na 1 szlankę ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłego mleka (najlepiej 3,2 %) ok. 1/4 szklanki przyrządzonej kawy rozpuszczalnej 1 cukier waniliowy 3-4 łyżki syropy cynamonowego mielony cynamon Mleko wlewam do szklanki i mocno spieniam (mi niestety pianka nie wyszła tak idealna), dodając cukier waniliowy. Delikatnie, za pomocą łyżki, wlewam po ściance syrop cynamonowy
W kuchni Karmel-itkiTato mieli czarne ziarenka maku. Zaróżowiona z wysiłku twarz promienieje uśmiechem. Dzieci rzucają się mąką, jak małe bałwanki biegają po kuchni. Mama, pilnując ryb na patelni, zupy w garnku i pasztetu, dodatkowo rozwałkowuje elastyczne, pulchne ciasto drożdżowe. Miesza zmielony mak z bakaliami, nakłada na ciasto, zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego(...)szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Masa makowa: Mak zalewa wrzątkiem, przykrywam i gotuję przez 20 minut. Odciskam nadmiar wody i pozostawiam do ostygnięcia. Dwukrotnie mielę w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Aby było szybciej można użyć maku już zmielonego.Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić,a następnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym
W kuchni Karmel-itkipasie i ziębisz zimnymi policzkami. "Napiłbym się czegoś gorącego". Mówisz, masz. GORĄCA KORZENNA CZEKOLADA. / własny;/ dla 2 osób 500ml mleka 4 łyżki kakao gorzkie 100g mlecznej czekolady 2 łyżeczki mielonego cynamonu łyżeczka startego imbiru 2 gwiazdki anyżu miód do smaku Mleczną czekoladę łamię na kawałki. W 1/2 szklanki mleka rozrabiam kakao. Resztę mleka zagotowuję, dodając połamaną czekoladę. Musi się
W kuchni Karmel-itkiJABŁKOWYM I CYNAMONEM. /własny;/ dla 1-2 osób szklanka płatków owsianych błyskawicznych 2 szklanki mleka 2-3 łyżki płynnego miodu 2-3 jabłka 1/3 szklanki brązowego cukru cynamon mielony Jabłka obieram, kroję w kosteczkę, zasypuję cukrem i przesmażam, jak na szarlotkę czy dżem. Muszą być ładnie skarmelizowane i ciągnące. W tym czasie zagotowuję mleko. Wrzącym zalewam płatki
W kuchni Karmel-itkiugotować coś trzeba, bo nie mam co wrzucić na stronę. Ale znów jak wrzucać, nie może być to coś zwykłego, nudnego, typowego. To tylko taki pogląd, że kulinarni gardzą mielonym z buraczkami, nie jadają kopytek czy też nie wiedzą co to gzik (głównie Wielkopolanie). To nie tak. My to jemy, jemy często, ale nie pokazujemy tego non stop. Wrzucimy
W kuchni Karmel-itkiKrainie Smaku ./ dla 4-6 osób 2,5 szklanki bulionu warzywnego 200 g chleba pszenno-żytniego 3 ząbki czosnku 250g orzechów włoskich sok z 1 cytryny sól, pieprz świeżo mielony 500 g makaronu spaghetti Co do bulionu: na blogu nie mam żadnej receptury na bulion warzywny, który w kuchni wegetariańskiej jest podstawą wielu dań. Ale zawsze korzystam ze sprawdzonej
W kuchni Karmel-itkiopakowanie grzybów Mun krojonych 2 łyżki młodych pędów bambusa w paseczkach 1 łyżeczka zielonej pasty curry 1/2 szklanki śmietanki 12 % 3 łyżki oleju sezamowego sos sojowy do smaku świeżo mielony pieprz kolorowy Makaron przyrządzam zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Grzyby Mun zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Brokuła dzielę na małe różyczki, blanszuję. Czyli wrzucam
W kuchni Karmel-itkigarście rodzynek szczypta imbiru i gałki muszkatołowej (ew. miód do dosłodzenia) 3-4 winne jabłka sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy) 2 łyżeczki cynamonu mielonego Kaszę płuczę na sicie, po czym zagotowuję w mleku z orzechów (rozwarstwianie się mleka to objaw naturalny). Dorzucam rodzynki i gotuję aż do miękkości kaszy, mieszając dość często
W kuchni Karmel-itkipodam czegoś, czego wcześniej nie sprawdziłam na domownikach. PASTA Z MAKRELI /własny;/ 1 makrela wędzona 2 łyżki majonezu delikatnego Winiary 2 - 3 łyżki serka kremowego pęczek szczypiorku świeżo mielony pieprz Oddzielamy mięso makreli od skóry i ości, rozgniatam widelcem. Siekam koperek dość drobno, dodaję do ryby wraz z majonezem i serkiem. Wszystko mieszam, doprawiam pieprzem. Podaję ze świeżym
W kuchni Karmel-itkitakowa jest :) SAŁATKA Z TRUSKAWEK I ARBUZA. /własny;/ 1 szklanka pokrojonego w kostkę arbuza 1 szklanka pokrojonych w ćwiartki truskawek kilka listków szałwii kilka listków stewii świeżo mielony pieprz kolorowy ew. balsamico (ja pominęłam) Arbuza i truskawki wrzucam do miski, siekam listki szałwii i stewii, dodaję do owoców. Wszystko oprószam pieprzem dość obficie (ewentualnie skropić balsamico). SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkitaki krem. KREM SZPINAKOWY /własny;/ 3-4 porcje 500g świeżego szpinaku 750 ml bulionu warzywnego 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 pora (białej części) pieprz biały mielony ew. sól / sos sojowy do smaku Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i zostawiam w zimnej wodzie, aby nie ściemniały. Szpinak płucze, suszę i siekam. Czosnek obieram, rozgniatam
W kuchni Karmel-itki