Idą chłody - mam coraz większą ochotę na zupy, kremy, ciepłe gulasze i różne potrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11. Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej
Pasja Smakuczekać na to, co dla nas wybrał. Na początek podano cappuccino z selera z mocno wyczuwalnym tymiankiem. Dla mnie to było coś nowego, mimo, że podobne kremowe zupy już jadałam, chociaż nigdy wcześniej z selera. Danie, co oboje możemy przyznać, było niezwykle delikatne i przyjemne. Zwłaszcza jego puszystość zwracała uwagę. Po chwili stały przed nami puste naczynia. Przystawka
Pasja Smakuostro jak zapewniali nas kucharze. Spokojnie mogłam zaryzykować papryczkę chili. Podczas Jarmarku Hetmańskiego odbył się konkurs kulinarny "Smaki Zamościa i Roztocza". Komisja, której przewodniczył Andrzej Baczkowski nagrodziła: zupę z soczewicy z kulkami mięsnymi przygotowaną przez kucharzy Restauracji Padwa w Zamościu. Najlepszym drugim daniem były zrazy po obszańsku zaprezentowane przez Zagrodę w Obszy. W kategorii „wypieki, chleby
Pasja Smakuzawsze zjadamy je ze skórą, ale jeśli komuś skóra przeszkadza, może ją oczywiście obrać). Koperek i szczypiorek umyć i pokroić, dodać do pozostałych składników. Do jogurtu wlać kilka łyżek zupy, zamieszać i dopiero wtedy dodać jogurt do garnka, dokładnie zamieszać. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku- jak ktoś nie lubi można pominąć. Doprawić jeszcze raz do smaku solą i pieprzem oraz cytryną
Smaczne Zdrowewiosną możemy się cieszyć nieprzekwaszonym ogórkiem. Pasteryzacja ogórków różni się od pasteryzacji innych przetworów, bowiem tych słoi nie możemy zagotować, bo wówczas ogóry będą się już nadawały tylko na zupę. Umieszczamy słoje z ogórkami w dużym garnku ( ja mam taki na 7 słoi) , na dnie wyłożonym ściereczką i zalewamy wodą do ok.połowy wysokości. Stawiamy na palniku i doprowadzamy
Smaczne Zdroweząbki czosnku - woda *Gdy nie mamy bazy zakwasu, bo nigdy go nie przygotowywaliśmy potrzebujemy dodatkowo 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej **W zależności od ilości zakwasu i gęstości zupy jaką chcemy uzyskać I dzień: Do słoika poj.ok.1litra wrzucamy obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, dodajemy bazę zakwasu i 1-2 łyżki mąki żytniej, dolewamy wodę ok.200-300ml (zakwas ma być
Smaczne ZdroweOdkąd odkryłam te warzywka (będzie już jakieś 2-3 lata) bywają u nas bardzo często. Są niezawodne do zup (nie trzeba kroić włoszczyzny), ale są też wręcz rewelacyjne, duszone na patelni jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie (np.na kolację). Gdy nie mamy pomysłu na szybką jarzynę lub surówkę do obiadu polecam takie warzywka. Przygotowuje się je bardzo szybko
Smaczne ZdroweOprócz tych składników, dodałam prażony słonecznik, oliwę, ocet balsamiczny i dla ostrości trochę papryczki – koniecznie wypróbujcie mój makaron z zielonym pesto! A rukola nie tylko nadaje się do sałatek: Zupa krem z rukoli Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli Składniki: - 1 łyżka – słonecznik łuskany - 1/2 pęczka zielonej pietruszki z łodygami, - 1 ząbek czosnku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMiała być dziś zupa , ale udało mi się Mamę przekonać , że mam lepszy pomysł :) Lubię doprawiać potrawy pieprzem syczuańskim. W zasadzie nie jest to pieprz , a łupinki jagód krzewu żółtodrzewu pieprzowego. Nadaje lekko pieprzno- cytrynowy smak potrawom. Z reguły łączę go z listkami Kafiru . A jak chcę mieć pikantniejsze mięso to dodaję odrobinę płatków papryki lub papryki mielonej. Wystarczy mięso
Buniabaje w kuchnispecjalnie wiele wspólnego poza tym, że równie nadaje się na bardzo apetyczną przekąskę, która z pewnością zachwyciłaby niejedno podniebienie! Za tartami przepadamy równie mocno jak za zupami krem, ponieważ na kruchym cieście można zapiec naprawdę niemal wszystko i to zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej, słonej. Danie nie należy do pracochłonnych i to jest chyba jego największy
Symfonia SmakówZnowu wracają upały, kolejna propozycja na chłodnik. Tym razem z ogórkiem, czosnkiem i mnóstwem koperku. Jestem pewna że Wam bardzo posmakuje! Składniki : * kg ogórków gruntowych * 2
Magiczne Życie Martypierwszy zakwas i ugotujecie na nim tradycyjny polski żurek. Zachęcam Was do próbowania, zwłaszcza, że nic tak nie rozgrzewa i syci w ten zimowy czas, jak talerz porządnej porcji zupy. Domowy zakwas: Przygotujemy go bardzo szybko - potrzebujemy do tego: - szklanka mąki żytniej razowej - 1 litr przegotowanej wody - liść laurowy - 3 ziarenka ziela angielskiego - 2 ząbki
Sajkofanka smakuprzepis z bloga Czary Gary . Rzeczywiście mięsko i sos to czary! ;) SMACZNEGO! ;) Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej około 0,5kg kurek cebula 200g śmietany 18% (do zup i sosów) przyprawa do wieprzowiny rozmaryn sól, pieprz ziołowy masło do smażenia 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju+ olej do smażenia łyżeczka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody do zagęszczenia sosu
Czerwona PorzeczkaPrzygotowanie: Na oliwie z oliwek podduście posiekany czosnek i pokrojoną cebulę . Dodać pomidory z puszki doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 min . Za pomocą blendera zmiksować zupę na krem , doprawić do smaku . Ciasto na uszka: z podanych składników zagnieść ciasto , włożyć do woreczka i odłożyć na 20 min żeby odpoczęło . Odrywać po kawałku i rozwałkować na grubość około
Ala piecze i gotujePyszna,aksamitny krem z dyni.A żeby coś urozmaicić dodałam podprażone płatki migdałów i kilka płatków szafranu.Wyszło smacznie. Składniki: dynia obrana 2 kg bulion drobiowy
Ala piecze i gotuje