Wylewamy wodę i wlewamy 3 litry nowej wody, dodajemy kostki rosołowe, pokrojone w kostkę ziemniaki. Przecier pomidorowy mieszamy ze śmietaną dolewamy łyżkę gorącego bulionu, mieszamy i wlewamy do zupy. Dodajemy pokrojoną cukinię i paprykę. Gotujemy około 20 min. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy oraz przetarty czosnek... var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function
NaKońcuJęzykawypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek. Mąka typ - 650 , do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów. Mąka typ - 1850 , mąka graham do wypieku pieczywa. Mąka typ - 2000 , mąka razowa do wypieku pieczywa
NaKońcuJęzykazboża oraz białka zwierzęcego, ich gwałtowne odstawienie często kończy się omdleniami - 5 niedużych posiłków dziennie co 2,5-3 godziny, w tym jak najwięcej dań płynnych (koktajle i zupy), które nie obciążają układu trawiennego - każdy dzień należy rozpoczynać od wypicia szklanki rewitalizowanej wody z cytryną i posiekanym imbirem - dużo odtruwających owoców (cytryny, jabłka, śliwki, winogrona, ananasy, grejpfruty) i warzyw (seler
NaKońcuJęzykaSkoro jesień nadeszła, pora na pikantny i rozgrzewający krem z dyni piżmowej - zapraszam! Zupa krem z dyni Składniki na 8 porcji: - łyżka masła klarowanego - 2 marchewki - pół selera - pietruszka korzeń - cebula biała - biała połowa pora - sok z dwóch pomarańczy -ząbek czosnku - 3 cm korzeń imbiru Przyprawy: - chili pieprz cayenne - sól - pieprz - pieprz ziołowy - dwa listki laurowe
Sajkofanka smakuZaletą tego leczo jest to, że mięsa i cebuli nie smażyłam, tylko gotowałam. Ponadto nie dodałam mąki. Leczo jest lekkie jak zupa, za to nic nie traci na smaku... Składniki: 300 g kiełbasy (użyłam małych kiełbasek śląskich, ale mogą być frankfurterki) 150 g cienkich kabanosów 3-4 kg bardzo dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe) 2 małe cukinia 1 duża cebula
Czerwień i błękitmiarę potrzeby czekają sobie na okazję, by przygotować z nimi pyszne danie. U nas wielkim powodzeniem cieszy się nieprzerwanie kapusta z suszonymi grzybami . Idealne również do bigosu , pierogów , zup tej lub tej i wielu innych dań. Smacznego
Smaczne ZdroweKochani! Jak mija dzień? Macie już pomysł na obiad? Jeśli nie zapraszamy Was post niżej na dyniową zupę krem - przepyszna. A dziś zajmiemy się przygotowaniem deseru. Jako, że dostałyśmy mnóstwo produktów od firmy Polmlek ( facebook klik ) zaczęłyśmy już z nimi sporo działać. Pierwszy wpis na słodko. Użyłyśmy twarogu i serka waniliowego puszystego capresi (smakuje jak danio tylko jest tłustszy
Symfonia Smakównatkę pietruszki czy szczypiorek i dodać do masła. Musicie po prostu sprawdzić co Wam bardziej smakuje ;) Osobiście często używam takiego masła do grzanek, które stanowią dodatek do zup-kremów ;) Składniki: 100g miękkiego masła szczypta soli 3 ząbki czosnku czubata łyżka ziół prowansalskich Czosnek siekamy drobno. Do masła dodajemy przyprawy i czosnek. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki i chłodzimy
Czerwona Porzeczkacukru i chemii niż owoców , więc też mnie do nich nie ciągnie. Dlatego staram się "upychać" ten jogurt gdzie tylko mogę, najlepiej gęsty lub grecki ;) Zabielam nim zupy, zamiast śmietany. Lubię go też np. z odrobiną miodu i owocami lub domową granolą. Ale absolutnym hitem są u mnie wszelkiego rodzaju dipy na bazie jogurtu. Zawsze z dużą ilością
Kraina Tysiąca Smakówbulionem, dodać startą cukinię i curry (według uznania, dla mnie 1/3 łyżeczki jest akurat) 4. Gotować na wolnym ogniu przynajmniej 30-40 min. 5. Wyłączyć palnik, odczekać aż zupa przestygnie, a następnie zmiksować ją blenderem. 6. Podgrzać, dodać sól i pieprz według uznania oraz śmietanę. Polecam podawać z dodatkiem grzanek Kalorie: 1 porcja bez grzanek (przygotowana z podanych ilości
Malowane smakiemmiseczki łyżką wykładamy z wywaru kilka łyżek kukurydzy i trochę papryki (paprykę można wcześniej wrzucić w większych cząstkach i teraz wyjąć, powiedzmy, jedną i dopiero ją pokroić) 3. Zupę w garnku miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy śmietanę a następnie odłożoną wcześniej kukurydzę i pokrojoną paprykę. 4. Indyka kroimy w drobną kosteczkę, solimy. Smażymy na patelni (mi udało się
Malowane smakiemoliwie, po czym wlać białe wino. Gdy ryż wchłonie wino, dodać trochę bulionu. Ja zawsze dodaję 1 chochlę. Jeżeli dodacie zbyt dużo bulionu na raz, z risotto zrobi się zupa. Musicie więc być cierpliwi i stopniowo dodawać bulion. W między czasie można zacząć przygotowywać resztę składników. Kurczaka oraz cukinię pokroić w kostkę, groszek rozmrozić. Kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką
Zgrabne GotowanieJesienna zupka baardzo grzybowa. Przygotowałam ją na bazie świeżych leśnych grzybów z dodatkiem grzybów suszonych, które nadały zupie super zarówno aromat, jak i smak. Polecam, szczególnie iż grzybów w tym roku jest pod dostatkiem. :-) Składniki: - garść suszonych grzybów - mała miseczka (kilka łyżek) obgotowanych świeżych, leśnych grzybów - 2 średnie marchewki - 1 korzeń pietruszki - kawałek pora - 2 cebule - 2 łodygi selera naciowego
Smaczne ZdroweZupy goszczą w moim menu dość rzadko, jednak ta podbiła moje serce i raz na jakiś czas wita na moim stole. Ostatnio jakoś dawno jej nie gotowałam. A to brakowało mi składników, a to wymyślałam coś innego. Tym razem jednak w lodówce zostało kilka ogórków gruntowych dobrej jakości ze znanego źródła, a wszystkie potrzebne rzeczy były w lodówce, więc wystarczyło
Fabryka pomysłówpoczątki modowe miała. Nie żartuję! Ano, ma człowiek czasem odpały, których sam nie pojmuje. Kiedy publikowałam pierwszego posta, nawet nie śniło mi się, że przyjdzie czas na zupy i inne słodycze. Po bastalenie - fashionistce tylko różowe okulary zostały (c hwilowo wyparte przez marchewki ;)). Bo to za ich przyczyną blog modowy miał być. I kilka stron, które
bastalena