białek i masę z żółtek. Dodajemy łyżkę oleju i porządnie mieszamy. Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Nalewam ciasto wielką łyżką (chochlą do zupy) z jednej strony patelni i przechylając powoli patelnię rozprowadzam ciasto. Przewracam na drugą stronę gdy brzegi ciasta się zarumienią. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasto trzeba zamieszać i ewentualnie dolać na patelnię
prawdziwe jedzenieSkładniki: 3 buraki marchewka korzeń pietruszki kawałek pora kilka ząbków czosnku łyżka soli liść laurowy Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Upychamy do dużego słoika i
prawdziwe jedzenieobgotowuję przez chwilę. Wymieniam wodę i dodaję przyprawy (sól, pieprz, majeranek, liść laurowy). Gotuję około godziny. Przepis na bulion drobiowy . Do bulionu drobiowego dodajemy wody do żądanej tłustości zupy
prawdziwe jedzenieDzisiaj mój pomysł na wykorzystanie cukinii. Warzywo sezonowe, trzeba więc korzystać, póki jest :) Moja propozycja to zupa krem z cukinii z curry i grzankami. Sycąca, smaczna o delikatnie orientalnym smaku i zapachu na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki (porcja na 4 miski): 2 cukinie (u mnie żółta i zielona) 750 ml bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek
PastelFoodJesień tuż, tuż, w ogrodach i na polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście
PastelFoodWykorzystałam mięso z udka kurczaka i marchewkę na których gotowałam wywar na zupę ( oczywiście z innymi warzywami).Doprawiłam farsz kminkiem ( mielonym i całymi ziarnami) bo akurat ten smak mi pasował do delikatnego marchewkowego posmaku farszu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipotrzeby gorącą wodę. Na końcu dodać posiekany drobno czosnek i natkę pietruszki. Doprawić przyprawą, ziołami i pieprzem. Z bakłażanów przekrojonych wzdłuż na pół wydrążyć środki (miąższ można zużyć do zupy kremowej z warzyw) i nafaszerować ryżem z warzywami. Ułożyć na blasze wyłożonej folą aluminiową, przykrywając również wierzch. Piec do momentu aż bakłażany będą miękkie (sprawdzić widelcem). 10 minut przed
Czerwień i błękitwyciagamy mieso Wrzucamy pokrojone ziemniaki w kostke i gotujemy 20 min Teraz dodajemy pokrojony drobno koperek i jeszcze gotujemy 10 min Na koniec dodajmey smietane i zupa gotowa Smacznego
Klaudynkowa kuchnianiczym nie ogranicza zupełnie jak dieta mięsna. Można kombinować, wymyślać, próbować i w większości przypadków wychodzi coś naprawdę pysznego. I nie, nie, nie kończy się tylko na sałatkach czy zupach. Zresztą, co ja będę wielce tłumaczyć - sprawdźcie sami! KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM /własny; współpraca z Winiary; / na 8-10 kotlecików 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej
W kuchni Karmel-itkiChłodników jeszcze nigdy nie robiłam ale w tym roku to nadrobiłam i zrobiłam już kilka razy. Na blogu jest już chłodnik z botwiną a teraz
Monia miesza i gotujewersje gulaszu, więc nie dodaję warzyw do gulaszu, jakoś mi nie pasują one tutaj, jeśli ktoś lubi może dodać świeżą paprykę, pieczarki czy pomidory. Ja je jednak dodaję do zupy gulaszowej. Gulasz gotujemy do miękkości mięsa (około 1 godziny), pod koniec gotowania ja przyprawiam gulasz majerankiem, solą i pieprzem, tym razem pieprzem młotkowanym z kolendrą, gotujemy jeszcze aż sos zgęstnieje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatnio jak sprawdzałam wyszukiwanie słów kluczowych na naszym blogu, zauważyłam że obok zupy szczawiowej szukany jest najczęściej przepis na młodą kapustę z kurkami. Młoda kapusta jest już bardzo tania. A wiosna bez dań z młodą kapustą nie może się obejść. jednak przepisów na młodą kapustę jest tyle ilu kucharzy;) A na blogu znajduje się już przepis na młodą kapustę zasmażaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczyta nasz blog, ten wie, że klusek ci u nas dostatek;) Mamy przepisy na wszelkiej maść kluski, kluseczki do zup , pampuchy i Bóg wie na co jeszcze. Bo cała nasza rodzina uwielbia je wszystkie! Takie kluski z kaszy kuskus jadłam pierwszy raz w Berlinie z gulaszem z baraniny. A przypomniałam sobie o nich jak zobaczyłam na Mniamspinka.pl zdjęcie kluseczek Gruszki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMój syn makaron, obok pizzy, czy pierogów może jeść codziennie, lubi makaron pod każdą postacią: spaghetti, podsmażany, z sosami, z jajecznicą, czy w zupie. Nie miałam dzisiaj zbytnio czasu na gotowanie, a on głodny czekał na obiad. A do tego makaron to jedno z najszybszych dań. Podczas, gdy makaron sie gotował, postanowiłam przygotować do niego błyskawiczny sos, najprostszy pod słońcem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiotrek często przygotowuje dania mięsne na obiad. Szczególnie takie z sosami. Bo on zawsze musi mieć na talerzu dużo i tłusto. Nawet jak gotuje zupę, to cały garnek. Tym razem postanowił przygotować żeberka wieprzowe duszone. Aby przygotować pyszne żeberka potrzeba do ich przyprawienia sól +pieprz + cebulę, tym razem wyjątkowo, aby zaostrzyć ich smak dodał chili. Podczas duszenia żeberek powstaje pyszny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię