Zakwas na żur

Zakwas na żur

Zakwas na żur

Zrobienie domowego zakwasu jest tak banalne, że aż zastanawiałam się czy w ogóle pisać o tym. Zresztą mnóstwo osób woli kupić gotowy w sklepie i nie zawracać sobie głowy. Ale wystarczy raz zakisić żur samemu raz żeby zobaczyć różnicę i więcej nie używać tego sklepowego.  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Babka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.

Czytaj dalej...

Sałatka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.

Czytaj dalej...

Przepisy na Wielkanoc - top 30

Najlepsze przepisy na Wielkanoc.

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

zupa, wielkanoc

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Ewa, 9 marca 2013 12:03:42

Ja nie miałam pojęcia jak się robi własny zakwas dlatego bardzo dziękuję za ten przepis,na pewno skorzystam:)Mam tylko pytanie ,ile czasu może stać taki zakwas w lodówce w zakręconym słoiku?Serdeczności.Agnieszka.

Katka, 9 marca 2013 16:40:46

Oj tak nie ma to jak domowy zakwas.Ja robię ale z mąki żytniej typ750 .Musze wypróbować z tej co Ty.Pozdrawiam cieplutko:)

Iza Kulińska, 9 marca 2013 19:32:05

Agnieszko, sam się robi - mój jest gęsty, ale taki właśnie wolę - możesz dać mnie mąki, można też robić go na mocniej mielonej mące czyli takiej typ 750. U mnie dłużej niż miesiąc nie stał - nie wiem czy może stać dłużej

Iza Kulińska, 9 marca 2013 19:32:52

ja jakoś zawsze z grubej, ale jak najbardziej można z mocniej zmielonej :) No i mój jest bardzo gęsty

wsamrazik, 10 marca 2013 08:08:15

może :)

wsamrazik, 10 marca 2013 08:12:39

Ja używam mąki żytniej razowej, i w dodatku do poleconych przez Ciebie przypraw, również ziarenka czarnego pieprzu i jałowca, i jednego suszonego grzybka..... Czytałam ostatnio o dodawaniu kilku łyżek płatków owsianych, ale sama nie zdązyłam tego spróbować - na pewno to naprawię na Wielkanoc :D

Iza Kulińska, 10 marca 2013 10:16:00

ciekawa jestem czy czuć jałowiec z zakwasie ? Grzybka lubię dodać już do gotowania żuru. Widziałam u kogoś zakwas na samych płatkach, na mące pszennej - sama jeszcze nie próbowałam więc dużo przede mną :)

bk110, 11 marca 2013 11:21:27

jesteś nieoceniona :-) Co ja bym zrobiła beza Twojego bloga????A podałabyś może przepis na zakwas na biały barszczyk?

Iza Kulińska, 11 marca 2013 13:03:13

barszcz biały robi się na zakwasie z mąki pszennej więc wystarczy ją zamienić. Niektóre źródła podają, że zalewa się ją przestudzonym wywarem z wędzonki, ale można też zwyczajnie wodą

wsamrazik, 11 marca 2013 19:26:57

Czuje się trochę ten jałowiec, ale cała mieszanka przypraw sprawia (mam własne drzewko laurowe, więc dodaję świeże listki :) ), że zakwas jest bardzo aromatyczny, co dla mnie wpływa rewelacyjnie na smak żuru.... Ale te płatki mnie nęcą, więc na pewno dodam do wielkanocnego zakwasu.... Dodatkowe grzybki dodaję również do gotowania zupy.... PS. Mój zakwas stoi w lodówce prawie rok (zrobiłam go dużo za dużo, więc używam po trochu, bo po pewnym czasie robi się, oczywiście, coraz bardziej kwaśny)....

Iza Kulińska, 11 marca 2013 20:09:50

ja dzisiaj nastawiłam orkiszowy i nieco inaczej niż żytni - jak się uda to podam co i jak :)

olć, 20 marca 2013 17:32:38

Super, wypróbuję w te Święta, jeszcze nigdy sama nie robiłam - mam nadzieję, że się uda :)

Iza Kulińska, 20 marca 2013 19:47:19

na pewno się uda ! powodzenia :)

Anonymous, 21 marca 2013 08:36:11

Ja również wczoraj nastawiłam na zakwas,miałam mąkę bardziej zmieloną,ale może wyjdzie :)

Iza Kulińska, 24 marca 2013 21:00:04

mąka może być drobniejsza - mam nadzieję, że Ci się uda barszczyk :)

olć, 26 marca 2013 20:59:50

nastawiłam :) niestety dopiero przy robieniu zdałam sobie sprawę, że... 1l wody to za dużo na 'zwykły' słoik :D na szczęście w pobliżu był słój, w którym trzymam przybory do wypieków... i już się kisi :)

Iza Kulińska, 26 marca 2013 21:02:56

będziesz miała pyszny żurek w święta :)

olć, 28 marca 2013 10:08:14

to jeszcze zapytam - czy na nim ma prawo powstawać taka piana, jakby z wzburzonej wody gazowanej? czy to znak, że coś mu doskwiera?

Iza Kulińska, 28 marca 2013 11:08:00

hmmm, aż taka to mi się nigdy nie zrobiła. Powąchaj, zakwas powinien przyjemnie pachnieć - kwaśno, ale też owocowo. Możesz spróbować czy nie zgorzkniał.

Anonymous, 30 marca 2013 20:46:56

Mój zakwas zepsuł się, wyszedł gorzki, ciekawe dlaczego?

Iza Kulińska, 31 marca 2013 10:53:03

czasami tak się zdarza - może było coś w mące co nie pozwoliło rozwinąć się drożdżom. Nie zniechęcaj się - nastaw ponownie :)

olć, 2 kwietnia 2013 13:41:55

wyszedł! :) także dziękuję za przepis :) robiłam też majonez i też wyszedł, więc podziękowania podwójne :D

Iza Kulińska, 2 kwietnia 2013 16:06:15

no to bardzo się cieszę i pozdrawiam serdecznie !

Anonymous, 27 września 2013 23:33:22

witam.zrobilem wszystko jak w pani przepisie a zurek nie wyszedl. po trzech dniach zrobila sie plesn na gorze,co moglem zrobic nie tak? kromka chleba (razowy na zakwasie) schła z miesiac,czy to nie za dlugo? pozdrawiam

Iza Kulińska, 28 września 2013 21:16:44

cóż, czasami tak bywa po prostu. Czasami jest coś w powietrzu i zakwas się psuje. Na szczęście nastawienie nowego nie kosztuje dużo. Ja suszony chleb przechowuję czasami dłużej więc raczej to nie wina chleba - no chyba, że przed suszeniem już zaczął pleśnieć

Anonymous, 19 kwietnia 2014 20:43:35

Mój zakwas niestety też się nie udał.Pojawiła się na wierzchu pleśń. Brrr.Nie zdążę już nastawić kolejnego,więc użyję kupnego gotowca.Wyczytałam poradę p.Ewy Wachowicz,żeby codziennie przemieszać zakwas.Bo próbować będę,aż mi wyjdzie.Pozdrawiam!msewka

Iza Kulińska, 21 kwietnia 2014 17:31:02

Ewciu, tak bywa z zakwasem.... Ja w tym roku wykorzystałam do zakwasu na żur łyżkę zakwasu chlebowego i po 2 dniach był gotowy :) a jak nastawiam zwykły to nie mieszam bo nie pamiętam o tym :D