zupa - 39749 przepisów (strona:1525/2650)

Chłodnik litewski 144

Jest to podawana na zimno zupa, której bazę stanowi ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem, jogurtem bądź kwaśną śmietaną wraz z dodatkami, takimi jak surowy ogórek, rzodkiewka, koperek, szczypiorek i jajko gotowane – u mnie jajko w koszulce. Idealny na obiad w letnie dni – orzeźwia, syci, jest źródłem witamin

To co kocham
Sos aksamitny pomidorowy 131

Sezon pomidorowy w pełni! Oprócz zup i sałatek polecam wykonanie sosu pomidorowego, bardzo aksamitnego. Sos ten pasuje do kurczaka i schabu, do roladek i faszerowanego mięsa, a także do kalafiora i jarskich kotletów. Składniki: • puszka pomidorów bez skóry lub 0,5 kg świeżych, mięsistych • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 serki

To co kocham
Flaczki wołowe z zielonym groszkiem 144

Flaczki to dla niektórych bardzo kontrowersyjne danie i omijają je z daleka. Jest to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski żołądków wołowych lub cielęcych, czyli potocznie flaków. W przeszłości flaczki były ulubioną potrawą

To co kocham
Kapuśniak na żeberkach 144

Uważam kapuśniak za zupę, do której należy dorosnąć, bo w dzieciństwie zdecydowanie nie lubiłam go, chociaż podobno babcia robiła najlepszy. Przyznam się, że to mój pierwszy ugotowany w życiu kapuśniak, bo jakoś wcześniej nie było mi z nim po drodze. Wyszedł naprawdę smaczny, pachnący wędzonką, z miękką kapustą i rozpływającymi

To co kocham
Chłodnik ogórkowy z awokado 140

Najlepsze letnie zupy to chłodniki – zimne, od gęstych warzywnych po lekkie owocowe, na słono i na słodko. Są smaczne, zdrowe, orzeźwiające i dietetyczne, szybkie i proste w przygotowaniu. Prawdziwa bomba witaminowa na talerzu. Moja propozycja to aromatyczny chłodnik ogórkowy z dodatkiem awokado i zieleniny, który doskonale

To co kocham
Rosół z kaczki 135

Rosół to tradycyjna zupa niedzielna należąca do narodowych polskich potraw. Całe moje dzieciństwo kojarzę z rosołem na niedzielny obiad i zawsze jego zapach przenosi mnie do tamtych lat. Osobiście rosół gotuję rzadko, może nawet za rzadko, bo tylko kilka razy w roku. Wynika to z tego, że będąc

To co kocham
Prosty rosół z grzybów. Opieńka miodowa 218

pieprzem oraz zeszkloną połówką posiekanej cebuli. Grzyby kroimy w paski i wrzucamy spowrotem do wywaru. Podajemy z gotowanymi w całości ziemniakami i okraszamy domowymi, przypieczonymi skwarkami. Dekorujemy świeżą zieleniną. Zupa prosta, ale dla amatorów grzybów smakowita. Wartości zdrowotnych nie posiada, ale czy musi? Taki rosół najlepszy jest z gąsek, ale z braku laku i opieńka smakuje

Kuchnia po mojemu
Krem dyniowy po tajsku z mleczkiem kokosowym w rytmie curry 157

racji braku obiadu, musiałam wymyślić coś na szybko. Dotargałam dynię do domu, obrałam, pokroiłam, upiekłam.. i ugotowałam zupę. W tajskich rytmach, z domieszką curry i włożonym w nią całym sercem. Połączenie polskich smaków z tajskimi wyszło pyszne. Zawirowania i obroty smakowe.  Tak podsumuję smak i zapraszam do przepisu. Składniki: 500g obranej dyni 1 mała puszka (165ml) mleczka kokosowego

Czarnawisienka
czerwony barszcz bieszczadzki 169

buraków 200 g fasoli jaś 300 g ziemniaków 250 g warzyw (marchewka, pietruszka, seler) 1500 – 2000 ml wywaru (rosołu) 2 łyżki śmietany sól, pieprz wykonanie: Dzień przed gotowaniem zupy fasolę, płuczemy zalewamy letnią wodą i pozostawiamy do napęcznienia (ok. 12 godz.). Następnego dnia fasolę gotujemy do miękkości. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do innego garnka, zalewamy wywarem

Domowy Smak Jedzenia
Zupa paprykowa 159

wywaru, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda zacznie bulgotać, przykryć garnek i gotować 30 minut na małym ogniu Następnie zdjąć garnek z gazu i zupę zmiksować. Dodać 3 łyżki śmietany i znowu zmiksować Można przystroić posiekanymi listkami bazylii, a można zjeść bez dodatków. Moja córka zjadła z grzankami Smacznego i na zdrowie :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Chłodnik koperkowo-czosnkowy na zsiadłym mleku z orzeszkami pistacjowymi 195

jest ten z torebki, w proszku. Nigdy w życiu!  Jest ze świeżego koperku i bulionu warzywnego. Poza tym, w taki upał jaki mamy dzisiaj, gorąca zupa to by była pomyłka :) Podane proporcje to 3 porcje po 250 ml. Składniki: 300 ml zsiadłego mleka 300 ml bulionu warzywnego, ostudzonego 1/2 świeżego ogórka 3 szt. rzodkiewki 1 garść orzeszków pistacjowych

Szczęśliwa kuchnia
Zupa pomidorowa a’la mexicana 95

dodajemy ½ łyżeczki soli, gotujemy 20 min od momentu zawrzenia. Następnie mięso wyjmujemy, do wywaru dodajemy pokrojoną na półplasterki marchew, seler w kostkę, gotujemy do ich   miękkości. Do zupy dodajemy koncentrat, odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę. Gotujemy 10 min, do smaku doprawiamy chilli, solą oraz pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem, u nas spaghetti chitarrone. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style

R'n'G Kitchen
ZUPA KALAFIOROWA Z MIĘTĄ 218

Chciałabym Wam dziś polecić wspaniałą zupę miętową na bazie kalafiora,kurczaka i mięty.Cudowny smak babcinej kuchni. Kalafior "mutant" kapusty głowiastej lub brokułu.W Polsce znane od XVI-XVII wieku.Podobno sprowadziła go Bona Sforza. Kalafior zawiera dużo mikroelementów i olejki eteryczne,które wydzielają przykry zapach podczas gotowania wydzielając siarkę ale to nie jest takie ważne ,najważniejsze jest  smak

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Krem z białych warzyw 160

Taką porą zdecydowanie ciepłe posiłki są wskazane. Dzisiaj polecam Wam zupę krem z białych warzyw, która Was rozgrzeje i jest zdecydowanie pyszna.  Składniki:  100 g korzenia selera 100 g korzenia pietruszki 80 g pora (tylko cześć biała) 80 g cebuli  80 g ziemniaków 130 g różyczek kalafiora 120 g kalarepy 3 ząbki czosnku 50 g masła

Niezły Młynek
KAPUŚNIAK MAZURSKI 204

dodatkiem soli. Włoszczyznę z wywaru pokroić w paski. Do ugotowanych ziemniaków dodać gorącą kapustę z wywarem, włoszczyznę, paprykę i zagotować. Na stopionej słoninie poddusić resztę cebuli pokrojonej w kostkę. Zupę okrasić słoniną z cebulką, doprawić solą do smaku. Do porcji kapuśniaku dodawać drobno pokrojoną zieloną pietruszkę. Podawać z chlebem

Przepisy kulinarne babci Antoniny