zupa - 39353 przepisów (strona:1528/2624)

Zupa ogórkowa z ziemniakami 181

Szybka i pyszna zupa ogórkowa z ziemniakami. Do jej przyrządzenia można użyć bulionu ugotowanego np. na kościach od schabu. Składniki: 2 l bulionu mięsnego 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 300 g ogórków kiszonych 1 marchewka 100 ml śmietany 30 % 2 łyżki posiekanego koperku 5-6 dużych ziemniaków sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujmy

Na Ciasteczkowych Papierach
Krem z pomidorów i zielonego groszku z chipsem z boczku 176

zmiękną dodajemy groszek, passatę, łyżkę masła, wodę, przyprawiamy, dusimy na wolnym ogniu około 25 minut. Gdy wszystkie składniki zmiękną i ładnie się połączą miksujemy na krem. Tylko uwaga! Niech zupa przestygnie, wtedy miksujcie, dzięki czemu noże nie będą się tępić w Waszych kuchennych sprzętach. Boczek przesmażamy na patelni bez tłuszczu, pieprzymy. Do miseczki wlewamy krem, dekorujemy boczkiem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Zupa krem z ogórków kiszonych 200

Zupa ogórkowa jest chyba zaraz po pomidorowej najbardziej lubianą zupką. Zawsze gotuję ją ze swoich kiszonych ogórków z kawałkami ziemniaków i zabielam śmietaną. Ostatnio bardzo często robie zupki kremy więc postanowiłam przygotować ogórkową w postaci kremu. Był to bardzo dobry pomysł bo zupka wyszła naprawdę fajna i smaczna a córeczka stwierdziła, że taka kremowa jest lepsza. składniki: 600 g obranych

Monia miesza i gotuje
ZUPA GULASZOWA 119

czosnku przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa i wszystko smażyć przez ok. 5 minut. Wlać 3 litry wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość doprowadzić do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować dodać pokrojoną w pół talarki marchewkę, cukinię, starty na grubych oczkach tarki seler i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Całość gotować na małym ogniu. Kiedy ziemniaki

Prosto i Smacznie z Anetą
KREM SZPARAGOWY 112

kilkucentymetrowe kawałki.Cebulę obrać,pokroić w cienkie talarki,zeszklić na maśle ( bądź oleju). Dodać szparagi ( kilka główek odłożyć),chwilę dusić. Zalać gorącym bulionem,gotować ok 10 - 15 min. Zupę zdjąć z ognia,połączyć ze śmietaną,zmiksować blenderem.Doprawić do smaku solą,pieprzem....u mnie biały pieprz. Odłożone główki szparagów wrzucić na wrzątek,gotować 2-3 min,osączyć.Krem podgrzać

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa krem z pokrzywy 151

zawartośc garnka się zagotuje dodać pokrojone ziemniaki. Gotować dalej aż ziemniaki będą miękkie. Gdy ziemniaki się już ugotują zestawić garnek z ognia. Zawartość zmiksować na gładki krem, gdyby zupa wyszła za gęsta dolać jeszcze bulionu. Zupkę podawać z kleksem słodkiej śmietanki i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu

Monia miesza i gotuje
Krem z botwinki 88

Sezon na botwinkę się zaczął i niemal pół Polski zajada się botwinką. Ale są też tacy, którzy nie lubią pływających farfocli w zupie, chętnie by zjedli ale bez liści. Dlatego proponuję krem z botwinki. Smak ten sam a farfocli brak :) 2 pęczki botwinki, 1 ziemniak, 300 ml bulionu, sok z cytryny, sól, cukier, śmietana Botwinkę oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie

królestwo garów
Brokułowa zupa krem 146

wodą. Całość przelać później z powrotem do garnka i gotować około 15 minut. W tym czasie doprawić pieprzem, solą, oregano i startym imbirem. Na końcu dolać odrobinę oliwy. Zupa jest idealną propozycją na wiosenny obiad. Można ją podawać z ugotowanym na twardo jajkiem lub z grzankami. Smacznego

Kuchenne innowacje
Kartoflanka z wężymordem 130

temu zostanie śnieżnobiały. Wężymord zawiera potas, magnez, sód, fosfor, żelazo, karoten, wapń oraz witaminy E, B1, B2 i C. Jedzmy zatem korzonek na zdrowie i dla zdrowia. Dziś pyszna zupa. Kartoflanka z wężymordem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krem kalafiorowy z oliwą truflową 188

Cebulę dodaje się świeżą, a ta z kolei nadaje delikatnej ostrości i cebulowy aromat. Jak można się domyślać, nie jest to krem na śniadanie. Wyborna przystawka przed obiadem zamiast zupy. SKŁADNIKI na 4 małe porcje: 1/2 kalafiora 1 mała cebula szkalanka mleka póltłustego dużo masła (ok. 1/2 kostki) oliwa truflowa do polania sól i pieprz do smaku Kalafior ugotować

Sztuka gotowania w/g Samiry
Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 186

Prawdziwy ukraiński barszcz! w końcu odważyłam się wypróbować tę zaskakującą kombinację smakową. O dziwo dodatek kapusty i papryki wzbogacił smak ale nie był natrętny. Wspaniała, sycąca zupa. Polecam! Barszcz ukrainski  200 g buraków pokrojonych w słupki 200 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, posiekana 1 marchew, starta na grubych oczkach 1 czerwona papryka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gotowanie z wielkimi markami 192

zapewne mieliście do czynienia z zupami z proszku czy popularnymi fixami do dań. Pewnie kojarzycie ramę do smażenia z programu top chef :). Dziś właśnie będzie o współczesnym zamachu na Polską kuchnię oraz kucharki/kucharzy.  Zapewne wielu stwierdzi że takie produkty to ułatwienie i pomoc.  Można się z tym zgodzić pod warunkiem że  a/ Przyznajesz że nie umiesz gotować

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa ze szparagami i dorszem 195

kawałki dorsza 250 g zielonych szparagów 2 duże ziemniaki marchewka, pietruszka, kawałek selera, gałązka lubczyku 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany sól, pieprz Sposób przygotowania Warzywa … Czytaj dalej Zupa ze szparagami i dorszem

czarrna od kuchni
Kremowa pomidorowa z pomidorów z puszki 124

Pomidorowa to jedna z najbardziej lubianych zup. Można ją przygotować na różne sposoby. Najlepiej smakuje zrobiona ze świeżych pomidorów . Jednak poza sezonem do zrobienia pysznej zupki można wykorzystać domowe przetwory lub wykorzystać to co oferują nam sklepowe półki czyli pomidory w puszce, koncentrat oraz przecier. Właśnie na bazie takich kupnych pomidorków z puszki przygotowałam moją pyszną kremową zupkę. składniki

Monia miesza i gotuje
ZUPA - KREM MARCHEWKOWY Z TRYBULĄ 96

zmienić,a nic tak nie poprawia nastroju jak zupka marchwiowa.Poważnie.Wzbogaca dietę w beta - karoten,który jest prekursorem witaminy A oraz silnym antyoksydantem.Polecam dla wszystkich,którzy lubią zupy krem.   Zastanawiam się czy znacie trybulę? To młode ziele z rodziny selerowatych.Przyśpiesza trawienie,łagodzi wzdęcia,bogate źródło witaminy C i karotenu,działa wykrztuśnie i lekko pobudzająco,obniża ciśnienie krwi

Niespełnione zdolności kulinarne