zupa - 39353 przepisów (strona:1523/2624)

Zupa krem z pora 144

Zupa-krem z PORA Składniki: 2 pory 1 cebula 2 duże ziemniaki 1 natka pietruszki 3 łyżki koperku świeżego 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatałowej sól,pieprz jogurt  grecki 1 litr bulionu Sposób: C ebulę kroimy w piórka, Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, Kroimy pora nie drobno Siekamy koperek ,pietruszkę,i czosnek Zostawiamy troszkę

Viola cooks with passion
Krem -zupa z cukinii i parmezanem 138

ViolaPassion Następna wspaniała lekka zupa krem. I bardzo łatwa do zrobienia SKŁADNIKI: 700g cukinii 1 cebula biała 1/2 cebuli czerwonej 600ml bulionu  Sól,pieprz 2 łyżki masła Sposób: Cebule kroimy w kostkę,i Smażymy aż do zeszklenia na maśle. Pokrojona cukinie w krążki dodajemy do cebuli,mieszamy i szklimy około 10 minut. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy na małym

Viola cooks with passion
Słodko- kwaśna Zupa Tajska z owocami morza 159

ViolaPassion Wspaniała lekka i orzeźwiająca zupa w sam raz na upały które również pokazały się na Wyspach. Szybka do zrobienia . Całe  przyjemne 20 minut. Rewelacja gdy jest tak gorąco i nie chce stać się przy garach. Składniki Owoce morza  mieszanka 300g (Kalmary,krewetki,małże) 1/2 drobno posiekanej natki pietruszki 1/2 szczypiorku 3 ząbki czosnku przekrojonego na 4 części

Viola cooks with passion
Zupa krem z dyni z czerwoną soczewicą ,grzankami i kardamonem 130

dodajemy dynię  i dusimy pod przykryciem 15 minut. Dodajemy przyprawy  i wyłuskany kardamon podlewamy bulionem i gotujemy następne 10 minut. Po czym blendujemy. Pamiętajmy o zasadniczej rzeczy zupa nie może być zbyt gęsta ponieważ soczewica zagęści ją nam dodatkowo,gdyby doszło do takiego małego wypadku dodajmy jeszcze bulionu Dodajemy soczewicę i gotujemy na małym ogniu około 20 minut

Viola cooks with passion
Pikantna zupa Thai z kewetką i polędwiczką kurczęcą 145

ViolaPassion Kolejna odsłona zupy Tajskiej tym razem z polędwiczką kurczeca i krewetką. Składniki:( 8 osób) Składniki: 300g krewetek królewskich 8 polędwiczek kurczęcych podsmażonych bez dodatku tłuszczu zalanych sokiem z limonki 3 łyżki masła 2 łyżki pokrojonej Okry sok z jednej limonki 6 łyżek kiełków bambusa 1 kapusta Pak Choi opalona na patelni 1 szczypiorek drobno posiekany 2 laski trawy cytrynowej

Viola cooks with passion
Bulion warzywny 115

Bulion warzywny jest podstawą zup i sosów. Zazwyczaj porcję zużywam zaraz po zrobieniu, a pozostałą część mrożę w plastikowych pojemniczkach i wykorzystuję w miarę potrzeb.  Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka pół niewielkiego selera 1 mały por 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 3/4 płaskiej łyżeczki soli kilka gałązek natki

Smak mojego domu
Klasyczne leczo. 137

średnim ogniu 25 - 30 minut. Nie mieszać. Najlepiej po ugotowaniu pozostawić leczo do ostygnięcia i podgrzać jeszcze raz przed podaniem. Podawać w miseczkach lub głębokich talerzach jako gęstą zupę. Koniecznie ze świeżym pieczywem

zadanie-gotowanie
Zupa krem z fasolki szparagowej 132

MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę i czosnek siekamy. Szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Zalewamy wrzątkiem (1,2 l) i gotujemy na dużym ogniu 30 min. Studzimy. Do zupy dodajemy śmietanę, blendujemy na   gładko. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Natkę siekamy, wrzucamy do kremu, podgrzewamy. Podajemy na gorąco. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

R'n'G Kitchen
Zupa soczewicowa 122

Opróżniam zapasy, a najlepszym połączeniem dla warzyw, pomidorów i soczewicy jest zupa. Przepis można powiedzieć, że  mojego autorstwa. 1/2 dużej szklanki soczewicy 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 pomidory 2 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 łyżeczki pieprzu białego 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki soli 4 szklanki wody Marchewki, pietruszki obrać i pokroić drobno. Cebulę obrać

Czerwony Gupik
ZUPA ZE SZPINAKIEM 141

Poniższa zupa powstała z końcówek produktów, które chciałam już szybko zjeść, aby nie zajmowały miejsca i się nie zepsuły. Zdaję sobie sprawę, że potrawa ma bagienny kolor, co czyni ją mało atrakcyjną wizualnie, ale jest to efekt zmieszania dwóch podstawowych składników - pomidorów i szpinaku. Czytaj więcej

Kasia Sarna
ZUPA-KREM Z DYNI 216

Rozgrzewająca zupa z dyni - na pewno sprawdzi się przy jesiennej pogodzie, ale ja już teraz nie mogłam jej sobie odmówić :) Dostałam wielką dynię prosto od rolnika, więc w najbliższych dniach na pewno poszaleję z dyniowymi przepisami. Czytaj więcej

Kasia Sarna
ZUPA MISO 231

Zupa miso tradycyjnie jest spożywana w Japonii. Sporządza się ją z pasty sojowej oraz składników zależnych od konkretnych upodobań smakowych. Najpopularniejszymi dodatkami są wodorosty, tofu, cebula oraz ryba. Nie jest sycącą potrawą, dlatego przeważnie traktuje się ją jedynie jako dodatek. Odkąd pastę miso można kupić w supermarketach (np. Auchan, E.Leclerc) zdarza mi się ją przygotowywać. Poniżej jedna z możliwości podania

Kasia Sarna
ZUPA Z KALAREPY NA MLEKU prosty przepis 165

chcę takie zielsko wziąć ze sobą. Nie mam oczywiście pretensji do handlowców. Rozumiem, że to klienci swoimi wyborami kształtują rynek. Po co były mi liście kalarepy? Do pysznej zupy: Czytaj więcej

Kasia Sarna
Zupa krem z cukinii 180

Spytaj siebie, co jest naprawdę ważne,  i miej mądrość i odwagę, by budować wokół TEGO swoje życie" [znalezione przypadkiem] Zupa-krem z cukinii www.kuchniasmakow.blogspot.com 2-3 cukinie - obrać i pokroić w kostkę 5-6 ziemniaków - obrać i pokroić w kostkę 2 cebule - obrać i drobno pokroić 1 kostka rosołowa woda sól, pieprz, koperek lub bazylia vegeta masło 1. Cukinie

Kuchnia smaków