zupa - 39012 przepisów (strona:1523/2601)

Zupa z zielonego groszku, brokułu z mleczkiem kokosowym 83

mleczko kokosowe sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Do wywaru warzywnego dodajemy brokuł i groszek, gotujemy aż brokuł zmięknie. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i przyprawiamy pieprzem i solą. Zupę możemy również zmiksować na krem

Łycha smaków
Rozgrzewająca zupa z pieczonym czosnkiem i mleczkiem kokosowym 105

zapiekamy przez ok. 30 minut. Po ostudzeniu obieramy i rozdrabniamy widelcem (czosnek jest bardzo miękki) i dodajemy do wywaru warzywnego wraz 4 świeżymi ząbkami.  Do zupy dodajemy łyżkę suszonego majeranku, mleczko kokosowe, doprawiamy solą ziołową i pieprzem i gotujemy przez 15 min.  Podajemy z chrupiącymi grzankami posypanymi majerankiem

Łycha smaków
Żurek na zakwasie 98

pieprz, sól Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, seler, por z przyprawami: pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe gotujemy wywar warzywny. Do wywaru dodajemy  zakwas, majeranek, czosnek i zagotujemy wywar. Zupę doprawiamy  solą i  pieprzem. Podajemy z łyżeczką chrzanu i jajkiem ugotowanym na twardo

Łycha smaków
Chłodnik z jajkiem 149

ostygnięcia. Do zimnego wywaru dodajemy  sprasowany  czosnek oraz pokrojone warzywa:  rzodkiewki, ogórki zielone,  koperek, szczypiorek i zalewamy maślanką, kefirem i jogurtem. Jeżeli jest potrzeba doprawiamy zupę do smaku pieprzem i solą. Przygotowany chłodnik powinien być wstawiony min. na godzinę do lodówki. Podajemy z ugotowanym jajem

Łycha smaków
Zupa z zapiekanym bakłażanem, papryką i pomidorami 89

bakłażan, papryki, czosnek dodajemy do naczynia miksującego i blendujemy na gładką masę. D o wywaru warzywnego dodajemy zmiksowane warzywa doprawiamy pieprzem i solą , gotujemy aż się krem zagotuje.  Zupę podajemy z grzankami lub ulubionym chlebkiem

Łycha smaków
ORIENTALNY BULION WARZYWNY 182

DETOKS CUKROWY 2016 Aromatyczny, pełen zakręconych smaków bulion warzywny może być podstawą wielu zupnych wariacji. Za oknem zimno, a ciało domaga się natychmiastowych rozgrzewaczy. Stawiam na talerz pikantnej zupy, do której można dodać kilka zgrillowanych, podsmażonych lub surowych, zaparzonych gorącym wywarem dodatków. Wypity w kubku też jest całkiem OK. Przepis pomimo długiej ilości... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Zupa a'la Flaki 166

Rozrobić w naczyniu 3 łyżki mąki ziemniaczanej z łyżka koncentratu pomidorowego oraz odrobiną wody (tak by nie było grudek).  Pozostały koncentrat dodać bezpośrednio do garnka z gotującą się zupą.  Przyprawić według uznania (ja dodałam połowę opakowania z przyprawami do flaków, porządnie sypnęłam majeranku oraz słodkiej i ostrej papryki). Gotować jeszcze około 10 minut. SMACZNEGO! :) Koszt: około

smacznieinatemat
Wigilijny zupa z owoców suszonych 84

Zupa z suszonych owoców z makaronem zawsze gości na mojej kolacji wigilijnej. Jest bardzo smaczna i aromatyczna, polecam. Składniki: 200 gram wędzonych śliwek 200 gram wędzonych gruszek 200 gram suszonych jabłek Garść suszonych jagód 6 goździków Miód do smaku Sok z połowy cytryny Makaron żytni nitki Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy wszystkie owoce, zalewamy 4 litrami wody, pozostawiamy na kilka

Bajeczna Kuchnia
Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami 107

już ostatnia propozycja z wigilijnych zup na moim blogu. Pachnący śliwką barszcz czerwony, z lekko korzenną nutą. Składniki: 1,2 kg buraków czerwonych 7-8 suszonych śliwek ok 1,5 l wywaru warzywnego 4-5 suszonych podgrzybków 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu 4-5 goździków sól, cukier i świeżo

Czerwień i błękit
Uszka z grzybami najlepsze na Wigilie 210

też pokrojone w plastry, na noc lub na godzinę, a następnie ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Po ostudzeniu odcedzić, drobno pokroić ( wywar zachować na zupę) i dodać do uduszonej na maśle drobno pokrojonej cebuli. Doprawić do smaku solą , pieprzem majerankiem, wymieszać i odstawić do czasu przygotowania ciasta. Z mąki, jajka, szczypty soli, łyżki oliwy i gorącej

Gotowanie-uk
Zupa krem z dyni i batata z suszonymi figami, migdałami i pestkami dyni 103

Kochani dziś na kolację podaję zupę z pestkami ... Krem pyszny i aromatyczny, krem rozgrzewający i słoneczny. Składniki mała dynia np. Hokkaido 1 batat półtorej cebuli czerwonej 4 ząbki czosnku pół szklanki mleka kokosowego 3 cm świeżego kłącza imbiru 1 łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy olej kokosowy do smażenia sól himalajska różowa szczypta cynamonu pestki dyni ,migdały oraz suszone figi

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z kapusty pekińskiej 114

plasterki, pietruszkę, seler i ziemniaki w kostkę. Warzywa smażymy kilka minut na rozgrzanym, roztopionym maśle. Zalewamy bulionem, gotujemy na al dente, dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy. Kapustę siekamy, dodajemy do zupy razem z mielonym kminkiem. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Świąteczny barszcz z kiszonymi i pieczonymi burakami 143

Chioggia, i wywar buraczany połączysz z lekkim wywarem grzybowym z leśnych grzybów lub shitake (cenionymi za właściwości lecznicze) jak u nas. Możesz też pójść o krok dalej i przygotować zupę krem zamiast "czystego" barszczu, Ty wybierasz :) Porcje: 4 Czas przygotowania: 1 godz. 40 minut Składniki: 7 buraków odmiany  Chioggia, 600-800 ml kwasu buraczanego  z buraków Chioggia

SzczyptaSmaQ
Wielkanocny żurek na domowym zakwasie 188

Idealna zupa Wielkanocna! Żurek na domowym zakwasie :-) Czytaj więcej

Ana Mari's world