zupa - 39012 przepisów (strona:1521/2601)

Zupa kryjm ze bani i ryby (Zupa krem dyniowo-rybna) 139

kapnijcie trocha oliwy, ale niy podsmażejcie już tego na za srogim [5] hicu, bo oliwa pōnoś go niy lubi. A terozki wlyjcie wody- yno niy za dużo, żeby ta zupa niy bōła za rzodkoł. Nojlepi, żeby yno przikrōło warzywa. Niech sie to tak ze 20 minut powarzi- żeby bania zmiynkła, a potym wciepcie tyż ryba i syrek , i niech

Chop w kuchni
Wodziōnka abo brōłtzupa (Śląska zupa chlebowa) 135

Niy ma chyba barzi ajnachowego 1 jołdła do narychtowania, 2 jak wodziōnka- chyba, że smażōnka 3 abo sznita ze fetym. 4 Pirwy 5 zawsze sie jōm

Chop w kuchni
kapuśniak na boczku 104

Zima to pora na gotowanie treściwych rozgrzewających zup

Ugotujmy Coś
Szpinakowa zupa krem 133

Blueberry Corner by "jagodzianka" Szpinak – kiedyś gloryfikowany, jako najlepsze źródło żelaza i witamin. Teraz po dogłębnych badaniach, okazało się, że szpinak zawiera 10 … Przeczytaj cały artykuł Post Szpinakowa zupa krem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Zupa meksykańska-prosta i pyszna 184

pyszna ,sycąca zupa,lekko pikantna,mniam,,,,zrobisz ja szybko i prosto-ale na pewno nie tylko jeden raz-pychotka.... Składniki: 500 g łopatki wieprzowej mielonej, puszka białej fasoli, puszka czerwonej fasoli, pomidory w puszce krojone puszka kukurydzy, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 kostka rosołowa(lub litr rosołu) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól

Swojskie jedzonko
Zupa gołąbkowa 176

cebulę, czosnek i mięso mielone, dodać łyżeczkę tłuszczu i podsmażyć. Wlać ok 1,5 l wody, Kapustę pokroić w kostkę , marchewkę i pietruszkę również w drobną kosteczkę. Dodać do zupy warzywa i ryż, przyprawić do smaku następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory i gotować

Gotowanie jest łatwe
Rosół z gęsi ze szczypiorkowymi kluseczkami 146

się rzadko, więc dzielę ją na mniejsze porcję i mrożę. W takich sytuacjach pozostają spore ilości kości, tzw. porcje rosołowe. Je też pakuję oddzielnie i wykorzystuję jako bazę do zup. Z gęsi można ugotować także pyszny rosół. Bardzo aromatyczny i esencjonalny, na pewno zasmakuje wielbicielom rosołów. Składniki: porcja rosołowa z gęsi 5-6 średnich marchewek 3-4 średnie pietruszki pół

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krem z pieczonych buraków i czosnku z czarnuszką 141

wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy kilka minut. Dodajemy miąższ z jabłka. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy w kosteczkę i  smażymy bez oliwy na patelni. Dodajemy do zupy i posypujemy czarnuszką

AZgotuj!
flaki wołowe z pomidorową nutą 137

minuty i  dodajemy do flaków, razem z pokrojonym mięsem wołowym, na którym gotowaliśmy bulion.   Flaki doprawiamy majerankiem,  oraz maggi, gotując całość jeszcze dziesięć minut. Na koniec zupę doprawiamy solą oraz pieprzem ( wcześniej próbując)   i rozlewamy na talerze

Miód i pieprz
Jajni (ormiańska zupa z wołowiną) 137

roku pojechaliśmy do Gruzji...w sumie, to było nasze marzenie. Kilka potraw przedstawiliśmy, ale na tym nasze poznawanie kuchni się nie kończy...Diana Volokhova Sargsyan zapodała rewelacyjną w smaku zupę. Kolejną kuchnię pragniemy poznać!   Składniki 500 g wołowiny 2 cebule 4 średniej wielkości ziemniaki 150 g suszonych moreli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy

R'n'G Kitchen
Zupa krem z pieczonego kalafiora 190

yszna zupa kalafiorowa z nutami orzechowymi. Prosta i szybka. Zamiast śmietany gęsty jogurt.  Czas przygotowania: 1 godzina Porcje: 4-5 Składniki: 350 g kalafiora   250 g ziemniaków   400 ml wody lub domowego bulionu   100 ml wina białego wytrawnego   50 g cebuli przekrojonej na pół   50 g gęstego jogurtu   20 g oliwy z oliwek

SzczyptaSmaQ
Czerwony barszcz czerwony z ziemniakami 200

Barszcz czerwony to jedna z moich ulubionych zup. W mojej kuchni ma niejedno oblicze. Niezabielany najbardziej smakuje z uszkami z farszem z grzybów lub w kubku do krokietów. Zabielany słodką śmietanką barszcz czerwony preferuję z ziemniakami, rzadziej natomiast jadamy z jajkiem. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1 kg buraków 2-3 młode marchwie po ½ selera i cebuli

Czerwień i błękit
zupa z mrożonej dyni,musu dyniowego na mleku z makaronem... 118

wlać wodę, kawałek obranego imbiru, goździki i zagotować wsypać makaron, dodać cukier,, sól, masło, mus dyniowy ze słoika gotować do miękkości makaronu, na koniec wlać mleko i tylko zagotować zupa jest smaczna, syta, aromatyczna, rozgrzewająca......................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pikantne czerwone curry z ciecierzycy 133

potrawy. Mieszanki przyprawowe curry o charakterystycznym żółto-brązowym kolorze zna chyba każdy, nie każdy lubi ten smak jednak. Natomiast curry jako potrawa to, najogólniej ujmując, rodzaj rzadkiego sosu-gęstej zupy. Coś w rodzaju potrawy jednogarnkowej o orientalnym smaku. Nie chcę się jednak wymądrzać za bardzo, bo nie jestem specjalistką od orientalnego jedzenia :) Dzisiaj zapraszam Was na curry z naszej swojskiej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa brukselkowa 146

Zupa dla wielbicieli brukselki, bardzo szybka, pyszna i z niewielu składników. Składniki: - 500 g brukselki - 2 marchewki  - 2 pietruszki - 1 cebula  - 200 g boczku wędzonego  - 2 l bulionu - śmietana 18% - grzanki  - sól - pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy. W międzyczasie obieramy pietruszkę, marchewkę i cebule. Kroimy na większe kawałki aby łatwiej

Kulinarne życie