zupa - 39012 przepisów (strona:1515/2601)

Kremowa zupa brokułowa 138

Delikatna w smaku kremowa zupa z brokułami na filecie z kurczaka, zaletą jest łatwość przygotowania idealna propozycja na szybki posiłek, również dla dzieci. Można ją też zmiksować na krem. Składniki: 1 filet z kurczaka 1 świeży brokuł 5-6 ziemniaków 1 duża marchewka ½ szklanki makaronu muszelki 3 łyżki klarowanego masła 1 szklanka mleka ½ łyżeczki cukru do smaku gałka muszkatołowa

Wanilia i Kardamon
Rzodkiewkowo-serowy chłodnik 116

widać po blogu za zupami nie przepadam. Za chłodnikami wydawałoby się tym bardziej. No to zmieniam zdanie. Jak to mówi Starsza: ON ROZWALIŁ MÓJ SYSTEM. Spróbowałam i pokochałam. Wprowadziłam swoje małe modyfikacje i tak oto stał się domowym hitem. Składniki: 600 ml maślanki 100 ml jogurtu greckiego, bądź innego gęstego pęczek rzodkiewki pęczek koperku pęczek natki pietruszki bądź zamiennie pęczek

gutfut
Chłodnik ze szparagów. 133

przelewamy do kielicha miksera (jednego zostawiamy do ozdoby), dodajemy posiekanego ogórka, szczypiorek i miksujemy. Na końcu dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Teraz zupę wkładamy do lodówki i chłodzimy około 1-2 godziny (warto schłodzić również szklaneczki w których ją będziemy serwować). Gotowy chłodnik podajemy w dobrze schłodzonych szklaneczkach i ozdabiamy gotowanym szparagiem

Rozpustne gotowanie
Zupa z białych szparagów z mlekiem kokosowym 83

opadnie na dno a następnie pęczniejąc zacznie umościć się do góry (wypływając na wierzch). Zdjąć garnek z ognia, chwile odczekać i wyjąć sitkiem ryż. Ryż wyłożyć na ręcznik papierowy. Zupę tuż przed podaniem posypać ryżem, lub ryż podać w miseczce obok. * użyłam ryżu Uncle Ben's – ryż długoziarnisty z dzikim ** temperatura powinna wynosić około 150 stopni. Jeżeli nie mamy termometru

królestwo garów
Szczawiowa z wkładką 108

gotujemy doprawiając już teraz solą i pieprzem.Gotujemy dalej, aż nam zmiękną ziemniaczki, teraz dodajemy pokrojony drobno szczaw i gotujemy do momentu ( szczaw zmienia kolorek to dosłownie chwila i nabiera zupa smaku).Wyłączamy gaz i wlewamy śmietanę,wystarczy zamieszać i gotowe

Różowa kuchnia
Ukraińskie klimaty 142

barszczem ukraińskim w dzieciństwie nie przepadałam. Co innego barszczyk klarowny, taki wigilijny z uszkami. Mmm, pycha! Ale ostatnio zaczęłam szaleć i eksperymentować z zupami. I jakoś tak tak mnie wzięło na buraki. Zrobiłam więc barszcz ukraiński, ale jednak trochę inny - taki mój. Nieskromnie mówiąc - JEST PYSZNY!!! Czytaj więcej

Moje Pyszne Siódme Niebo
Studencka zupa serowo-ceblowa 93

Bardzo łatwa i szybka zupa, którą często robiłam będąc studentką. Jest tak pyszna, że robię ją do dziś. Składniki: 1/2 dużej cebuli 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki cukru 3 duże serki topione, mogą być o różnych smakach 2 bulionetki drobiowe, lub 2 kostki rosołowe kilka kropli Maggi 1-1,5 litra wody pieprz, sól, papryka ostra grzanki i szczypiorek, przy

Kocham Czekoladę
Bulion Warzywny-Szybki i Łatwy 113

Podstawą wielu zup,sosów jest bulion.Dziś przedstawię Wam Mój sposób na dobry bulion warzywny.  SKŁADNIKI: 2.5 litry zimnej wody  2 Obrane Marchewki 3-4 Łodygi Selera Naciowego ( z natką) 3 Liście Laurowe 4-5 ziaren Ziela Angielskiego Po 1 łyżeczce: papryki słodkiej,czosnku, Po 1 łyżce: pieprzu czarnego,soli lub 2 Łyżki vegety naturalnej.  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Gotowanie Patki
Zupa z białych szparagów 87

cukru. Ugotować do miękkości. Zmiksować, przetrzeć przez sito. Dodać starty ser. Podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotować. Doprawić solą i cukrem do smaku. Na dnie naczynia ułożyć kawałki łososia, wlać zupę. Udekorowałam listkami rukwi wodnej. zastawa

królestwo garów
Zupa krem szpinakowa 149

szpinaku 3-4 średnie ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju 3 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: Bulion wlać do … Czytaj dalej Zupa krem szpinakowa

czarrna od kuchni
Lekki kapuśniak z pieczarkami 127

kapustę wraz z pozostałym wywarem. Mięso można obrać ze skóry i kości i dodać do kapuśniaku. Gotować jeszcze chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę podawać gorącą

Czerwień i błękit
pyszny chłodnik na mleku, śmietanie, jogurcie z olejem rzepakowym... 122

woda 2 litry, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki/smakowy, kucharek 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 3 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, jajka ugotowane na twardo 8 sztuk botwinkę dokładnie umyć i pokroić liście z łodyżkami, buraczki drobno pokroić, zalać wodą i gotować z 20 minut dodać koncentrat barszczu, kucharka

W Mojej Kuchni Lubię
Koreańska zupa z owocami morza (Jjamppong Jjambbong Jjampong) 251

jakiegoś czasu co chwila w internecie natykaliśmy się na koreańską zupę z owocami morza. I jakoś tak cały czas mieliśmy ją z tyłu głowy. Spotykaliśmy ją pod różnymi nazwami (Jjamppong, Jjambbong, Jjampong), ale zawartość zasadniczo ta sama. Na bogato … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Pyszny rosół z lubczykiem i goździkami podany z młodymi ziemniaczkami 139

przygotowany pełen garnek wygląda tak: Gotujemy na wolnym ogniu około 3 godziny. Po trzech godzinach gotowania na wolnym ogniu dodajemy natkę pietruszki (grubszy umyty pęczek, trochę zostawiamy do udekorowania zupy na talerzu) i lubczyk, zostawiamy do "pyrkania" na małym ogniu około pół godziny do 40 minut. Pyrkanie, czyli delikatne podgotowywanie które nie dopuszcza do wrzenia. Jeśli chcę, by mój rosołek

Zasmakuj Kuchni
Zupa ze szparagów i szpinaku 138

afrodyzjaków! Moje ulubione to zielone szparagi, które są miękkie i nie trzeba obierać ich przed gotowaniem, mają dzięki temu najwięcej prozdrowotnych właściwości. Otwieram więc sezon szparagowy w mojej kuchni zupą, w której poza zielonymi szparagami znalazł się też młody szpinak. Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 garści liści młodego

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania