muszą być kaloryczne i ciężkie. Wystarczy kilka prostych zmian, aby wszystkie potrawy były i zdrowe, i smaczne. Oto wielkanocne fit menu, czyli 5 smacznych i zdrowych świątecznych dań. Zupa chrzanowa (4 porcje) 6 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 750 ml bulionu warzywnego 1 jogurt naturalny 3 ząbki czosnku 2 – 3 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka oliwy z oliwek
My Chcemy Jeśćchrzanem (według uznania, ja lubię sporo, ale tak żeby nie zdominował smaku żurku), świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Zupę podajemy z jajkiem na twardo, można też dodać plasterki ugotowanej marchewki i posypać szczypiorkiem, albo innym dodatkami, które według Was pasują. Życzę miłych przygotowań do świąt
Quinoa Raz!minutach wsypujemy majeranek. 3. Kiedy schab będzie wystarczająco miękki wlewamy zakwas. Gotujemy jeszcze przez kilka minut. 4. Żurek podajemy z jajkami. Wedle upodobań dokładamy ulubioną kiełbasę. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Zupy Tagged: czosnek , fit , schab , Wielkanoc , wieprzowina , żurek
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyostrożnie, tak żeby nie rozgrzebywać ściółki i nie niszczyć ich miejscówki. Dzięki tej zmianie przepisów mogę cieszyć się smardzami nie tylko podczas wyjazdu na Słowację . Zapraszam na cudowną, kremową zupę, do której dodałam smakowite, smażone grzyby a dodatkowego uroku dodał jej czosnaczek pospolity, jadalny chwast. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaktórej moczyły się grzyby i doprowadzamy do wrzenia. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy ją na maśle, dodajemy do niej mąkę i chwilkę podsmażamy aby powstała zasmażka. Wlewamy troszkę zupy dokładnie mieszamy a następnie wlewamy całość do żurku. Dodajemy posiekane grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami oraz
Domowy Smak Jedzeniaminut. Dosypujemy groszek i gotujemy kolejne 15 minut. Dodajemy śmietanę i miksujemy całość blenderem. Przed podaniem posypujemy pokruszonym twarogiem i pieprzem ziołowym. Kategoria: żarło powszednie Tagged: groszek , twaróg , zupy
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaPożywna, smaczna, ostra i prawdziwie meksykańska zupa z mięsem, fasolą i kukurydzą! Pełna aromatycznych przypraw i warzyw czyli witamin i minerałów. Rodem z Meksyku! Soczyście czerwona, aromatyczna, rozgrzewająca... jednym słowem - idealna. Składniki: 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 puszki pomidorów krojonych 4 łyżki kukurydzy 3 łyżki fasoli czerwonej (już ugotowanej/z puszki) 1 łyżka kuminu 2 łyżki papryki słodkiej
CzarnawisienkaGdzieś w necie widziałam zupę ogórkową z makaronem zamiast ziemniaków..w sumie ja nigdy tak wcześniej nie robiłam..no i jak dla mnie z ziemniakami jest lepsza.. 3-4 kiszone ogórki 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera bulion sól,pieprz domowa vegeta śmietana koper makaron Warzywa (oprócz ogórków) obrać i pokroić w kostkę, dodać do bulionu
Moje domowe kucharzeniemniejsze różyczki. Myjemy i dzielimy na mniejsze porcje. Wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy kilka minut, kiedy warzywa będą lekko miękkie. Na pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Po ugotowaniu zupy, wyjmujemy skrzydełka, liść laurowy i ziele angielskie. Całość blendujemy na gęsty krem. Smacznego
Truskawkowa Fiestazakwas, chrzan i przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy na krem. 3. Boczek podsmażamy do zarumienienia, jajka gotujemy na twardo, natkę siekamy. 4. Do misek wlewamy zupę, układamy kolejno: natkę pietruszki, pokrojone na ćwiartki jajka, boczek, pulpeciki. Posypujemy natką pietruszki
Szefowa kuchniindyka) sól, pieprz do smaku Pierś z kurczaka dobrze myjemy. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy obrane i pokrojone warzywa korzeniowe i mięso. Cebulę opiekamy nad ogniem i dodajemy do zupy. Gotujemy delikatny wywar. Wyjmujemy mięso i dolewamy zakwas na żur. Gotujemy parę minut. Przyprawiamy sola i pieprzem - można również dodać czosnek do smaku o ile nasze dzieci go preferują. Żur
sierotka maRysia w kuchniprzez około 3 minuty. Wsypałem następnie oba rodzaje soczewicy, mieszałem przez 1 minutę. Dodałem pomidory z puszki, litr wody, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem przez ok. 15-20 minut, zupa powinna być gęsta jak gulasz. Po spróbowaniu doprawiłem ponownie solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podałem nakładając na wierzch po łyżce śmietany i pokrojone awokado
R'n'G KitchenRozgrzej oliwę i zacznij dusić przez kilka minut. Wlej bulion, dodaj przyprawy i gotuj aż warzywa będę miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone ogórki, gotuj 10 minut. Następnie zmiksuj zupę. Udekoruj koperkiem i świeżo mielonym pieprzem
AZgotuj!garnka wlewamy bulion wołowy, kwas z ogórków, dodajemy przyprawę i zagotowujemy. Krok 2. Mąkę dokładnie rozprowadzamy ze śmietaną, hartujemy kilkoma łyżkami gorącego płynu, wlewamy do garnka z zupą, mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. Żurek doprawiamy pieprzem i roztartym czosnkiem . Krok 3. Kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Podsmażoną kiełbasę rozkładamy na talerzach, zalewamy żurkiem i posypujemy zieleniną
Moja Książka KucharskaKrok 2. Z wywaru wyjmujemy włoszczyznę oraz ziarenka i liście laurowe, dodajemy zakwas pszenny oraz czosnek - gotujemy powoli kolejną godzinę. Krok 3. Śmietankę hartujemy gorącym barszczem, wlewamy do wrzącej zupy, mieszamy, doprawiamy chrzanem. Krok 4. Białą kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach, wkładamy do barszczu i gotujemy 10 minut - wyjmujemy i kroimy na plasterki. Krok 5. Boczek oraz cebulę kroimy
Moja Książka Kucharska