zupa - 39749 przepisów (strona:1511/2650)

Chłodnik z botwinki 161

Klasyczny CHŁODNIK Z BOTWINKI podawany z koperkiem i ugotowanym jajkiem.... Artykuł Chłodnik z botwinki pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Kartoflanka ze zrazami 171

kłaść mięso mielone [ wcześniej doprawione].Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze ] prawie do miękkości zrazów. Zupa ziemniaki koper Do gotujących się , prawie miękkich zrazów dodać pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków.Dodać koperek, doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Zupa szparagowa 215

Propozycja na delikatny warzywny obiad, zupa szparagowa. Potrzebujemy pęczek szparagów 500g, włoszczyznę w słupkach 500g, ziemniaki 500g,  wodę i przyprawy: sól, liść, ziele... opcjonalnie koperek, śmietanę.  Szparagi płuczemy solidnie w zimnej wodzie i obcinamy twarde końcówki. Potem kroimy na 3-5cm, a ziemniaki w kostkę. Wszystko wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą 2-3litry. Gotujemy około

chleba naszego
Szafranowy rosół cielęcy z quinoą i boczniakami cytrynowymi 181

myjemy, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy, zbieramy pianę, dodajemy włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler, por) zmniejszamy gaz tak, aby pojawiały się tylko pojedyncze bąbelki. Cebulkę opalamy i również wrzucamy do zupy, razem z obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki kurkumą delikatnie solimy. Gotujemy na minimalnym ogniu około 8 godzin, w połowie gotowania dorzucamy liście selera i lubczyk, a w ostatniej godzinie

Quinoa Raz!
Zupa brokułowa 153

Zupka z brokułem..nigdy wcześniej nie dodawałam do zupy całego brokuła , tylko same różyczki-ale gdzieś w necie widziałam , że można dodać także i pokrojony trzon brokuła. bulion 1 duży brokuł kilka  ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka śmietana sól, pieprz listek, ziele Marchewki, pietruszkę obrać obrać i pokroić w kostkę.Różyczki brokuła oddzielić od trzon, a trzon pokroić

Moje domowe kucharzenie
Krem z pomidorów, jabłek i gruszek 148

Jestem absolutnie zakochana w wiosennych barwach i zapachach. Na każdym kroku i przy każdej sposobności staram się doceniać otaczajacą mnie przyrodę. Nauczyłam się ją chłonąć całą

Raj dla Podniebienia
Obowiązkowa botwinkowa 143

teraz właśnie jest na nią najlepsza pora. Botwina to oczywiście nic innego jak młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Lubię wykorzystywać ją do sałatek, potraw duszonych czy zapiekanek, ale zupa to jest mój ulubiony przysmak z jej udziałem. Wersji, nawet w moim rodzinnym domu, jest wiele. Dzisiaj taka... można powiedzieć jarzynowa na bazie botwinki właśnie. Czytaj więcej

Pichceniomania
Chłodnik szczawiowy 154

Szczaw zawsze przypomina mi mojego Dziadka. Mężczyznę, dla którego miasto było za ciasne, ale który potrafił również z niego wycisnąć wszystkie soki. Wędkarza, grzybiarza i wyrobnika

gotować!
Kapuśniak po żydowsku czyli Zupowy Wtorek odc.93 334

przeglądałam najnowszą książkę Marty Dymek "Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata".  Jako pierwszy zrobił ją mój kolega z pracy ale pozmieniał co nieco, bardzo mi zupa posmakował więc zrobiłam ja sama nie kombinując zbytnio.  Efekt był jeszcze lepszy! pachnie, smakuje i syci! u mnie z młodej kapusty :) Kapuśniak po żydowsku 1 cebula 2 ząbki czosnku pół szkl

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybka wegańska botwinka na mleku kokosowym z czarną quinoą i plasterkami ogórka 206

wszystko mlekiem kokosowym i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pierzem, gotujemy parę minut i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny i sok z kiszonych buraków, mieszamy i zupa jest gotowa do podania. Do każdej porcji wrzucamy parę plasterków ogórka, około 2 łyżki czarnej quinoy i świeży koperek (można też dodać jadalne kwiaty do ozdoby).  Moja botwinka już

Quinoa Raz!
Tradycyjny zakwas na żurek 162

będzie kwaśny. Taki żur przecedzamy, przelewamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Możemy go przechowywać nawet do 2 tygodni. Pamiętajcie jednak, że po dodaniu zakwasu do zupy należy go zagotować i pilnować żeby się nie przypalił. Smacznego Artykuł Tradycyjny zakwas na żurek pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Fioletowy krem ziemniaczany 164

bardzo suche ;/ Z kilku ziemniaczków przygotowałam chipsy. Kochani to był strzał w dziesiątkę! Były nie tylko smaczne ale i wyglądały fenomenalnie! Trzeci sposób w jaki wykorzystałam fioletowe ziemniaki to zupa krem. Dzięki ich barwie uzyskała ona piękny i oryginalny kolor. W smaku bardzo przypominała klasyczny krem z ziemniaków Fioletowy krem ziemniaczany Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków 2 małe ziemniaki (zwykłe

PatiGotuje
Barszcz rosyjski 141

Pomidory sparzyłem, obrałem ze skórki, pokroiłem w drobną kostkę. W garnku rozgrzałem masło, wrzuciłem cebulę i czosnek, smażyłem na małym ogniu przez 5 minut. Dodałem do garnka pozostałe składniki zupy, zalałem bulionem i szklanką wody, dodałem przyprawy, gotowałem na małym ogniu około godziny. Doprawiłem do smaku pieprzem i zakwasiłem lekko sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu podałem śmietanę

R'n'G Kitchen
Zupa krem ze szparagów i brokuła 157

Prosta do przygotowania a zarazem bardzo smaczna zupa krem z brokuła i szparagów z serkiem topionym. Ma fajny aksamitny smak, najlepiej smakuje z dodatkiem pieczywa czosnkowego. Składniki: 1 brokuł Pęczek zielonych szparagów 1,5 litra rosołu drobiowego 150 gram kremowego serka topionego  Sól do smaku Pieprz czarny mielony Cykoria Czosnek granulowany Cykoria Sposób przygotowania: Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki

Bajeczna Kuchnia
Zupa marchewkowa z groszkiem 112

kaffiru i gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Następnie wsypujemy ryż, dodajemy estragon oraz groszek wraz z zalewą. Dzięki temu, będziemy mieli dodatkowy, fajny akcent smakowy w zupie. Całość gotujemy do miękkości ryżu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen