smażymy na niewielkim ogniu. Kiedy cebula stanie się szklista, dosypujemy mąkę i słodką paprykę i robimy zasmażkę ( mieszając smażymy, aż mąka zacznie ciemnieć). Gotową zasmażkę przekładamy do garnka z zupą, dodajemy drobno posiekany czosnek i resztę przypraw (sól, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową, majeranek). Mieszamy, próbujemy, doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną natką pietruszki. 0 0 1 328 1870 Privat
OliveandThymedorzućcie kiełbasę, seler naciowy i marchewkę, chwilę później drobno posiekaną kapustę kiszoną. Smażcie kilka minut. Kiedy ziemniaki staną się miękkie przełóżcie do garnka zawartość patelni. Zmniejszcie ogień i gotujcie zupę około pół godziny-do ugotowania warzyw. Dodajcie koncentrat pomidorowy, doprawcie solą, pieprzem i szczyptą cukru, jeśli to konieczne. Posypcie posiekaną natką pietruszki
OliveandThymewymieszajcie i zmiksujcie na gładką masę. Przyprawcie do smaku dobra solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Nagrzejcie piekarnik do temperatury 250-280 st - najlepiej z grzaniem od góry. Zupę przelejcie do kokilek lub innych miseczek żaroodpornych. Posypcie startym serem. Zapiekajcie przez kilkanaście minut, do wytworzenia złotej skorupki
OliveandThymekabanosy kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni, na dwóch łyżkach oleju. Rumiane dodajemy do garnka. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy obrany czosnek, zalewamy kilkoma chochelkami gotującej się zupy i pozostawiamy na małym palniku aż będą całkowicie miękkie. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji i wlewamy do grochówki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy z majerankiem. Przed podaniem pozostawiamy
Kuchnia w czekoladzieGęsta, niezwykle aromatyczna zupa. Pyszna propozycja na chłodniejsze dni. Dzięki nieco pikantnemu chutney z mango jej smak zyskał nowy wymiar! Składniki: bataty dynia piżmowa chutney z mango gałka muszkatołowa cebula szalotka olej roślinny ziarna czarnuszki sól morska gruboziarnista woda Przygotowanie: Proporcje dyni do batatów zależą od nas. Ja wybrałam 2:1. Czyli mój batat był dwa razy mniejszy niż moja
Karczma Honoriettyoraz pomidory. Dodać bulion, zagotować. Dodać cebulę z czosnkiem. Gotować przez kilka minut. Na koniec dodać mleczko kokosowe. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i papryką wędzoną. Można tez dodać koperek. Zupę można podać z grzankami
Moja Galeria Smakutaki, który starczy na 2-3 dni Uwielbiam dania jednogarnkowe, które nie wymagają ciągłego doglądania i mieszania. Poświęcamy pół godziny, a potem wszystko gotuje się samo Zapraszam na zupę gulaszową! SKŁADNIKI: 0,5 kg rostbefu wołowego 4 marchewki 4 pietruszki 4 duże ziemniaki 2 małe cebule 2 duże ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 łyżki pasty paprykowej
Kuchnia w bieguWrzucałam niedawno przepis na kimchi - klik . Dziś pójdziemy o krok dalej i przygotujemy na jego bazie zupę w azjatyckim stylu. Czytaj więcej
Kasia SarnaCorner by "jagodzianka" Za każdym razem, kiedy jestem na zakupach w Wólce Kosowskiej, trafiam na nowe produkty. Tym razem udało mi się kupić … Przeczytaj cały artykuł Post Wietnamska zupa z zimowego melona pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerprzelewamy do garnka. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki. Pieczarki oczyszczamy kroimy w plasterki. Czosnek i imbir obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do zupy i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, kiedy jarzyny będą miękkie. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podajemy z makaronem soba i posiekaną natką pietruszki. st1\:*{behavior
R'n'G KitchenPoza szybkimi śniadaniami przydałyby się też szybkie obiady Tym razem propozycja zupy rybnej, którą mój mąż uwielbią. Zapraszam! SKŁADNIKI: 0,5 kg dużych krewetek (gotowanych) 0,5 kg filetu z łososia 1 opakowanie mieszanki morskiej 4 cebule szalotki 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 0,5 litra bulionu warzywnego przyprawy: oregano, papryka chilli, papryka słodka, pieprz, sól
Kuchnia w bieguUwielbiam czosnek pod każdą postacią ..Nigdy nie robiłam zupy czosnkowej..Poszperałam w internecie przeanalizowałam kilka możliwości i wybrałam jedną z nich wyszła bardzo smaczna..Nie ukrywam wymaga nieco pracy ale warta zachodu.. Składniki 8-15 ząbków czosnku w zależności od ich ostrości /a wzięłam 1 1/2 główki/ 2 -2 1/2 litra bulionu warzywnego lub rosołu/jeżeli Wam zostanie
Ugotujmy CośBulion stanowi podstawę dla większości gotowanych przeze mnie zup. W związku z czym doczekał się osobnego przepisu. 1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g) 1 pęczek włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew) sól morska pieprz ziele angielskie liść laurowy Składniki pozwalają na wykonanie ok. 1-1,2 l bulionu. Przygotowanie. Mięso z indyka dobrze wypłukać i zalać 1,5 litrem wody
Pij soki wyciskanedodałam wodę, obrane i pokrojone buraki, przyprawy, zioła i ocet jablkowy. Wszystkie składniki gotowałam pod przykryciem. Na sam koniec dodałam zakwas i gotowałam jeszcze 2 minuty. Do zupy dodałam jogurt kokosowy
nietadietaZastanawiam się czy poniższe danie nazwać koktajlem, zupą czy sosem... Nie wiem. Można je po prostu wypić lub dorzucić ryż albo ciecierzycę. Świetnie się sprawdza jako dodatek do dań głównych - możemy polewać nim ryż czy placki. Wybór należy do Was :-) Czytaj więcej
Kasia Sarna